Debatt: ”Systemet 2.0”

Under två säsonger har vi hört både coacher som spelare envetet pratat om systemet och att det gäller att följa det som gröngul Lövare. Jag kan ärligt säga att det för mig inte varit helt tydligt vad detta system egentligen gått ut på.

När Per Kenttä pratade på Idun om tankarna inför säsongen så var det visserligen systemet han pratade om också, men bara genom hans tre ben eller boxar tycker jag det blev betydligt tydligare.

Per beskrev systemet genom följande tre ben:

 1. Spelidé
 2. Fysdelen
 3. Laget & sammanhållning

*

Utöver tre tydliga ben så skulle dessutom spelidén vara tydlig, systematisk och alla spelare skulle följa denna konsekvent. Även om någon blev väckt mitt i natten skulle det vara helt klart för denne hur han skulle agera i ex.vis egen zon med pucken i ena sarghörnet.

När Kenttä senare utvecklade idén vill han ha mycket puckkontroll, vill även ha skridsko- och spelskickliga backar som kan leverera pucken snabbt och genom sylvassa omställningar snabbt kunna vända från backcheck till anfall. Sedan viktigt att kunna vinna sargdueller etc. för att på så sätt kunna skapa lägen.

Idéen eller uppställningen behöve inte vara varken defensiv eller utpräglat offensiv, det viktiga att femman på isen hela tiden gör det tillsammans byte för byte och med tålamod.

Jämfört med tidigare lite mer info och en något tydligare beskrivning av tankarna med spelet kan jag tycka, en väldigt tydlig idé. Det är något som iaf jag gillar.

*

När det gäller fys-delen skröt Per om Stefan Öhman och att den förlängningen var väldigt enkel.

Det som var lite intressant var att han vill träna som inför ett OS och så uttalat vara bäst i slutet på säsongen. Hellre då att plocka bort ett is-pass ifall laget är slitet.

Här så klart ingen större skillnad mot förut, både Fagervall och Öhman har pratat om att bibehålla fysen under säsongen. Bara det en skillnad mot förut och med tanken på bäst i slutet på säsongen ett snäpp upp som jag känner det.

*

När det gäller laget och sammanhållning tycker jag att Kenttä var tydlig med att alla ska veta sina roller och även vad som förväntas av var och en. Det låter egentligen så grundläggande att det knappt skulle behöva sägas.

Sedan så klart lättare sagt än gjort att skapa en god sammanhållning, men här torde hans skills när det gäller pusselbitar och en noggrann scouting komma väl till pass.

Per menade även att det är både spelare och ledare i bubblan som måste dra tillbaka den eller de spelare som av någon anledning hamnar utanför bubblan som består i dessa tre ben eller boxar.

Kanske inte någon större skillnad här heller, men både spelare och Fagervall har ju pratat om möjligen för god stämning i gruppen under 18/19. Så här en liten utmaning att dels få i hop gruppen men utöver en god sammanhållning, skapa en ”vi-mot-dom-känsla” av att täcka skott för varandra och gå ut i strid i hop samt även ha en så pass kravfylld miljö att man tävlar hela tiden och inte tillåter någon kamrat att falla ur bubblan.

*

Sammantaget en uppgradering av vårt system kan jag känna, dessutom betydligt tydligare kring både spelidé som att rollerna och kraven för alla spelare ska vara helt uppenbara. Ännu lite mer kravfyllt låter det i mina öron..

Hur tänker du kring Kenttäs system 2.0..?

Kommentarer, reflektioner eller tankar.. fältet som vanligt rätt fritt!

*

Sedan hoppas vi att du tar chansen i veckans omröstning gällande ev. hemvändare till säsongen 19/20, läser du inlägget på dator hittar du omröstning ute till höger och sitter du med mobilen hittar du veckans omröstning längre ner..

Kommentarer, tankar eller reflektioner… Fältet som vanligt rätt fritt.

*

Glöm inte heller vår silly-tävling (länk) där du kan tävla om biljetter till Bo Kaspers Orkester.

Återigen, stort tack till Brännbollsyran!

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg. 

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

3 thoughts on “Debatt: ”Systemet 2.0”

 • 17 april, 2019 kl. 07:19
  Permalänk

  Även Fagervall har pratat om att vara starka i slutet av säsongen, så där är det inget nytt. Däremot snabba spelvändningar kan jag känna är åt det positiva hållet. Snabba anfall med hela femman i ryggen, ja det låter som min melodi. Svårt att säga om hur upplägget mellan Fagervall och Jäger var under fjolåret men jag hoppas att man verkligen har en samsyn i föreningen hur det skall se ut och brinner för detta i varje byte. Ingen passivitet, utan anfall är bästa försvar. Och att äga puck (vilket vi i och för sig gjorde rätt bra även ifjol).

  Svar
 • 17 april, 2019 kl. 14:36
  Permalänk

  Kenttäs syn = Fagervalls syn.

  Same same no difference

  Däremot så handlar säkert mycket om spelartruppen. Eller förmågan att få spelarna att följa ”systemet”.

  Ska bli spännande att se vem som blir assisterande

  Svar
 • 17 april, 2019 kl. 15:25
  Permalänk

  Låter som vilket hockey snack som helst, upp till bevis säger jag.
  Man kan ta vilken hockeyklubb som helst å alla kommer snacka snabba hit å snabba hit, stark sammanhållning här å där.
  UPP TILL BEVIS för h-vete å sluta snacka massa som resulterar skit.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: