Gröngul Supporter – Ellge

Även denna sommar har sajten Löven4Ever tagit pulsen på några fans för att höra deras syn på Marklunds, årets silly season och bl.a upplägget kommande säsong med ett slutspel för de tio bästa i HockeyAllsvenskan. I dag nästa möte.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är GD-2.png

Först lite snabbfakta..

Namn/alias: Lars-Göran / Ellge

Ålder: 47 år

Bor i: Våmhus 1,5 mil norr om Mora

Tänker om Skellefteå och Marklunds:  Efter som jag är född och uppvuxen i Dalarna så har jag inte fått denna rivaliteten med modersmjölken, men har såklart tagit den till mig väldigt tidigt och jag älskar verkligen att dessa klassiska derbykänslorna finns. Det är en krydda inte alla lag har.

I Dalarna finns ju även denna hatkärlek mellan Mora och Leksand och jag har massa bekanta från båda dessa lag. Men Sveriges största hockeyrivalitet finns i Västerbotten. Det är sen gammalt. Det är en ynnest att ha en lillebror att sätta på plats.

*

Sedan själva frågorna:

..och om du helt fritt får presentera dig själv, hur låter då en sådan presentation? – Jag har ingen koppling till Umeå alls utan är uppväxt och har alltid bott i utkanten av Mora. När vi var små i början på 80-talet och började intressera oss för hockeyn så samlade vi på hockeybilder i skolan från Elitserien. Då var det antingen Leksand eller Färjestad som var populära på min skola. Mora spelade ju i division 1 och var inte intressanta i det läget.

Men jag har aldrig riktigt följt den stora strömmen utan ofta tagit min egen väg. Min pappa pratade dock alltid om att han gillade dom norrländska lagen och sa att i norrland är det trevligt folk. Detta anammade jag och mina favoritlag blev väl både Löven, Modo och Timrå på något sätt.

Men det var ju Löven som på 80-talet var bäst av dessa lag. Under hela min uppväxt har jag alltid varit väldigt sportintresserad och själv spelat fotboll som grabb och innebandy och hockey bockey på korpnivå som äldre. Jag har också varit ungdomstränare i 5-6 år i fotbollen där min yngsta son spelade. I detta nu har jag hunnit bli 47 år och jag slutade med innebandykorpen för bara ett år sen pga att vi inte fick ihop något lag. Så nu är jag inte verksam själv på något sätt utan bara en väldigt intresserad hockeysupporter som slaviskt följer dom grögula.

Hur länge har du följt Löven och vilket är ditt första gröngula minne? – Våren 1982, året jag skulle fylla 10 år spelade Björklöven sin första SM-final mot AIK från Solna. Vi hade ju börjat intressera oss för hockeyn där på lågstadiet i skolan och av mina norrlandslag hade Löven nu kvalificerat sig för SM-Final.

Jag var hemma hos min bästa kompis och vi tittade på finalen i TV. Hans pappa var från Stockholm och var AIK:are in i märgen, så min kompis hade inget val. Han var född gnagare, punkt… Det var alltså två läger där i TV soffan.  Det var dock en sekvens den eftermiddagen som jag aldrig glömmer. Vi sitter där och hejjar i soffan och Löven gör mål och tar ledningen i matchen. Jag stäcker upp händerna och jublar, och då reser sig pappan upp, kommer och tar mig i armen och drar med mig till ytterdörren. Han föser ut mig på trappen, stänger dörren och låser…. I fem sekunder, sen öppnar han och säger, kom in så kollar vi hockeyn nu med ett brett leende.

Jag känner ju min kompis pappa bra och vet att han är skojsam och att detta bara var på skoj. Men just den grejen är något som jag alltid kommer att minnas från min barndom. Vi hade det trevligt allihopa sen resten av matchen som var spännande. Men AIK kom ju tillbaka i matchen och när slutsignalen ljuder är det en pappa i rummet som slår kullerbyttor i TV soffan och gråter.

AIK spelarna ligger i en stor hög på isen. Där och då känner jag att Björklöven är mitt lag på riktigt och nästa gång är det vår tur… Under hela 80-talet är ju Löven ett topplag i Elitserien och det är kul att följa hockeyn och man får ofta se topplagens sammandrag och mål på Sportspegeln i TV. Men när jag går i 8:an våren 1987 får vi äntligen spela SM-final igen, då mot FBK och vi alla vet ju hur det slutade. Då var det min tur att fälla tårar… Men från 1982 har Löven varit mitt lag då, nu och för alltid…

Förra säsongen satte vi ett historiskt poängrekord för Svensk hockey, sedan kom ett djäkla virus som spolierade hela säsongen. Vad var dina tankar när säsongen snöpligt avslutades och inga lag från HockeyAllsvenskan gavs chansen att kvala mot SHL?  – Jag blev fruktansvärt frustrerad och bitter, och kände mig så oerhört orättvist behandlad. När vi efter år av uppförsbacke och misslyckande under lång tid äntligen fått ordning på sporten och fått ihop ett fantastiskt lag som jag är helt övertygad om hade tagit steget upp i SHL så rycker någon bara ur sladden och allt blir svart.

Hallå, det var ju nu festen precis börjat. Det var dessa matcher vi alla gått och väntat på hela vintern då det tidigt stod klart att vi skulle spela final. Det är ju i April man vill spela hockey. Sen säger SHL och förbundet att vi låtsas som om denna säsong aldrig spelats. Ingen upp eller nerflyttning. Vi har investerat sponsorers och supportrars extra pengar till flertalet förstärkningar och satsat när vi känner att i år har vi chansen. Dom pengarna är ju nu slängda i sjön. Okej om vi satsat, men förlorat kvalet. Då får man ta det, men nu fick vi ju inte ens chansen.

Det jag kände där och då som sved mest är att nu drar alla spelare, likt ett lag som åker ur SHL. När vi inte kan erbjuda SHL hockey nästa år kommer våra toppspelare få andra erbjudanden och vår härliga nyskapta familj spricker. Vi får börja om igen. Men Kenttä!!! Denna otroliga man har ju motbevisat mina farhågor. Han måste ju ha ett trollspö som vi inte fått se ännu. Alla forwards utom Weigel stannar. Deilert, Palmquist och Plant stannar bland backarna och så fyller Per på med nya spelare som gör att laget ser ännu starkare ut i år. Det här är overkligt…

Sportchef Per Kenttä Foto: Lucas Norlin

Hur har du gjort för att lindra hockeyabstinensen under denna period, sommaren är väl egentligen en lång väntan på att isen ska spolas och pucken släppas? – Jag lånar min sons Xbox ibland och spelar mitt NHL med Löven. Självklart uppdaterar jag roostern och bygger mina femmor och drömmer mig bort…

Hur tänker du spontant kring årets silly season, både de spelare vi tappat och de som tillkommit? – Det gjorde ont när i mitt tycke lagets viktigaste spelare Brian Cooper och även Joe Cannata lämnade för IKO. Det var dom 2 jag allra helst hade sett stanna tillsammans med Liss. Cooper hade son pondus och hårdhet i kroppen och bara gick in och ägde försvarszonen. Bländande skridskoåkning och blick för spelet.

Men man slutar aldrig förvånas över vår nya sportchef. Som jag nämnde tidigare så stannar ju väldigt många ur fjolårslaget och det omklädningsrummet Freddan trivdes i kommer att vara kvar. Dom nya är på god väg in i familjen. På backsidan försvann det dock en handfull spelare men Kalle Johansson, Daniel Norbe och Rahimi som tillkommit kan ju alla nästan ses som SHL backar. Ullman ska ju vara en offensiv back och vi får väl se hur mycket plats ha kan utmana om tillsammans med Deilert och Norbe. Att Zach Palmquist kommer tillbaka tillsammans med transatlant kedjan är bara så nice.

Målvakterna känns väldigt intressanta, båda på sitt sätt. Mantler är en perfekt billig ung 2:a målis som får börja känna på Allsvenskan bakom en etablerad Poulin som känns intressant. Frågan är om han kommer att kunna överglänsa Cannata. Men fungerar vårt försvarsspel i så kommer han ändå glänsa i Hockeyallsvenskan.

Vilken av de nya ser du som ett möjligt utropstecken?  – Det låter ju som Kalle Johansson blir vår nya Cooper. Väldigt bra skridskoåkning och tryggheten själv. Han säger själv att han vill bidra mer i det offensiva spelet. Han känns det som många av oss inte hade så stor koll på innan han kom hit.

Wallsson/Lahti Foto: Lucas Norlin

Vi har även fått två nya tränare i Wallsson och Lahti, vad har du för förväntningar på den duon? – Med meriterna Wallson har tidigare och detta stjärnspäckade lag ska det ju inte gå att misslyckas. Wallson känns väldigt jordnära och ödmjuk vilket är riktigt bra. Lahti har jag ingen koll på men verkar trevlig i intervjuerna han gett. Han passar nog på att suga i sig allt vad läromästarna Wallson och Kenttä säger. Jag tror på detta tränarparet…

Dina tankar om den trupp tränarna Wallson och Lahti i dag har att förfoga över?  – Finns bara ett ord: Magisk

..om du fick chansen att hjälpa Kemttä lite, i vilken lagdel tycker du det fattas något och om möjligt vad eller vem? – Ja herregud. Vi får redan nu bänka klasspelare när hela laget är friska. Det är angenäma problem. Men om NHL/AHL säsongen drar igång och Grundström, Steen och ev Wallmark försvinner över pölen så skulle ju det kanske finnas plats bland forwards. Då skulle jag vilja ha en grym passningsspelare med kemi till Liss som kunde sätta upp hans kanon från alla vinklar. Liss nya radarpartner helt enkelt.

Vilka är dina spontana tankar kring kommande säsongs upplägg med slutspel där de 10 bästa i HockeyAllsvenskan har chansen på SHL 21/22? – Inget slår ju kvalserien med 4 Allsvenska och 2 SHL lag. Den var ju bara bäst. Sen tycker jag ändå att förra årets upplägg var bättre än det här nya. Då hade ju även lagen neråt i tabellen chansen även om dom 2 bästa över en lång säsong direkt spelade final. Sen är det roligare att slå ut ett SHL lag när man går upp tycker jag. Så blir det ju inte nu. Vi får låta detta upplägg spelas nu då och utvärdera. Men kvalserien är välkommen tillbaka alla dar i veckan för mig…

Det senaste kring ligastarten är ju att serien kommer inledas 2 oktober, när tror du ligan till slut kommer spelas inför fullsatta läktare? – Hockeyn är ju inte på samma sätt för spelarna heller med tomma läktare så vi får verkligen hoppas att viruset försvinner snart. Ska jag gissa så säger jag att man utökar antalet besökare i December nån gång och sen släpper på som vanligt i Februari och då exploderar hockeyn som med kosläpp på våren i slutfasen av grundserien och när vi går in i slutspelstiderna.

Du bor ju i Våmhus utanför Mora och kanske därför kanske ser mest bortamatcher på plats, hur många matcher brukar du se live på en säsong? – När jag var yngre så åkte jag en del på bortamatcher både i Stockholm, Sundsvall, Gävle och såklart Mora och Leksand, men nu har det på äldre år med familj och allt har det blivit sämre, men jag försöker alltid se matcherna i Mora och Leksand om jag har möjlighet.

Men med dagens media bevakning så kan man ju se alla matcher oavsett. Jag minns att jag åkte på träningscup i Trondheim och bodde på vandrarhem kan det varit runt 98/99 nånting. Jag var så stolt när jag fick Johan Bomans klubba och fotade han tillsammans med min tjej nere vid rinkside efter en match.. Har även varit på SCA-cupen 2 gånger och bott på vandrarhem back in the days med tillresta Mora IK kompisar. Men jag hade såklart Löventröjan på mig och träffade många trevliga supportrar från Umeå.

Brukar det bli några hemmamatcher live i A3 Arena eller hur följer du laget när de spelar och du inte kan vara på plats? – Det blir aldrig av att se matcher i Umeå för mig. I dag är det Cmore, forum och media…

Har du några tankar eller planer på när du hoppas kunna se laget i A3 Arena nästa gång? – Den dagen vi spelar om SHL-platsen måste jag åka upp och uppleva A3. Hade varit underbart att fira tillsammans med alla i Umeå.

Löven4Ever rankar i dag Björklöven tillsammans med Timrå i topp inför säsongen, på vilken plats tippar du oss och vilka ser du som främsta utmanare? – Det känns ju spontan som ett misslyckande om vi inte är topp 2. Jag tippar Timrå etta och Löven tvåa som seriens dominanter. Timrå har likt oss fått behålla stommen vilket jag tror är otroligt viktigt och dom kommer göra en kanonsäsong i vinter. Vi följs åt i toppen men vi går liksom inte på full kapacitet innan slutspelet drar igång. MoDo ser ut att kunna få ihop ett skapligt lag trots allt, men inte på samma sätt som ifjol. Jag säger Västerås trea och MoDo fyra. Vi krossar sen Timrå i finalen när vi spänner bågen fullt ut…

Löven vs Timrå Foto: Lucas Norlin

Några enskilda spelare du tycker man bör ha koll på i Löven kommande säsong, nyckelspelare och kanske säsongens utropstecken? – Som jag nämnde tidigare Kalle Johansson kommer att göra stort avtryck. Sen går vi alla och väntar på det stora genombrottet för Pontus Andreasson, och det kommer i år. Wallson matchar honom smart och vi får alla glädjas åt Sasjavibbar som kommer tillbaka när Pontus med glödhett självförtroende snurrar på isen…

Så här långt fem matcher på försäsongen, dels förluster mot SHL-lagen men sedan även SCA-cupen.. vad tycker du om det sett så här långt? – Det här med försäsongsmatcher är så jäkla svårbedömt. Det känns som dom etablerade spelarna aldrig riktigt tar i på försäsongen. Man imponeras ändå av vilken frenesi Grundström visar upp i försäsongs matcherna. Men kanske är det lite så att Grundström står på tröskeln till NHL-spel och har lite bevakning på sig från Kings och vill redan nu visa upp en hög energi likt juniorer som vill slå sig in i laget. Kul i alla fall för oss Löven fans att få se vår Umeå son debutera i A-laget med full frenesi i sitt rätta jag.. Tusen tack Carl för ditt härliga engagemang!

Nu senast mot Mora startar laget segt i första perioden igen som dom gjort i alla matcher men växer sig in efterhand. Den andra perioden mot Mora var riktigt underhållande. Mora spelar riktigt fint och gör inledningsvis några snygga mål och efter Lyrenäs nätat har en 3-0 ledning. Det roliga då är att det kändes aldrig som att nu håller vi på att tappa matchen, för det kändes som Lövenlaget  dittills knappt kört på halv kapacitet. Då trampar Grundström och Steen igång ordentligt och slänger iväg en passning till Liss som distinkt snärtar in en snabb reducering. Kort där efter kommer matchens stora behållning. Liss får pucken precis där han ska ha den på vänsterkanten och får god tid på sig att ladda den stora haubitsen. Man blir alldeles varm inombords när han skjuter på det där viset och man ser nätet rassla. Man sitter i TV-soffan och kan inte dölja flinet på läpparna.

Huvva vilken artist. Sen när Löven tagit ledningen i sista perioden är det som att dom slår av igen.. Andreasson har visat upp fina intentioner under försäsongsmatcherna tillsammans med William Eriksson som båda visat Wallson att dom vill vara med. Norbe har inte direkt glänst i det han visat upp hittills, men där är jag inte orolig. Han och Deilert kommer dominera från blålinjen i vinter.

Stort tack att du tog dig tid Ellge/Lard-Göran, nu fortsätter vi räkna ned mot premiären och genrepet mot Timrå. Inte sant? – Absolut ! Det är jättekul att hockeyn är igång igen och vi hoppas såklart att fansen får fylla läktarna så snart det bara går… Ha det riktigt bra alla Lövenvänner !!!

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

One thought on “Gröngul Supporter – Ellge

  • 23 september, 2020 kl. 11:07
    Permalänk

    Synd att HA inte gjorde som NHL och tog vid där det slutade och starta om med ett slutspel och löven och modo hade fått spela klart och löven skulle få spela avgörande matcher mot Oskarshamn. Och sedan börja direkt efter en ny säsong. Så som nhl gör.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: