Försnack Mora vs Löven

I kväll är det dags för match igen efter en matchfri vecka för våra gröngula krigare. Skönt att få studsa tillbaka lite och få med sig lite positiv energi in i den träningsintensiva period som därefter följde. Men nu alltså dags att ta sig an Mora i Smidjegrav Arena.

mora_lovenTabellfyran Mora IK är ett riktigt hyggligt stabilt hemmalag som vunnit tio av sina tolv hemmamatcher och har målskillnaden 36-22. Laget föll dock lite oväntat i sin senaste hemmamatch mot MODO med 2-5. Vi kontrar med att vara ligans 12:e bästa bortalag via fyra segrar på tolv matcher och med målskillnaden 21-31.

Under förra säsongen blandade vi och gav i bortamötena med Dalalaget, först förlust 2-4 och sedan seger 3-0. Säsongen dessförinnan vann vi både det första mötet 3-0 och det andra med hel 7-2. I vår första säsong (13/14) i ligan efter återkomsten vann vi första mötet med 2-1 men föll i det andra mötet med 4-1.

Sett till dessa sex matcher då vi vunnit fyra av sex dem möjligen en statistisk god chans till poäng, vi har även en klart bra målskillnad på dessa matcher med 18-11.. men det är som ni vet inte värt ett förbannat dugg i kväll när pucken släpps.

Vi ligger just nu inför kvällens match på en sjunde plats med 34 poäng. Skönt att innan uppehållet få studsa tillbaka via målkalaset 6-4 mot Almtuna.

Med seger i kväll skulle vi möjligen krympa avståndet till de fem topp-lagen. Men vid förlust och seger för både Almtuna IS (HC Vita Hästen hemma) och IK Oskarshamn (möter TAIF hemma) skulle vi ligga utanför slutspelet efter kvällens matcher.

Någon som hört snacket om små marginaler och att det lär bli ett race ända in i kaklet?

Moras fem senaste:

Mora IK – Oskarshamn 4-2
Tingsryd – Mora IK 4-1
Mora IK – AIK 4-1
SSK – Mora IK 1-4
Mora IK – MODO 2-5

Björklövens fem senaste:

Modo – Björklöven 4-3 ef. str.
Björklöven – BIK Karlskoga 0-6
Timrå – Björklöven 4-2
Pantern – Björklöven 4-0
Björklöven – Almtuna 6-4

Formen sett till de fem senaste är en liten fördel för hemmalaget Mora med tre segrar på de fem senaste (15-13) mot Björklövens enda och 11-23 i målskillnad på lika matcher.

Säsongens första möte i T3 Center slutade för övrigt med gröngul seger med 3-1 där #57 Andersson, #26 Boström samt #91 Högberg nätade tidigt i första och vi hade 3-0 redan efter 12:30.

Special teams?

Vårt powerplay vägrar att kugga i gång, återigen en nolla i den kolumnen senast mot Almtuna. Vi är nu nere i totalt 13,40% i spelformen vilket är 12:e bäst eller tredje sämst beroende på om man ska se glaset som halvtomt eller halvfullt. Dock slås vi i grenen av AIK med 13,30% samt förra motståndaren Almtuna som står med en siffra som bloggen aldrig sett maken till: 7,50%!

I boxplaystatistiken var vi 100 % mot Almtuna vilket gör att vi marginellt förbättrade oss till 72,97%, men vi ligger dock alltjämt sist i ligan. Hemmalaget Mora ligger i topp via 89,74 % i spelformen.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt nu på 12,50 min per match att jämföras med hemmalagets relativt låga 10,17 min per match, vilket är sjätte bäst i ligan. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har vi drabbats av 105 st. att jämföras med Moras 97 st.

Interna poängligor:

Mora IK

 1. #20 Kevin Goumas, 21 p (5+16)
 2. #10 Pierre Engvall, 17 p (9+8)
 3. #39 Jacob Nilsson, 15 p (8+7)
 4. #19 Alex Aleardi, 15 p (7+8)
 5. #86 Mathias Bromé, 15 p (6+9)

IF Björklöven

 1. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson, 18 p (4+14)
 2. #28 Lucas Sandström, 15 p (6+9)
 3. #57 Stefan Andersson, 12 p (1+11)
 4. #10 Jesper Thörnberg, 10 p (8+2)
 5. #7 David Lindquist, 10 p (4+6)

Aktuellt från lagen?

Ass.coach Jäger pratade i denna intervju med hemsidan om att de tränat på grymt bra sedan senaste matchen och att Mora är ett hårt arbetande lag man vet vad man får av. Jesper menade vidare att Mora spelar på samma sätt oavsett motstånd eller veckodag och att de gärna tar pucken snabbt på kassen.

För det egna laget menade Jäger att breaket kommit lägligt och att de utöver den hårda träningen fått ladda batterierna lite då hösten varit intensiv sedan tränarbytet och även mentalt påfrestande för killarna. Receptet för en bra prestation redan från första nedsläpp stavas enligt Jesper aggressivitet och ett bra engagemang från samtliga killar.

Sedan tidigare vet vi att backen #16 LEJ och kaptenen #74 Öhman saknas pga. sjukdom och att trion #7 Lindquist, #18 Ottosson samt #24 Hage alla saknas pga. skada. Coach Åkerblom sa i går till VK att backen #42 Wikström kommer bilda backpar med #37 J Andersson.

Från Mora kan vi bl.a. LÄSA att coach Jeremy Colliton tycker att vi..

– Löven har gjort en del ändringar sedan vi mötte dem senast. De har tagit en hel del segrar och har en hel del bra spelare, inte minst i offensiven och i powerplayspelet.

Men när det gäller PP tror jag nog Jeremy scoutat nåt annat lag.. iaf sett till effektivitet och produktion. Han fortsätter med vad som kommer bli viktigt i kvällens match:

– Vi ska tillbaka till vår identitet och det som gör oss bra. Då har vi en riktigt bra chans att vinna. Allra viktigast blir arbetsmoralen och tempot. Vi vill få Löven att spela i vår fart!

Annars kan vi notera att Moras kapten #13 Emil Bejmo som under säsongen 13/14 kom från Asplöven i går tecknade ett nytt kontrakt över säsongen 19/20.

Så här sa Emil själv i går apropå det nya kontraktet:

– Det känns jättebra att få vara kvar i klubben i hjärtat i minst tre år till. Nu när man varit här ett tag har man börjat känna många runtomkring och då brinner man lite extra för det. Vi har något bra på gång här och förr eller senare kommer vi ta klivet upp och det vill jag vara med på, säger Emil själv om sitt nya kontrakt.

På nåt sätt gillar jag tanken med försök till längre kontrakt för kontinuitet, men å andra sidan kommer spelare med tillräcklig talang alltid att erbjudas möjlighet till SHL och säkerligen ta denna chans. Möjligen då att klubbarna i HockeyAllsvenskan iaf skulle kunna få i vart fall en symbolisk ersättning för den utbildning som getts.

Längre kontrakt med äldre spelare och de som inte kommer nå SHL känns dock rätt onödigt och mest bara dyrt, mer bara en risk i mina ögon faktiskt.

Men nu blickar vi i stället fram emot kvällens match mot Mora i Smidjegrav Arena..

Bloggens nycklar inför kvällens match?

 • Hålla emot första 10 min och gärna sätta första målet. Vi vet hur det slutar om vi inte får det.
 • Colliton vill se fart i spelet, hellre då att vi försöker hålla i hop, få stopp och vara noggranna.
 • Följetongen special teams. När ska vi få ordning på dessa spelmoment?

När det gäller själva laget och hur det formeras så återkommer vi som vanligt under dagen.

* * *

Dagens match sänds via webben på CMore.se och för att kunna se matchen mot Mora IK så kan du för att stödja Björklöven göra det genom att köpa via DENNA länk. Eller klicka på bilden nedan.

Cmore-600x341

2 thoughts on “Försnack Mora vs Löven

 • 7 december, 2016 kl. 14:33
  Permalänk

  Hur ser boxplay-statistiken ut om man enbart tittar sista 6-7 omgångarna? Jag har för mig den är bra mycket bättre än 73%?

  Svar
 • 7 december, 2016 kl. 18:07
  Permalänk

  Nu nar vi vet att Niklas star i kassen. Tankar om det ? Match borta mot ett av seriens basta lag och man later Niklas sta efter att inte lirat pa valdigt lange o nar han fick spela sag det ju valdigt darrigt ut. Har han inte hittat en ny niva ikvall kanns det logiskt att Mora gor atminstone 3-0 ganska tidigt. Hoppas innerligt att vi kan se en riktigt trevlig overraskning ikvall i en Niklas som spelar gediget o stabilt med lite tokraddningar.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: