Debatt: Vad saknas?

Björklöven har inför säsongen varit topptippat och höjts till skyarna. Nu har 13 omgångar avverkats, där Löven blandat och gett rent poängmässigt. Men nu har man fyra raka förluster. Rent spelmässigt har det inte ens blandats och getts. Tyvärr så spelar man inte som ett topplag.

Vad är det som saknas? Som MrMadhawk skrev här om veckan så behöver två av tre matcher vara vinst för att man skall sluta som ett topplag när säsongen är färdigspelad. Kollar man då till Björklövens facit som har man endast mäktat med 19 poäng på 13 matcher, vilket är ett snitt på endast 1.46 poäng per match vilket ger poäng om det fortsätter i samma poängskörd, ett topplag har senaste åren krävt ca 100 poäng. Det här måste bli bra mycket stabilare för att vi skalla ha något i toppen att göra, det här är förvisso bara statistik och visst kan Löven komma in i ett flow och ta mycket poäng i rad och snittet ökas, men så här långt har man inte motsvarat förväntningarna.

Finns en otroligt stor nackdel med att vara favorittippad och det är att man har allt att förlora, jag gillade inte alls när förväntningarna skruvades upp ju närmare säsongen vi kom av just den orsaken. Löven har de senaste åren kunna slå ur underläge och haft allt att vinna, vilket är en sits som jag hellre befinner mig i. Nu ska man istället bevisa att man är bäst redan från start och vara det lag som alla vill slå. Att vara favorittippad är ingen lätt uppgift, bara kolla på hur det tidigare gått för Leksand, Malmö och nu senast Södertälje.

Egentligen är inte detta något jag fäster någon större vikt vid, jag är nöjd om vi är i den övre halvan om jag ska vara helt ärlig, jag är inte den som egentligen granskar statistik och fäster vikten vid det. Jag hade inte varit orolig alls om det inte var för att spelet ser ut som det gör. Målsättningen är att slåss i toppen, men spelet lämnar så otroligt mycket att önska. Helt ärligt så är det när vi spelat som sämst som puckarna trillat in. Vad är orsaken till detta? Överarbetar vi när spelet flyter? På det stora hela så drar vi ner tempot när vi vill för mycket, vilket i slutändan gör att vi blir ett lätt byte att försvara sig emot. Vi gör på tok för lite mål i fem mot fem och nu när det börjar gå troll även i PP så blir det svårt att vinna matcher. Den största faran är att när det går dåligt så finns det ingen naturlig ledare, det är ingen som gör det lilla extra och offrar sig för laget.

Löven har inte någon gång under denna säsong sett ut som ett topplag och det krävs ändring på det om man skall vara med och slåss om platser på den övre halvan.

Vad är det då som saknas förutom bra spel? Är det så enkelt att Björklöven behöver någon som pekar med hela handen, är det en Mats Waltin typ som saknas eller finns det i Tommy Jonsson? Tidigare var är detta min känsla, men under presskonferensen igår kunde man skönja et jag efterfrågar, dvs att det behövs ord och inga visor tillsammans med en jävla massa offervilja och jävlar anamma från alla som drar på sig den gröngulatröjan, det kunde Mats locka fram. Nu återstår det om Tommy kan samma sak. Vad tycker ni saknas?

 

6 thoughts on “Debatt: Vad saknas?

 • 21 oktober, 2015 kl. 10:29
  Permalänk

  Grundspelet är åt helvete dåligt.
  Och var är tacklingarna.Pinsamt.
  Vi behöver minst tio Acke.
  Spelet som vi skulle köra med har inte satt sig.Och vad göra åt det.Jo återgå till grunderna som vi hade i dom första omgångarna
  Men spelarna måste ge mer än 100 varje match Nu är det inte ens 10
  Klart skadorna har ryckt sönder spelet men det är så för alla lag.

  Svar
 • 21 oktober, 2015 kl. 10:39
  Permalänk

  Och givetvis den åttonde backen.
  Mer nytt friskt blod till laget

  Svar
 • 21 oktober, 2015 kl. 11:16
  Permalänk

  Självfötroende!!!
  Verkar som man inte tror att man ska vinnas matcher o att göra mål just nu.
  Sen uppspelen går för långsamt och fel adress ofta.
  Ser ut nu ungefär som sämst i fjol och året innan konstigt att det blir så efter ett par år i allsv.
  Hoppas nu att trotter kan göra att det lossnar..men tvivlar.

  Svar
 • 21 oktober, 2015 kl. 14:00
  Permalänk

  Är inne på om spelarna, gruppen, tror på spelsystemet fullt ut. Att gå från Waltinskt riskminimerande till Tommys max är ingen enkel mental resa. När det klickar under några byten så ser det rent magiskt bra ut, men allt som oftast faller man tillbaka i ett annat mer halvhjärtat sätt att spela. Syns tydligt i matcherna att gruppen inte vet riktigt vilken fot man ska stå på. Då blir det oftast som igår, inget krig, inget bländande snabbt spel utan bara ett…jaha. Läser många kommentarer om Trotter som en frälsare, själv vill jag ge honom tid. Det enda med säkerhet han för med sig in i laget är en tillspetsad konkurrens situation, vilket i fortsättningen bör göra träningarna mer intensiva och att enskillda spelare måste höja sig. För det var mycket det Waltin stod för, att ingen satt säkert. Med en bred trupp ska träningarna vara hårdare än matcherna, det är så man utvecklas. Alla som såg pk igår inser nog att Tommy inte är nån mjukislekfarbror, vilket inte heller Marcus är. Nu är smekmånaden för alla i gruppen över, borta turnen kommer att stärka gruppen och det kommer att ge resultat. Tror gårdagens skitmatch var det som behövdes som väckarklocka.

  Svar
 • 21 oktober, 2015 kl. 15:34
  Permalänk

  Kompetensmässigt så står sig Tommy Jonsson väl så bra som Waltin. Däremot har han en annan ledarstil som i normala fall borde fungera alldeles utmärkt i ett topptippat lag som Björklöven. Trots detta kan det uppstå grus i maskineriet och då krävs det att det finns ledarpersonligheter på isen som kliver fram och med energi, vinnarskalle och pondus visar var skåpet ska stå och också därmed får med sig resten av laget. Denna, eller dessa, personer finns inte för tillfället i dagens lag och att sätta förhoppningen till Trotter tror jag är fel i dagsläget. Han är ny och behöver tid. Det är andra som ska vara kulturbärare och kliva fram nu. Kanske är det Palmejörk som får offra sin hörntand genom att käka taggtråd och ryta till……….!

  Svar
 • 23 oktober, 2015 kl. 00:52
  Permalänk

  Henrik o Gormat har ju en stor poäng. Grejen är att vi saknar ingenting i truppen egentligen. Vi saknar bara KONTINUITET i speliden. På tre år har vi nu haft tre tränare, och lika många spelideer. Det säger sig självt att det skapar osäkerhet. Löven 2015 är det spretigaste vi sett på många år. Framförallt på hemmaplan, gode Gud, heltidsproffs kan inte ta emot pucken och slå en säker 10m passning säkert. Inte ens komma ut självsäkert på hemmaplan och åka skiten ur ens unga Timrå. Sen måste vi höra Markus Å och Tommy J vara nöjd med det mesta och snackat igenom allt, och göra ytterligare ett bottennapp i samma ojämna anda som hela säsongen hittils. Ett lag helt i obalans, lätt att se som hemmasupporter, antagligen oense internt om sättet att spela hockey. Med bästa målvakten, en hyfsad defensiv, tre normalt producerande femmor och en lika hyfsad fjärdefemma. Anledningen till debaclet hittils i år är:

  Först och främst favoritstämpeln, vi är inte i närheten vuxen den uppgiften, vi har ju ingen kontinuitet överhuvudtaget. Slagit ur underläge i flera år nu. Jämför med Västerås, Mora, Karlskoga, Oskarshamn och Vita Hästen, tom Asplöven och Almtuna har mer kontinuitet än vi, retar faan i mig gallfeber på mig m > 50år på läktarn.

  Speliden-i våras presenterade Tommy J sin. Nackhåren reste sig omedelbart på mig. Äga puck, kontrollera allt, hög forechecking m puckstölder offensivt, styra, tjenare, hur i helvete ska vi lära oss det på tre månader. Det har ju tagit Skeå nästan tio år att bli framgångsrik med den puckade taktiken. Ja Barcelona, Real Madrid och möjligen Man U klarar oxå det med spelartrupper från en annan galax. Kolla t ex den spelartrupp som Skeå vann guldet med 2013 så förstår ni vad som krävs. Ja Djurgårn oxå m bigicehockey nåt år.

  Eg undrar jag hur man kan rekrytera tränare med en helt annan spelide än själva klubben står för, läs T ex hur man förstör Modo, vart faan är traditionen. I Björklöven vet vi grunden hur ishockey spelas, man håller ihop laget över hela banan, pucken framför sig mesta möjligt, när motståndarna dräller m pucken på offensiv blå tar vi chansen och kontrar in mål. Och får vi chansen i offensiv zon biter vi oss fast där, till varje pris. Vita Hästen är väl exempel på ett lag m en mkt konsekvent spelide, jag menar inte stt vi ska vara SÅ tråkiga men i alla fall hålla oss till traditionen.

  Jag tror det kommer att visa sig mycket tydligt när hela organisationen är överens om hur man ska ha det. Annars blir det ett nytt Södertälje.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: