Gästkrönikan:Corona – en skänk från ovan.

Ni känner honom bäst som Dagdrömmaren, men idag debuterar Peter Kemppe som gästkrönikör och han tycker till rejält. Varsågod, lördagskrönikan.

Det tar emot att skriva en så osmaklig rubrik. Men faktum är att den är sann för en del supportrar och föreningar. Supporters och föreningar som faktiskt njuter av de konsekvenser som pandemin har givit dom. Konsekvenser som Svenska ishockeyförbundets styrelse gjort möjliga genom att inte göra någonting utöver att ta ett enkelt och alldeles för ogenomtänkt och förhastat beslut. Ett beslut som gjort säsongens förlorare till de absolut största vinnarna och som gjort säsongens vinnare till de största förlorarna.


IK Oskarshamn kom klart sist i SHL och väntade med all tydlighet ett kval mot Björklöven. Ett skadefritt Björklöven, en lagmaskin som förmodligen hade slagit ut IKO ur SHL och tagit den plats som förtjänat efter den säsong de genomfört. Det är med den vetskapen som gör livet så fruktansvärt plågsamt för oss som förtjänat så mycket efter denna säsongen. Inte bestraffas som vi blir på daglig basis numera. När SHL lagen helt ogenerat kan plocka våra kontrakterade spelare. Cooper, Häman Aktell och nu verkar Larsen försvinna. 


Hur kan förbundsstyrelsen göra det enkla och inte göra någonting? Absolut noll och ingenting. För att bara avsluta säsongen och agera som om den inte ens pågått är att göra absolut ingenting. Vilket alla känner till så gjorde det beslutet att Oskarshamn tillsammans med Leksand blev hockeysveriges största vinnare. I hockeyallsvenskan gjordes AIK till de största vinnarna. Ett beslut som får deras supportrar att välkomna den situation som råder. Men Oskarshamn och Leksand blev inte bara belönade med en gratisplats i SHL de får även ytterligare nära 7 miljoner i intäkter kommande säsong. Pengar de nu kan erbjuda kontrakterade spelare i hockeyallsvenskan. Och varför inte plocka spelare som Sveriges bästa sportchef värvat?


Vad hade man kunnat göra då? Jo man hade kunnat göra flera saker. För speciella tider kräver speciella åtgärder. Ja så är det överallt, förutom i hockeysverige. Här är iallafall ett par exempel.Man hade kunnat lyfta upp Modo och Björklöven. Men alla andra lagen som hade möjligheten då tänker ni. Jo det är väl det förbundsstyrelsen lutar sig emot. Men någonstans måste man dra gränsen. Men den gränsen måste dras på ett sätt så att bra prestationer premieras. Inte bestraffas.En annan sak man kunnat göra är att tillfälligt frysa den regel som gör att kontrakterade spelare i hockeyallsvenskan kan plockas av SHL lag fram till 10 juli. Men det är ju inte juste mot spelarna tänker ni. Ja visst, det hade varit en liten smäll mot de spelare med kontrakt som hade fått SHL ögon på sig under säsongen. Men ett kontrakt är ett kontrakt och speciella tider kräver speciella åtgärder. Idag får de bästa lagen i hockeyallsvenskan ta den absolut största smällen, ja i princip hela smällen. Den smällen kunde delas med spelarna med kontrakt.  Att frysa den regeln hade gett något åt lagen i hockeyallsvenskan som lugnt kunnat räkna in kontrakterade spelare till kommande säsong där man får börja om igen. IK Oskarshamn sportchef kan ju i praktiken bara sitta lugnt i båten och vänta och se vilken spets Kenttä värvar före 10 juli och bara plocka den spelaren framför näsan på oss. Det vore ju det smartaste att låta Sveriges bästa sportchef göra jobbet åt en. Och det helt gratis.


Nä i dessa tider önskar man att man hade ett annat intresse än hockey och Björklöven. För får vi inte lida då det går dåligt sportsligt, då ska ni se att det finns sätt att tortera oss på när man fått uppleva den bästa säsong sportsligt i modern tid.
Hoppet är ju det sista som överger en. Man hoppas att någon gång så kommer rättvisa att prägla Svensk hockey. Att bra prestationer och sportslig framgång belönas och inte bestraffas. Björklöven förtjänar SHL men förtjänar SHL Björklöven?


Jag är tyvärr Oskarshamnare också, född och uppvuxen där. Har till och med spelat i föreningen upp till juniorerna. Jag jublade när IKO vann sin plats i SHL till förra säsongen. Men den IKO låga som fanns i mitt hjärta har slocknat nu när de inte förtjänat sin plats på sportsliga grunder. Att de nu rensar Björklöven på kontrakterade spelare får mig att känna avsmak. Jag hade ju planerat att åka till Oskarshamn i augusti med barnen. Så dom och deras farmor som bor där får träffa varandra, vilket på grund av avståndet inte sker särskilt ofta. Man får hoppas att man orkar åka dit då för barnens skull. För idag skulle jag inte klara av att vistas i Oskarshamn över huvudtaget.


Jag är plågad och sjukt bitter. Tyvärr är jag relativt långsint också. Det är inget bra och inget jag rekommenderar. Men jag tackar lövenbloggen för att jag får låna denna plattform för att vädra det jag känner och som många av er känner med mig. Det är lite vårdande att få ut det man tänker. Och det är vårdande att läsa andras tankar då man delar dom. Så förhoppningsvis är det vårdande för en del av er att läsa det.
För evigt för alltid – Björklöven.
/Peter Kemppe

*

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Kanske nåt Vitryskt? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

9 thoughts on “Gästkrönikan:Corona – en skänk från ovan.

 • 25 april, 2020 kl. 14:00
  Permalänk

  Spot on! Det är så jag känner också. Svenska Ishockeyförbundet kan dra till något varmare ställe och ta med Oskarshamn och det här jäkla Coronaviruset också.

  Svar
 • 25 april, 2020 kl. 18:56
  Permalänk

  Bra skrivet och bra sammanfattning av kontentan. Jag håller bara med. Känns som dags att hockyallsvenskan borde bryta sig ur förbundet och skapa en egen liga. Så sjukt bittert att laget planeras och det är okej? Kontrakt borde var ett kontrakt och inte som nu ett spel för galleriet.

  Svar
 • 25 april, 2020 kl. 23:04
  Permalänk

  Håller med fullständigt! Att man kunde låta detta ske är en stor och skär skandal.

  Svar
 • 25 april, 2020 kl. 23:24
  Permalänk

  Sjukt bra sammanfattat. Tycker sämre om iko än laget som inte finns numer. Och vi ska inte ens tala om svenska sh…hockeyförbundet som måste vara det mest jäviga sen Saddam fick 102% av rösterna. Sif har numer förtjänat sin plats i mitt privata helvete, tillsammans med Håkan Hellström.

  Svar
 • 26 april, 2020 kl. 16:49
  Permalänk

  Lite tankar från Oskarshamns perspektiv.

  För att nyansera debatten lite kände jag mig tvungen att delge några synpunkter från min horisont.
  Har följt och stöttat IKO i ca 40 år.
  Lyckligaste stunden var den 8 April 2019 då vi mot alla odds, proffstyckare och expertis slagit ut AIK och Timrå och avancerade till SHL!!!
  Oskarshamn en kommun på 27000 invånare, en spelarbudget något över medel i hockeyallsvenskan när vi gick upp i SHL.
  Säsongen innan tappade vi ungefär halva laget som är brukligt varje år. Tyvärr är det bara att inse sin plats i näringskedjan!
  Nu för tiden handlar det mesta bara om pengar!!!

  Inför SHL-säsongen tappade vi Per Kentää till er, trots ett år kvar på kontraktet. Förvisso med möjlighet att säga upp och med hänvisning till familjeskäl.
  Men hur mycket hade det lobbats och lockats under hösten?
  Sportchefsjobbet hade gått att sköta en hel del från Haparanda då mycket handlar om telefonsamtal, dator mm.
  Vi startade SHL-säsongen som den sämsta nykomlingen sen Väsby enligt experterna. Med en sportchef från div 1 tänkt för hockeyallsvenskan.
  Värvningar som inte höll måttet. Konflikt mellan sportchef och huvudtränare.
  De två bästa backarna långtids/säsongsskadad efter 5-6 omgångar. Spelare som inte höll måttet fick lämna och andra anslöt.
  Åhlund fick sparken på nyåret, Jakobs och Perra anslöt. På slutet var det målvaktsstrul med skador och lån.
  Trots det så lyckades vi spela in 44 poäng, lika många som anrika Timrå gjort säsongen innan!
  Med Per Kentää som sportchef tror jag laget varit ännu bättre och vi hade spelat till oss ett antal fler poäng!
  Slutord:
  Vi spelade oss upp i SHL!
  Vi fick inte chans att spela för att bevisa att vi skulle vara kvar pga Corona-epidemin samt beslut från Svenska ishockeyförbundet!
  Jag tycker kritiken skall riktas mot de ansvariga och inte mot IKO och Oskarshamnarna som inte har någon del i beslutet!
  Sen förstår jag mycket väl eran frustration och besvikelse, hade känt likadant men kritiken måste ha rätt adress.
  Värvningsregler, kontrakt mm borde ses över kan jag hålla med om men nu ser det ut som det gör vilket vi fått erfara många gånger!
  Bara att jobba för att få dem ändrade!
  Tack för ordet och lycka till!
  /Håkan från Oskarshamn

  Svar
  • 27 april, 2020 kl. 21:50
   Permalänk

   Tack för din kommentar Håkan. Skönt att läsa en nykter och nyanserad kommentar från en Oskarshamnare.
   Det är ju förbundet jag riktar min kritik. Som genom att inte göra någonting möjliggör denna slakt av HA lag. Jag vill att i denna speciella tid så ska åtminstone kontrakterade spelare få vara fredade för oss som blev bestulna chansen att spela oss upp.
   Att Oskarshamn gör som dom gör är ju för att dom kan. Dom har varken råd eller produkt att locka till sig etablerade SHL spelare. Ni får överbetala lite eller hoppas fynda i HA eller andra ligor. Men med en skicklig sportchef bör man få ett slagkraftigt lag utan att röra kontrakterade spelare.
   Växjö tog Häman Aktell som var under kontrakt, så det är inte bara Oskarshamn. Men du måste förstå att vi ser med avsmak på att vår förmodade motståndare i ett kval snor vår bästa back. Och nu även en back till. Cannata säger jag inget om, han hade inte kontrakt med löven efter säsongen.
   Jag gillar inte det Oskarshamn gör, men det är förbundet som är boven som gjort det möjligt. Oskarshamn får vara glada att det sitter Aik-anhängare och Leksand-anhängare i förbundsstyrelsen. Annars hade ni inte fått värva Cooper. Att ni får behålla er plats säger jag inget om. Läget är som det är.

   Svar
 • 28 april, 2020 kl. 19:23
  Permalänk

  Tacksamt att höra att vi nästan är överens Peter!
  Får hålla tummarna för att våra lag får mäta sina krafter under
  SHL säsongen 2021-2020.

  PS. Hoppas dina barn får träffa sin farmor i Oskarshamn till sommaren. Hockeyn får inte gå ut över familjens bästa!😊

  Mvh Håkan i Oskarshamn

  Svar
  • 29 april, 2020 kl. 09:59
   Permalänk

   Ja du har rätt Håkan. Till augusti ska jag väl orka åka ner 😉

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: