Försnack Björklöven vs Västerås

I kväll är det match igen och T3 Center gästas av VIK Västerås HK, ett Västerås som kämpar stenhårt för att behålla kontakten med lagen ovanför nedflyttningsstrecket.

Loven VIK 130918

Denna match kommer att bli en mycket viktigt match och som så många gånger i Hockeyallsvenskan en sk sexpoängsmatch Västerås ligger på kvalplats (13.e plats) som vi har ett glapp ned till på sju poäng. Seger och vi lämnar Västerås i bakvattnet. Förlust och de är bara fyra poäng efter.

Ser vi till Västerås bortastatistik så vittnar den om ett lag likt oss som inte riktigt fått till bortaspelet. 10 poäng på 12 matcher och näst sämsta bortalag med en målskillnad på 22-30.

Under förra säsongen slutade de två mötena i T3 Center med två Västeråssegrar via 2-0 och 4-3 och vi har bara en trepoängare mot Västerås på hemmaplan på de sex försöken sen vi återkom till Hockeyallsvenskan. Säsongens första möte i Västerås slutade med Västeråsseger med 2-0. Västerås kommer närmast från en 0-2 förlust på hemmaplan mot Vita Hästen.

Vi ligger just nu inför kvällens match på en nionde plats med 34 poäng och vann ju senast på hemmaplan med 6-4 mot Almtuna.

Björklövens fem senaste:

Björklöven – BIK Karlskoga 0-6
Timrå – Björklöven 4-2
Pantern-Björklöven 4-0
Björklöven – Almtuna 6-4
Mora- Björklöven 5-3

Västerås fem senaste:

Oskarshamn – Västerås 3-4
Västerås-Tingsryd 2-3 ef. str.
AIK-Västerås 4-3
Västerås – Vita Hästen 0-2
Västerås – Södertälje 1-2 ef. str.

Västerås kommer till matchen med fyra raka nederlag och bägge lagen har bara vunnit en av sina fem senaste matcher. Två lag lite ur slag med andra ord.

Special teams?

Kontinuitet är ofta något bra och ett positivt ord, men när det kopplas ihop med våra insatser i PP och BP, så blir det precis tvärt om. Att se vårt spel i special teams är ungefär lika kula som att höra Fadde köra Stand Up. Vi är nu nere i totalt 13 % jämt i powerplay vilket är näst sämst och räddas bara upp av att Almtuna har historiskt låga 7.32 %.

I boxplaystatistiken hade vi 100 % mot både Almtuna och Pantern vilket fick oss att tro att vi lärt oss det spelet, men efter att ha hört om insatsen mot Mora (Missade matchen pga renovering!) som var 50 %-ig, så trillar vi tillbaka till 71,79% med insikten att vi helt enkelt är urusel i spelformen och hur man ska lösa det är frågan. Kanske sluta titta puck?

Tittar vi till statistiken för de fem senaste matcherna så har Västerås ett 24,66 %-igt powerplay och 92 % i boxplay. Björklövens siffror är 0 % i PP och 75 % i BP. Vi har faktiskt nollat vårt powerplay i sex raka matcher. Ingen munter läsning.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt nu på 12,32 min per match (12:a) att jämföras med bortalagets mycket låga 8.64 min per match, vilket är näst bäst i ligan efter Timrå. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har vi drabbats av 109 st. att jämföras med Västerås 98 st.

Interna poängligor:

IF Björklöven

 1. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson, 18 p (4+14)
 2. #28 Lucas Sandström, 15 p (6+9)
 3. #57 Stefan Andersson 12 p (1+11)
 4. #10 Jesper Thörnberg, 10 p (8+2)
 5. #7 David Lindquist, 10 p (4+6)

VIK Västerås HK

 1. #17 Christopher Fish 12 p (6+6)
 2. #80 Eddie Davidsson 11 p (6+5)
 3. #14 Stefan Gråhns 11 p (4+7)
 4. #9 Mikael Frycklund 11 p (3+8)
 5. #12 Fredrik Johansson 10 p (5+5)

Aktuellt från lagen?

Västerås tränare Christer Olsson säger följande till klubbens hemsida om Björklöven: – Det är ett skridskostarkt lag som vill sätta mycket press på motståndarna. Det gäller för oss att vara tighta i mittzon och ha ett enkelt spel ur egen zon.

– Jag förstår och har respekt för att frustrationen är stor och att det finns en oro för hur det ser ut i tabellen.Jag är fullt medveten om att i slutändan gäller det att leverera resultat i form av segrar och poäng och det kommer vi att göra, säger tränare Andreas Appelgren till bloggen Vikfancentral.

I Västerås saknas målvakten Henrik Lundberg som fick en hjärnskakning i senaste matchen, den mot Södertälje. Där utgick även backen Simon Karlsson med en överkroppsskada och även han missar kvällens match.

Från Björklövenhåll är det tyst dagen innan matchen, men vi kan anta att man analyserat läget en hel del, dels målvaktsbiten, men även lagets försvarsspel OCH special teams.

Bloggens nycklar inför kvällens match?

 • Markeringsspelet i egen zon. Sluta titta puck och ta din gubbe!
 • Special teams. Nu måste vi få de ”enkla” målen som PP-mål innebär samt täta ihop BP.
 • Inte tappa puck i uppspelsfasen.

När det gäller själva laget så återkommer som vanligt under dagen.

* * *

Dagens match sänds via webben på CMore.se och för att kunna se matchen mot Västerås så kan du för att stödja Björklöven göra det genom att köpa via DENNA länk.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: