En vecka ledigt…

Så har domen på huvudtacklingen som Christian Berglund delade ut på Kalle Ekelund kommit, Christian stängs av i 8 matcher varav två omvandlas till böter. Ett ganska strängt straff om man ser på endast händelsen, då de i regel brukar ge 5 matchers avstängning men Christian Berglund gör återigen en ful grej och det är långt ifrån första gången han tacklar på ett livsfarligt sätt. Medan hans historia är det snarare en ganska mild dom.

Att han efteråt säger att han går in för att skada spelare så de inte kan spela klart matcherna så kan man inte annat än tänka att en sådan spelare kanske inte ska spela hockey på den här nivån. För Christian Berglund har återigen visat att han aldrig lär sig och det tillsammans med att gå in för att skada om än bara för en match är inget annat än helt jävla livsfarligt, för hur skall han kunna bedöma hur mycket våld som behövs för en lindrig skada, när han inte ens kan lära av sina misstag.

Att sen BIK Karlskoga ger honom en vecka ledigt för att åka och fiska, sticker lite i mina ögon. Det känns som att de godtar detta beteende. Nej han skulle behöva något helt annat än fiske om jag får säga vad jag tycker. Något som får honom att inse att sättet han spelar på är livsfarligt och får honom att lära sig.

Istället är det här som han får ut av att spela på det sätt han gör:

IMG_3388

Med tanke på Christian Berglunds historik och att han så sent som i mars stängdes av för en huvudtackling hade jag velat se ett krafttag i form av en hård dom. Detta blir alltså den tredje huvudtacklingen på mindre än två år,och det är först nu man ser på honom som en återfallsförbrytare? Lucas Sandström blev avstängd efter ett slagsmål mot Södertälje SK i början av säsongen 13/14 när han i sista matchen mot Karlskrona återigen medverkade i ett slagsmål stängdes han av hårdare för att han just var återfallsförbrytare, men en spelare som Christian Berglund straffas inte hårdare förrän efter tredje förseelsen? Detta visar att disciplinnämnden är som ett lotteri. I år skulle man alltså straffa huvudtacklingar hårdare, i mars fick han 5 matcher för sin tackling och nu 8 då han också straffas hårdare pga. återfall. Nej straffet är för milt sett till detta. Jag hade velat se en ordentlig dom på 10-15 matcher för att Christian kanske skulle lära sig. Ger ett slagsmål 4 matcher när två spelare slåss på ”lika” villkor då skall en tackling som kan släcka en karriär fullständigt ge betydligt mer och jag tycker därför att 8 matcher är för lite.

Vad säger ni läsare om domen och klubbens agerande, rätt eller fel?

 

 

Här är domen i sin helhet:

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Christian Berglund
Förening: Bofors IK Karlskoga
Adress: Nobelhallen, 69133 KARLSKOGA
Matchdatum: 2015-09-22
Mellan: Bofors IK Karlskoga – IF Björklöven, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare Daniel Winge
Avstängningsperiod 2015-09-23 – 2015-10-10 (6 matcher)
Böter 8,000:- betalas senast 2015-10-28 (2 matcher)

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Bofors IK Karlskoga och IF Björklöven, HockeyAllsvenskan, den 22 september 2015, åläggs Christian Berglund, Bofors IK Karlskoga, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

1. Avstängning fr.o.m. den 23 september 2015 t.o.m. den 10 oktober 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning
2. Böter om 8 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms, inklusive den automatiska avstängningen, motsvara 8 matcher, varav 2 matcher omvandlas till böter.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Christian Berglund samt en filmsekvens från händelsen. Anmälan: Christian Berglund kommer med normal fart in i en situation dit pucken är på väg. Motståndaren Kalle Ekelund är precis på väg att röra sig mot pucken då Christian Berglund delar ut en tackling med höger axel mot Kalle Ekelunds huvud. Kalle Ekelund utgår skadad.
Christian Berglund har uppgett i huvudsak följande. Han vet att tacklingen blev fel men det var inte våldsamt och inte heller menat att träffa huvudet. Disciplinnämnden gör följande bedömning: Uppgifterna i anmälan får stöd av vad som framgår av filmsekvensen. Nämnden anser därför att det är utrett att Christian Berglund riktat en tackling som träffat motspelaren i huvudet.
Av anmälan framgår vidare att motspelaren utgick skadad. Med hänsyn härtill ska tacklingen leda till en avstängning. Vid bedömningen av avstängningens längd beaktar nämnden i försvårande riktning att Christian Berglund utdelade tacklingen från vad som närmast får betraktas som ”blind-side”. Christian Berglund hade enligt nämnden inte mycket att vinna på att utdela tacklingen och nämnden betraktar tacklingen som onödig, vårdslös och respektlös. Tacklingen har därför bedömts vara av så allvarlig karaktär att den bör omfattas av den straffskärpning som nämnden infört från och med innevarande säsong för allvarliga fall av huvudtacklingar. Detta leder alltså till att förseelsen bestraffas hårdare än vad motsvarande förseelse skulle gjort förra säsongen.
Vid bestämmande av avstängningens längd beaktar nämnden därutöver i skärpande riktning att Christian Berglund i slutet av förra säsongen (Disciplinnämndens beslut den 9 mars 2015 i ärende nr 140) stängts av fem matcher. Även i det fallet rörde det sig om en tackling mot huvudet, dessutom av liknande karaktär som det nu är fråga om. Det är alltså nu fråga om återfall.
Nämnden finner mot denna bakgrund att Christian Berglund nu ska stängas av en tid som motsvarar åtta matcher, inklusive den automatiska match som följer vid ett match penalty. Två av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 124.

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 11473 STOCKHOLM. Klagoskriften skall ha inkommit till RIN inom två (2) veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats. På disciplinnämndens vägnar Alexander Ramsay

 

 

 

 

3 thoughts on “En vecka ledigt…

 • 28 september, 2015 kl. 14:35
  Permalänk

  På tok för mild dom. Borde varit minst 15 matcher.

  Svar
 • 28 september, 2015 kl. 15:13
  Permalänk

  Dags att sätta ner foten !!!
  En sån här tackling kan ju förstöra hela livet.Faan whiplashskada och nackkudde.
  Nä det måste väl till dödsfall innan det blir ändring från lotterinämnden

  Svar
 • 28 september, 2015 kl. 15:55
  Permalänk

  Avstängning på livstid för ärkesvinet Berglund, allt annat är ett skämt! Stäng av hela jävla Bofors, BIK, Karlskoga eller vad de nu heter. Bygg Värmlands största parkeringshus där hålan ligger.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: