Fagervall-Cam

I går gjorde då Joakim Fagervall matchcomeback som tränare i Björklöven och jag valde att följa honom lite extra under matchen. Hur är han då i båset till skillnad mot klubbens två tidigare huvudtränare? Det här blir också mina reflektioner efter Mora.

Helt klart är man inte behöver studera honom många minuter för att se att här har vi en grymt engagerad tränare. Han stod bakom bänken fram till pucken släpptes. Då hoppade han upp på bänken direkt för att kunna se exakt varje sekvens av matchen. Sånt vill man se, men även om det innebär att jag och sambon numera inte ser lika bar då han skymmer målet nedanför Ståplats H. Till och från stod även Jesper Jäger på bänken och det har han inte gjort under MÅ-tiden.

Här är fler notiser:

Samtal med domare: 2
Enskilda samtal med spelare: 2
Utbrott: 1
Glädjefnatt: 3
Taktiksnack: 6

När det gäller snack med domare så var det inga utskällningar eller dylikt. Ett var ett glatt ett när ena målburen flyttades och det andra när han uppvisade en stor portion rutin vid en Lövenicing där en helslut Niklas Pavel hann in i båset men skulle kallas ut av en linjedomare. Då tog Fagervall ett snack med domaren om något så att Pavel hann andas ut så pass att han kunde gå in och spela igen.

Samtalen med spelare var med Mattias Granlund och Jonas Emmerdahl om några speltekniska detaljer.

Det enda riktiga utbrottet i matchen var när Mora fick göra 1-3. Då var Fagervall allt annat än nöjd och böjde sig bakåt och skrek mot taket!

Ja, fnatt och fnatt men han visade en rejäl glädje när vi gjorde mål och samtliga som var inne på mål framåt fick en knoge i båset efteråt.

Så var det då det här med taktiksnack. Här kommer verkligen engagemanget in. Vid minsta lilla möjlighet så tar han chansen att snacka med spelarna i grupp. Fullt logiskt vid varje powerbreak och vid timeouten, men även vid Moras 1-2 och 1-3 mål drog han ihop grabbarna medans domaren snackade med sekretariatet.

Även när Mora drog på sig sin utvisning i slutet samlade han snabbt ihop manskapet för taktiksnack och fick säkert en extra minut innan han tog timeout när domarna ville att de skulle komma in och spela.

Han snackar också ofta med spelarna som är på isen som t.ex. till Lucas Ekeståhl-Jonsson när vårt första PP höll på att gå ut. -De blir fulltaliga nu, Lucas! skrek han ut när LEJ passerade med pucken.

Sen har sett till en liten men ack så viktig detalj och det är spelarnas agnade vid byten. Nu är det full syra ända till sargen och inte som förr att en del gled och bytte.

Nä, totalt sett en mycket bra debut av Joakim Fagervall. Får han bara lite mer tid att inplemtera de små detaljerna han vill vrida på i spelet så ska detta nog lösa sig till slut.

***

Matchen då i korthet?

Bra driv på Cody Murphy vid ledningsmålet. Han skulle bara fram efter kanten.

Vid kvitteringen står Mora backen för en nedtagning du inte ofta ser vilket ställer våra forwards och Mora kan snyggt utnyttja ett tre mot två läge på bästa sätt.

Vid Moras 1-2 mål vet jag inte riktigt vad Jonas Emmerdahl försöker göra, men den dumpen in i zon får inte passera honom. Samtidigt har han tre spelare omkring sig och våra övriga spelare glider omkring.

Vid 1-3 ska bara Simon Fredriksson bunta ihop Hilmersson, frankera och slänga upp på läktaren med kommentaren. -Skicka vidare! Istället för att använda den kropp han uppenbarligen inte vet att han har så agerar han återigen bara med klubban mot motståndare.

2-3 är ju ett riktigt viljemål signerat Marcus Messy Jonsson som först tog ett helvarv i zon innan han lirade pucken vidare och likt en sniper söker han sig dit pucken sen trillar fram och vips hade han gjort mål igen.

Sen kvitterade vi ju till 3-3 genom Jonas Emmerdahl efter att Tobias Hage vunnit sin tekning klockrent. Bra av Jonas att hitta igenom med skottet och tänk att Hage hann vara på isen i tre sekunder i comebacken efter sjukdom innan det blev mål.

Sen kom något som inte alls gillas i mina ögon. Tror det var Zack Hamill som helt sonika hoppade in på isen, för spelaren han bytte med, Tobias Hage var aldrig nära det egna båset. Mycket märkligt och förödande. I det boxplayet satte Mora 3-4 på ett skott som nog annars utmärkte Linus Fernström får ta på sig.

När vi sen tog ut målvakten för att satsa på spel sex mot fyra så är det rätt symptomatiskt att vi knappt får iväg ett enda skott på två minuter. Det visar lite skillnaden mellan lagens självförtroende. Här skulle det förstås ha lastats en hög med puckar mot mål. När vi sen tog ett allt för djärvt beslut så satt också 3-5 i baken.

En annan notering att det länge såg ut som att det skulle vara ex-Västeråsare i Löven som banade väg. samtliga tre målskyttar har ju förflutet i just Västerås som jagar oss. Tyvärr slöts nu cirkeln då en ex-Västeråsare i Mora Mathias Bromé var den som definitivt spikade igen kistan med 3-5 målet.

Nåväl. Vi får kämpa vidare med match mot just Västerås borta på onsdag. Hur viktig den matchen är behöver jag förstås inte påpeka.

4 thoughts on “Fagervall-Cam

 • 23 januari, 2017 kl. 20:04
  Permalänk

  Håller med till 100 % att det var en helt annan energi i båset idag samt att Fagervall som ni skriver tog till vara på varje möjlighet att snacka med spelarna det är saker som vi inte sett varken den här eller förra säsongen. Det ni skriver om Joakims smarta snack med domaren och även vid time outen handlar ju helt klart om rutin men framför allt skulle jag säga om engagemang, det var mycket mer av den varan i båset den här matchen än på mycket länge. Jag tror detta blir bra bara Fagervall få lite tid på sig.
  Nu få ni flytta upp några rader så ni ser H- målet bättre men det kan det väl vara värt om fi får en engagerad coach.
  En helt annan sak, jag såg på stats att Pavel ”bara” fick 1 + i +- statistiken för matchen vilket är märkligt och ändå märkligare är att plusset han saknar är vid första målet där han har ett ass men han finns inte med bland dom spelare som var på isen ! Det borde vara omöjligt att lägga in det så, skulle vara roligt att veta hur gurun ”Online Kenneth” lyckades med det 😉 för bevisligen var Pavel på isen.

  Svar
  • 23 januari, 2017 kl. 21:22
   Permalänk

   Man kan ju ge en assist, och åka och byta. Jag säger inte att det var så här, men du måste inte vara på isen för att du får ett ass.

   Svar
   • 23 januari, 2017 kl. 22:43
    Permalänk

    Så kan det i och för sig vara om man t,ex slår ett långpass från egen zon och direkt hoppar ut i båset.
    Men jag tror aldrig att jag uppmärksammat det på stats någon gång tidigare vad jag minns i alla fall.
    Sedan undrar jag om det går att lägga in så i stats har för mig att systemet sparkar bakut men är inte helt säker.

    Svar
    • 24 januari, 2017 kl. 09:20
     Permalänk

     Jag har inte koll på om det händer ofta i Sverige, men i NHL har jag sett det otaliga gånger. Knappt ens så att det är en ovanlig företeelse.

     Det ska dock sägas att assist-reglerna är annorlunda i NHL, där de två senaste medspelarna före målskytt får assist. I Sverige är det de två senaste passningarna före målskytt.

     Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: