Green Connection: Elitserien

Vi har ju kört vår Green Connection frekvent det senaste året, men lämnat elitserien därhän, mycket på grund av att bevakningen av landets högsta serie är så pass välbevakad. Idag gör vi dock ett undantag. Kan vara kul att få alla samlade under samma tak. Here we go!

I Brynäs hittar vi Alexander Sundström som är inne på sin fjärde säsong i klubben och med ett utgående kontrakt är det frågan vad som sker till nästa säsong. Risken finns att det inte förnyas av klubben och då KAN Löven vara ett alternativ OM vi tar oss till Allsvenskan. Alex har snittat under 10 poäng per säsong och har i år en snittistid på 9.53 minuter samt har en +/- statistik på-9 vilket är tredje sämst i hela truppen. Han tacklas dock mer än man kan tro. Snittet ligger på 1,02 tackligar per match och ger en 38:e plats i ligan. Hans kontrakt med Brynäs går ut efter säsongen.

I Färjestad lirar ju numera Kristoffer Berglund. Han ligger för närvarande på fjärde plats i backarnas interna poängliga med 3 mål och 9 mål på 42 matcher, varav 3 mål i powerplay. Krisses snittistid ligger på fina 20.24 minuter vilket är fjärde mest i laget. Ingen forward har mer istid, inte ens Richard Wallin. Han har en plus/minus på 0 vilket väl är acceptabelt trots spel i ett topplag. Krisse har kontrakt över nästa säsong.

I regerande mästarna HV 71 återfinns ju något överraskande Daniel Rahimi som signades upp under klubbens stora skadeåkomma under hösten. Han inledde med något som kan betecknas som en succé, men när väl de skadade stjärnorna återko0m blev Daniel ett tag överflödig och fick matchas ett tag i Allsvenska Troja/Ljungby. Nu är han åter i HV och hans statistik förtäljer följande: Istiden visar en blygsam notering på 10,10 minuter, vilket är näst minst bland de etablerade spelarna. När det gäller poängligan har Daniel 1+2 på 38 matcher och en +/- staistik på -2 vilket är delat sämstaplats i laget, men med bl.a Andreas Falk och Lace Ward. Däremot ligger Daniel trea i lagets tacklingsliga och det är väl där hans styrka torde ligga. Enligt hockeyligans tacklingsstatistik har han evererat 40 tacklingar på 38 matcher, vilket ger en 3:e plats i laget. Daniels kontrakt går ut efter säsongen. I HV finns även Per Ledin som skarpat ihop 2 mål och 6 assists på 35 matcher, dragit på sig 30 utvisningsminuter, har + 7 i +/-statistiken, har en snittistid på 14:54 och ligger fyra i lagets tacklingsliga.

I Linköping hittar vi mannen som fick en hel del mindre angenäma smeknamn när han lämnade Löven och lirar numera i Linköping och det gör han med bravur, nämligern Erik Andersson. Han ligger för närvarande på en 3:e plats i lagtes interna poängliga bland backar med 6 mål och 8 assists på 43 matcher. Hans +/- statistik ligger på +8 och har en istid på 15:52, vilket är mer än vad exempelvis Andreas Pihl har. När det gäller tacklingar är Eriks statistik näst intill pinsam, men klart förståelig. Han är noterad för 3 tacklingar på sina 43 matcher vilket endast är förminbart bättre än målvakten Fredrik Norrena! Erik har kontrakt med klubben ytterligare två säsonger.

Övergår vi till Luleå kan vi konstatera att Mats Lavander snittmässigt gör sin sämsta säsong i elitserien. 2007/08 noterades han för 0,38 poäng/match,  2008/09 0,5 poäng/match, 2009/10 0,54 poäng och i år "bara" 0,29 poäng/match. Han är dock en bra tekare och vinner 55,13 % av sina tekningar, vilket renderar en totalnionde plats i ligan bland tekare. Han har även ettt A på tröjan och självklart blir han kvar i klubben även till nästa säsong, vilken han även har kontrakt över.

I Skellefteå tänker vi kanske först och främst slitvargen Johan Forsberg. Efter fjolårets succé har han i år hamnat lite i skymundan. Fjolårsnoteringen med målkung i slutspelet har i år förvandlats till måttliga 4 mål och 11 assists på 24 matcher.Ja, fler har det inte blivit och det beror givetvis mycket på den elaka ögonskadan han råkade ut för under hösten. Exlösstjärna i detta svartgula lag är väl istället Erik Forsell som noterats för 10 mål och 11 assists på 44 matcher, vilket ger honom en total femteplats i lagets interna poängliga. Han har även ett +/- på +9, vilket är 26:e bäst i hela ligan och vinner även 56,5 % av sina tekningar, vilket är lagets näst bäste och ligans fjärde bäste. Han har kontrakt två säsonger till med Skellefteå.

Vi avslutar med den ständiga frågan varför många backarhar länge karriär än forwards. Svaret är egentligen enkelt. Det är mindre ansträngande att lira back. Topp 29 i elitserien bland spelare med mest istid är backar. Knappast någon slump, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: