Ekonomin i klubbarna

I söndags inleddes den HockeyAllsvenska finalen. Igår startade slutspelsserien och den 27 mars inleds kvalserien till HockeyAllsvenskan. Allt detta för att utröna vilka lag som ska spela vart kommande säsong, för det är där det avgörs…eller?

I den Hockeyallsvenska finalserien, som inleddes i söndags, spelar BIK Karlskoga. Igår startade slutspelsserien med lag som IK Pantern och Timrå IK. och den 27 mars inleds kvalserien till HockeyAllsvenskan med VIK Västerås HK. Vad har då dessa lag gemensamt? Jo, alla spelar under sk. kontrollår, vilket kort innebär att man ifjol inte uppfyllde de ekonomiska krav licensnämnden har på ett eget kapital på 1 miljon kr. (Läs mer HÄR om Licensnämndens krav på de hockeyallsvenska klubbarna). Detta enligt licensnämnden själv som bloggen varit i kontakt med.

Vi kunde idag återigen läsa om Timrås problem med ekonomin på svt.se och frågan är väl hur licensnämnden ser på detta? Läs om detta HÄR.

Mora IK hade likvida problem ifjol. Läs mer HÄR. Hur det ser ut idag är oklart.

BIK Karlskoga hade kris ifjol, men fixade till ett kontrollår. Läs mer HÄR. Under denna säsong måste man göra ett plusresultat på en halv miljon för att nå upp till licensnämndens krav. En viktig del var att i den sk miljonmatchen mot Modo, där företag och privatpersoner betalar per åskådare. Där fick saknades det 320 åskådare från fullsatt, som var målet, men en miljon fick man in. Frågan är om det räckte? Fixar man kontrollåret?

Pantern går under kontrollår och har förvisso gjort ny succé, men hur länge håller det med ett publiksnitt på 650 om man räknar bort matchen mot Modo som drog 7 463 åskådare och har ett Malmö Redhawks som enligt uppgift betalar ett antal löner? Vad händer när nyhetens behag lägger sig i Malmö och man behöver sina pengar själv? MIF har redan tappat nästan 900 åskådare i snitt sedan ifjol.

Västerås var ju på vippen att stryka med efter fjolårssäsongen men reste sig på nio. Hur mår klubben idag under sitt kontrollår och efter den kräftgång man haft och med ett publiktapp på hemmaplan med nästan 500 åskådare/match?

I fredags kunde vi läsa om HC Vita Hästens ekonomiska problem och där Licensnämnden inte godkände den senaste delårsrapporten Vita Hästen som lämnade in. Dock ingen risk för degradering till kommande säsong, men risk för ett sk kontrollår. Läs mer om det HÄR. Enligt uppgift har klubben rejäla skulder till ex. Djurgården, men även andra.

Tingsryds AIF var i problem ifjol, där kommunen fick gå i borgen för ett lån på 2,5 milj, med motkrav kraven att TAIF inte ska få be kommunen om mer ekonomiskt stöd under de närmaste 14 åren!! Läs mer HÄR. Oklart hur det ligger till nu.

I somras var det mörka rubriker kring AIK med en förlust på 12,3 milj. Läs mer HÄR. Hur ligger det till där nu?

Modo Hockey drar ju med stora skulder och kommer med 99 % säkerhet förlora sin hemmaarena. Vad händer där? Överlever man ens?

IK Oskarshamn är en klubb som för några säsonger var nära konkurs med fått ordning på ekonomin och verkar vara ganska välmående.

Västervik IK är en frisk fläkt där man ännu inte har fått något grepp på klubbens ekonomi, men man har ju värvat friskt.

Almtuna IS hade ekonomisk kris för några säsonger sedan, men nu har det varit tyst och är det tyst kring ekonomin så brukar det vara ett gott tecken. Man håller ju även på att bygga ny hall och siktar mot stjärnorna. Det gör man inte utan ekonomi under kontroll.

Södertälje SK hade en ekonomi i balans efter fjolårssäsongen, men ser man publiksnittet just nu 16/17 mot ifjol så har man tappat 531 åskådare. Kan dock via kvalet minska en hel del vid framgång.

Vi avslutar med IF Björklöven som hade ett eget kapital på 6,6 miljoner enligt den senaste uppgiften jag har.

Ja, det är ju ingen munter läsning över lag inför den kommande säsongen. Fyra lag som kan degraderas, ett par som kan riskera konkurs och ett flertal med tvivelaktig ekonomi? Som det känns nu har fem lag sund ekonomi i Björklöven, Almtuna, Oskarshamn, Västervik och Södertälje. Och sen kom ju det nya TV-avtalet som grädde på moset. Tabellernas utseende avgörs numera inte alltid på isen, eller hur?

 

 

6 thoughts on “Ekonomin i klubbarna

 • 7 mars, 2017 kl. 22:24
  Permalänk

  Bra ni belyser ekonomin på detta sätt. Det är en skandal att skillnaderna är så stora som de är mellan SHL och HA. Bojkotta Cmore är en väg att gå men undra vad förbundet gör åt detta? Känslan är att förbundet idag bara är en spillra i jämförelse med förr när R Fagerlund var bas. Själv har jag sagt upp abonnemanget på Cmore.

  Svar
  • 8 mars, 2017 kl. 08:09
   Permalänk

   Jag sa också upp Cmore direkt när löven var klara x Örebro hockeyallsvenskan nästa säsong. Får bidra ekonomiskt på annat sätt.

   Svar
   • 8 mars, 2017 kl. 09:06
    Permalänk

    För hockeyallsvenskan ska det vara.

    Svar
 • 9 mars, 2017 kl. 05:41
  Permalänk

  En oviktig fråga kanske,men varför var det så mycket folk på matchen Pantern-Modo?

  Svar
  • 9 mars, 2017 kl. 07:25
   Permalänk

   Sk. enkronasmatch dvs gratis inträde.

   Svar
 • 9 mars, 2017 kl. 19:39
  Permalänk

  Otroligt informativt och välskrivet inlägg. Björklöven har rent ekonomiskt etablerat sig i allsvenskan på ett bra sätt. Hoppas bara att det sportsliga kommer igång också. TV-avtalet är jag också mycket besviken över.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: