Försnack Vita Hästen vs Björklöven

Så var det dags att dra igång matchandet 2017 och för Björklövens del innebär det bortamatch i Himmelstalundshallen mot HC Vita Hästen.

vita hasten_loven

Vita Hästen som alltså ligger på plats nio i tabellen är i skrivande stund seriens elfte bästa hemmalag med 21 inspelade poäng på 16 försök och en målskillnad på 37-43. Vi kontrar med att vara seriens tolfte bästa bortalag med 14 poäng på 15 matcher och en målskillnad på 29-45.

Vi har mötts två gånger den här säsongen där vi vann befriande i Himmelstalundshallen i den sjätte omgången med 2-1 i första matchen för Åkerblom/Jäger och vi följde därefter upp det med en stabil 6-2 hemma i T3 Center.

Sedan återkomsten till HockeyAllsvenskan för de båda lagen har vi trots trendbrottet senast i omgång 6 alltid haft förtvivlat svårt i Himmelstalundshallen. Säsongen 15/16 1-3 respektive 3-4 efter straffar och 14/15 0-3 respektive 1-4.

Vita Hästens fem senaste:
Pantern – Vita Hästen 1-3
Vita Hästen – Oskarshamn 0-4
Södertälje – Vita Hästen 3-2 ef str.
Vita Hästen – AIK 4-1
Tingsryd – Vita Hästen 4-3 ef str.

Björklövens fem senaste:
IK Oskarshamn – Björklöven 6-3
Björklöven – Tingsryds AIF 4-3
Björklöven – Västerviks IK 1-5
Björklöven – SSK 1-5
AIK – Björklöven 3-2 ef sd.

Rent formmässigt är det två lag som blandar och ger. Vita Hästen har två segrar på de fem senaste mot vår enda, så formtoppen till VH?

Vår målskillnad på dessa matcher 11-22 att jämföras med Hästens 12-13.

Special teams?

Äntligen fick vi utdelning i powerplay då vi satte ett av tre försök mot AIK senast vilket höjde vår siffra från 15,57% till 16 % jämt. Trots det föll vi till 11:e plats i PP statistiken. Vita Hästen år något vassare med 18,42 %. Senast mot Tingsryd satte man två av fyra försök dvs 50 % och hade 25 % i de två matcherna innan det, så vi får se upp med att dra på oss utvisningar.

Vi hade ytterligare en 100%-ig insats i boxplay mot AIK men ligger förstås fortfarande ohjälpligt sist i tabellen med våra 72,34%. Vi ska dock se till dagsformen och där är vi heta med 100 % i tre raka matcher. Här kontrar för övrigt AIK med 85,58% (3:a), men man har bara 71,44 % de senaste tre matcherna.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt nu på 11,35 min per match (10:a) att jämföras med bortalagets 11,81 min per match, vilket är 13:e bäst i ligan. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har vi drabbats av 131 st att jämföras med hemmalagets 118 st.

Vita Hästen är seriens bästa lag när det gäller tekningar totalt sett (55,77%) men även på bortaplan där man vinner hela 52,64 % av sina tekningar. Vi är näst bäst totalt sett med 52,61 % vunna tekningar totalt sett men bara sjunde bäst att vinna tekningar på hemmaplan med 53,15 %. Tekningarnas kamp i kväll med andra ord?

Ligger vi under efter den första perioden ligger kanske ett kryss nära till hands? Vita Hästen vinner bara 12,90 % av de matcher där man leder efter den första perioden samtidigt som vi förlorar 86 % av de matcher då vi ligger under efter första perioden.

Ser vi till effektiviteten så är faktiskt Vita Hästen seriens minst effektiva lag som bara sätter 7,09 % av sina skott. Vår siffra är något bättre med mål på 8,99 % av skotten.

Interna poängligor:

HC Vita Hästen

 1. #9 Richard Palmberg 29 p (19+10)
 2. #20 Marcus Eriksson 24 p (9+15)
 3. #10 Jesper Samuelsson 20 p (4+16)
 4. #52 Jordan Rowley 11 p (2+9)
 5. #40 Mattias Karlin 10 p (6+4)

IF Björklöven

 1. #28 Lucas Sandström 21 p (8+13)
 2. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson 21 p (4+17)
 3. #57 Stefan Andersson 15 p (3+12)
 4. #10 Jesper Thörnberg 14 p (9+5)
 5. #14 Cody Murphy 14 p (5+9)

Aktuellt från lagen?

I Vita Hästen handlar det mycket om en av seriens klart bästa spelare Richard Palmberg som lär vara högvilt för många lag den kommande säsongen med sina hittills 19 mål som andracenter. Av dessa har 8 mål kommit i powerplay vilket är bäst i hela hockeyallsvenskan. Sen ska vi givetvis se upp med lagets vassa förstalina med Jesper Samuelsson, Jesper Eriksson och Tobias Liljedahl som är den som vanligtvis levererar.

I Björklöven är det glädjande att Tobias Hage är tillbaka om även om det ikväll bara lär på bänken. Hans betydelse i laget kan inte underskattas och då inte bara på isen utan kanske främst i omklädningsrummet. När Hage pratar, lyssnar man har jag förstått.

Assisterande tränare Jesper Jäger pratar i en intervju med hemsidan om att man sen AIK-matchen jobbat med sina olika fokusområden, vara alert, påminna spelarna om vad de ska göra, om de viktiga punkterna som man plockat ut och som genomsyrar alla övningar man kör på träning. Sedan Linus Boström försvunnit från laget har man ju blivit tvungen att göra om en del, men försökt att göra om så lite det går och det innebär kort att de som varit utanför laget på ett eller annat sätt fyller den platsen.

Jäger förväntar sig ett jäkla krig mot Vita Hästen eftersom det är en viktig streckmatch och att man måste göra många saker rätt för att ha en chans att vinna. han tror Hästen kommer sin vana trogen att köra mycket på kontringar och snabba spelvändningar. Se hela intervjun HÄR.

Ska vi tro på en laguppställning som kan se ut ungefär så här?

Målvakter:
31 Linus Fernström (50 Niklas Lundström)

1:a
#4 Jonas Emmerdahl – #12 Niklas Pavel
#22 Nicklas Johansson– #36 Zach Hamill – #14 Cody Murphy

2:a
#57 Stefan Andersson – #51 Christian Bull
#91 Joakim Högberg – #18 Axel Ottosson – #19 Austin Farley

3:e
#55 Simon Fredriksson – #37 Jacob Andersson
#28 Lucas Sandström – #6 Kim Karlsson – #7 David Lindquist

4:e
#20 Mattias Granlund – #74 Stefan Öhman – #33 Marcus Jonsson

Extra
16 Lucas Ekeståhl-Jonsson och #24 Tobias Hage

Här tror jag i och för sig inte att man gör så få förändringar som möjligt som Jäger sa. Är rätt säker på att Lucas Ekeståhl-Jonsson mått bra av bänkningen, kommer ta den på rätt sätt, men måste in i laget igen. Frågan är dock på vems bekostnad, därav platsen på bänken här. Känns som att det är lite att flippa tärning mellan Bull, Fredriksson och J.Andersson. S. Andersson känns märkligt fredat, kanske pga av ålder och trevlighet. Första backparet ska hållas intakt och ges mer speltid än vanligt.

Sen hade jag nog rört om lite i kedjorna. Varför inte sätta Öhman som center med Hamill och Murphy på kanterna och sen sätta Nicke J som center i fjärde? Tankar på den?

Bloggens nycklar inför kvällens match?

 • Fortsatt enkelt försvarsspel
 • Målvaktsspelet måste upp några snäpp
 • Powerplay. Det lag med bäst PP vinner matchen.

Sen lär vi få sett ett och annat gruff mellan Niklas Pavel och Simon Mitman, eller vad tror ni?

Matchen ikväll sänds på CMore Hockey och på webben via C More.se som du kommer till genom att klicka på nedanstående bild.

Cmore-600x341

7 thoughts on “Försnack Vita Hästen vs Björklöven

 • 4 januari, 2017 kl. 09:14
  Permalänk

  Sjukt om LEJ får nöta bänk igen.

  Svar
 • 4 januari, 2017 kl. 09:22
  Permalänk

  Nicke från bänken in i 1:a… med Hamill och Murphy? Tjänstefel i så fall.
  Om inte #31 Fernström har kommit igång till i kväll lär det bli ordentligt jobbigt. Det går inte att ge motståndarna ett par gratismål, när de ineffektiva gröngula behöver typ 30 skott för varje mål…

  Svar
  • 4 januari, 2017 kl. 11:01
   Permalänk

   Håller med, jag fattar inte hur Hamill ska kunna leverera med den omgivningen. Murphy kan jag köpa men inte Nicke. Tittade nyss på statistiken och det är helt galet att Pavel har +5 på så många spelade matcher ( även om det är lite speltid ) det är ingen som är ens nära det. Jag skriver det igen jag fattar inte varför han har så lite speltid då han och Emmerdahl är våra klart bästa backar i defensiven. Nej tränarna fortsätter att ge S Andersson, LEJ ( innan han blev bänkad ) J Andersson mfl alldeles för mycket istid, för mig är det obegripligt hur dom tänker.

   Svar
   • 4 januari, 2017 kl. 12:50
    Permalänk

    Tydligen så har vi 6 backar som är bättre än Pavel och det är ju skönt. ”Ironi”

    Svar
 • 4 januari, 2017 kl. 14:19
  Permalänk

  Måste ha hänt något varför Pavel är sjunde..
  Någon bestraffning,har han kommit sent till en träning??

  Svar
 • 4 januari, 2017 kl. 14:29
  Permalänk

  Kan inte förstå varför man splittat på Pavel och Emmerdahl?!

  Pavel är den back som gjort det absolut mest stabilt och han belönas genom att bli satt som sjunde? Vad skickar det för signaler?

  Det Pavel visar på isen och intervjuer tyder på att han sköter träning och närvaro, det kan inte vara förklaringen.

  Jag hoppas det rullar 7 backar eller har någon annan strategi för att om Pavel får sitta på bänken hela matchen är det en skandal. Då visar det att tränarna inte har mycket kunskap om hockey.

  Det finns mycket att säga om backkollegornas brister…

  Svar
 • 4 januari, 2017 kl. 14:30
  Permalänk

  Fagervall måste kliva ner i båset !

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: