Grönberg: – Inga löften och ingen tom plats i omklädningsrummet!

Bloggen har ju under en tid jobbat för att få till en intervju med vår nygamle sportchef Fredrik Grönberg. Fast lite märkligt att vare sig hemsidan.com eller VK redan kunnat presentera något liknande, nu är det dock en rätt pressad sportchef bloggen fick kontakt med så se därför detta som (förhoppningsvis) del 1.

Lövenbloggaren fångade ju nyligen följande kvartett på bild, troligen är hemsidans Kassman allra längst från spel.

Med tanke på stundande transferstopp och rykten som cirkulerat bad Grönberg redan innan att inga frågor om konkreta spelare etc. skulle ställas. Detta respekterades så klart och sedan får vi se ifall vi kan följa upp med en del 2 när fönstret stängt och den värsta hetsen lagt sig en aning.

Håll till godo och möt här vår nygamle sportchef Fredrik Grönberg!

* * *

Hej Fredrik och tack för att du tar dig tid att träffa bloggen. Vi antar att det är hektiska tider nu för en sportchef. – Tack, själv. Visst är det så. Nu är det en intensiv period där fokus ligger i att optimera förutsättningarna för goda prestationer i de åtta avslutande grundspelsmatcherna. Gruppen har med hårt arbete skapat sig ett utgångsläge som innebär att man kan tala i termer som ”möjligheter” i stället för ”måsten” MEN också ett individuellt och gemensamt ansvar att agera utifrån det!

Efter din förra sejour som sportchef i Björklöven gick du tillbaka till jobbet inom räddningstjänsten, även om du vid sidan av det haft kontakt med hockeyn då du jobbat med individuell spelarutveckling. Var det aldrig aktuellt med någon annan klubb i rollen som sportchef? – Nej, egentligen inte. Jag hade ett erbjudande som låg geografiskt närmare Stockholm men samtidigt hade det vuxit fram en möjlighet att få jobba med individuell spelarutveckling tillsammans med en liten grupp spelare.

..och vad innebar rollen som individuell spelarutveckling egentligen? – Det innebär att du tillsammans med spelaren gör en behovsanalys och åtgärdsplan utifrån spelarens egen målsättning om utveckling. Ett arbete som sedan löper parallellt med spelarens ordinarie säsong. Det kan specifikt handla om att utveckla en fysisk grundkapacitet som tillexempel snabbhet eller utveckla den individuella speltekniken i olika roller och situationer på banan. I vissa fall handlar det om att hjälpa spelaren att strukturera, samt vid behov omstrukturera, befintliga vanor till att bli ännu mer effektiva och målinriktade för att närma sig sin fulla potential. I grunden handlar det om att utveckla och skapa verktyg för spelaren själv att stärka sin målmedvetenhet, självinsikt och förmåga att ta eget ansvar till personlig utveckling.

Efter det att du lämnade jobbet som sportchef för Björklöven har det pratats om att du som konsult eller rådgivare även jobbat med föreningen kring vissa specifika frågor, är det något du vill utveckla? – När jag kom upp hit första gången upplevde jag ett stort behov att arbeta med frågor kring föreningsutveckling och tillsammans med styrelsen gjorde vi också det. Det var något som tog mycket tid och kraft men jag känner att det finns en annan stabilitet och tydlighet kring den strategiska färdvägen nu än då. Det var också i detta arbete som jag stöttade föreningen efter det jag lämnade.

De senaste säsongerna rätt turbulent med nya sportchefer, sparkade tränare, förra säsongen en ny GM–roll och till den här säsongen blev J-O Eklund uppgraderad till Team Manager. Vilka olika ansvarsområden och arbetsuppgifter ligger på er individuellt när vi nu återigen har en sportchef? – Det finns inga tveksamheter i hur den sportsliga ledningen kring A-laget arbetar eller rapporterar. Det finns krav- och arbetsbeskrivningar för samtliga roller.

Det viktigaste så klart att ni har tydliga arbets- och krvabeskrivningar, men vem har egentligen ytterst det sportsliga ansvaret? – Som sportchef har jag det övergripande ansvaret att leda, fördela och följa upp det sportsliga arbetet för A-laget enligt den vision, strategiska mål och värdegrund som Björklöven fastställt, MEN i en verksamhet som denna kan INGEN gömma sig! Alla kring en förening från styrelse, ledare, spelare, funktionärer, sponsorer, supportrar och alla där i mellan har ett ansvar och en uppgift att fylla för att skapa framgång och glädje.

Förra gången jobbade du med en del try outer och lån för att testa spelare innan du skrev kontrakt, är det något du gärna fortsätter med? – Ja, jag gillar den arbetsformen och öppenheten. Jag vill ha spelare som under säsongen kommer in och bidrar samtidigt som de får chansen att visa upp sig. Jag tror att vi kommer att få se ännu mer av den arbetsmetodiken inom Svensk elithockey framöver. När du scoutar en spelare, så ser du honom i en miljö, men kan aldrig riktigt veta hur han kommer att fungera i en annan. Här ligger bland annat svårigheten i scouting. Det finns egentligen ingen annan riktighet än att stoppa in spelaren och spela honom i den miljön där du tänkt att han ska spela.

Det har nu gått några veckor sedan du presenterades vi har under den tiden bl.a. fått in Riska och Westerlund samt Peterson på lån, ytterligare bl.a. Evertsson namngiven men vad har du mer gjort under den här tiden? – När det gäller spelartruppen och kontraktsförhandlingar så vill jag hålla en viss försiktighet i det arbetet. Vi befinner oss nu i en situation och vill inte flytta fokus allt för mycket. Däremot de spelare som själva har initierat en kontakt, dem för jag en förhandling med. Sen har vi ett antal spelare med utgående kontrakt där vi kommit överens om att vi tar upp den diskussionen igen när vi har spelat klart.

För en tid sedan skrev ju tidningen Barometern om scouten Jay Dow som jobbar åt Björklöven, kommer Jay även framöver jobba som scout eller är det en uppgift som numer ingår i sportchefens ansvar? – Björklöven måste bygga upp ett eget nätverk av människor som tillsammans med sportchefen arbetar med scouting. I dag är det alldeles för personbundet, smalt och sårbart. Klubben måste själv äga och sitta på denna kunskap, ett arbete som byggs över tid. Min ambition är att skapa en strukturerad och systematisk plattform för detta. Jay är en del av detta arbete och har fått i uppdrag att vara en kontaktyta för oss mot ungdom och juniorishockeyn i södra Sverige.

Redan när du presenterades pratade du om att utvärdera skadeläget, därefter diskutera och handla för att ge optimala förutsättningar och utrymme för Joakim Fagervall i slutspurten på säsongen. Finns det något att säga kring skadeläget och vilket behov av ev. förstärkningar som finns med anledning av dessa? – När det gäller skadeläget har jag goda förhoppningar om att både Jonas och Cody skall vara tillbaka i full matchform till början på mars. Bägge har varit tillbaka på is i en vecka nu och jobbar på riktigt bra i sin uppbyggnad. Tillsammans med dom har vi tillgång till 25 stycken utespelare inkl. de två namngivna lånen i Jacob och Filip som kommer att finns tillgängliga säsongen ut. Vi har även valt att namnge Markus Evertsson för att bredda målvaktssidan. När det gäller Alex, Tobias och Isak tar vi en dag i taget och någon prognos för när de skulle kunna vara tillbaka i matchspel igen kan jag i dagsläget inte uttala mig om.

Finns det något löfte du kan ge Björklövens fans runt om i landet, eller i vart fall en hint om vad vi kan hoppas på innan fönstret stängs i morgon den 15 februari kl.00:00? – Nej, några löften kan jag inte ge dig men någon tom plats i omklädningsrummet finns det just nu inte.

* * *

Alltid så klart svårt att tolka vad som sägs.. det där med ingen tom plats i omklädningsrummet ger jag dock inte mycket för, dyker rätt spelare upp och till rätt pris är bloggen fortfarande övertygad om att något kan komma att presenteras. Men klockan tickar.. i morgon torsdag kl. 00:00 som sagt stängt för denna säsong.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan ovan för att ta del av ditt gratisspel (250 kr) och loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

8 thoughts on “Grönberg: – Inga löften och ingen tom plats i omklädningsrummet!

 • 14 februari, 2018 kl. 21:46
  Permalänk

  Finns ingen tom plats i omklädningsrummet ??? Då är säsongen slut ! O det utan slutspel .. 3 matcher i rad nu Visar man en total oförmåga att göra mål .. katastrofalt värdelöst ! Spets saknas o måste in om det ska bli nått slutspel ! Annars slutar det här med en 9 plats o en lååååååååååååång jävla försäsong igen ! O det e ingen annans fel en ledningen !!

  Svar
  • 14 februari, 2018 kl. 22:11
   Permalänk

   Kan du vara LITE mer negativ, tack?

   Svar
   • 14 februari, 2018 kl. 23:00
    Permalänk

    Positivitet förtjänar man . Lika som negativitet .
    Hela hutch historien luktar illa ..
    o inget händer !? Vem ska göra målen när det låst sig för halva laget ? O tåget går nu ! Ska ledningen o löven stå kvar o invänta nästa säsong ?

    Svar
 • 14 februari, 2018 kl. 21:53
  Permalänk

  Rensa upp lite i truppen så finns det gott om tomma platser.

  Svar
 • 14 februari, 2018 kl. 22:52
  Permalänk

  Negativ har jag rätt o va . 3 matcher i rad där man skulle haft 3 poäng . Som man slarvar bort på grund av att man e ineffektiva . O att spets saknas .

  Exakt jag vet minst 3 platser ! Där spets kan stoppas in .

  Svar
 • 14 februari, 2018 kl. 22:52
  Permalänk

  3 poäng per match alltså 9 poäng

  Svar
 • 15 februari, 2018 kl. 00:40
  Permalänk

  Vilket jävla tomte uttalande av Grönberg skicka ner Norberg och rainersson till J20

  Svar
 • 15 februari, 2018 kl. 09:05
  Permalänk

  Håller med.. Norberg och Rainersson bör spela i J20. Wikström på läktaren. Gick rykte att F Westerlund klar för säsongen ut?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: