Fagervall tar alltså över Björklöven

IK Pantern hemma blev alltså Marcus Åkerbloms sista framträdande som tränare för Björklöven. Efter matchen sparkades han av ordförande Mikael Samuelsson och Joakim Fagervall tar över som huvudtränare.

Det var den bästa nyheten vi kunde få, MEN vi ska inte tro att Fagge kommer kunna trolla hur mycket som helst. Vi har trots allt det lag vi har och efter att ha sett insatsen ikväll så finns det en hel del frågetecken eller brister om du så vill som jag inte ens tror Fagge kan lösa tyvärr.

Björklöven har ju länge pratat om att man pratar fokuserat på försvarsspelet, men ändå har Björklöven har ett försvarsspel som inget annat lag i hockeyallsvenskan är i närheten av. Antingen kunde/kan Marcus Åkerblom och Jesper Jäger inget om försvarsspel eller så är det kanske bara 10 år före sin tid. Vi kanske kommer få en aha-upplevelse år 2027 då vi tänker – Åh, fan, det var ju så Löven lirade för 10 år sen. Varenda match ser man lövare ta stryk i anfallszon, kämpa livet ur sig för att ta sig in på kassen. I Lövens zon står det motståndarna fritt att åka omkring och hade de haft skridskor med taggar hade det säkert också kunnat gör piruetter också. Vi är så långt ifrån våra markeringar att vi knappt når att göra det vi trots allt är bäst i serien på, nämligen att peta med klubborna.

Samtidigt måste vi vara brutalt ärliga och säga att vi inte har backar som håller på den här nivån. Skulle de stå i klunga på stan skulle förmodligen mjölkbilen plocka upp dom. Hockey är en fysiskt sport och antingen så har man det eller så har man det inte. Alla våra backar utom Niklas Pavel har det inte, dvs förmågan att spela så fysiskt som det krävs för att hålla zonen ren från påhälsning. jag talar då inte om supertunga tacklingar som får plexiglaset att svaja men att markera närvaro, störa motståndare så de tappar fokus och blick på puck, får ta nya bågar och sånt som tröttar ut. Tyvärr kan vi inte skaffa sex nya backar utan får dras med detta säsongen ut och hålla alla tillgängliga tummar att det räcker. Inte ens en fly förbannad Fagervall i båset kan ändra på detta. Våra backar är vad de är och de kan vi egentligen inte kritisera dom för. Kritiken ska nog riktas mot dem som scoutat och tagit hit dom.

Sen ska inte bara backarna ha sleven. Forwards jobb att göra mål går väl lite så så där, va? Samtidigt är det lite lika där, vi har många slitvargar, men få naturliga målskyttar. Då ser det ut som exempelvis i går när Nicke Johansson brände ett kanonläge. Han är ingen målskytt och därför är lägen som den där väldigt ovanligt för honom. Det sitter inte i ryggmärgen som på exempelvis Modos Henrik Björklund.

Det är ganska märkligt ändå, att Björklöven som klubb, som haft bra ekonomi den återkomsten till hockeyallsvenskan, inte lyckats ta ett enda kliv på isen på fyra säsonger. Organisatoriskt visst, men inte på isen. Det är nästan svårslaget. Fagervall pratade i vår intervju om att vi är en klubb som ska vara i toppen. Bra intention, men sanningen är den att vi måste rannsaka oss och inse att vi är precis så bra som tabelläget säger. Att intala spelare av vår kvalité att vi egentligen är ett topplag skapar bara stress och panik och vi lurar oss själva. Leif GW Persson blir inte sprinter av toppklass bara för att ha coachas hur man gör. Han är den han är och därför håller han till så sin kant, på sin nivå. Det borde kanske också våra spelare göra? Joakim Fagervall har en helt annan ledarstil än Marcus Åkerblom, men kommer det i slutändan att hjälpa? Det återstår att se.

16 thoughts on “Fagervall tar alltså över Björklöven

 • 18 januari, 2017 kl. 23:06
  Permalänk

  Från intervjun med Jäger efter matchen angående att det var tyst/tomt på läktaren o banderollen: ”Duhar såna helvetiska krav på dig själv, sån otrolig besvikelse”.
  Tyvärr verkar det som att vissa av dagens spelare inte känner likadant så ytterligare ett tränarbyte ger nog kanske bara en kortvarig effekt.(som när Jonsson fick gå).
  Hoppas bara att den effekten genererar nog med poäng för att slippa kval till Div 1.
  Hoppas jag har fel dock.

  Svar
 • 18 januari, 2017 kl. 23:30
  Permalänk

  Joakim Fagervall som huvudtränare.

  Jag har svårt att se att detta ska sluta sämre än det skulle med Åkerblom. Sen är det som Jocke själv säger i en intervju att han ser inte på sig själv som en frälsare och sitter man och tror att löven kommer att skjuta som en raket i tabellen bara för att man fått in jocke så lever man i en bubbla.

  Jag trodde aldrig att han skulle gå ner som huvudtränare i löven som det ser ut just nu, det är inte bara att vända 180 grader och tuta och köra med ett gäng gubbar som är helt under isen mentalt.

  Men det var en bra lösning då han redan har en hög lön som GM i löven sedan tidigare, nu kan man satsa några extra kronor på en ny back, liknande alexander hellström istället.

  Gud detta gör det såååååååååååå mycket lättare att somna efter ännu en förnedring i T3 Center.

  Om man nu ser till att sparka även Dalle så är det 2-0 till ledningen i löven.

  Nu blir det Björklöven – Mora IK på söndag och det tror jag passar perfekt som första match för jocke som huvudtränare, se nu till att vinna den så kommer det säkert några bonus poäng av bara farten.

  Ännu är det inte försent men det var i grevens tid. 🙂

  Svar
 • 18 januari, 2017 kl. 23:37
  Permalänk

  Jag tror inte heller att Fagervall kan trolla men han är en riktigt bra tränare….och nu har Björklöven chansen att slippa åka ner i div 1….Den här ändringen hade jag velat se för flera matcher sedan men bättre sent än aldrig. Nu kan jag sova lite bättre iallafall men löven måste rannsaka sig som organisation och se vad det är som
  är fel….Att man tog en rövare för att hålla ner kostnader ( backsidan)..kan jag köpa men att satsa dom pengarna på en GM????? och utan att ha en plan B och avsätta pengar för att förstärka om det skulle gå åt pipan??? Tur att GM är en Kanon tränare. …hoppas det va tanken också när man värvade Fagervall…och att han kan täta skrovet så vi inte sjunker och håller oss kvar!

  Svar
 • 18 januari, 2017 kl. 23:40
  Permalänk

  Varför ska vi inte kunna köpa in några stabila backar om nu ekonomin är hyfsat god? Hålla nollan vid full tid är ju faktiskt EN poäng!!

  Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 00:21
  Permalänk

  Verkligen rätt tränare att få ner i båset. Fagervall kan verkligen strukturera upp ett försvarsspel och skapa tydliga linjer.
  Men det väcker väldigt mycket frågor gällande organisationen i Björklöven.

  Hur pass förankrat var beslutet om att sätta Fagervall som huvudtränare?

  Man kan ändå dementera saker och man kan dementera saker
  ”Jag klev ur båset av en anledning. För att få en annan roll, och jag ser inte mig själv som en frälsare. Däremot jobbar jag väldigt nära laget från och med nu och försöker att bidra på det sättet. Jag tror inte det är skillnaden om jag står, eller inte står i båset.”
  Nog för att man förstår att han måste dementera i den positionen men blev ju ett tydligt övertramp i detta fall. Om det ändå var så pass nära…

  GM rollen tillsattes väl ändå för att styrelsen/VD inte skulle ta sportsliga beslut?

  Borde inte sportchefen vara den som ska vara ansvarig för vem som står i båset?

  Kan inte Dalle ta tuffa beslut om kollegor som finns i hans närhet?

  Att Salomonsson nämner att det växt fram. Kan detta vara något som växt fram under matchen?

  Budgeten är redan nu fullsatt. Det fanns egentligen bara en lösning om ny tränare skulle fram… Fagervall tar över rollen. Kan det vara påtvingat från styrelsen? Var han ens med på detta beslut? Inga kommentarer direkt efter beslutet..

  Hur detta egentligen gått till får vi nog aldrig veta.. Dock är det ett tecken på att kommunikationen utåt och organisationen i Björklöven är lite av ett kaos.

  Svar
  • 19 januari, 2017 kl. 09:20
   Permalänk

   Överraskad; Några synpunkter från min sida.

   1) Rätt tränare att få ner i båset, håller med till 100 %.

   2) Det klart att Fagervall varit tvungen att dementera och säga att han inte kommer att gå ner i båset. Har du någonsin hört någon GM / SC för den delen säga att vinner vi inte nästa match så sparkar vi tränaren och jag tar över ? Det hände inte ens med Micke magic.

   3) Det klart att beslutet att entlediga Åkerblom är förankrat i styrelsen, tror inte att ordförande tog det beslutet själv.

   4) Att Dalle inte meddelade / tog eller kanske inte ens visste om besluts ave sparka Åkerblom är förmodligen för att han kommer att få gå då hans kontrakt går ut efter säsongen. I alla fall hoppas nog många att så är fallet, för är han kvar så är det nog många med mig som kommer att överväga om man ska köpa säsongskort 17 / 18.

   5) Det klart att beslutet att sparka Åkerblom inte växt fram under matchen utan att det varit en process under en tid med styrelsen och Jocke framförallt.

   6) Tror inte att Fagervall är en person som man tvingar på en uppgift speciellt inte kamikatze uppdraget som tränar i Björklöven ( som det ser ut nu ). Om budgeten är ”fullsatt” som du skriver det tror jag att varken du eller jag har en aning om men det skulle inte förvåna mig om vi landar någon fler back inom kort.

   Alla till hallen nu på söndag och så skapar vi en magisk stämning och ger Jocke och laget hjälp till 3 poäng och en bra start på resten av säsongen.

   Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 01:13
  Permalänk

  Ordföranden är en hjälte!!

  Sparka nu Dalle och Stenmark på nästa styrelsemöte så blir vi av med alla ryggsäckar som kostar och kan satsa alla pengar på återvändande spelare och egna talanger. Det räcker med Fagervall Jäger Sasja och deras ledarskap så enas föreningen och GD bakom er!

  Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 01:14
  Permalänk

  Fagervall kommer inte frälsa oss till superframgångar, men jag tror att han åtminstone kan hindra blödningen som pågår just nu. Tyvärr så är nog Dalle det största problemet. En sportchef som tycker att ett försvar, som släpper in mest mål i serien. är ganska bra lär knappast leda oss till stora framgångar. Blir han kvar nästa säsong så lär inte någon coach kunna leda oss till toppen av Allsvenskan. Tyvärr. 🙁

  Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 08:13
  Permalänk

  Tror som de flesta att Fagervall i båset nog är det enda rätta just nu, även om han förmodligen inte kan göra mirakel där så kanske han kan styra upp så vi slipper Kval till Div-1. Någonting är klart FEL någonstans när man har en hyfsad ekonomi, Sveriges bästa fans och ett bra publikstöd och ändå kan man inte få ordning på sitt representationslag. Jag lider med laget när man ser hur självförtroendet och spelet med detta totalt havererar. Trots undermålig backbesättning så finns det ändå ett spelarmaterial som med lite lite medvind ska kunna se till att vi vinner de matcher som behövs för att hålla oss kvar. Jag bara hoppas bönar och ber att Fagervall tillför den energi som krävs för att vi skall kravla oss upp på fast mark i vart fall. Det skulle nog ha behövts en rockad i båset lite tidigare men det har ju funnits några ljusglimtar som gett alla hopp om att det skulle vända men ack…….
  Nu biter vi ALLA spelare, ledare, fans ihop och ser till att klubben i vårt hjärta blir kvar i HA 2017/18.

  Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 08:26
  Permalänk

  Egentligen är det ju spelarna som är problemet och de blir ju inte bättre av att odugligförklaras.
  Dessvärre är det nog så att Björklöven saknar den ishockeykultur som finns i många andra lag
  tex BIK & MIK. En sån kultur måste byggas upp under tid och från grunden.
  Vi får vara nöjda men en plats 9 – 12 denna säsong och sedan bygga från grunden.

  Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 10:22
  Permalänk

  Åkerblom har väl lön säsongen ut ? Så vars i helskotta 😉 kan vi hitta kosing till att ta in en DUGLIG back ??? Finns val inte stalar till det ?

  Svar
  • 19 januari, 2017 kl. 15:16
   Permalänk

   Lönekostnaderna är ju lika stora efter som före att Åkerblom fick sparken så det påverkar inte möjligheterna till att ta in en bra back. Sedan har jag ingen aning om det finns pengar kvar till det men det brukar oftast gå att lösa, för säg att vi skulle åka ut då blir det riktigt dyrt.

   Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 16:45
  Permalänk

  fagervall måste ha tänkt tanken att så här kunde ske.Allt annat är inte yrkesmässigt.

  Svar
 • 19 januari, 2017 kl. 20:04
  Permalänk

  Tänk om vi vunnit mot Timrå….
  Åkerblom hade spelat Emmerdal istället för LEJ i pp.
  Tänk om han tagit timeout i Almtuna några byten efter 1-3. Kanske hade detta räckt till seger?
  Då hade vi inte gjort en plattmatch i går och Åkerblom hade varit kvar.
  Jag skulle säga att det är de tydliga tränarmisstagen på slutet som gjort att Fagervall och Styrelsen sparkat Åkerblom.

  Svar
  • 19 januari, 2017 kl. 21:15
   Permalänk

   Skulle inte kunnat säga det bättre. Spot on!

   Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 00:05
  Permalänk

  Sen så är ju tydligen Jocke Fagerballe chef över Dalle om jag förstod intervjun med Dalle på Cmore. Så allt är kanske inte hans fel men ändock…..
  Vi får se om det räcker till att hålla oss kvar, drömma om topp 8 kan man alltid göra

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: