Försnack Björklöven vs Mora + TÄVLING!

Det var hela 2 996 antal dagar senast han stod i Björklövens bås som coach under match. Ikväll är det så dags för comeback och jag talar förstås om för Joakim Fagervalls första match som nygammal Löventränare då Mora gästar Umeå och T3 Center.

Vi tar alltså emot grymt formstarka tillika ligaledaren Mora IK, som är ligans bästa bortalag med nio trepoängare segrar på 19 matcher, med 32 inspelade poäng och en målskillnad på 49-48. Vi kontrar för övrigt med att vara seriens åttonde bästa hemmalag med 31 poäng på 19 matcher och en inte så läcker målskillnad på 62-72.

Mora som är på Norrlandsturné, besegrade Modo i fredags med 3-2 och är seriens just nu tveklöst formstarkaste lag med hela 9(!) raka segrar, varav 8 trepoängare. I går vann Växjö sin tionde raka seger i SHL (tillika 8 trepoängare). Vi måste förstås göra vårt yttersta för att Mora inte får en lika lång och fin streak. Det får väl liksom vara nog nu, va? Mora i sig sägs ju spela en sk. totalhockey som kort kan beskrivas som en hockey som spelas i högt tempo, som innehåller puckkontroll, bra passningsspel, kreativitet, rejäla närkamper, offervilja, fart och fläkt utan att den blir hafsig och chansartat. Modos tränare Andreas Johansson beskrev efter fredagens förlust Mora som det bästa rush-laget i hockeyallsvenskan.

Björklövens fem senaste:
Björklöven – Modo 6-3
BIK Karlskoga – Björklöven 4-2
Björklöven – Timrå 2-3 ef. sd.
Almtuna – Björklöven 4-3
Björklöven – Pantern 0-5

Moras fem senaste:

Oskarshamn – Mora 2-3 ef.str.
Mora – Tingsryd 2-0
AIK – Mora 0-2
Mora – Södertälje 7-0
Modo – Mora 2-3

Mora har vunnit samtliga fem matcher och bara tappat en poäng, att jämföras med enda seger och totalt fyra poäng. Poängmässigt men även formmässigt stor fördel för gästerna med andra ord, vår målskillnad på dessa matcher är 13-19 att jämföras med Moras 17-4. Även målmässigt är Mora bäst i klassen.

Special teams?

Vårt powerplay är som ett flygplan, ibland upp ibland ned, inte alls imponerande mot Pantern senast exempelvis. Totalt sett över säsongen har vi ett snitt på 17,93%, vilket fortfarande är nionde bäst i klassen. Mora som serieledare är förstås vassare med 22,31 % vilket är näst bäst efter BIK Karlskoga.

I boxplaystatistiken som senast mot Pantern efter ett insläppt på tre försök gav ett 66%-igt BP, så sjönk vi återigen något till 70% exakt och är fortsatt seriens sämsta lag i spelformen. Mora å sin sida är seriens bästa lag i boxplay med Här kontrar för övrigt gästerna med 89,17%, vilket är bäst i ligan.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt nu på 12,11 min per match (13:e) att jämföras med gästernas 10,27 min per match, vilket är nionde flest i ligan. Mora har alltså i snitt ett boxplay mindre än oss per match. Ligans snitt ligger för övrigt på 10.20. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har vi drabbats av 169 st. att jämföras med Moras 150 st.

Övrig statistik?

Ser vi till lagens respektive interna poängliga så har Mora nio spelare som har 19 poäng eller mer. Vi har två över den siffran.

Björklöven och Mora är också två lag som är bra på tekningar. Björklöven ligger tvåa i den totala tekningsligan med 52,62 % vunna tekningar. Mora är trea med 52.47 %. Dock är vi till morgondagens match sett något vassare med 53,85 % vunna tekningar på hemmaplan. Mora vinner 49,03 % av tekningarna på bortaplan. Alltid viktigt att börja med pucken.

Mora släpper in i snitt 2.16 mål per match vilket är näst bäst i ligan, där vi är sämst med hela 3.52.

När vi hamnar i underläge vet vi ofta hur det slutar. Mora å sin sida är starkast att vända under lägen. Ligger man under efter första perioden så vinner man ändå var fjärde match. Ligger man under efter två perioder så vinner man ändå nästan var femte. Vi har vunnit 6 % av de matcher vi legat under efter första och ingen efter underläge efter två.

Ser vi till matchen i sig och övriga matcher samt kommande så gäller följande: Björklöven möter serieledarna Mora i en grym form. Samtidigt möter laget som närmast jagar oss underifrån Västerås jumbon Södertälje på bortaplan. Till veckan möter vi Västerås på bortaplan. Vinner Västerås mot SSK ikväll, samtidigt som vi förlorar. Då handlar helt plötsligt matchen i Västerås om vem som finns på vilken sidan om kvalstrecket. Ett skräckscenario är att Björklöven om två matcher vara på fel sida om strecket med två poängs marginal. Har Björklöven rent agerat för sent?

Interna poängligor:

IF Björklöven

 1. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson 26 p (5+21)
 2. #28 Lucas Sandström 23 p (10+13)
 3. #14 Cody Murphy 17 p (6+11)
 4. #57 Stefan Andersson 17 p (3+14)
 5. #10 Jesper Thörnberg 14 p (9+5)

Mora IK

 1. #20 Kevin Goumas 32 p (7+25)
 2. #86 Mattias Bromé 31 p (13+18)
 3. #10 Pierre Engvall (29 p (15+14)
 4. #19 Alex Aleardi 26 p (13+13)
 5. #39 Jacob Nilsson 26 p (11+15)

Aktuellt från lagen?

Det har ju inte undgått någon att Björklöven i veckan sparkade sin andra tränare för säsongen i Marcus Åkerblom och att klubbens General Manager Joakim tagit över huvudtränarrollen och det har gett eko i hela HockeySverige och som även fått vår supporterklubb Green Devils att uppmana till man ur huse!

Slut upp ny för fan, nu är det dags att köra! (Joakim Fagervall till P4 Västerbotten)

Joakim ser sig inte själv som en frälsare, men tror sig kunna tillföra ännu mer energi till laget. Han vill jobba med framtidstro istället för att titta i backspegeln och se framtiden som en utmaning. han vill hitta små, små grejer som kan göra laget bättre. Han anser att problemet Björklöven har haft denna säsong är försvarsspelet. Han vill vara steril och klinisk i försvarsspelet och göra det klart, då han samtidigt tycker att laget stundtals har en fantastisk offensiv och kan man kombinera dessa två saker så kan man klättra i tabellen. han vill även se en förbättring i ett rätt hyggligt powerplay. Här är han väldigt rak. Ett bra PP är mål. Ett bra BP ät inte mål. Enklare kan det inte beskrivas. Se hela intervjun HÄR. Inför Mora vill ha ha en kontinuitet i laget och tycker sig ha en helt okej koll på motståndet. Han vill att suget ska kännas i dag att alla vill in på isen och lira matchen.

Nicklas Johansson förklarade i sin inför matchen intervju med hemsidan att han fått en ny center i sin kedja i Axel Ottosson och att man på träningarna jobbat hårt på att bli ännu tydligare i sina roller i defensiven. Nicke pratar om att få av sig ryggsäcken från förr och fokusera på framtiden. Mora är ett bra lag, men även dom har brister som kan utnyttjas, menar Nicke. hans medicin för seger är

Täta bakåt, fokusera på jobbet och arbetsinsats, då kan det räcka långt! (Dr Johansson ställer diagnos)

I hans ögon KAN Marcus ”Messy” Jonsson vara en potentiell matchvinnare då Messy själv ska ha sagt att han haft träningens mål, men ingen ska ha sett det! 🙂 Se hela intervjun HÄR.

När det gäller #Pavelmania så levererar han förstås helt i linje med vad som är passande inför Jocke Fagervalls första match. Han beskrivning av Fagges första träning: – Väldigt, väldigt bra. Bra tempo, bra pass, rejält. Inga frågetecken utan Fagervall kommer ned och berättar att det här är det han vill ha och det är det vi går efter. Det finns inga mellanting och det enda som gäller! Det är mer klarhet och en man med respekt, tydliga riktlinjer.

Det är bra att följa dom eller göra något annat! (Niklas Pavel om Joakim Fagervalls direktiv)

När Mora kommer på tal så menar Pavel att det inte spelar någon roll vilken plats de har i serien, Löven kommer att de 110 % därute, det finns inget annat. – Det är döda eller dödas som gäller nu och det är som jag sagt tidigare.

Det är krig där ute. Det finns ingen nåd. Vi ska ut och erövra. Då gäller det att alla kommer ned till hallen och vi kör järnet! (Niklas Pavel inför Mora)

Att citera att Niklas säger i en intervju är ogörligt. Hör alla hans sköna ord HÄR.

När det gäller Mora så säger tränare Jeremy Colliton följande till klubbens hemsida. – Just att de har bytt tränare gör den här matchen riktigt svår på förhand. De kommer att ha massvis med energi och med några dagar att förbereda sig så vet vi hur ett lag som tränas av Fagervall kommer att se ut. Hårt jobb och en stark defensiv där man inte ger bort något gratis. Jag tycker det är bra för det kommer tvinga oss att spela på topp för att komma hem med tre poäng. Vi vill förbereda oss inför slutspelet och detta ska bli en riktigt rolig utmaning.

***

En tänkbar uppställning kan vara denna:

Målvakter:

35 Adam Werner (31 Linus Fernström)

1:a femman

4 Jonas Emmerdahl – 16 LEJ, 19 Austin Farley – 36 Zach Hamill – 14 Cody Murphy

2:a femman

57 Stefan Andersson – 12 Niklas Pavel, 28 Lucas Sandström – 18 Axel Ottosson – 22 Nicklas Johansson

3:e femman

55 Simon Fredriksson – 37 Jacob Andersson, 7 David Lindquist – 6 Kim Karlsson– 91 Joakim Högberg

4:e linan

33 Marcus Jonsson – 74 Stefan Öhman – 20 Mattias Granlund

 

Bloggens nycklar inför kvällens match?

Det känns inte som det spelar någon som helst roll vi nycklar vi väljer att köra på.. men vi kör väl ändå på de något klassiska:

 • En rejäl Fagervall-effekt
 • Enkelhet på egen planhalva
 • Första målet

En rejäl Fagervall-effekt är förstås en lika logisk som sliten klyscha, men ska han väcka laget lär vi se effekt av det redan ikväll. Mycket av hur serien avslutas av gröngult kommer vi att kunna utläsa av insatsen ikväll. Inte svårare än så.

Ikväll ska inga hjältar skapas utan enkelhet ska prägla Björklövens spel. Vi får inte slarva och ge Mora lägen som exempelvis Modo gjorde vid 2-2 i tredje där Mora högg som kobror till 2-3.

Sätter vi första målet kan vi på allvar slänga den ryggsäck man säger sig ha burit under lång tid. Landar den hos er, släng den vidare, långt, långt bort!

Vi lär återkomma under dagen med våra tankar när laget släpps.

* * *

Matchen på söndag sänds på Cmore Hockey samt på webben via C More.se som du kommer till genom att klicka på nedanstående bild. Har du tänkt köpa biljett till på söndag gör du det HÄR.

***

TÄVLING!

JA, vi utlovade ju en tävling och här är den och vi kör som vanligt den klassiska ”Vem blir Björklövens första målskytt (och när?) i kvällens match mot Mora IK?”

13886440-FR4Lu

Tipset ska precis som alltid lämnas som en kommentar på bloggen allra senast 15:59, eller skickas via mail till bloggen senast samma tid (matchen börjar ju kl. 16:00) och utöver målskytt ska du alltså även ange vid vilken tidpunkt (min:sek) som målet görs. Priset denna gång är två biljetter till en hemmamatch skänkta av Björklöven och två gröngula halsdukar från Jobline. Lämna även en giltig e-postadress så att vi enkelt kan komma i kontakt med vinnaren efteråt.

***

Utöver allt detta så vill vi som vanligt höra era tankar inför matchen. Skriv en kommentar…

39 thoughts on “Försnack Björklöven vs Mora + TÄVLING!

 • 22 januari, 2017 kl. 08:03
  Permalänk

  Cody Murphy 3.32 Period 1

  Svar
  • 22 januari, 2017 kl. 12:03
   Permalänk

   Stefan Öhman 3.12 period 1

   Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 09:43
  Permalänk

  Austin farley. Period 1. 5.24

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 09:50
  Permalänk

  #28 Lucas Sandström Period 1

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 09:53
  Permalänk

  Farley 16:02 period 1.

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 10:05
  Permalänk

  ”en kommentar på bloggen allra senast 18:59 och utöver målskytt”
  Vore det inte bättre med 15:59 istället? Då matchen väl börjar klockan 16.

  Svar
  • 22 januari, 2017 kl. 11:48
   Permalänk

   Helt riktigt elvenman, numer korrigerat då pucken alltså släpps kl. 16:00..

   Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 10:16
  Permalänk

  Stefan Öhman 5.14 första

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 10:45
  Permalänk

  Pavel efter 5.36 i första perioden.

  Roligt att båda våra junior lag vann på bortaplan igår J18 mot Örebro 5-2 och J 20 mot Piteå med samma siffror. Nya matcher för båda idag, J 18 möter Färjestad och J 20 tar sig an Boden.
  Två nya vinster för dom idag ? Och A-laget kör över Mora då är söndagen fulländad !

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 10:50
  Permalänk

  Lucas Ekeståhl Jonsson 13.25 första perioden

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 11:13
  Permalänk

  Fick man säga att ingen gör nåt mål.

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 11:43
  Permalänk

  9:50 farley

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 12:03
  Permalänk

  Hamill med en backhand i pp 05:23 i 3e perioden, Murphy assisterar.

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 12:17
  Permalänk

  #12 Pavel
  Tid: 8.45

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 12:56
  Permalänk

  Nicke Johansson
  Tid: 03.22

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 13:03
  Permalänk

  Tipset ska precis som alltid lämnas som en kommentar på bloggen allra senast 18:59 😉 Då kommer nog alla som skriver ha 100% riktigt svar. 🙂

  Farley 04.13 i första perioden.

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 13:24
  Permalänk

  Farley 9.29 period 1

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 13:52
  Permalänk

  Kim Karlsson 4,16 i första per.

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 14:18
  Permalänk

  Axel Ottosson, 8.03, 1:a

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 14:24
  Permalänk

  Stefan Andersson 14:37

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 14:25
  Permalänk

  Jacob Andersson 23:15

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 14:25
  Permalänk

  Farley 27:27

  Svar
 • 22 januari, 2017 kl. 21:39
  Permalänk

  jag tyker om hockey

  Svar
 • 24 januari, 2017 kl. 18:34
  Permalänk

  Vem var närmast i Tävlingen?

  Svar
 • 24 januari, 2017 kl. 18:35
  Permalänk

  Vem tog hem Tävlingen?

  Svar
  • 24 januari, 2017 kl. 20:57
   Permalänk

   Får be om ursäkt att vi inte redovisat vinnaren ännu Tobbe, men av tre tippare på #14 Murphy blev Staffan närmast med tiden 11:22 när målet nu föll 10:42. Övriga tippare med Murphy hade 3:32 respektive 19:10..

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: