Gröngul summering 17/18

Säsongen 2017/18 blev totalt 57 matcher lång och även om svartvite domare David Bergman tyvärr möjligen blev lite av tungan på vågen fredag den 15 mars 2017 när vi föll med fotbollsresultatet 0-1 mot SSK så var säsongen 17/18 så mycket mer än så.

Fystränare Stefan Öhman Arkivfoto: Löven4Ever

Klubben pratade tidigt om en särdeles bra fysträning och att man verkligen kom väl rustade till den här säsongen, bloggen mötte tidigt upp fystränare Stefan Öhman och vikten av bra fys så klart väldigt viktigt. Ofta är floskler som ”bättre tränade än någonsin” eller ”vår bästa försäsong någonsin”, vardagsmat för en hockeysupporter. Men redan där och då i UPC kändes det faktiskt som det var på allvar den här gången och inte bara var tomma ord eller halvvaga löften som fansen gärna vill höra.

Med tanke på att bara ligasegraren Timrå IK var starkare i den tredje perioden sett till grundserien tycker jag att snacket från UPC var rätt talande och med sanning helt överensstämmande. Vi avslutade även serien rätt snyggt med fyra segrar av fem möjliga i Slutspelet och när vi nu till sist vann åtta av de senaste tio matcherna under 2018 kan jag nog tycka att såväl grundfys som ”Systemet” till sist blev en väldigt bra kombo.

Hur hade då bloggen tippat inför säsongen och hur stod sig vårat tips jämfört med de s.k. experterna?

Plats Resultat Löven4Ever Dragskott MrMadhawk Mike Helber Tränarna Mittmedia Lövenbloggen Montan-Lund, Expressen
1 Timrå Leksand Leksand Leksand Leksand Leksand Leksand Leksand Leksand
2 Leksand MODO AIK AIK AIK Modo MODO MODO BIK Karlskoga
3 AIK AIK Karlskoga Karlskoga Modo AIK Pantern Pantern Oskarshamn
4 Almtuna IK Pantern Modo MODO Pantern Karlskoga AIK Karlskoga AIK
5 Björklöven Björklöven Oskarshamn IK Pantern Karlskoga Timrå Karlskoga AIK Modo
6 Pantern Karlskoga Västervik Oskarshamn Tingsryd Pantern Tingsryd Timrå Pantern
7 Oskarshamn Oskarshamn Pantern Timrå IK Björklöven Oskarshamn Södertälje Oskarshamn Björklöven
8 SSK Timrå IK Tingsryd Björklöven Oskarshamn Björklöven Björklöven Tingsryd Troja/Ljungby
9 Vita Hästen Södertälje SK Timrå Tingsryd AIF Södertälje Tingsryd Västervik Björklöven Timrå
10 MODO Almtuna IS Södertälje Västervik Västervik Södertälje Timrå Södertälje Södertälje
11 TAIF Tingsryd Vita Hästen Södertälje SK Vita Hästen Almtuna Oskarshamn Almtuna Tingsryd
12 BIK Västervik Björklöven Almtuna IS Timrå Västervik Vita Hästen Vita Hästen Almtuna
13 Västervik Vita Hästen Troja/Ljungby Troja-Ljungby Troja/Ljungby Vita Hästen Troja/Ljungby Västervik Vita Hästen
14 Troja-Ljungby Troja-Ljungby Almtuna Vita Hästen Almtuna Troja/Ljungby Almtuna Troja/Ljungby Västervik

Vi satte faktiskt fem lag på exakt rätt position, det får vi väl vara rätt nöjda med?

Både ligans tränare och Gustav på Lövenbloggen satte tre lag, vilket blev näst bäst. Ingen hade mer än ett av de rätta lagen till finalen där ingen tippat på Timrå, här var möjligen tränarna mest rätt ute gällande Timrå då de iaf tippades på plats 5 av dem.

Sedan satte vi fyra av sex lag till Slutspel, ingen var bättre än så även om Tränarna, Mittmedia samt Montan-Lund på Expressen lyckades lika bra. Vi hade bara Troja-Ljungby på rätt plats och till det negativa kvalet, här lyckades Gustav på Lövenbloggen allra bäst då ha satt både Västervik och Troja/Ljungby.

Så därför tycker jag inte våra tips inför direkt behöver skämmas för sig, jag tycker våra tips sammantaget stämde rätt så bra. Många med oss trodde så klart att MODO skulle gå bättre, även vi blev väldigt överraskade av Timrås framfart. Men ligan är absolut inte lätt att tippa.

* * *

Jag hade även skissat lite på poängfördelningen mot de olika lagen för att förhoppningen om 91 poäng (motsvarade vad som brukar krävas för ”topp-4” skulle slå in). Den här säsongen dock rekordjämt vilket gjorde att det räckte med 82 p för Almtuna och plats fyra. På samma sätt räckte det med 75 poäng för SSK och att nå slutspelet, här brukar det krävas i vart fall cirkus 77 poäng. Vi plockade till sist 80 poäng under grundserien och så här gick det då lag för lag:

I tabellen dels beräknad poäng för att nå de 91 poängen, sedan en jämförelse med vad vi tog mot samma lag tidigare säsonger.

Lag Resultat Tips 16/17 15/16 14/15
AIK 7-5 5-7 4-8 4-8 5-7
Almtuna IS 7-5 8-4 3-9 5-7 7-5
BIK Karlskoga 7-5 7-5 3-9 8-4 7-5
IK Oskarshamn 7-5 6-6 3-9 4-8 3-9
IK Pantern 3-9 5-7 3-9 4-8 Div 1
Leksands IF 11-2 3-9 SHL 2-10 SHL
MODO 11-2 7-5 7-5 SHL SHL
SSK 7-5 7-5 7-5 Div 1 7-5
Timrå IK 3-9 7-5 7-5 6-6 7-5
Tingsryds AIF 6-6 9-3 9-3 6-6 Div 1
Troja-Ljungby 7-5 10-2 Div 1 Div 1 Div 1
Vita Hästen HC 3-9 9-3 6-6 7-5 6-6
Västerviks IK 2-10 8-4 3-9 Div 1 Div 1

När man kollar in dessa resultat är det väl främst glädjande att kunna konstatera våra fina siffror främst mot MODO och Leksand, men även generellt mot övriga slutspelslag som AIK, Almtuna, Oskarshamn, SSK även om vi även denna säsong hade det svårt mot Pantern.

På minuskontot är det väl främst Vita Hästen, Västervik samt nykomlingen Troja/Ljungby som sticker ut, återigen visar detta bara att vi hade svårare mot de sämre lagen. Om vi hade kunnat behålla våra höga toppar och bara dämpa dalarna en aning så hade ytterligare elva poäng den här säsongen inte alls varit omöjligt.

* * *

Headcoach Joakim Fagervall Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Innan vi kollar in spelare och på individnivå vill jag även skriva några rader kring vår f.d. General Manager, därefter kombinerad spelarrekryterare/coach och numer ”bara” headcoach sedan Fredrik Grönberg återigen finns inom klubben i rollen som sportchef.

Under säsongen har det stundtals hörts många kritiska röster kring såväl Fagervalls bygge som spelidé, inte minst Supporterspelaren #16 Roope Talaja som Jocke presenterade var till en början rejält ifrågasatt.

När det kommer till själva lagbygget fanns det inledningsvis lite frågetecken kring vår backsida, många var också väldigt kritiska till att vi inte hade någon egen kontrakterad målvakt utan enbart litade på lån. Sedan som vanligt alltid lite frågetecken kring vem eller vilka som skulle göra målen även om vi nog var rätt många som trodde vi skulle få se en del produktion inte minst ifrån kvartetten #13 F Andersson, #14 Murphy, #19 Farley samt #90 Hutchings. Där till två jokrar i David Lindquist samt Axel Ottosson.

När man nu i efterhand ser vilka som gjorde målen så är det relativt lätt att kunna konstatera att några av skadorna den här säsongen blev väldigt kostsamma. Så på något sätt är det väl möjligen balanseringen av laget med tonvikt på brunkare, en redan förbrukad spelarbudget som gjorde att vi inte kunde agera när skadorna kom som man kan ifrågasätta. Sedan kändes det den här säsongen med allt hysch-pysch kring skador etc. som det var svårt att veta vad frånfällen egentligen berodde på. Möjligen svårt att agera på skador av karaktären ”dag till dag” om det nu verkligen var en sådan skada. Men med fler matcher på både Alex, Cody och ifall kaptenen hade fått varit hel hade vi garanterat sett ytterligare mål och ännu fler segrar. Tänk sedan vad en spelklar Brock Trotter hade kunnat spela för betydelse i slutspurten, i slutspelet och vid ev. Direktkval till SHL.

Den här säsongen var vi faktiskt riktigt nära när coach Joakim Fagervall dels fick i hop laget och alla spelare därefter följde det berömda ”systemet”.

Jocke var ju rätt kritisk till media i Umeå direkt efter Timrå-matchen i ligaavslutningen, det kändes dock mer som ett sätt att svetsa samman gruppen ytterligare och förstärka känslan av ”vi mot dom”, eller vi mot världen.

Men även om själva hockeyunderhållningen (som så klart inte är att förringa) under säsongen stundtals varit lite sådär så tänker iaf jag ge Fagervall och Jäger att de trodde fullt ut på systemet och även fick med sig spelarna på tåget. De tog laget till slutspel och plats fem, vi fick äntligen uppleva lite puls och gröngult hopp. De ska de ha. Det viktigaste att ta med sig till kommande säsong var ett betydligt stabilare försvarsspel och att man till sist löste gåtan med PK. Här så klart positivt att vi redan nu har klart med sex backar inför kommande säsong och att några av dessa var bärande redan i fjol.

Sedan finns det rätt mycket att jobba på med offensiven, dels spelartruppen i sig när nu så många av de poängproducerande lämnat men även anfallsspelet rent generellt som PP rätt specifikt. Det går sedan att antingen välja att peka på (statistik) ”mer mål än Timrå” eller ”nästan godkända 19% i PP”. Alternativet är att bygga laget lite annorlunda, hitta kreativa sätt att ta sig in i offensiv, därifrån skapa lägen och sedan effektivt sätta puckarna. Den här säsongen bl.a. ett på tok för statiskt och uppställt PP, det kändes som backskott var det enda som var tillåtet och sedan hoppades att vi kunde skymma målvakten, gräva in en retur eller något liknande.

Men Jocke Fagervall har iaf gett mig hopp igen, nu tror jag dessutom det blir väldigt bra om sportchef Fredrik Grönberg får bygga laget och Jocke Fagervall mer bara koncentrera sig på själva ”systemet” och då även coachandet.

* * *

Kort bara lite individuell statistik:

Interna poängligan:

 1. #18 Axel Ottosson, 46 p (20+26)
 2. #19 Austin Farley, 36 p (18+18)
 3. #13 F Andersson, 35 p (16+19)

Apropå interna poängligan gjorde jag ju en rätt vågad skattning på individuell statistik (länk) inför säsongen, bloggkollegan tyckte jag var mer eller mindre galen. Många personbästa etc. men skattningen byggde på en rätt hög förväntad tabellplacering och ca 150 mål. Till sist en femteplats under grundserien och 136 mål, bara 14 mål till så hade vi då satt dessa 150 mål.

Några som överraskade positivt:

Kvintetten #8 Pukka, #18 Ottosson, #19 Farley, #20 Granlund samt #33 Jonsson.

Sedan då så klart kul att se att följande spelare infriade mina förhoppningar och förväntningar kring poängproduktion: #26 Stenqvist, #28 Åkerström, #37 J Andersson, #49 Backman, #57 S Andersson, #21 Rainersson samt #90Hutchings.

Några som inte klarade ”sina” poäng:

#12 Pavel, #7 Lindquist, #13 F Andersson, #22 Johansson sedan även ”Supporterspelaren 17/18” då iaf jag förväntat mig en ännu mer offensiv och kreativ spelare än #16 Roope Talaja. Nu blev till sist Roope väldigt nyttig, inte minst i slutspelet men det var ändå ingen supporterspelare på det sättet att poängen sprutade in hela säsongen.

Sedan då så klart även mindre poäng än väntat från #4 Emmerdahl, #14 Murphy och #24 Hage på grund av skador, samt #6 Kim Karlsson när man bröt kontraktet under säsongen. Vi kan även notera ett antal spelare där förhoppningen låg mellan 0-4 poäng och där blev det precis så med tanke på bl.a. skador, ringa istid och till sist utlåning för backarna Berglin och Wikström.

Sedan ett antal spelare som kom in under säsongen och där fanns ingen förväntad poängproduktion att jämföra med men vi kan ju konstatera 9 p (4+5) på 23 matcher för duon #6 Westerlund och nyligen återinlånade #54 Peterson och samtidigt 8 p (2+6) för duon #42 Riska och #51 Ericsson.

Kollar vi in de tre med mest istid blir det följande:

 1. #6 Westerlund, 19:46 min
 2. #37 J Andersson, 19:02 min
 3. #26 Stenqvist, 18:58 min

Inget direkt anmärkningsvärt att det är tre backar som snittar mest minuter, möjligen lite överraskande att inte någon av de defensiva kuggarna #8 Pukka eller #49 Backman platsade på listan.

Viktiga +/- och topp fem:

 1. #18 Ottosson, +17
 2. #19 Farley, +17
 3. #13 F Andersson, +16
 4. #7 Lindquist, +15
 5. #20 Granlund, +11

När man kollar in poängligan och då även +/- så inser man att sportchef Fredrik Grönberg har en hel del att jobba på, vi vet sedan tidigare hur många poäng framåt vi tappat men sett till +/- så gjorde de även ett bra jobb defensivt.

Därefter tekningarna och topp tre:

 1. #42 Riska, 61%
 2. #13 F Andersson, 54%
 3. #18 Ottosson, 51%

Här tog kaptenen väldigt mycket tekningar och utöver ovan nämnd trio kan vi notera #54 Peterson på 52% på sina tio matcher, att även #24 Hage (53%) vann mer än han förlorade så länge han spelade.

Blockade skott inte heller helt oviktigt:

 1. #49 Backman, 55 st.
 2. #33 Jonsson, 48 st.
 3. #20 Granlund, 31 st.

Här kan vi väl anta att det är det hårda jobbet och då bl.a. att våga stå i skottlinjen på ett så pass bra sätt som Mattias ändå gör det som gav ett nytt kontrakt. Duon Messy och Granlund riktigt jobbiga att möta i såväl den egna zonen som när de krigar och ger allt för att ex.vis blocka skott.

..och till sist topp tre i det fysiska spelet:

 1. #33 Jonsson, 51 st.
 2. #20 Granlund, 30 st.
 3. #12 Pavel, 25 st.

Detta visar väl återigen vilket jobb duon Jonsson/Granlund gör, vilken energi de ger laget och vi kan väl lugnt konstatera att Niklas Pavel hade noterats för betydligt än fler tacklingar med mer istid och även ifall han sluppit den där avstängningen efter mötet med BIK Karlskoga. Pavel snittade för övrigt 11 min på sina 43 noterade matcher.

När det gäller individuell statistik bygger den på dagenshockey.se samt swehockey.se

Sedan kan vi väl ta en repris på vem som blev säsongens Löv hos bloggen själva utifrån de lirare vi gett betyget tre, två respektive ett efter varje match. Vinnare blev:

Målvakten #35 Adam Werner vann bloggens egen liga. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Och kollar vi in topp fem blev den så här:

Plats Nr Namn Matcher Poäng
1 35 Werner 52 49
2 19 Farley 48 31
3 18 Ottosson 57 30
4 49 Backman 55 19
5 16 Talaja 46 15

Inga direkt överraskningar på listan va?

Men även denna lista påvisar vilket otroligt viktigt uppdrag sportchef Fredrik Grönberg måste lösa, av dessa fem är det bara nyttige backen Simon Backman vi kommer få se kommande säsong. Werner, Ottosson och Talaja kan vi definitivt räkna bort och även om vi ännu inte vet vad som gäller med Farleys kontrakt med KHK ska vi så länge inte räkna med honom heller.

– Jobba, jobba.. jooobbah!! Jobba, jobba.. jooobbah! –

* * *

Avslutningsvis lite kort om bloggens säsong..

Säsongens överlägset mest debatterade inlägg:

Inlägget som tyvärr aldrig fick skrivas:

Här så klart väldigt märkligt hela historien med Brock Trotter, han kom in som en rejäl joker timmarna innan transferstopp och det han visade upp på träning ska ha varit djäkligt lovande. Tänk vilken joker Brock hade kunnat bli, i såväl spelet 5-5 som i power play. Trotter hade kunnat vara skillnaden. Den stora skillnaden.

Vad som egentligen hade hänt och varför vi aldrig fick se honom på isen lär vi nog aldrig få veta, men en mycket märklig och troligen rätt ovanlig historia. Om Trotter sedan kostade oss något och vad vi ev. lärde oss av historien lär väl möjligen visa sig.

Kommentarer, reflektioner och tankar kring ovanstående krönika.. ? Fältet som vanligt rätt fritt..

* * *

Sedan kommer vi så klart framöver att fortsätta puscha för vår senaste tävling gällande två biljetter U Rock i augusti när du ska tippa på fem spelare som Björklöven kommer kontraktera t.o.m. maj månad, spelstopp att lämna sitt bidrag (läs kommentar) blir valborgsmässoafton måndag den 30:e april kl. 18:00.

Vid lika antal korrekta spelare av er läsare under hela tävlingsperioden (t.o.m. 31 maj 2018) som alltså tippat på lirare som spelar i gröngult kommande säsong, kommer dag och tid för lämnad kommentar att bli avgörande. Klicka på bilden nedan för all info kring tävlingen, så här skrev U Rock i en kommentar till bloggen:

”U Rock. Umeås stora rockfestival i Hedlundadungen Fredag 17 augusti. Headline ett återförenat Helloween.”

Kommentarer, tankar eller reflektioner till vårt gröngula bygge just nu? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller helgen.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda kommande evenemang!

2 thoughts on “Gröngul summering 17/18

 • 17 april, 2018 kl. 07:42
  Permalänk

  Visst kan man bedöma vem som prickat flest lag på helt rätt plats, men jag tycker att det mest rättvisande är att se hur många placeringar man missade med på ett lag, och sedan summera alla. Även där är dock L4E i topp, så det är på intet sätt något som tar bort er ära, men enligt mig rättvisare.

  1: Löven4Ever – 36
  2: Tränarna – 40
  3: Lövenbloggen – 46
  4: MrMadhawk – 50
  5: Montan-Lund – 52
  6: Helber – 54
  7: Mittmedia – 60
  8: Dragskott – 60

  Svar
  • 17 april, 2018 kl. 18:25
   Permalänk

   Jag kan hålla med Enrico, bra uppdatering. Tanken var väl mer att visa att vårt tips inte var så mycket sämre än någon annans inför säsongen. Men ligan är inte lätt att tippa, frågan är vilka som kommer flippa respektive floppa kommande säsong.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: