– En framtida SHL-back!

Aftonbladet listade i går de tio bästa tonåringarna i HockeyAllsvenskan, glädjande nog fanns en gröngul Lövare med i toppen.

Föga överraskande den offensive och spelskickliga backen #16 Lukas Ekeståhl-Jonsson som spräckte målnollan tidigare i veckan och i skrivande stund ligger 8:a av juniorerna (3:a av backarna) med sina 9 p (1+8). Lukas ligger för övrigt på en 17:e plats bland samtliga backar.

Johan Löf / AXELLÖF

#16 Lukas Ekeståhl-Jonsson rankas 3:a och spås en ljus framtid. Arkivfoto: AXELLÖF

Nu listan i sin helhet:

Fredrik Forsberg, 18, f, Leksand

Har förvisso fått det blytunga beskedet att säsongen är förstörd på grund av en knäskada han ådrog sig i en match mot AIK nyligen. Men innan olyckan var framme var 18-åringen på väg mot sitt stora genombrott. Fick istid redan i SHL i fjol och den här säsongen hann Forsberg göra 11 poäng (6+5).

Elias Pettersson, 17, f, Timrå

Nyss fyllda 17 år och en av Sveriges mest spännande hockeytalanger. Väger dock fortfarande lite för lätt, men gjorde sitt första hockeyallsvenska mål – och assist – så sent som i torsdags mot AIK. Bror till Modoforwarden Emil Pettersson och kan vänta sig ännu mer istid i Timrå framöver.

Lucas Ekeståhl Jonsson, 19, b, Björklöven

Trots att han är back gjorde han 44 poäng på 41 matcher i Modos J20-lag förra säsongen och nu har han spelat till sig en ordinarie plats i Björklöven och haft en framträdande roll. Nio poäng på 23 matcher så här långt för 19-åringen som är en framtida SHL-back.

Jonathan Dahlén, 17, f, Timrå

Blott 17 år gammal är han helt ordinarie i Timrå och spelade dessutom U18-VM redan förra säsongen. Har gjort sex mål i hockeyallsvenskan hittills och beskrivs som en stor, stor talang. Har en inte helt okänd pappa i Ulf Dahlén också.

Olle Alsing, 19, b, Almtuna

En egen produkt som Almtuna fått fram. Redan en etablerad back i Uppsala-laget och var i närmast ordinarie som 18-åring även i fjol. Alsing är inte särskilt stor, men kompenserar med sin spelskicklighet. Har också testat på spel med Juniorkronorna den här säsongen.

Pierre Engvall, 19, f, Mora

I flera år har 19-åringen varit framstående i Frölundas juniorlag (51 poäng på 38 matcher i fjol) och fick smaka på SHL-spel med Göteborgsklubben förra säsongen, innan han lånades ut till Oskarshamn. Nu är han i hockeyallsvenskan permanent, i Mora, och har skjutit nio poäng på 20 matcher.

Lukas Zetterberg, 18, f, Västerås

Son till förre profilen Patrik Zetterberg, men Lukas spås förmodligen en ännu ljusare framtid. Har redan som 18-åring gjort nio hockeyallsvenska matcher, men framför allt öst in poäng (13+9) på 19 matcher i Västerås J20-lag. Spelade U18-VM förra säsongen.

Matias Lassen, 19, b, Leksand

En av Danmarks absolut främsta talanger, spelade U18-VM redan som 16-åring och en nyckelspelare i nationens JVM-lag fram mot årskiftet. 19-åringen har tagit en ordinarie plats i Leksand den här säsongen och svarat för fem poäng på 23 matcher.

Simon Norberg, 19, f, Leksand

Ännu en ung spelare som Leksand satsat på sedan degraderingen. Har sitt ursprung i Hedemora och fick debutera i ortens division 1-lag redan som 15-åring. Norberg, 19 år gammal, har spelat till sig en ordinarie plats i Leksand den här säsongen och är en av klubbens största talanger.

Eric Berkerud, 17, f, Västerås

Spelade i Djurgårdens ungdomslag och flyttade förra året till Norrbotten och Luleås juniorverksamhet. Men det är först nu, i Västerås, som det stora lyftet har kommit. Han har öst in poäng i klubbens J20-lag, belönats med en plats i juniorlandslaget och fick debutera i hockeyallsvenskan senast mot Asplöven.

Fotnot: Listan gäller spelare som ägs av klubbarna och har varit med från starten av serien. Alltså faller samtliga inlånade SHL-talanger bort.

2 thoughts on “– En framtida SHL-back!

 • 22 november, 2015 kl. 09:53
  Permalänk

  Kan ju hoppas att Löven kan knyta till sig några av dessa spelarna som utvecklas o vill framåt. Istället för alla föredettingar (inga namn) som passerar genom klubben innan pension

  Svar
  • 22 november, 2015 kl. 10:50
   Permalänk

   Hoppas kan man alltid Rob, helt klart mycket mer intressant att se början eller delar av karriären än slutet.. Men det gäller att hitta en bra balans med talang och ungdomlig entusiasm kontra erfarenhet och rutin. Inte så lite värdefullt med s.k. kulturbärare heller.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: