Green Connection abroad

Även om vi körd en del utländska inslag i Green Connection tidigare kändes det som om måndagens inlägg skulle bli allt för långt. Ett bra inlägg ska ju vara kort enligt Alex Schulman…hehe, inte här. När väl en norrlänning äntligen lossar munlädret… så nu kör vi istället kort och gott en utlands special, men inte är den kort inte.

Drömmen om KHL lever i högsta grad för våra utflugna tränare Alexander "Sasja" Beliavski och Joakim Fagervall. Efter att laget har spelat 5 matcher ligger man på en fin 3:e plats med chans på 2:a platsen om man vinner hängmatchen.Òîðîñ leder serien på 15 poäng (6 matcher spelade) före Ðóáèí (6 matcher) på 12 poäng. Perm har 11 poäng på sina fem matcher.

När vi ändå är inne på KHL, så kan vi summera Alexander Hellströms förehavanden, utöver nyligen nämnda Jagr-incident. Han snittar ungefär 14 minuter per match och fick i senaste matchen lira i förstafemman. Han väntar ännu på sin första poäng, men besökt utvisningsbåset i totalt 11 minuter.

I KHL huserar ytterligare två exlöv, två lirare från en svunnen tid,nämligen lettländarna Alexander Nijzivijs och Michelis Redhlis. Nisse har hittills i år skrapat ihop 3 mål och 6 assists på 9 matcher. Yngsta brodern Michelis (har sina två storebröder i laget också) har noterats för 3 mål och en assist på lika många matcher. Betänk att karln bara är 26 år. Känns som evigheter sedan han var i Löven, vilket det i och för sig var, nämligen säsongen 2005/06, men att han inte är äldre. Att vi inte fick ut mer av honom är märkligt, men tanke på det VM han gjorde just innan.

I Finska andraligan Mestis huserar ju numera fjolårssäsongens skönaste rygg Tero Koponen. Hans klubb SaPKo toppar Mestis efter fem omgångar och till detta har Tero bidragit med hela 9 poäng via 1 mål och 8 assists och på det ligger han tvåa i poängligan.

Olli Korkeavuori flyttade ju som bekant till finska Mestis-klubben Jukurit där han bland annat kamperat ihop med en annat exlöv, nämligen killen som spelade tre matcher på lån från Luleå säsongen 2006/07,Per Savalathi-Nagander. Per är även nu utlånad, denna gång från SM-liiga klubben SaiPa, där han i sin tur var lagkamrat med ett annat exlöv,nämligen Daniel Sondell. Hur har då dessa skött sig under säsongsinledningen? Olli har spelat fyra matcher, mestadels i förstafemman och med en assist i poängprotkollet och "bara" 3 utvisningar. Daniel har spelat klubbens alla fem matcher och svarat för 2 assist. Per har i sin tur spelat tvåmatcher med SaiPa utan poängnotering och tre matcher med Jukurit där det blivit ett mål.

I den Italienska andraligan huserar två exlöv i Jussi Heikkinen och Mattias Wennerberg. Serien inleds på torsdag, och under försäsongen har Jussis Neumarkt  givetvis hunnit med ett antal träningsmatcher som dessvärre endast resulterat i en oavgjort match och resten förluster. Den av matcher värd att notera är väl träningsmatchen mot HC Meran där Jussi svarade för en elegant assist, men dessvärre också (om min Italienska är tillräcklig) för en indian som gjorde att HC Meran kunde sätta en sent avgörande puck till 3-2. Uppgifter om Mattias Wennerbergs förehavanden gick inte att uppbringa. Återkommer i detta ärende…

I Danska SönderjyskE huserar ju Erik "Serben" Wikström där han har samma roll som han skulle haft i Löven dvs ungdomsansvarig. Laget har spelat två matcher med J-20 laget som gett vinst mot Herning 6-5 via overtime och seger hemma mot Odense med 7-3. Noterbart är att klubben har haft 19 st spelare på landslagsläger i åldrarna 94,95,96.97. A-laget har 4 vunnit raka matcher. Alltså en klubb i fortsatt medgång. Man är ju dubbla regerande mästare.

Den Slovenska klubben Olimpija Ljubljiana kan förknippas med Björklöven på många sätt. Randy Edmonds var där en sväng, vi värvade Pasi Petriläinen därifrån och till denna säsongen anslöt Tomi Mustonen OCH Sami Ryhänen (jofan, karln är igång igen, vem trodde det efter att ha pillat navelludd en halv säsong?). Vid lagets träningsmatcher har Tomi skrapat ihop 2 mål och 3 assist på 6 matcher. Sami har på samma antal matcher noterats för 1 mål och en assist. Olimpija Ljubljiana inleder seriespelet i den Österrikiska ligan på fredag.

Pasi Petriläinen lämnade ju Björklöven inför förra säsongen, en säsong som Pasi säkert vill glömma. Med totalt 7 matcher i två olika klubbar blir man inte herren på täppan direkt. Nu har han emellertid hittat en ny klubb i franska Strasbourg som spelar i den franska ligan Magnus och har inlett seriespelet med två raka segrar. Poängmässigt är det helt omöjligt att hitta statistik på deras hemsida.

Bättre lycka hade bloggen vid granskningen av Maurice Rozenthals säsong "so far" i Tolouse i den franska andraligan. Efter 3 spelade omgångar har Maurice svarat för 2 mål och 4 assists. Broder Francoise spelar sedan förra säsongen för division 3 klubben Dunkerque, där han är lagkapten och noterades för 47 poäng (27+20) på 18 matcher. I år har man ännu bara hunnit med en seriematch och den spelade inte den gode Francoise.

Mike "Ägget" Egner provspelar just nu för AHL-laget Oklahoma City Barons, vilket är Edmontons farmarlag och kan därmed bli lagkarat med Jared Aulin, som igår fick beskeded att han inte får en NHL-kontrakt utan skeppades ned en våning.

Avslutningsvis kan vi säga att Jesse Schultz alltjämt klubblös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: