Export till, kontra import från SHL

Så här långt denna silly season 18 spelare från SHL och 25 spelare till samma liga, mycket eller lite? Bloggen har jämfört med föregående års silly season och det finns en del skillnader.

Johan Löf / AXELLÖF

#3 Alexander Hellström, den senaste i raden från Björklöven som lämnat för SHL. Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Dels blev det ju två lag fler i ligan föregående säsong då såväl IK Pantern, IF Sundsvall Hockey samt Tingsryds AIF gick upp samtidigt som klassiska SSK åkte ur. Vid den här jämförelsen har bloggen även bortsett från lån ligorna mellan utan gått på de spelare som kontrakterats för lag i HockeyAllsvenskan. Jag har även jämfört och kollat hur förvärv från ettan skiljt sig åt dessa säsonger. Nu till kommande säsong två andra lag då Södertälje SK äntligen är tillbaka och dessutom Västerviks IK för första gången ska spela i HockeyAllsvenskan.

Denna silly season så här långt 26 spelare till SHL och NHL då Malte Strömwall (AIK) skrivit på för New York Rangers, på samma gång har 18 spelare valt att kliva ner till HA för större roller och mer istid. De 14 lagen har även tillsammans plockat 20 spelare från Div 1. Av dessa har vi alltså stått för två stycken eller 10%. Bara rena fakta. Då vet vi ännu inte hur det blir med ex.vis Kirunas Oskar Fredriksson där vi hört att Löven visat intresse.

Jämför vi den föregående säsongen var det då 18 spelare som lämnade för SHL och NHL då Oliver Kylington lämnade AIK för Calgary Flames även om det mest blev AHL och Stockton Heat för Oliver. Den sillyn var det nio spelare som valde att kliva ner till HockeyAllsvenskan.

Den säsongen då ligan fick fler tillskott genom att SHL skulle utökas tillkom dessutom nio spelare från Div 1 om vi bortser från IK Pantern, IF Sundsvall Hockey samt Tingsryds AIF som utöver totalt nio spelare från SHL eller HockeyAllsvenskan värvade totalt sex spelare från Norge, Finland, Frankrike samt tyska andraligan utöver då resten från Div 1. Det kändes ändå som att ligan blev lite mer div 1 föregående säsong även om nu båda nykomlingarna Pantern och Tingsryd överraskade klart positivt.

Lite häftigt också att AIK, Almtuna IS, BIK Karlskoga, Mora IK och Timrå IK tillsammans stått för mer än hälften av de spelare som lämnat för SHL under dessa två säsonger. Lär väl säga en del om deras verksamhet. Blir intressant att se hur vår egen gröngula verksamhet utvecklas under GM Joakim Fagervall och vem som blir vår nästa export till SHL. Samtidigt är det så klart spelare som även slagit i ligan och sedan lämnat för andra länder etc. Men här jämför vi med och mot SHL och då är det dessa fem klubbar som utmärker sig.

Men med ovanstående redogörelse rätt klart som jag ser det att ifall vi ska vara etablerade i SHL 2020 borde vi försöka ha en lokal stomme, en bra kärna med hockeyallsvenska hockeylirare på hög nivå och sedan kanske försöka locka de med revanschlust eller med mindre lyckade säsonger i SHL kontra främst de med lyckade säsonger från HockeyEttan. Det innebär inte att det inte finns guldkorn i div 1, men stommen bör i mina ögon utgöras av stabila lirare i från minst HockeyAllsvenskan, kombinerat med unga och revanschsugna från SHL som inte riktigt slagit igenom, ett par tre spets utifrån landet samt något eller ett par guldkorn man möjligen kan chansa på från Div 1. Sådana kan man ju först erbjuda try out och en möjlighet att försöka spela till sig ett kontrakt.

Fast det är ju ifall jag vore sportchef.. Nu är jag ju inte det.

Före Acke Hellström var det väl forwarden Emil Lundberg som kom från Djurgården (som då just gått upp till SHL) och i elfte timmen under säsongen med minuter till transferdeadline lämnade för samma klubb. Men i mitt tycke är det spelare på minst denna nivå som Emil Lundberg var vi bör försöka kontraktera ifall vi ska vara riktigt trovärdiga i vår satsning mot SHL, eller om vi ska kunna bli etablerade till 2020.

Visst finns det spelare i lägre divisioner som av olika anledningar valt att inte ta steget, men mångt mycket speglar nog divisionstillhörighet även klassen, så är det nog. Det förändrar dock inte minst mitt intresse inför kommande säsong då vi bl.a. fyllt på med spelare från div 1 och en ung norrman, själv följer jag sju dagar i veckan hellre spelare som vill och även utvecklas kontra en färdig och möjligen lite ”mätt” spelare som redan gjort resan. Men innan jag är helt nöjd med truppen skulle jag gärna se lite extra hetta och en del skills på de sista platserna för att höja tempen lite.

Men nu sitter ju jag på läktaren. Eller står.

Johan Löf / AXELLÖF

#79 Emil Lundberg den spelare före Acke som lämnat för SHL. Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Inlägget baseras helt på transfers t.o.m. söndag 15 maj 2016, ev. förändringar efter i söndags påverkar möjligen marginellt men i sak är det ändå det samma.

* * *

Sedan då lite kuriosa och resan för Daniel Bertov.. spelade den 14 februari 2016 med Mariestad BoIS hemma mot Tranås AIF, debuterade sedan fyra dagar senare för Leksand den 18:e mars mot AIK och kommer till hösten lira i SHL med detta Leksands IF. SHL-debuten blir hemma i Tegera Arena mot Djurgården Hockey den 22 september. Snacka om resa, från div 1 till SHL på 221 dagar.. helt sanslöst egentligen. Så allt är ju egentligen möjligt och sagan om Bertov visar väl om något verkligen det.

Hur tänker du som läsare annars kring ovanstående, exporter till SHL kontra importer från samma liga eller förvärv från div 1. Fältet som vanligt fritt.. vem blir först?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: