Försnack SSK vs Löven

I kväll kl. 19:00 släpps pucken i Scaniarinken för ett möte mellan SSK och vårt eget gröngula Björklöven. Kan vi rida vidare på vågen och ta några nya poäng i jakten på en slutspelsplats? Vi tror absolut det.

ssk ifbVi tar nya tag mot att förbättra vårt bortafacit än mer. Efter 4-3 mot Tingsryd borta i förra veckan gjorde att vi klev upp till en åttonde plats i bortatabellen med nio poäng på sju matcher. Södertälje, som just nu ligger sist i tabellen, är också sist i hemmatabellen med endast två segrar på sju försök med en målskillnad på 10-26. Vi har å andra sidan bara gjort 11 mål på lika många matcher men med tre segrar som facit.

Då Södertälje spelade i HockeyEttan ifjol får vi söka oss tillbaka till säsongen 14/15 för att hitta tidigare möten. Då vann SSK det första mötet med 2-1 efter förlängning och det andra med klara 4-0. Vi får söka oss till första mötet säsongen 13/14 då vi vann en mycket spännande match med 3-2 och den inledningen har väl ingen glömt? Ledning med 3-0 efter 3:44! Trots den segern, totalt tre raka förluster med andra ord. Dags för ändring i kväll?

Sedan lite svårt att inte minnas tillbaka den där torsdagskvällen säsongen 13/14 med ett leende, puckarna satt inledningsvis på löpande band (#41 Lundberg, #10 Hjalmarsson samt #34 Palmebjörk med 3-0 redan efter 03:44) och bloggen Löven4Ever höll på att få lämna pressläktaren i klassiska Scaniarinken snabbare än vi lyckats ta oss dit.

Tittar vi på tabelläget just nu så handlar det ju mycket om att försöka fortsätta hålla lag bakom sig. SSK ligger i skrivande stund alltså sist i tabellen och sju poäng bakom oss. Seger ikväll och vi skapar ett avstånd på tio poäng gentemot dem, samtidigt som vi får revansch för den snöpliga strafförlusten i den fjärde omgången från hemmamötet i T3 Center då #12 Thegel avgjorde.

Seger i kväll och vi har dessutom chansen att täta till tabellen än mer.. Almtuna spelar ex.vis borta mot Västerås, sedan blir tabellen bara tätare av att fyra av lagen placerade före oss möts i kväll i såväl Malmö Isstadion som Smidjegrav Arena. I skrivande stund plats åtta och med ”bara” nio poäng upp till final å andra sedan åtta poäng ner till plats 13 och negativt kval, så nog kan allt hända i denna serie.

Coach Åkerblom sa i gårdagens Nedsläpp (länk) signerat VK bl.a. att vi inte ska sväva i väg bara för att vi vinner och inte heller bryta i hop då vi förlorar. Det handlar om att göra jobbet hela tiden, konsekvent och avsett vem eller vilka möter och vilka tröjor motståndaren har.

Sedan inte heller bara att hitta en jämnhet över 60 min utan över längre perioder. Markus berättade även bl.a. att de brutit ned serien i sju-matchers sekvenser liknande slutspel även om tränartrion sällan ser längre fram än nästa period, nästa match etc.

Lät djävligt klokt och den sympatiske Åkerblom har redan gjort rejäla avtryck.

Södertäljes fem senaste:

Södertälje-VIK Västerås 0-4
IK Pantern-Södertälje 3-1
Södertälje-Tingsryd 1-5
AIK- Södertälje 1-3
Västerviks IK-Södertälje 2-0

Våra fem senaste:

Björklöven-Mora 3-1
VIK Västerås-Björklöven 2-0
Björklöven-IK Oskarshamn 5-3
Tingsryd-Björklöven 3-4
Björklöven-AIK 3-2

Här är vår form klart bättre med 12 p (15-11) att jämföras med hemmalagets tre poäng och målskillnaden 5-15 över deras fem senaste.

Special teams?

Vårt powerplay vill fortfarande inte kugga i. 0 % i de senaste fem matcherna trots tot. 20:09 minuter (en dryg period !?) och nu är vi nere i ännu mycket lägre 12,90% (nu en föga smickrande 13:e plats). SSK är klart bättre med 22,95 % (3:e plats). I boxplaystatistiken är vi alltjämt sist med 68,63 % där SSK:s dito visar 80,00% vilket är 9:e bästa siffran i ligan.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt nu på 12,44 min per match att jämföras med Södertäljes 11,94 min per match. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har hemmalaget drabbats av 73 st. att jämföras med våra 72 st.

Här så klart viktigt att vi kan spetsa till båda spelformerna.. och ett bra riktmärke är väl att man bör sikta på minst 20% i PP och helst över 80% i BP. I sådana fall fattas det så här långt fem påsar i PP och att vi har släppt in minst sex mål för mycket i BP i motståndarnas motsvarande lägen.

Här så klart viktigt och rätt intressant att se vad #6 Kim Karlsson kan tillföra i spelformen PP då han enligt uppgift ska lira redan i kväll.

Interna poängligor:

Södertälje SK

 1. #22 Fredric Weigel, 10 p (3+7)
 2. #21 Johan Skinnars, 9 p (6+3)
 3. #19 Lucas Carlsson, 7 p (3+4)
 4. #26 Anton Holm, 6 p (5+1)
 5. #12 Henrik Thegel, 5 p (5+0)

IF Björklöven

 1. #28 Lucas Sandström, 11 p (5+6)
 2. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson, 10 p (2+8)
 3. #7 David Lindquist, 9 p (3+6)
 4. #74 Stefan Öhman, 8 p (2+6)
 5. #57 Axel Ottosson, 8 p (1+7)

Aktuellt från lagen?

Sympatiske och ödmjuke headcoach Åkerblom pratade i gårdagens Nedsläpp om att vi nu har två svåra bortamatcher i både SSK och Västervik, kanske två lag vi tycker att vi måste slå. Men då är det viktigt att hitta den där balansen och att verkligen utföra jobbet.

Det jobbet ska Björklöven göra jämt och hela tiden, det ska alltid se likadant oavsett motstånd. Man ska heller inte åka omkring och hoppas eller tror att det ska lösa sig av sig självt, utan det gäller att ta kommandot i matcherna. Åkerblom menade att det blir väldigt viktigt i de här matcherna mot SSK i kväll och Västervik på fredag.

Från SSK och deras nedsläpp (länk) och en intervju med coach Mats Waltin snappade jag bl.a. upp följande..

Mats tyckte sig se ett bättre försvarsspel den senaste tiden. Större trygghet, ett mer aggressivt och attackerande försvarsspel där laget även stått upp bra kring egen målvakt. Att han pratar om att få stabilitet kring just försvarsspelet låter rätt bekant.

På frågan om Löven och att vi numer kommit i gång blev svaret: – Precis. De har lyckats ta sig ur en tung situation och nu är de på den ”där vågen” vi vill komma till.

Mats ser följande framför sig i kvällens match: – Vi tror oss vara rätt klara över vad vi behöver göra. Vi måste fortsätta med att bli bättre i spelet med och utan puck och skapa chanser som vi kan utnyttja på ett bra sätt. Det är det mentala spelet som vi måste få med oss i ryggen och som fäller en del avgöranden för oss just nu.

Södertälje har en del frånfall i #62 Henrik Nyberg, #92 Jonas Westerling medans #16 Alexander Sunnefors kommer in i truppen och får göra sitt andra framträdande.

Så här långt på temat Green Connection kan vi även notera 14:14 min i speltid i snitt per match för #27 Maegaard-Scheel och på dessa 13 matcher tre assist, sex utv.min, -7, två blockade skott och sex tacklingar.

HÄR dessutom en intervju med vår gröngule kapten #74 Stefan Öhman som berättar lite om kemin i kedjan med Cody och Murphy, vad som höll honom borta och tankarna inför dagens match..

Stefan avslutade med ett resultattips: – Seger 3-1!

Våra tre nycklar inför kvällens match?

 • Behålla ödmjukheten trots formen och snabbt ta kommandot i matchen.
 • Vi har tjatat om noggrannhet och detaljer förr, lika viktigt i kväll!
 • Special teams. Ännu tätare i BP och gärna några gratismål i PP!

När det gäller själva laget och hur det kommer formeras så återkommer vi som vanligt under dagen.

* * *

För att kunna se matchen mot SSK via webben så kan du köpa den via cmore.se och då bör du för att stödja Björklöven göra det genom att köpa via DENNA länk. Eller klicka på bilden nedan.

Cmore-600x341

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: