Försnack Modo vs Björklöven

Dags för ny match, en match som under inledningen av veckan gav upphov till lust, tagg och feststämning. Nu känns det bara krampartad med två lag med ordet panik tryckt i pannan.

 

Vi tar oss alltså an tabellelvan Modo i Fjällräven Center, ett lag liksom vi inte alls planerat att harva i botten och som båda känner en enorm yttre press.

Vi möts för fjärde gången den här grundserien i nåt slags ”derby”. Modo är i skrivande stund seriens 13:e bästa (eller näst sämsta) hemmalag med tio segrar på 23 matcher, med 29 inspelade poäng och en målskillnad på 51-66. Vi kontrar för övrigt med att vara seriens 12:e bästa bortalag med 23 poäng på 22 matcher och en ändå inte så läcker målskillnad på 48-70.

Vi har mötts tre gånger den här säsongen där vi först föll hemma med 3-5, vi tog dock halv revansch via 3-4 (efter övertid och straffar) borta i omgång 20 och senast hemma i T3 Center vann vi med 6-3 efter bl.a. ett 100%:igt power play via 4/4.

MODO spelade förra säsongen i SHL och för att kunna kalla sig ”heart of hockey” bör så klart klubben lira i SHL, frågan är bara om man kommer kunna komma tillbaka till högsta ligan och i så fall när och vad händer om man hamnar i negativt kval? Vid förlust är det bara fyra poäng ned.

MODO mötte VIK Västerås hemma i Fjällräven Center i måndags och föll med 2-3 och föll med samma siffror i onsdags mot Södertälje SK på bortaplan. Två föluster mot bottenkollegor och nu kommer tredje kollegan på besök.

* * *

Lagens form?

Modos fem senaste:

Modo – Oskarshamn 2-1 ef str. Tingsryd – Modo 3-6 Modo – AIK 2-3 Modo – Västerås 2-3 Södertälje – Modo 3-2

Björklövens fem senaste: Tingsryd – Björklöven 1-2 Björklöven – AIK 0-2 SSK – Björklöven 3-5 Västervik – Björklöven 1-3 Björklöven – Vita Hästen 2-4

Vi tar oss an ett Modo med tre raka 2-3 förluster och bara en trepoängare de senaste fem matcherna och en målskillnad på 14-10. Vi har tre raka bortasegrar och en målskillnad på 11-10. Viss fördel Västerbotten?

Modo har faktiskt bara tagit två poäng på de sex senaste hemmamatcherna och får gå tillbaka till omgång 34 när man senast tog en trepoängare på hemmaplan.

Special teams?

Senast mot Vita Hästen var PP-sjukan tillbaka. 0 % efter 8:00 min i PP och i kombination med att BP återigen var ihåligt via 40 %. Ackumulerat i PP blir då summan 16,47% och BP 70,67 %. Modos PP är totalt sett 18,88 %-igt, men har över de fyra senaste matcherna en siffra på hela 37 %. Deras boxplay är över säsongen sett i paritet med vår usla siffra, ynka 73.42 % och är ännu sämre sett till de fyra senaste. Endast 65 % av sina BP har man städat av. Ser vi våra siffor över samma period så har vi ett PP på 8,33 % och ett BP på 76,67 %.

Ser man till fair play-ligan så möts de två lag som drar på sig överlägset flest tvåminutersutvisningar där hemmalaget vinner med 206-202. Vårt snitt ligger nu på exakt 11,42 min per match (12:e) att jämföras med Modos 11,60 min per match, vilket är 11:e mest i ligan.

En match som säkert lär avgöras i utvisningsbåset och tittar vi på mål gjorda i boxplay så har vi gjort fyra mot Modos enda. Samtidigt har vi släppt in två i vårt powerplay, medan Modo inte släppt något.

Interna poängligor:

Modo Hockey

 1. #14 Henrik Björklund 37 (17+20)
 2. #22 Emil Molin 36 p (16+20)
 3. #89 Patrik Karlqvist 34 p (17+17)
 4. #13 David Rundqvist 22 p (8+14)
 5. #93 Byron Ritchie 19 p (4+15)

 

IF Björklöven

 1. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson 27 p (5 + 22)
 2. #28 Lucas Sandström 25 p (11 + 14)
 3. #14 Cody Murphy 23 p (10 + 13)
 4. #57 Stefan Andersson 18 p (4 + 14)
 5. #18 Axel Ottosson 17 p (7 + 10)

Aktuellt från lagen?

Pär Styf säger följande till Modos hemsida.

– I det skede vi är i serien kan vi bäst likna det vid ett slutspel där det gäller att ha orken och därför fick spelarna köra individuellt idag för att förbereda sig på bästa sätt inför fredagens match, och fortsätter:

– Matcherna mot Björklöven har varit speciella den här säsongen och definitivt är det en höjdare att spela inför fullsatta läktare. Det som är otroligt viktigt är att hela tiden vilja mest i matcherna. Klockan tickar nedåt och det gäller att gilla det här läget och de som gillar det mest kommer att få ut mest av de här matcherna.

Jan Brejcak har en match kvar på sin avstängning och kommer inte till spel. Byron Ritchie är fortsatt inte är aktuell för spel medan Pär Edblom och Tommy Enström sedan tidigare är borta för resten av säsongen. Laget tas ut på matchdagen. Allt enligt klubbens hemsida.

I skrivande stund inget att förtälja från gröngult håll.

Bloggens nycklar inför kvällens match?

 • Fortsätta spela ett bra bortaspel
 • Stämpla in direkt
 • Målvaktskampen och special teams. Måste upp i nivå nu!

Vi återkommer till det vi alltid pratar om:

Vi lär återkomma under dagen med våra tankar när det definitiva laget släpps.

* * *

Matchen på fredag sänds på CMore Sport samt på webben via C More.se som du kommer till genom att klicka på nedanstående bild. Har du tänkt köpa biljett till på fredag gör du det HÄR.

Vad har du själv för tankar inför kvällens match? Skriv gärna en kommentar då fältet som vanligt fritt…

 

3 thoughts on “Försnack Modo vs Björklöven

 • 17 februari, 2017 kl. 11:24
  Permalänk

  Nej ingen ångest! Björklöven måste inse att man satt sig i ett läge där neg. kval med största sannolikhet är verklighet nu. Inse det och utgå efter det så att man mentalt förbereder sig nu!!!!! Tvärtom att tro att vi ska klara oss kvar å sedan falla på målsnöret vore förödande!! Skulle det hända att vi klarar oss utan kval är det en ”fantastisk bonus”.

  Svar
  • 17 februari, 2017 kl. 12:24
   Permalänk

   Helt rätt tänkt, Pär. Om man inte är mentalt redo för negativt kval så kan det gå åt skogen. I grunden har Björklöven bättre spelare på de flesta positioner än de lag vi kommer att få möta i ett negativt kval. Jag skulle t ex tro att Linus Fernström, tillsammans med Sahlin i SSK, är överlägset bästa målisen i ett sånt kval. Våra forwards är i en sådan serie av hög klass. Det är väl på backsidan som vi har en eventuell akilleshäl, men även där är bättre än de övriga (eller mindre dåliga). ”Det enda” som kan fälla oss är det mentala så om ”bara” Jocke får ihop gruppen, så kommer det att ordna sig till slut.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: