Från skabbig räv till vit Bengalisk tiger

Så kan man kanske enklast beskriva Björklövens förvandling under det andra decenniet av 2000-talet. Här följer en kort genomgång i kronologisk ordning och mina högst personliga tankar om det årtionde vi nyligt lämnat.

09/10
Björklöven avslutar en kaotisk säsong succéartat där först huvudtränare Kari Eloranta i november degraderas till assisterande tränare och Joakim Fagervall klev in som huvudtränare, samme Fagervall som säsongen innan fick spaken av dåvarande sportchefen Mikael Andersson som själv tog över tränarsysslan. Peter Andersson fick samtidigt lämna sin post som assisterande. Laget lyckades dock undvika negativt kval då man slog tabellsjuan Mora med klara 5-1 i sista omgången. Glädjen skulle dock visa sig vara kortvarig då klubben senare degraderades under än rätt oklara omständigheter där Sundsvallsstämplade brev, snabbt inlämnade konkurshandlingar, Löven I konkurs, Löven INTE i konkurs. Till slut vet vi alla hur det gick. Björklöven degraderades.

Säsongen kommer förutom degraderingen att minnas som en finska säsongen då klubben med Bedros Sakayan vid rodret satsade finsk med Arto Sirviö som sportchef med 63.000 kr i månadslön, en tränare i Kari Eloranta som lyfte 64.000 kr. Hiskeliga summor för tio år sen och i hockeyallsvenskan. VD:n själv lyfte nästan 82.000 kr. Ingen minns väl heller backen Aki Heino, som lyfte nära på 72 000 kr? Man kommer dock främst minnas de eldsjälar som på en månad fixade fram 9 miljoner för att täcka skulderna för att undvika en konkurs, den sk Björklövens vänner med Johan Björk i spetsen.

Poängkung: Johan Svedberg, 10 mål och 17 assists = 27 poäng
Målkung: Johan Jarl, 13 st
Assistkung: Johan Svedberg, 17 st

Tankar: När du överbetalar mer eller mindre allt och alla och tror på framgång, värvar in spelare på helt fel grunder, använder 4 målvakter, 12 backar, 21 forwards. Då brukar det vara tecken på problem. Det fick vi.

10/11

Fullständig nystart för klubben i Division 1 A, där klubben snabbt visade framfötterna och tog hem seriesegern med 64 poäng på 24 matcher, hela 12 poäng före tvåan Asplöven. Asplöven vände dock på steken i den efterföljande AllEttan där man vann serien på 35 poäng på 14 matcher, två före Björklöven.

Björklöven vann sen mot Nybro med 2-1 i matcher i playoff 2, där Nybro hade spelare som William Quist, Maksim Matushkin och Jens Ledin. Vi skulle dock dra det kortaste strået mot Asplöven som vann med 2-0 i matcher i playoff 3 och en ny säsong i division 1.

Bildresultat för marcus waldehagen björklöven
Nr 20 Marcus Waldehagen, även kallad ”fiskaren” av domarkåren.

Poängkung: Marcus Waldehagen, 23 mål och 28 assists = 51 poäng
Målkung: Marcus Waldehagen, 23 st
Assistkung: Marcus Waldehagen, 28 st

Tankar: Björklöven hade inte ödmjukheten att inse på vilken nivå man hamnat. Man var fortfarande i huvudet ett topplag i hockeyallsvenskan och vi vet att inställning alltid slår klass. Det fick vi den här säsongen veta den riktigt hårda vägen.

11/12

Inför den här säsongen klev Johan Engman in som klubbchef, dock bara på halvtid.

Jon Palmebjörk återvände hem trots anbud från flera allsvenska klubbar och skrev på för tre år.

Klubben tog hem andra raka seriesegern i Division 1 A, denna gång med hela 14 poäng tillgodo på tvåan, även denna gång Asplöven. Björklöven vann 19 av 21 matcher i grundserien och tappade bara totalt sett sex poäng. Laget skulle dock stöta på viss patrull i AllEttan Norra där man i slutet av serien låg lite pyrt till men slog både ettan Kiruna och tvåan Asplöven i de två avslutande omgångarna och slutade trea och kvalificerade sig för playoff 1. Där eliminerade man Boden i två raka för att sen ta sig an Olofström. En seger i bortamötet borgade för fest i dåvarande Umeå Arena, men en fest som i kvällarna två helt kom av sig. 2-3 i första mötet följt av 0-2 i avgörande mötet får nog fortfarande fans att chippa efter andan. Hur kunde det hända?

Bildresultat för local hero linus boström
Poängkungen blev förevigad genom en T-shirt.

Poängkung: Linus Boström, 14 mål och 29 assists = 43 poäng
Målkung: Tyler Michel, 16 st
Assistkung: Russ Moyer, 31 st

Tankar: Hade vi inte lärt oss något an den föregående säsongen?

12/13

Det Jon Palmebjörk startade föregående säsong skördade frukt då Alexander Hellström beslutade sig för att lämna ryska KHL för Svenska HockeyEttan, ett kliv lika osannolikt som när Jon själv lämnade SHL för samma liga. Hjärtat för Björklöven skulle till slut ge utdelning och då pratar jag inte bara om dessa två utan även Alexander Sundström som återvände från Mora IK och laget bestod i det här läget av hockeykrigare som skulle kunna gå i krig för Björklöven.

Man brukar säga att att alla goda ting är tre och även om en lång reva i division 1 inte är alltid är gott så kan denna gott ha varit av godo. Säsong tre i den sk gärdsgårdsserien skulle still slut lökarna blomma, blommorna spira, och dåtid, nutid och framtid förenas.

Klubben liksom bara mosade sig igenom division 1 A som en äppelpress, vann 22 av 24 matcher, gjorde 130 mål och släppte bara in 32. Lite som att sno godis från ett barn. Väl till AllEttan hade klubben lärt sig läxan från tidigare år och med brevet Sundsvall som äntligen rättvist fått lämna finrummet och som även fick se sig akterseglat fortsatte Björklövens segerrad. Hur skönt satt inte den? 13 segrar på 14 matcher och ny serieseger. Väl i playoff 3 fick så våra gröngula hjältar sin revansch mot Olofström där man vann bägge matcherna och till slut vankades så en efterlängtat kvalserie!

Här skulle vi inte behöva mer än ett försök. Klubben hade genom åren i division 1 hittat vinnarkulturen och efter 44 segrar på 50 matcher säsongen igenom varav sju på tio i kvalserien kunde vi i den sista omgången besegra Piteå med 3-0 och åter kliva in i den hockeyallsvenska kostymen! Samtliga spelare i den truppen är för evigt och för alltid hjältar i mina ögon!

Bildresultat för björklöven 13/14

Under säsongen lanserade även SVT den smått legendariska ”Palmebjörk & Doktorn -En resa tillbaka mot rampljuset”. Aldrig kan väl en satsning slagit så väl ut? Tyvärr innebar avancemanget också att ”Doktorn” Jens Persson, som svarade för två mål i den avgörande matchen mot Piteå, blev tvungen att lägga av efter denna säsong pga. av sina läkarstudier.

Poängkung: Jon Palmebjörk, 23 mål och 34 assists = 57 poäng
Målkung: Jon Palmebjörk, 23 st
Assistkung: Jon Palmebjörk, 34 st

Tankar: Finns så många tankar och anekdoter från säsongen och efterfesten, men nöjer mig med att konstatera. Vi var tillbaka!

13/14
Åter iklädd den hockeyallsvenska kostymen efter tre år i HockeyEttan, en hockeyallsvenskan som väl sällan sett så många bra lag. Malmö, Djurgården, nedflyttade Timrå och Rögle från SHL och Västerås. Stefan Öhman och Mats Lavander återvände bl.a. till klubben och den meriterade målvakten Andrew Raycroft gjorde entré, men också hela 15 lån in olika längder och former. Vi visste att det skulle bli tufft, men låg bra till 32 omgångar till med en tionde plats och hela sju poäng ned till negativt kval. 14 omgångar och noll poäng senare stod det klart att hoppet om ett fortsatt hockeyallsvenskt kontrakt kunde skrivas i ett negativt kval. Trots kräftgången slutade klubben trea i publikligan med ett snitt på 3 641 som bara toppades av Malmö och Djurgården.

Kvalet blev grymt spännande där det inte avgjorde förrän i den sista omgången i en helt avgörande match mot hockeyallsvenskan kollegan Troja/Ljungby. Björklöven vann med 3-0 och behöll sin hockeyallsvenska status, medan Troja/Ljungby degraderades och blivit kval i HockeyEttan sedan dess.

Poängkung: Jon Palmebjörk, 24 mål och 21 assists = 45 poäng
Målkung: Jon Palmebjörk, 24 st
Assistkung: Stefan Öhman, 25 st

14/15
Till denna andra hockeyallsvenska säsong fick Jens Öhman lämna uppdraget som huvudtränare efter tre år och in kom Mats Waltin med Patrik Wener vid sin sida. Klubben gjorde också klart med en ny sportchef efter Jimmy Blixt och den posten gick till Fredrik Grönberg. In kom ett koppel spelare i Emil Lundberg, Kevin Lindskoug, Johan Mattsson, Mark Hurtubise, Jack Combs, Mattias Trygg, Felix Maegaard-Scheel, Jontahan Harty samt ytterligare ett koppel av Stockholmsrelaterade spelare som vi inte hört om före eller efter sejouren i Björklöven. Värvningarna var väl ömsom vi ömsom vatten…mest vatten faktiskt, men ändå lyckades laget spurta som Bolt och sno år sig en mycket meriterande sjätteplats.

Laget var sen en domartabbe från att gå vidare i den utökade slutspelsserien, en plats som istället togs av Malmö och resten är historia. Den enes död är den andres bröd.

Trots denna sportsliga framgång valde tränare Mats Waltin att lämna klubben efter säsongen. Även sportchefen Fredrik Grönberg valde att lämna klubben.

Poängkung: Stefan Öhman, 19 mål och 22 assists = 41 poäng
Målkung: Stefan Öhman, 19 st
Assistkung: Stefan Andersson, 23 st

15/16
Ny säsong och ny tränare och denna gång med Brynäs gamle guld-coach Tommy Jonsson vid rodret och Daniel Johansson som ny sportchef. Efter fjolårssäsongens framgångar var förväntningarna höga på Björklöven och flertalet experter tippade laget bland de tre första. Nya i laget var ex. Alex Hutchings, Per Edblom, Brock Trotter och Kelsey Tessier. Vi slutade 12:a, fem poäng från slutspel och 20 poäng från plats tre. En hårt kritiserad Tommy Jonson blev kvar i klubben. Jon Palmebjörk försvinner under säsongen under märkliga omständigheter. Återfinns senare välbehållen i Norska Sparta Sarpsborg. Sågs senare under kommande säsong i Danska Rungsted Seiel Captial, men aldrig sedd i den gröngula tröjan efter det.

Poängkung: Lucas Sandström, 15 mål och 18 assists = 33 poäng
Målkung: Alex Hutchings, 22 st
Assistkung: Stefan Andersson, 26 st

16/17
Ny säsong och in med nya spelare och ledare. Joakim Fagervall presenteras som ny General Manager som den fram tills dess sämst bevarade hemligheten. Extrem framtidstro i Umeå spirade. Ny målvaktsduo i Niklas Lundström och inlånade tvåan unge Adam Werner från Färjestad. Lundström floppade och skeppades, in kom Linus Fernström som inte heller rosade marknaden och Werner skulle till slut vara lagets etta och rädda upp situationen. In i laget även publikfavoriten Marcus ”Messy” Jonsson, Cody Murphy och pålitliga spelare som Mikko Pukka, Tobias Hage, men även floppande Christian Bull och Simon Fredriksson. Austin Farley anslöt under säsong och gjorde som ni minns succé.

Denna säsong inte lika höga förväntningar på Björklöven, men efter bara en poäng på fem omgångar fick klubben nog och sparkade Tommy Jonsson. Assisterande tränaren Marcus Åkerblom fick ta över. Mackan lyckades inte lyfta laget nämnvärt och fick bara dryga tre månader innan även han fick lämna när laget låg 12:a med fyra poäng ned till negativt kval och klubbens GM Joakim Fagervall tog över som kombinerad tränare /GM. Vi minns alla vad som räddade oss kvar. Placeringsmässigt blev det inte bättre, men räddande ängel blev Zach Hamills förlösande 3-2 mål mot Västerås i den sista omgångens skälvande minut. Med 46 sekunder kvar satte han målet som fick hela A3 Arena att vibrera, Västeråsklacken att tända bengaler som satte igång brandlarmet, ett larm som domare Peter Lyth mot reglementet ignorerade (som om han brytt sig om regler förut när Björklöven spelar?) och vi, vi bara njöt! Vi var efter en kaossäsong kvar i hockeyallsvenskan!

Poängkung: Lucas Ekeståhl-Jonsson, 5 mål och 23 assists = 28 poäng
Målkung: Cody Murphy & Lucas Sandström, 12 st var.
Assistkung: Lucas Ekeståhl-Jonsson, 23 st

17/18

Ny säsong och nya möjligheter och åter var Björklöven tippat i toppen efter att man exempelvis värvat in Simon Backman och Fredric Andersson, som blev lagkapten direkt. Det bestående minnet från säsongen är dock att ett flertal spelare tog klivet, som Axel Ottosson, David Lindqvist, Adam Werner och Austin Farley som fortsatte det han påbörjat säsongen innan. In kom också supporterspelaren Roope Talaja som efter en trevande start levererade. Alex Hutchings drogs med skador och kom i onåd med ledningen och blev sen inte kvar till kommande säsong.

Laget lyckades stå upp mot förväntningarna och nå en riktigt fin femteplats och slåss om en plats i direktkvalet till SHL nästan ända in i kaklet, men SSK satte käppar i hjulet i den näst sista omgången.

Poängkung: Axel Ottosson, 17 mål och 26 assists = 43 poäng
Målkung: Axel Ottosson, 17 st
Assistkung: Axel Ottosson, 26 st

18/19

Kvar som tränare var Joakim Fagervall som inte alls fick fyr i den gröngula vedklabbarna och laget floppade å det grövsta och missade slutspel med skrämmande god marginal. Upp till tippade toppen var ett 25-tal poäng och åtta för att ens nå slutspel. Tanken att, efter att ha tappat lagens bäst producerande spelare, ersätta dessa med dyra brunkare och tro sig ha fyra producerande kedjor av medioker kvalité och en spelidé helt utan puck och förvänta sig framgång var ju i min bok tidigt dödsdömt. Trots att experter landet runt hade laget som toppkandidat, kändes lagbygget märkligt sammansatt. In plockades dyra SHL-spelare utan direkt dokumenterad spets och facit blev som väntat. Nytt missat slutspel med god marginal och vi var ju närmare negativt kval än slutspel.

Lägg till att klubben, efter sex år av positivt resultat, brände allt denna säsong på både satsning mot J20SuperElit och SDHL samt märkligt satt målsättning och märkliga värvningar gick närmare 4 miljoner back. Oron att klubben åter skulle vara körd i botten var rätt befogad, men vi hade ju tidigt, redan innan jul 2018 fått indikationer att molnen kanske skulle skingrade sig och att solen i framtiden skulle skina såsom den då sken på IK Oskarshamn.

19/20
Årets säsong summerades så här långt nog bäst av kollegan i denna krönika, vi har gjort sjukt bra nyförvärv, leder serien och vi kan väl gott säga att vi lämnar detta decennium betydligt lyckligare än vi lämnade det föregående, eller hur? Sen kan jag inte nog imponeras av Per Kenttäs arbete och känsla för att hitta rätt spelare, föra in rätt mentalitet och känsla i klubben, men när jag hör hur han arbetar så förstås jag inte vad de andra sportcheferna sysslar med? Jag hade gjort samma sak som honom. Är inte att minutiöst kolla upp spelare A & O i en sportchefstjänst? Sen kan förstås inte alla vara jordens skönaste Norrlänning.

Gott nytt år och så kör vi mot ett decennium som levererar gröngul framgång, eller hur? Har ni tillägg på varje säsong som ni anser att jag missat (som jag säkert har) skriv en kommentar..

3 thoughts on “Från skabbig räv till vit Bengalisk tiger

 • 1 januari, 2020 kl. 11:42
  Permalänk

  Mycket bra sammanfattning. Bra jobbat. Ni levererar som vanligt intressant läsning.

  Svar
 • 1 januari, 2020 kl. 12:11
  Permalänk

  Väl skrivet! Kommer mest minnas Hamills förlösande mål mot VIK. GÅSHUD!

  Svar
 • 3 januari, 2020 kl. 00:41
  Permalänk

  Vilka minnen! Tack för en fin summering.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: