Debatt: Truppläge 17/18

Möjligen lite märkligt att med 15 matcher kvar (45 möjliga poäng kvar) av säsongen och med sju (i praktiken åtta) poäng upp till slutspel och samtidigt bara med fyra ner till det negativa kvalet börja inventera truppen för kommande säsong. När vi sedan både har en avlönad GM (numer även coach) och en kontrakterad sportchef borde klubben så klart klara det själva, men i dag tänker jag ändå att vi kan hjälpa till i all välmening.

Inför den här säsongen pratade klubben och ordförande Salomonsson utåt om topp åtta, GM Joakim Fagervall menade däremot nyligen i vår intervju med honom att allt annat än topp 4 för Löven inte är okej.

Må så vara om vad målsättningen egentligen var inför säsongen, synkad är den iaf inte. Men nu tittar vi istället till organisationen och själva truppbygget för kommande säsong.

General Manager
Joakim Fagervall

Sportchef
?

Tränare
?

Spelartrupp

Målvakter
?

Backar
#
37 Jacob Andersson
#42 Emil Wikström
#57 Stefan Andersson

Forwards
#
7 David Lindquist
#14 Cody Murphy
#18 Axel Ottosson
#19 Austin Farley
#20 Mattias Granlund
#22 Nicklas Johansson (A)
#24 Tobias Hage (option 17/18)
#25 Filiph Åström(19/20)

* * *

Om vi börjar med själva organisationen rent sportsligt tog vi oss råd med en GM den här säsongen, detta blir dock på bekostnad av själva sporten i vårt representationslag. Detta när lönen ska räknas in i spelarbudgeten men funktionen eller rollen ska serva hela klubben och bl.a. sätta spelsätt för klubben, rekrytera ledare på olika nivåer och utbilda dessa och därefter backa upp dem så att klubbens spelsystem, spelsätt etc. genomsyrar och ger identitet till klubben. På lång sikt ska det förstås bära frukt men i ett kort perspektiv en möjligen dyr och kanske lite onödig post.

Nu när GM Fagervall tagit plats i båset och Ordförande Salomonsson ser detta som en långsiktig lösning (länk) låter det väl som att Mikael hoppas, ser eller tänker sig Fagge i den rollen även kommande säsong. När Joakim kom in inför säsongen i den nyskapade rollen tänkte jag vi kör dubbelt den här säsongen för att till kommande säsong renodla och att antingen behålla en GM och inte ha en sportchef alternativt att rollen som GM spelat ut sin roll och att Fagervall fr.o.m. nästa säsong skulle tituleras sportchef när han trots allt är tillsvidareanställd som många av oss andra.

Jag har inga problem att se Fagervall i vårt bås kommande säsong, men när han kom tillbaka till klubben lät det som om han brann för andra uppgifter och då hoppas jag faktiskt att han får fortsätta i rollen som GM och då att vissa uppgifter som tidigare legat på en sportchef flyttas till GM. Genom att då effektivisera och ta bort en renodlad sportchef känns det som att vi kan frigöra en del kapital till representationslaget och dess spelarbudget.

Här torde så klart diskussionerna pågått en längre tid men när Fagervall på tisdag på en rak fråga till VK svarar (länk) ”fullt förtroende för tränarna”, ”inte ser sig som en frälsare i båset etc.” för att kvällen efter, visserligen ny förlust, presenteras som tränarlösning för minst den här säsongen på ordförandens eget beslut (”växt fram”, men ”fattat under kvällen”) känns det möjligen lite tillrättalagt och kanske väl korrekt.

På nåt sätt kommer och måste det (återigen?) bli ett litet omtag i den sportsliga organisationen och här tänker jag att Joakim Fagervall redan nu måste bestämma vilken stol han ska sitta på kommande säsong, för här utgår jag ifrån att han blir kvar. Jag vill antingen se Fagervall som GM/sportchef kommande säsong och då måste man redan nu börja se sig om efter en tränare anpassad till spelidé och vårt befintliga mtrl. eller så kör Jocke vidare som coach och då tänker jag att vi redan nu får försöka se oss om efter en erfaren, etablerad sportchef på minst HockeyAllsvensk nivå som genom bra kontaktnät och bevisligen goda signingar över tid skulle ges i vart fall lite handlingsutrymme sett till den spelidé klubben har och det mtrl. som redan sitter på kontrakt.

Joakim Fagervall sitter på leken, nu gäller det bara att välja kort..

* * *

När vi sedan kommer till själva truppen så hoppas jag att den till kommande säsong, och här utgår jag då från ett HockeyAllsvenskt spel, verkligen blir ”bred” och gärna med fler egna unga talanger likt Åström. Inte säkert att de kontinuerligt kommer kunna matchas med A-laget, men då ska det alltid finnas alternativ i Div 1 varvat med de egna juniorlagen.

Sett till antal i den inledande bruttotruppen som gärna inleder säsongen tänker jag tre målvakter, nio backar och kanske 14 forwards. Där minst en femma och den tredje målvakten ska vara juniorer.

* * *

Sett till nuvarande trupp saknar vi inför kommande säsong helt målvakter, där tycker jag vi ska försöka hitta ett något yngre men ändå etablerat namn som kan bli vår ”etta” under några säsonger. Som komplement och utmanare ett säsongslån likt #35 Werner den här säsongen och sedan en yngre ”up coming” som alternativ.

backsidan har vi redan några namn och förutsatt att alla dessa blir kvar och spelar vidare tänker jag att utifrån årets trupp att trion #4 Emmerdahl, #12 Pavel samt #16 LEJ främst bör kontrakteras och där den näst senaste borde premieras med ett A på bröstet. Drömförvärvet och en spelare vi saknat två säsonger är så klart Alexander Hellström som sitter på utgående kontrakt med Örebro HK.

För att om möjligt kunna bygga om och till backsidan en aning handlar det nog främst ekonomiskt om att hitta en lösning med Stefan Andersson som torde sitta på ett rätt bra kontrakt med tanke på tidigare säsonger.

Det blir inte lättare när vi kommer till forwards (sju på kontrakt) och inte minst sedan man nyligen förlängt med Austin och Cody. Förutsatt att alla de övriga blir kvar och spelar vidare tänker jag att utifrån årets trupp att det återigen lär bli en del förändringar inte minst med tanke på kontraktet med unge Åström. Jag tänker att man vill ge fler unga chansen och då lär några halvgamla få stryka på foten.

Även om inte bristen under säsongen suttit i mål framåt känns ändå forwardssidan lite obalanserad, det saknas offensiva pjäser som ”bär laget” match efter match och ständigt levererar. #19 Austin Farley som kommit in under säsongen känns absolut som en med potential. För om vi förra säsongen hade målskyttar och lirare har vi denna ett överskott av brunkare. Varför inte en mix liksom?

Men med utrymme för något eller ett par etablerade förvärv, utöver de unga jag hoppas och tror jag man kommer satsa på, förutsatt att man väljer nyttja optionen på en skadefri #24 Tobias Hage, att ex.vis duon #28 Lucas Sandström och #33 Marcus Jonsson torde ligga bra till.

För att om möjligt kunna bygga om och till forwardssidan en aning handlar det nog i så fall främst om att hitta en lösning med Mattias Granlund och möjligen Nicklas Johansson som torde sitta på rätt bra kontrakt med tanke på tidigare säsonger.

Tre karaktärer jag saknar gällande forwards är en uttalad och bärande förstacenter likt Steve Potvin, därefter en Olof Mårs som alltid parkerade på kontoret och kunde raka in returer varje kväll och till sist en högerfattad levererande sniper likt Alexander Nizivijs eller för den delen Alex Hutchings som lirade här i fjol.

* * *

Jag vet, det är bara 20 januari 2016 och vi ska göra oss redo för säsongens tredje eller fjärde omstart nu med Fagervall i båset, det är dessutom egentligen långt före silly season..

Men fältet är som vanligt ändå fritt. Tankar, reflektioner.. Skriv gärna en kommentar och lämna just dina tankar.

30 thoughts on “Debatt: Truppläge 17/18

 • 20 januari, 2017 kl. 07:46
  Permalänk

  Fagervall kör GM/SC/Coach.
  Sedan kan väl Jäger köra assistcoach/JSC+pappersarbetet för båda SC.
  Här jobbar vi effektivt och spar pengar till truppen, Serru!
  Då har dom ju också möjlighet att bolla idéer på ett bra sätt. Och vet exakt vad dom vill ha!

  Öhman glömde du, han är ju fortfarande en av dom mest vältränade i truppen och kan väl göra mer nytta med rätt spelare?

  Hage? 4 mål och 2 assist på 19 matcher varav 3 mål var mot en junior i SSK som inte stått en sekund efter den matchen, vad jag har sett.
  I SHL byggdes han ju om till en defensiv forward, har Björklöven verkligen råd med en så dyr defensiv sak? -Plus problemet med axeln.
  Jag är väldigt tveksam.

  Ser man på vad alla forwards producerade förra säsongen så ligger jju nästan alla i linje med det.
  Problemet är bara att det inte räcker någonstans om man inte har en målvakt som snittar max 2,0.
  Omöjligt matematik om du frågar mig.

  Kolla vad DJ och TJ startade med, dom har ju producerat under 1,8 mål per match. ( nu var det ett tag sedan jag kollade, men det håller ju givetvis inte. Man måste ju räkna innan och att alla ska höja sig och ingen ska sänka sig är ju helt orimligt tänk i min bok.

  Sedan är 70% i boxplay helt katastrof, vet inte Dalle & Åkerblom hur man spelar i den formen eller är allt spelarnas fel?

  Analysförmåga inför årets säsong var ju totalt obefintlig.

  Finns ju mycket mer men jag nöjer mig så.

  Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 07:51
  Permalänk

  Glömde att Boström måste få ett kontrakt nästa säsong!

  Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 08:15
  Permalänk

  Målvakter
  – Kör vidare med Fernström och Werner om det går. Fernström tror jag kan vara bra klass på denna nivå om han får komma i form.

  Backar
  – Stefan Andersson får gå. Likaså Bull, Fredriksson och Wikström. LEJ, Emmerdahl och Pavel signas. In med 3 backar av bra klass + 1 junior.

  Forwards – Centrar
  Öhman, Kim och ev Hage ut. Hage kan jag dock tänka mig att behålla om han är hel. In med 1-2 centrar av hög klass + ev 1 junior som backup.

  Forwards – Yttrar
  Thörnberg, Sandström, Högberg, Niklas J ut. Signa Messy. In med några snipers av bra klass.

  Tänker ex så här

  LEJ – Ny
  JA – Ny
  Emmerdahl – Ny
  Pavel – Junior

  Henrion – Ny – Anton Holm (SSK)
  Farley – Lindquist – Johan Eriksson (Tingsryd)
  Stål Lyrenäs (Modo) – Ottosson – Murphy
  Granlund – Hage – Messy
  Norberg, Åström

  Dvs 5 nya FW/C, ev 6. Kanske Boström. Totalt 9-10 nya spelare. Spelarna ovan är exempel. Henrion tror jag gör mer nytta i HA än i SHL men kan ersättas av någon annan Nordamerikan. Johan Eriksson i Tingsryd är riktigt duktig, Anton Holm hittar alltid målet. En riktigt bra förstacenter som gärna får vara med laget från början önskas. Tycker Lindquist var bäst som center. Stål Lyrenäs har mkt kvaliteter och ser honom gärna i moderklubben igen.

  Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:26
   Permalänk

   Mkt intressanta tankar Canoah, finns helt klart en del likheter i det bygget du skissat på som det jag själv tänker mig. Stål Lyrenäs visserligen intressant, men sitter på kontrakt även över kommande säsong.

   Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 08:45
  Permalänk

  Tycker mig ha läst att Färjestad gjort klart med nuvarande besättning, d v s Haugen och Steen.
  Det borde öka möjligheten att behålla Werner, även om jag tror att han tyvärr väljer att åka över till Canada/USA och utvecklas där.

  Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:29
   Permalänk

   Blir intressant att se hur Werner tänker Matte, möjligen USA/Canada men jag hoppas och tror på Sverige nästa säsong, men då troligen HA. Varför inte Löven?

   Svar
   • 21 januari, 2017 kl. 07:23
    Permalänk

    Gärna det – vi får hoppas och tro på det!

    Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 10:40
  Permalänk

  Jag tror att Fagervall helst står i båset. Han lämnade rollen som tränare för att komma närmare familj och få ett mer 9-5 jobb. Men att, när han nu ändå är bosatt i Umeå, har insett att det är tränare han är gjord för. Jag tror att han hade ett muntligt tränarkontrakt för nästa säsong redan tidigare, (med tanke på Salomonssons första intervju efter kickandet).

  Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:30
   Permalänk

   Känslan vad han vill är inte lätt att tolka Peter, möjligen båset som du skriver..

   Svar
   • 21 januari, 2017 kl. 13:16
    Permalänk

    För lövens bästa så hoppas jag Fageerwall blir gm/sc minst några år. Drömmer att han är vår Lasse Johansson.

    Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 11:19
  Permalänk

  Känns som vi måste få bort Jonssons speltänk från truppen och börja på ny kula
  Det skulle kännas mycket bra med en ny sportchef och Fagge tillsammans kan bygga
  ett slag kraftigt lag tillsammans

  Dalle har väl kontrakt till 30 /4.
  In med någon ny sportchef asap
  Fagge borde väl ha koll på bra sportchefer

  Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:35
   Permalänk

   Jag tänker ändå att TJ och Lövens spelsätt ändå borde vara lite synkat Båth. Men helt klart får Fagge tillsammans med sin nya sportchef/alt. tränare sätta truppen för spelsystemet vilken roll Joakim väljer..

   Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 12:17
  Permalänk

  på back sidan är det LEJ är det bara han som man ska ge kontakt till nästa säsong sen ska man riva kontakt på Emil w och göra om laget på back sidan och forward sidan det är för bra på forward sidan nu sen på back sidan för dåliga det problemen det är säsongen sen Lucas Sandström många tycker att man ska förlänga med han jag tror att det finns bättre spelare på marknad till nästa säsong

  Svar
  • 20 januari, 2017 kl. 15:19
   Permalänk

   LEJ må vara fantastisk offensivt, men herre jisses vad han har att lära taktiskt och defensivt den valpen… Nä, tveksam nu, men ge honom några säsonger i Tichonovs lära så kanske…

   Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:36
   Permalänk

   Inte alls omöjligt att LEJ erbjuds kontrakt viktor.. vi får se vad som händer.

   Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 14:05
  Permalänk

  Nu struntar jag i vilka som faktiskt har kontrakt o inte över nästa säsong . O tar me dom jag vill ha kvar i truppen till nästa säsong .

  Pavel , Lej , Jakob Andersson,
  Ottosson , Lindqvist, farley , murphy , Marcus Jonsson , Thörnberg , Åström , försök behålla Werner .

  Ny sportchef och Fagervall i båset som huvudtränare .

  Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 14:07
  Permalänk

  Om löven är kvar i as vill säga.

  Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 15:33
  Permalänk

  Klart dom e ! Nu blir det ordning o reda !
  Fagervall effekten ??

  Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 16:41
  Permalänk

  fagervall får också dubbla löner, underbart för honom

  Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:38
   Permalänk

   Okej?.. det var nåt nytt Gunter, varför skulle lönen dubblas..?

   Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 17:13
  Permalänk

  Dalle fixar detta nästa säsong. Nu sittar vi bara lugnt i båten flickor och pojkar.

  Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:40
   Permalänk

   Njae, svårt att sitta lugna i båten va plutten? Återstår ändå att se ifall Dalle får bygga vidare på laget..

   Svar
   • 21 januari, 2017 kl. 11:39
    Permalänk

    Jag var ironisk. 🙂

    Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 19:55
  Permalänk

  Man upphör aldrig att förvånas.

  Svar
 • 20 januari, 2017 kl. 20:06
  Permalänk

  Tycker det skulle vara intressant att ta en diskussion med gamla lövare som hamnade i kläm med Dalle och tränare. Hutchings och Trotter samt Kevin och Palmebjörk skulle jag lyssna lite med. Nu verkar Palmebjörk långtidskadad och jag vet inte vad som hänt där.

  Kolla hur det går för t.ex Hetta 7 mål och 5 assist på 11 matcher och då behövde han lite startsträcka. Kevin har 1.82 insläppta mål i snitt över 9 matcher + 1,5 på 2 matcher enligt EP.

  Som jag ser det var Hutchings och Kevin dom två bärande spelarna under förra säsongen. Hutchings hade 22 mål och hade det semisvårt med målskyttet i början av säsongen.
  Han borde ju ha mer att ge?
  Kevin hade 91,75 i räddningsprocent och då var väl laget sämre än i år, eftersom Dalle nu fick bygga ett nytt lag.

  Hage tycker jag att man kan byta mot William Quist. Wille hör hemma i Björklöven. Och Hage i Almtuna.

  Svar
  • 21 januari, 2017 kl. 00:52
   Permalänk

   Tanken och idéen med fd. spelare är inte dum Ray, men när bloggen i efterhand och långt efter ev. aktuell situation, incident frågar efter info vill spelarna sällan eller aldrig säga något.

   Håller helt med angående Hutchings, som så klart borde spelat med oss redan denna säsong..

   När det gäller de övriga har bloggen rätt bra koll, möjligen de kommer någon intervju framöver. Vi får väl se..

   Svar
   • 21 januari, 2017 kl. 07:34
    Permalänk

    Ursäkta att jag var lite otydlig.
    Jag menade att Björklöven skulle ta en diskussion om det finns intresse och komma tillbaka.

    Svar
 • 21 januari, 2017 kl. 13:46
  Permalänk

  Intressanta tankar kring bygget inför nästa säsong. En fråga som är obesvarad är ansvarsfördelning. Personligen undrar jag vad en annan tränare kunnat göra med det här laget. Waltin lyckades med i mina ögon ett betydligt sämre material. Tycker heller inte trupper i lag längre upp i tabellen skrämmer. En försvarsgeneral står oavsett vems ansvaret är högt upp på önskelistan inför kommande säsong.

  Svar
  • 22 januari, 2017 kl. 01:08
   Permalänk

   ACKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Svar
 • 24 januari, 2017 kl. 00:49
  Permalänk

  Acke -8 plusminus & 9:a av 10 backar nästsämst i Örebro

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: