Delårsbokslut – 1:a kvartalet

Även om tabellen är lite haltande och kommer bli än mer då bl.a. vår helgmatch borta mot VIK Västerås spelas först nästa måndag börjar det bli dags att summera första kvartalet.

Vi kommer för övrigt inte vara helt i kapp i antalet spelade matcher förrän den 6 november då hängmatchen från omgång sju, den hemma mot Tingsryds AIF, ska spelas.

Vi har nu då kommit in 13 omgångar in i serien och tabellen börjar så smått sätta sig. Tabellen just nu:

tabell omg 15_16

Ett par positiva överraskningar givetvis nykomlingarna IK Pantern och Tingsryds AIF som liksom oss själva dessutom har en match tillgodo på de övriga. Trodde inte heller att Roger Melin skulle kunna få så här bra fart på AIK men då visste man ju inte heller skull snitta 1,5 p per match. På samma sätta hade nog en del förväntat sig mer från BIK Karlskoga och då även Leksands IF som tog två poäng i T3 Center i går..

Om vi då först ser till vår prestation och jämför med vid samma tidpunkt i fjol kan vi notera..

Tabell omg 13 14_15

..att vi denna säsong tagit fem poäng fler, producerat mer och samtidigt tätat till defensiven just nu plus 19 mål jämfört med föregående säsong. Det kanske ändå inte var vad man tänkte direkt med ett något spetsigare lag som inför säsongen pratade om att man ville spela offensivt och frejdigt. Minns ni förresten vad sportchef Dalle Johansson svarade på frågan – Seger 8-5 eller 2-0? i denna intervju..? Dalle svarade blixtsnabbt: 8-5! Då ligger vi hela 67 mål back framåt och andra sidan har vi släppt in 36 mål färre.

Skulle vi i stället jämföra med comebacksäsongen 2013/14 låg vi vid samma tidpunkt återigen jumbo med blott nio inspelade poäng och målskillnaden 27-38. Detta innebär att vi alltså denna säsong inlett klart bättre jämfört med tidigare säsonger sedan återkomsten, rent defensivt har vi förbättrat oss successivt och både släppt in färre mål och plockat fler poäng.

Ser vi sedan mer till ligan som sådan skulle 26 respektive 24 poäng räckt till en finalplats tidigare, den här säsongen har VIK Västerås 26 vilket håller den här säsongen. När vi sedan fram emot februari/mars och ska kolla vilka åtta lag som får drömma och spela vidare mot SHL borde man så här långt spelat in 17 respektive 19 poäng, vilket innebär att HC Vita Hästen på plats åtta med 18 p den här säsongen ligger ungefär i snittet.

Men om vi nu ligger på plats sex och med 19 inspelade poäng, är det då en katastrof och ska vi sluta drömma eller hoppas när vi nu var så uppskrivna och topptippade inför.. verkligen inte. Så här långt in på säsongen dvs. vid första kvartalet låg ex.vis trion Malmö Redhawks, Rögle BK och Karlskrona HK i fjol på plats 5, 6, 7 och de tog sig till hela vägen liksom Djurgården gjorde säsongen innan trots att de låg på plats 4 efter 13 omgångar. Vid motsvarande tidpunkt ifjol låg alltså fjolårsvinnaren VIK Västerås nästjumbo och med tio poäng upp till en finalplats, säsongen innan var det Rögle BK som låg trea från slutet och till sist slutade fyra trots att de efter 13 omgångar låg 12 poäng efter just den platsen.

Så även om vi nu tycker att poängen sett till själva spelet är för få är det absolut ingen ko på isen, med bibehållet special teams och något effektivare spel 5-5 kommer vi successivt öka på vår målskörd och plocka än fler poäng. Vi ligger redan nu trots allt bra till och resan i tabellen under andra kvartalet kan börja redan på tisdag i hemmamötet med Timrå.

Sedan kanske vi borde kolla till publiksnittet en sväng.. Och prognosen efter de här inledande matcherna som spelats är inte bra, vad gäller publiksiffrorna. Efter knappt 13 spelade omgångar är snittet 2 342 åskådare i snitt per match. Det totala snittet i HockeyAllsvenskan förra säsongen var 2 986 åskådare. Det här innebär alltså en minskning just nu med 21.6 %.

Siffror som möjligen var lite väntade.. Särskilt ifall man tittar man på lagen som ersatt de lagen som numer spelar i SHL eller Div 1 för den delen:

Tingsryd har ersatt Karlskrona – Mindre publik. (- 1000)
Pantern har ersatt Rögle – Mycket mindre publik. (- 2400)
Leksand har ersatt Malmö – Mycket mindre publik trots högst snitt i ligan. (- 2300)
Sundsvall har ersatt Södertälje – Mindre publik. (-1600)

* * *

Så då stänger vi boken för första kvartalet och påbörjar redan i dag med det andra.. i dag spelar ex.vis

BIK Karlskoga – Mora IK, Tingsryds AIF – HV Vita Hästen, IK Pantern – IF Sundsvall Hockey och IK Oskarshamn – AIK och i morgon Almtuna IS – Asplöven HC och Timrå IK – Leksands IF.

Hur tänker du som läsare så här långt in på säsongen, nu alltså 13 omgångar in och jämfört med de tidigare har vi börjat klart bättre än föregående år. Det kanske inte är så djävligt trots allt.

Men skriv gärna en kommentar, fältet som vanligt fritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: