Farsartat, horribelt och bara parodiskt

I tider när bloggen egentligen tänkt stämpla ut för lite välförtjänt (?!?!) semester kom då bl.a. en rejäl och lite oväntad ko-vändning gällande IK Pantern, när Appellationsnämnden i fredags upphävde och ändrade Licensnämndens beslut att utesluta IK Pantern.

Bloggen måste ändå kort kommentera denna cirkus innan vi i morgon måndag sätter bloggen på lite stand by.

Först lite bakgrund, IK Pantern (uttalat farmarlag till Malmö Redhawks) hade liksom tre andra klubbar (BIK, Timrå, Västerås) i ligan (länk) ett s.k. ”kontrollår” under säsongen 16/17. Med det menas egentligen att man lever på lånad tid och redan har fått ytterligare tid att visa att man egentligen uppfyller de krav som ställts för att klubben ska beviljas sin licens och tillåtas lira i HockeyAllsvenskan.

Krav i sig är inget fel, det gäller bara att dessa är relevanta för nivån och även givetvis konkreta, mätbara samt helt objektiva.

IK Pantern som alltså hade ett s.k. kontrollår (med ögonen på sig) skulle senast den 31 maj 2017 bl.a. visa på ett eget kapital per sista april om 1 miljon kronor.

Följande har hänt:

 • 31 maj, ingen Årsredovisning lämnades in från Pantern
 • Därefter påminnelser från Licensnämnden
 • Licensnämnden sammanträder 14 juni 2017, verksamhetsberättelse och balansräkning lämnas in, dock ej undertecknad av revisorn.
 • Licensnämnden ger Pantern besked om att undertecknad årsredovisning ska vara nämnden tillhanda onsdag den 21 juni senast kl. 08:00 för ett extrainsatt möte.
 • 17 juni, Hockeyförbundet klubbar igenom de skärpta licenskraven för SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan.
 • 20 juni, Pantern presenterar på sin hemsida (länk) ett samarbetsavtal med APP Properties som ett led i den omfattande satsningen i att bli Sveriges mest attraktiva hockeylag.
 • 21 juni, Licensnämnden meddelar att IK Pantern utesluts ur HockeyAllsvenskan. (Beslut)
 • Pantern lämnar sedan, samma dag, in en undertecknad Årsredovisning. Den lämnas för övrigt in kl. 15:21.
 • 26 juni, enligt Aftonbladet (länk) ska Kristianstads IK både erbjudits och tackat ja till spel i HockeyAllsvenskan 17/18.
 • 27 juni, IK Pantern lämnar in en överklagan mot beslutet. (länk)
 • 30 juni, Appellatonsnämnden ändrar Licensnämnden beslut (nytt beslut) och beviljar Pantern licens men föreslår en straffavgift på 25 000 kr då.. ”Pantern genom sin underlåtenhet att ge in årsredovisningen i tid grovt åsidosatt sina skyldigheter enligt licensreglerna.” Lite intressant även att kravet på det egna kapitalet på en miljon säkrades med marginalen 1 563 svenska pengar. (!?!?)
 • 1 juli, enligt Aftonbladet (länk) har IK Pantern dock skulder till egna spelare, men enligt Panterns ordförande Mattias Schönhult kommer de tag i det i morgon måndag och reglera dessa.

* * *

Spontant är detta så amatörmässigt och klantigt skött från så många parter att man bara häpnar och står med hakan nere vid knäna.

Ännu värre när man tar del av Appellationsnämndens bedömning punkt 6.

”Det framgår vidare av IK Panterns årsredovisning 2016/2017 att årsredovisningen för 2015/2016 innehöll väsentliga fel. Föreningen kan därvid ha beviljats licens med stöd av felaktiga uppgifter.”

* * *

Ska dessa licenskrav som nu dessutom kommer skärpas ha någon som helst funktion måste licensnämnden tidigare och mycket kraftfullare bl.a. följa upp gentemot de klubbar som har s.k. ”kontroll-år”. Att vi först i månadsskiftet juni/juli vet vilka lag som ska spela den följande säsongen rent löjeväckande och så klart totalt oacceptabelt.

Spelschemat spikades förövrigt redan den 19 maj och redan då börjar så klart klubbarna att boka resor etc. Sedan då som i detta fall att Kristianstad som sedan i april förberett sig för en säsong HockeyEttan kanske blir erbjuden en plats i HA i början av juli helt horribelt.

Sedan kan man ju fråga sig hur kraven verkligen kontrolleras när det detta år kommer fram att förra årets årsredovisning innehöll västenliga fel och att Pantern kan ha beviljats licens och ”kontroll-år” på felaktiga grunder. Det är otroligt allvarligt och leder till att dessa krav, oavsett de g:a eller kommande skärpta reglerna kan kännas som spel för galleriet.

Jag är inte alls emot regler och tycker det är sunt med krav på bl.a. ungdomsverksamhet, arenor, tillgänglighet för press etc., organisation och givetvis ekonomin. Sedan kan man alltid diskutera nivån på ex.vis det egna kapitalet, men det viktiga är att detta ska vara konkret, mätbart och helt objektivt. Ordning på finanserna i klubben och pengar på banken får inte bara vara av bokföringsteknisk art.

Såg på temat ett fullkomligt underbart inlägg på forumet gröngult, tänk och föreställ er hur Licensnämnden har sammanträde. Sätt först i gång denna video..

..dra sedan ett lag ur hatten och snurra på hjulet. (länk)

Man får så klart ta det för vad det är, men utifrån hela den här soppan är faktiskt ingenting omöjligt. Man kan bara hoppas på rejäl uppgradering till kommande säsong om det här ska ha någon som helst trovärdighet..

* * *

Kommentarer och spontana tankar, fältet som vanligt rätt fritt.

4 thoughts on “Farsartat, horribelt och bara parodiskt

 • 2 juli, 2017 kl. 14:57
  Permalänk

  Förmodar att Malmö dragit i en del tåtar för att behålla Pantern i HA. Det ligger ju i deras intresse att få ha sitt farmarlag i rätt serie.
  Detta förfarande skulle aldrig ha gått igenom för ett lantortslag i norra Sverige.

  Svar
  • 2 juli, 2017 kl. 18:36
   Permalänk

   Svårt att besvara Michael, givetvis ville Redhawks ha Pantern kvar i ligan. Här tycker jag dock att Malmö långt tidigare borde säkrat Panterns licens. Nu känns det rätt så unket och inte direkt seriöst kring licensen, att efter ytterligare anstånd, och under kontrollår, ha beviljats denna först efter det att räkenskaperna presenterats den 21 juni.

   Svar
 • 2 juli, 2017 kl. 21:29
  Permalänk

  Comedy on a high level… ”20 juni, Pantern presenterar på sin hemsida (länk) ett samarbetsavtal med APP Properties som ett led i den omfattande satsningen i att bli Sveriges mest attraktiva hockeylag.”
  ???????????????????? Men vad har de rokt ? Sveriges mest attraktiva hockeylag ? I vilken kategori, ”ett av de samsta publiksnitten nagonsin i hockeyallsvenskan” ?

  Svar
  • 3 juli, 2017 kl. 11:12
   Permalänk

   Usch o fy ! Hela byket!
   Inte levererat räkenskaperna i tid!
   Så de så! PANTERN lever trots skada
   Vetrinär Malmö Redhawks fixar
   Hallt panter! Lever ?!??

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: