Grattis Virus

Bloggen vill dagen till ära passa på att gratulera den störste tränare Björklöven någonsin haft, nämligen Hans "Virus" Lindberg som idag firar sin 65-årsdag.

Virus, som han kallades p.g.a sin litenhet, debuterade redan som 16-åring i Brynäs A-lag. Han var en elegant tekniker och en klurig forward som utvecklades till en fruktad skyttekung med ett snärtigt handledskott som främsta vapen. Han lirade som ni förstår för Brynäs IF under deras storhetstid på 60- och 70-talet. Han vann skytteligan 1965/66, 1966/67 och 1970/71 och gjorde totalt 239 mål på 265 matcher för Brynäs. Tiden i Brynäs generade även inte mindre än sju SM-Guld. Under den tiden nobbade han anbud från NHL. 

 

 

Han avslutade karriären med två säsonger för Stockholmsbaserade AIK  och spelade även, trots trubbel med landslagsledningen, hela 91 A-landskamper och vann tre VM-medaljer via fyra VM-turneringar och ett OS .“Trubblet” ifråga bestod i en dispyt mellan “Virus” och dåvarande coachen Arne Strömberg där två s.k bevingade uttryck i svensk hockey skapades, “Gud bevare mig för skyttekungar” resp “Gud bevare mig för UK gubbar”.
Virus blev sedermera tränare för Löven  i fyra olika omgångar och ledde klubben till vårt första SM-slutspel i mitten av 70-talet och och efter en sväng som svensk förbundskapten återkom han till Löven för att föra oss till vår första SM-final 1981/82. Sedan var han borta från klubben ett antal säsonger för att  återkomma och ta det sista steget till klubbens första SM-guld säsongen 1986/87. Allt som Virus rör vid blir till guld har någon sagt och det stämmer verkligen. Vid tredje återkomsten tog han klubben tillbaka till elitserien säsongen 1992/93. Ända sedan dess har fans suktat efter Virus återkomst i Löven och även om möjligheten minskar för var säsong som går, så kommer han att framstå som drömtränaren för all framtid.

Foto: Per A Adsten

 Foto: Per A Adsten

Virus har även tränat Luleå Hockey och Arosa i Schweiz och han var som tidigare nämnts förbundskapten för Tre Kronor under 70-talet, närmare bestämt säsongerna 1976/77 och 1977/78, d.v.s. bl.a. vid Sveriges första deltagande i Canada Cup. Han har även hunnit med att  vara förbundskapten för Schweiz vid ett flertal tillfällen och är också legendförklarat i alplandet. Numera är han anställd vid gymnasieskolan Liljaskolan i Vännäs och figurerar även som expertkommentator på Canal+. 

 (Källor: hd.se och Brooklyn Tigers Tribut Page)

+++

Bloggen vill även skicka en passning till Magnus Isaksson som även han fyller år idag. Grattis Magnus på 23-årsdagen och lycka till i morgondagens match mot Almtuna.

5 thoughts on “Grattis Virus

 • 16 januari, 2010 kl. 12:12
  Permalänk

  Någon som kommer ihåg den här:

  ”Hej, det här är Virus, tränare i Björklöven, Interfloras eget lag i Elitserien. Blommografera med Interflora, vart som helst i hela landet. En lätt match….”

  Kördes som reklam i ladan, samtidigt som legendariska ”Ät och må – på Grill 22”

  Svar
 • 16 januari, 2010 kl. 14:31
  Permalänk

  Svar till Bosa (2010-01-16 12:12)
  ”Ät och må – på Grill 22” är en odödlig klassiker, vilket aktualiserar frågeställningen: Var det bättre förr? : ) Normalt omöjligt att svara på, men i Lövens fall: Självklart. Finns dock inget som säger att vi inte kan ta oss dit igen med en bra LÅÅÅNGsiktig plan.

  Svar
 • 16 januari, 2010 kl. 18:42
  Permalänk

  Onekligen var det bättre förr, även om det känns tradigt att älta 80-talet i all oändlighet. Någon gång måste det vända, eller? Det finns dock inte många lag som gjort samma djupdykning och fastnat i bottensegmentet som Die Birkenblätter. Möjligen kan man hitta samma backspegelnstittade på Leeds Uniteds forum…..

  Svar
 • 17 januari, 2010 kl. 11:36
  Permalänk

  Svar till Bosa (2010-01-16 18:42)
  Jo, vi borde släppa 80-talet så fort som möjligt och inte försöka leva på gamla meriter. Jag tror många nya spelare får höra om den gamla goda tiden, får en onödig anspänning och press på sig och det skulle ju kunna förklara varför det ser ut som det gör.

  Svar
 • 4 september, 2020 kl. 20:35
  Permalänk

  Har ni glömt Tommy Sandlin , 6 guld med Brynäs och 1 med MoDo , med tanke på ert uttalande om Björklövens störste tränare genom tiderna … Tränade 83-86 och la väl grunden för det enda guldet hittills 1987 . Avdelning äras den som äras bör // T .Augustsson Örnsköldsvik

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: