En stor smäll rent ekonomiskt

Björklöven redovisade nyligen sitt bokslut för verksamhetsåret 18/19. Som väntat ett minusreslutat, dock ett större minusreslutat än vad jag tror många hade förväntat sig. Björklöven som förening gör alltså en förlust på 333 000 kr och AB en förlust på hela 3,7 miljoner kronor, detta gör att det egna kapitalet nu understiger nu 2 miljoner kronor vilket är licenskravet. Det gör att Björklöven med stor sannolikhet placeras i Licensnämndens kontrollår. Det innebär att nämnden i detalj följer Björklöven och Björklövens handlingsplan, för att säkerställa att kapitalet återställs under kommande säsong.

Bokslutet i sin helhet hittar ni här.

Som tidigare nämnt så var ett minusreslutat rätt väntat dock inte så här stort. Men Björklöven som hockeylag den senaste säsongen var ingen fröjd se vilket självklart resulterade i ett publiktapp som i sin tur resulterade i missade inkomster inte bara för biljetter utan också för försäljning i arenan. Att man också budgeterat med slutspel ger en stor smäll rent ekonomiskt, lägg där till en förlikning med Brock Trotter, ”fel lagda” pengar på spelare som inte visade sig va bärande så inser man ekonomin får ta stryk.

Mycket av hoppet inför kommande säsong har denna man i sina händer, men tror han klarar pressen.

Att vi dessutom sitter på många av dessa dyra kontrakt även nästa år gör att man inser att budgeten för nya spelare kommer va skral och Per Kenttä kommer nog behöva trolla. Detta gör att jag är för prestationsbaserade löner, en normal grundlön med möjlighet att få bonusar om du presterar. Detta är nog en orsak till att man inte förändrar gällande kontrakt i ledningen, det är för dyrt rent ekonomiskt. Hoppet inför kommande säsong kom dock åter i och med att Per Kenttä kom in på sportchefsrollen, men han har ingen lätt uppgift, och detta bakslag ekonomiskt gör det ännu svårare, men är det någon som kan fixa det så är det Per, nu får vi ställa in oss på ett mellanår och hoppas på svarta siffror och ett lite mer underhållande Löven nästa år.

En intervju med styrelseordförande Mikael Salomonsson om bokslutet hittar ni här.

Vad är era tankar och åsikter om bokslutet och hur ska Löven tänka och agera för att återigen visa upp svarta siffror?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana gärna in vår samarbetspartner Coolbet för bra odds! Klicka på loggan för att ta del av ditt välkomsterbjudande och kolla då även in oddsen för i kväll eller kommande matcher.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

16 thoughts on “En stor smäll rent ekonomiskt

 • 29 maj, 2019 kl. 10:05
  Permalänk

  Efterlyser lite kritik från bloggen. Vilka är ansvariga? Hur utkrävs ansvar?

  Vad tycker ni om detta förutom konstaterandet att vi går minus, spelare är dyra och Per Kenttä måste trolla med knäna?

  Svar
  • 29 maj, 2019 kl. 11:13
   Permalänk

   Håller med. Det sportsliga haveriet kunde man ana tidigt men ingenting gjordes för att försöka åstadkomma en förändring. Fattar såklart att ekonomin satte käppar i hjulet redan då men priset för missat slutspel blev nog högre…

   Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 11:14
  Permalänk

  Fagervalls sportsliga ansvar och kunnande ?
  Ställa sin plats tillförfogande stog de i VK efter säsongen.
  Betydde de att fagervall skulle sluta på egen begäran tro ?
  Tänker på slöseri med pengar, kontrakt……osv.

  Styrelsens ANSVAR ?

  Spara å slösa !
  FOLKET ( publik m fl ) spara, in me pengar!
  FÖRENINGEN slösa pengar mellan fingrarna !

  Korpnivå.

  Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 11:44
  Permalänk

  Skrev de inte att det egna kapitalet var 3.5 mille kvar?
  Tyckte mig läsa det på hemsidan.

  Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 12:32
  Permalänk

  Tyvärr så har ansvarig tränares synsätt på hockey tillsammans med naiva ögon från en del i ledningen sabbat detta. Jag har aldrig sett ett tråkigare lag en förra årets Björklöven. Faktum är att laget var felbyggt redan året innan med väldigt få lirare. Sen blev det ännu värre. Hur är det möjligt att en tränare/sportchef på denna nivå inte kan få till mer. Powerplayet har varit bedrövligt. Boxplay har trots många defensiva spelare även det varit avvaktande och i knät på målvakten. Värdelöst med andra ord. Detta har kostat oss lövare två säsonger hittills och kommer ligga där även nästa säsong och jävlas. Ser fram mot säsongen 20/21 och hoppas då att Kentää fått ordning på truppen. Kommande säsong 19/20 kan bli ohyggligt jobbig men samtidigt glädjefullt när förväntningarna backas. Bara hoppas att näringslivet och rätt ledare inom löven kliver fram nu. Önskar dom som jobbar med vändningen ett stort lycka till. Förstår inte denna förbannelsen över löven sedan 1987……..orkar inte fler konstiga och korkade motgångar i framtiden.

  Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 12:59
  Permalänk

  Det här förklarar ju handlingsförlamningen ifjol när säsongen höll på att sluta i katastrof.
  Det fanns inga spelare, ingen vill spela i Björklöven, Umeå ligger långt norrut osv.
  Att ekonomin skulle gå åt h-ete visste man redan då och chansade på att vi skulle klara oss kvar eller i bästa fall lyckas gå till slutspel.
  Hade tänkt köpa årskort åt både mig och sonen men jag vet inte om jag gör det. En till skitsäsong orkar jag nog inte med.
  Vi har ju inte direkt förstärkt truppen…….. Och något mer kommer väl knappas som lyfter oss.

  Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 13:26
  Permalänk

  Det är precis ett sånt här läge jag ville undvika. Men sen hör man folk tjata om förstärkningar och spets hit och dit, som om Löven hade n outtömlig kista med pengar. Glöm stora namn och låt Kentä hitta fynd och talanger. Ni som bor i Umeå och dess omedelbara närhet. Stötta laget i vått och torrt istället för att sitta hemma framför tv´n och facebook mm.

  Svar
  • 29 maj, 2019 kl. 14:41
   Permalänk

   Bra skrivet! Kan bara hålla med.

   Svar
  • 29 maj, 2019 kl. 15:48
   Permalänk

   ” hade en bra känsla ” ett mantra som Fagervall upprepade inför nästan varje match.
   Nu upprepar ordföranden samma ” hade en bra känsla” !
   Att driva ett företag på känslor en hel säsong är för mig amatörmässigt skött.

   Hoppas att valberedningen hittar människor med kunskap (sport) som vill komma in i föreningen tillsammans med per k och hjälpa till.

   Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 15:41
  Permalänk

  Fagervall ställde sin plats till förfogande, av välvilja eller för att stärka sin egen ställning. Var och en får tro och tycka vad de vill. Bedrövlig sportchef ifjol i Grönberg plus Fagervall igen, Ingen tvingade Fagervall vara acting i den rollen. Handlingsförlamning och negativa uttalanden från Fagervall om att spelare inte vill vara här. Flera faktorer som publik och sponsorer agerar utifrån. Varför kan vi aldrig få en rejäl storsponsor, har väl jobbats sedan 90 talet på det men? Trots starkt varumärke.

  Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 16:27
  Permalänk

  ”Ekonomin har vi sedan några år tillbaka haft god kontroll på och den känns väldigt stabil.” Detta sa Mikael Salomonsson till Gustav Pettersson i slutet på mars. Uppenbarligen så är inte ekonomin så stabil. Hade Salomonsson ingen koll på det för bara 2 månader sedan? Eller har det försämrats avsevärt sedan i mars?

  Svar
  • 1 juni, 2019 kl. 22:19
   Permalänk

   Felet är nog att ledningen bara ser till AB:et. Där är ekonomin stabil. Men på grund av att aktierna som föreningen har i Björklöklöven AB har ett så högt bokfört värde, ca 7,2 mkr så gör denna förlust i AB:et att det egna kapitalet i koncernen blir väldigt lågt. Därav så kommer detta som en överraskning.

   Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 17:34
  Permalänk

  Rent ut sagt patetiskt av Salomonsson och hela styrelsen. Bristen på kompetens hos huvudtränare såg vi tydligt för flera säsonger sedan. De förstärkningar vi fått skrämmer ingen. Och nu skall PK trolla. Om man är något så normalt begåvad inser man att chansen att vi lyckas i år är minimal. Arvet av spelare utan det som krävs och fortfarande finns det spelare som inte vill flytta norr ut. Många kloka ord i inläggen ovan och det jag tar fasta på är att inget årskort kommer att inköpas innan jag sett en förändring/förstärkning jag tror på. Att vi skall stödja och stötta har vi inte fått något för under de tre senaste säsongerna. Löven är mitt lag men jag går inte på skiten en gång till. Lurad för många gånger.

  Svar
  • 29 maj, 2019 kl. 17:45
   Permalänk

   Samma här. Inte ett öre till från mig.

   Svar
   • 29 maj, 2019 kl. 20:57
    Permalänk

    Ser inget ljus i detta mörker. Kommer bli en lika stor förlust nästa år iom att vi sitter fast med dessa dyra kontrakt på skitspelare! Bara hoppas vi överlever, inte går i konken eller blir tvångsdegraderade efter kommande säsong.

    Svar
 • 29 maj, 2019 kl. 18:57
  Permalänk

  Jag skäms faktiskt och är ömsom förbannad. Lurad. Men kommer jag fortsätta att stödja och betala? Ja. Är det sunt? Nej.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: