Green Connection Wälitalo!

Häromdagen höll Päädrik säsongen första nolla. Vad passar då bättre än att ta ett snack med just en målvakt? Daniel Wälitalo fick inför säsongen lämna Björklöven och tog istället chansen i Norska Storlaget Storhamar.

Du har äntligen fått debutera på riktigt i din nya klubb. Hur känns det?
Jo det känns skönt att fått debutera. Skönt att få börja med 2 segrar också. Personligen så tycker jag det gick sådär i de matcherna, men det är ju segrarna som räknas… Men nu är man inne i det på allvar.

Du gjorde väldigt bra ifrån dig på försäsongen (94,3 %) med bättre räddningsprocent än själve Ruben Smith (91,1%). Det kan tyckas märkligt att det dröjer innan omgång 7 innan du fick chansen i serien?
– Jo det stämmer, försäsongen gick väldigt bra för mig, känns som jag tagit ett stort steg i mitt spel i år. Självlklart så hoppades jag på att få lira från start, men samtidigt så har Ruben varit här i några år och varit bra, så det var nog inte så oväntat att han skulle börja säsongen. Vi har ingen uttalad 1:a i år, så för oss är det kamp till varje match.

Hur tror du det går för laget i år?
– Jag tror vi har en bra chans att ligga i toppen, något vi också visat här i början. Efter den första serierundan så har vi bara 1 förlust. För många är vår start en överraskning, men vi har ett lag som jobbar hårt, och våran 1.a femma håller grymt bra klass. I ett slutspel så kan vi nog ställa till det för alla lag i serien och gå långt.

Hur trivs du annars i Norge?
– Jag trivs jättebra. Satden Hamar är riktigt fin och mysig, lite sömnig emmellanåt bara. Det är ju en liten stad som ligger fint vid vattnet. Men jag har fått kanon lägenhet, klubben är riktigt bra. Så jag trivs bra. Och att komma in i laget var absolut inget problem. Grymt bra grabbar.

En fråga som man alltid måste ställa när man har med Norge att göra: Hur är maten?
– Maten har inte varit några problem. Men den går ju inte upp mot den hemma. Det jag saknar mest är lunchen. Dom har inte alls samma kultur som hemma med varm lunch. Finns knappt några lunchrestauranger. 

Vad gör Daniel på fritiden när han inte spelar hockey?
– Ja det blir ju lite dötid… Som tur har vi tv-spel,  det blir många NHL och FIFA turneringar. Haha. Jag och Marius Mathisrud brukar ha långa tv-spels dueller. Jag umgås med några i laget. Ser film, går på stan… Jag och Rama försöker fika en hel del. Man försöker göra saker så dagarna inte känns så långa. Sen så blir det ju en del tid vid datorn också…

Du säger umgås med Rama. Tur att ni har Löven gemensamt, annars hade det väl aldrig gått, du som fått Löven via modersmjölken? – Hehe. Nä tur de att han har lite löven i sig i alla fall. Vi kommer riktigt bra överens, så det är kul, det underlättar ju när det är fler svenskar här. Lite jobbigt är det bara när vi ser elitseriematcher på tv och han hela tiden vill se skellefteå (haha).

Hade du någon spelaridol/förebild som yngre?
– Min stora idol som yngre och som jag fortfarande tycker var grym är Patrick Roy. Han såg jag upp till. Grymt härlig målvakt, gjorde spektakulära räddningar och hade en grym vinnarskalle. Sen så nu på senare år så imponeras man ju väldigt mycket av Henrik Lundqvist. Det är imponerade och inspirerande att se när han spelar.

Vem/Vilka har betytt mest för din hockeykarriär?
– Den som betytt mest för mig är pappa. Jag kan nog inte beskriva med ord hur mycket han har betytt för mig. All hjälp och stöttning genom åren. Att få ha den kunskapen så nära är ju nåt man måste vara stolt över. Sen en annan person som var väldigt viktigt för mig under den period som vi samarbetade och som jag har mycket att tacka för, är Anders Ledin. En person jag verkligen respekterar.

Var är du i karriären om tre år?
– Det är ju inte lätt att förutse. Mycket som ska stämma på vägen och man måste ha tur. Men förhoppningsvis så spelar jag i Elitserien, eller bättre:)

Drömmer du om att göra mål som målvakt?
– Nä det drömmer jag faktiskt inte om. Självklart så hade det ju varit coolt. Men det rankar jag inte så högt…

Följer du hur det går för Björklöven?
– Jodå jag har full koll. Följer Björklöven dagligen.

Håller du kontakt med någon av dina gamla lagkamrater (Löven eller annat lag)?
– Jo. Försöker ju hålla kontakten med så många som möjligt. Pratar mycket med Jens, och Tomas i löven, kollar hur det går för dem. Sen så har jag bra kontakt med Anton uppe i Piteå, och Linus i Nybro. 

Tack Daniel för att du tog dig tid att svara på våra frågor och lycka till framöver.

– Ha det bra så hörs vi framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: