Försnack BIK Karlskoga vs Björklöven

Dags för årets första bortamatch då Björklöven gästar Nobelhallen och serieledande BIK Karlskoga.

 

Efter folkfesten mot Modo i fredags väntar en helt annan utmaning i och med att vi gästar serieledande BIK Karlskoga som också är seriens bästa hemmalag.

Självklart hade jag gärna sett ett annat motstånd än BIK Karlskoga efter segern mot Modo helt enkelt för att se hur vi står oss just nu. En derbyseger som självklart statt bra, men var det just pga. av att det var derby som höjde laget? Efter 1-5, 1-5,2-3, 0-6 så är man förstås inte säker på att laget är ute ur dvalan och det kan vara svårt att veta även efter Modomatchen. Hur som, serieledande BIK Karlskoga är i skrivande stund seriens bästa hemmalag med 14 segrar på 16 matcher, med 41 inspelade poäng och en målskillnad på 54-24. Snacka om att Nobelhallen är deras borg, MEN det enda laget som åkt från Karlskoga med tre poäng i bagaget denna säsong är ju faktiskt vi i Björklöven som i omgång 8 vann med matchens enda mål. Stor hjälte då var förstås målskytten Lucas Sandström, men givetvis också Adam Werner i kassen som förvisso bara motade 17 skott, men höll nollan och bättre insats än så är det svårt för en målvakt att stå för. Vi kontrar för övrigt med att vara seriens 13:e bästa eller för den delen nästa sämsta bortalag med ynka 14 poäng på 16 matcher och en målskillnad på 29-51.

Vi har mötts två gånger den här säsongen där vi vann som sagt vann den första matchen i Karlskoga med 1-0 samt hemma i T3 Center i omgång 21, ni vet den där matchen som var vår enda hemmaförlust bland ett tiotal? Resultatet har vi givetvis redan glömt.

Ser vi tillbaka under de föregående säsongerna så är inte Nobelhallen längre en skräckarena som den förr kunde vara.

16/17
Omgång 8 BIK Karlskoga – Björklöven 0-1
15/16
Omgång 5 BIK Karlskoga – Björklöven 3-6
Omgång 31 BIK Karlskoga – Björklöven 3-4 sd
14/15
Omgång 21 BIK Karlskoga – Björklöven 5-6 sd
Omgång 47 BIK Karlskoga – Björklöven 5-6 sd
Slutspelsserien BIK Karlskoga – Björklöven 1-2 sd
13/14
Omgång 20 BIK Karlskoga – Björklöven 6-2
Omgång 46 BIK Karlskoga – Björklöven 1-2 str

Två raka tre poängare och obesegrade i sex raka. Det är trots allt något att ta med sig ned.

BIK Karlskogas fem senaste:
Pantern – BIK Karlskoga 4-2
BIK Karlskoga – Oskarshamn 3-2
Tingsryd – BIK Karlskoga 3-1
BIK Karlskoga – AIK 3-2 eft. sd.
Södertälje – BIK Karlskoga 0 -3

Björklövens fem senaste:
Björklöven – Västerviks IK 1-5
Björklöven – SSK 1-5
AIK – Björklöven 3-2 eft.sd.
Vita Hästen – Björklöven 6-0
Björklöven – Modo 6-3

BIK Karlskoga har vunnit tre matcher och tagit 8 poäng de senaste fem matcherna, totalt tolv poäng alltså att jämföras med våra två segrar och totalt sju poäng. Poängmässigt rätt jämtskägg med andra ord. Vår målskillnad på dessa matcher är 10-22 att jämföras med BIK:s 12-10.

Special teams?

Hur ska vi förhålla oss till vårt 100 % powerplay mot Modo? Förstås fantastisk siffra och förhoppningsvis var det inte en slump som det visade sig vara mot Västerås tidigare under säsongen utan att vi hittat något som verkligen fått igång för numerära överläge som nu ligger på 17,91%. Det är i skrivande stund tionde bäst i klassen. BIK är dock med sina finfina 25,49 % bäst i ligan och det är ditåt man måste ligga för att nå toppen. Inget konstigt med det.

I boxplaystatistiken som senast mot Modo efter de två insläppta målen var drygt 50%-ig, så sjönk vi något till 70,58% och är alltjämt seriens sämsta lag i spelformen. Här kontrar för övrigt MODO med 87,29%, vilket är näst bäst och bara poängterar att BIK är ett stabilt topplag.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt nu på 12,36 min per match (12:e) att jämföras med gästernas 13,08 min per match, vilket är mest i ligan. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har vi drabbats av 149 st. att jämföras med hemmalagets 155 st.

Interna poängligor:

BIK Karlskoga

 1. #9 Victor Ejdsell 36 p (16 + 20)
 2. #19 Alexandre Lavoie 32 p (9 + 23)
 3. #95 Carl Persson 31 p (17 + 14)
 4. #94 Emil Larsson 21 p (5 +16)
 5. #93 Thomas Valkvae-Olsen 16 p (9 + 7)

IF Björklöven

 1. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson 24 p (4+20)
 2. #28 Lucas Sandström 22 p (9+13)
 3. #14 Cody Murphy 16 p (6+10)
 4. #57 Stefan Andersson 16 p (3+13)
 5. #10 Jesper Thörnberg 14 p (9+5)

Aktuellt från lagen?

Jonas Emmerdahl menar för och främst att senaste segern mot Modo inte bara var viktig för Björklöven utan för HELA UMEÅ. Inte så lite Pavelvarning på det uttalandet, hehe. Inför BIK säger han följande. -Det blir en jäkla kul match att möta serieledarna. Det brukar bli roliga och tuffa matcher i Nobelhallen så det ska bli väldigt roligt att åka dit och spöa dom. Jonas trodde inte inför serien att de skulle vara serieledare, men att de alltid brukar få ihop ett hyfsat lag och att det alltid är tufft att spela i Nobelhallen, men att Björklöven blir bättre ju tuffare matcher det blir. Han hoppas själv att Tobias Hage får göra comeback och hänga ett par kassar. Se hela intervjun HÄR.

– Vi gjorde en stabil match där vi var starka och beslutsamma i vårt agerande. Tog smarta beslut och gick in för fullt för att vinna varje duell. Om vi torskade en duell var vi hela tiden på rätt sida och hade täckning bakåt, säger BIK Karlskogas tränareTobias Thermell till nwt.se. Om lagens tidigare möten och främst 0-1 i det tidigare mötet i Nobelhallen säger han så här. – Vi har en revanschkänsla. Björklöven är ett lag som spretar lite, de kan vinna stort för att sedan torska stort. Det gäller att vi har ett starkt och bra försvarsspel, att vi ligger nära dem och inte ger dem någon tid eller syre.

Bloggens nycklar inför kvällens match?

 • Stå emot hemmalagets provokationer
 • Sätta första kassen
 • Enkelt spel in egen zon

Att sätta upp nyckar inför denna match var verkligen inte lätt. Vi möter serieledarna som gjort mest mål och släppt in minst. De är bäst i powerplay och näst bäst i boxplay. De har bara förlorat en gång hemma i år, men det var vi som gjorde det. De har fem raka segrar hemma och vi har åtta raka bortaförluster. Vad talar för oss då? Ja. kan vi bara stå emot deras provokationer och inte falla in i deras skit, är mycket vunnet. Vi vet hur vi agerar om vi släpper in första målet, så därför är givetvis bästa medicinen att sätta första kassen själv. Sen måste vi fortsätta det enkla spelet i egen zon. Ingen dräll så vi får en massa spelvändningar emot oss.

Sen får vi inte glömma att special teams återigen alltid är viktig samt att vi måste ha en målvakt som står på tårna. Finns nog tusen och åter tusen nycklar, men här var några. Dina nycklar till seger? Skriv en kommentar…

Vi lär återkomma under dagen med våra tankar när laget släpps.

* * *

Dagens match sänds alltså dels på CMore Sport men även via webben på CMore.se och för att kunna se matchen mot BIK Karlskoga på webben så kan du för att stödja Björklöven göra det genom att köpa via DENNA länk. Eller klicka på bilden nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: