Genomgång och ranking i HA, plats 14

Med ca två veckor fram till premiären börjar det väl bli dags att på allvar gå igenom de olika lagen och även försöka sig på ett slutligt tabelltips. Sedan fick vi ju även en kommentar från Ray om att bloggen borde kunna bjuda på ett tips inför ligastarten, det blir inte varsitt men väl ett gemensamt. Håll till godo.

Bloggen har väldigt tidigt i början på juni bjudit på ett preliminärt försäsongstips. Nu kommer det slutgiltiga tipset då vi dels vet att trupperna börjar sätta sig lite, men även hur lagen så här långt sparrat på försäsongen.

Men vi börjar alltså nu i dag med det lag vi tyvärr tror kommer placera sig på plats 14 när vi ska summera HockeyAllsvenskan 16/17 fredag den 3 mars 2017.

Pantern logo

Lag: IK Pantern

Hemmaarena: Malmö Isstadion

Kapacitet: 5 800

Placering i fjol: 10

* * *

Vad har hänt med truppen?

Nyförvärv:

Målvakterna Oscar Malm (Kallinge/Ronneby) och Tex Williamsson (Tyringe), när det gäller backar Mads Larsen (Fredrikshavn), Johan Björk (Malmö), Andreas Söderberg (Skellefteå). Slutligen forwards Dennis Svensson och Thom Flodqvist båda Kristianstad, Oscar Nord (Malmö J20), Ludwig Karlsson (Rapid City Rush), Sebastian Dyk (Asplöven), Victor Öhman (Västervik) samt Martin Janolhs (Almtuna)

Spelarförluster:

Målvakten Emil Jidskog, (Vita Hästen), backarna Björn Karlsson (Oskarshamn), Oliver Widding Persson, som slutar och Patrik Magnusson, (klubb ej klar). Sedan då forwards Pontus Netterberg (Växjö), Tobias Strandberg (KRIF), Carl-Johan Sjögren (Skövde), Fredrik Händemark, (Malmö), Erik Nyström (Frölunda) och trion Daniel Andersson, Kristoffer Wikner samt Fabian Lundh som inte har klart med ny klubb.

***

Tränare? Håkan Åhlund (ass i fjol) och Fredrik Hallberg (första säsongen)

Resultat på försäsongen?

Pantern – Malmö 0-3 (h), Storhamar – Pantern 4-5 (b), Mora – Pantern 3-1 (b)

..och återstående matcher: Pantern – Tingsryd, Kristianstad – Pantern och Pantern – BIK Karlskoga samtliga i Jubileumscupen (Kristianstad) nu i helgen samt Pantern – Troja (h).

Premiärmotståndare blir HC Vita Hästen på Malmö Isstadion den 14 september.

Nyckelspelare?

Med två så pass oprövade målvakter vilar ett rätt tungt ansvar på backar som Johan Björk och Anton Blomkvist. Sedan är så klart kaptenen Kim Johansson väldigt viktig för skåningarna.

Våra egna tankar om Pantern?

Man har omsatt en hel del spelare och bl.a tappat sina målvakter, dels Andrén som är tillbaka i Växjö och sedan Jidskog som gick till ligakonkurrenten Hästen. Dessutom sina tre av fyra poängstarkaste forwards från föregående säsong i Händemark, Netterberg och Nyström som alla nu lirar i SHL. Största tappet torde ändock vara coachen Stephan Lundh som nobbade en förlängning och i stället gick till HV71.

På något sätt var vi nog rätt många som kanske blev lite överraskade av nykomlingen Panterns framfart i fjol. Men med en otroligt rutinerad och erfaren coach i Lillis Lundh, ett nära samarbete med Malmö Redhawks slutade laget till sist på plats 10. Faktiskt bara fyra poäng från slutspel. Laget byggde mycket av sitt spel på en tät defensiv och var faktiskt det lag som släppte in näst minst mål. Pantern släppte faktiskt in hela 43 mål färre än vad vi gjorde förra säsongen.

Nu kommer dock den tuffa andra säsongen, visserligen är laget lite bekant med ligan men med alla kännbara spelarförluster och ett rätt oprövat målvaktspar tror vi att Pantern kommer få det jobbigt den här säsongen. Resultaten så här långt under försäsongen har inte imponerat, vad nu det egentligen har med ordinarie säsong att göra?

* * *

Allteftersom kommer vi bygga på och du kommer alltid att kunna klicka på ett lag för att se hur vi hur bedömde just det laget och varför vi rankade det så.

1.

2.

* * * * *

3.

4.

5.

6.

7.

8.

* * * * *

9.

10.

11.

12.

* * * * *

13.

14. IK Pantern

* * *

Några övriga s.k. ”förståsigpåare” och var de tippat IK Pantern

Aftonbladet – plats 13

MrMadhawk – plats 10

Dragskott.nu – plats 13

* * *

..och hur går dina egna tankar kring just Pantern och på vilken plats hade du själv tippat dem i tabellen? Nu kommer det tuffa andra året och laget har utöver en rad spelartapp även en ny coachduo i Åhlund och Hallberg. Många har nog tippat nykomlingen Västervik som jumbo i ligan, men vi tycker helt enkelt att det är en aning fegt och för enkelt att placera en nykomling som jumbo. Detta inte minst med tanke på Tingsryds/Panterns framfört förra säsongen.

Vi tror dock att tappet av bl.a Lillis Lundh och det tuffa andra året för Pantern kommer visa sig. Så här på förhand har vi svårt att sätta något annat lag som jumbo.

Fritt fram för kommentarer och tankar kring vårt tips, vem vill börja?

2 thoughts on “Genomgång och ranking i HA, plats 14

 • 30 augusti, 2016 kl. 08:36
  Permalänk

  Mitt tips:

  14 IK Pantern Har tappat Lillis Lund, betyder nog jättemycket. Några intressanta nyförvärv, och säkert några lån av Malmö, men med en ny tränare får de inte ihpå laget.

  Min kollega (som håller på IKO)
  11 IK Pantern Lån från Malmö räddar Pantern. Uteblir lånen så blir det tufft

  Svar
 • 30 augusti, 2016 kl. 08:53
  Permalänk

  Tänkte att det skulle vara kul att jämföra vem som hade flest rätt, då jag tycker det är otroligt svårt få in alla lag rätt. Västervik-Pantern-SSK-hästen är nog dom som slåss om dom sista 4:a. Sedan kommer ju skador in i bilden. Skador + målvakter kommer nog vara den mest avgörande faktorn vart lagen hamnar.

  Nu kan jag inte alla lag men t.ex verkar ju Västerås väldigt skadekänsligt och kan mkt väl bli indraget i bottenkampen med lite otur. Kan ju säga att jag inte känner mig helt trygg med Lövens tänk på Back- och målvaktsidan även om det är två bra målvakter. Måste tänka större även om dom har en potential att blomma ut ordentligt. Lite för många spelare som ska ta nästa steg om man uttrycker sig lite slarvigt om truppen.

  Sedan är ju den stora akilleshälen coachingen som ger mig kalla kårar än så länge. Samma som ifjol?
  Så otroligt jobbigt att se laget åka till t.ex Norrköping och gå i samma fälla varje gång. Varför kan man inte anpassa spelet till motståndet?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: