Debatt: Sasja, tränare & organisation..

.. i vårt gröngula Björklöven. I går presenterades alltså Alexander ”Sasja” Belyavsky som ny head coach för vårt J20 och eftersom han gått och såsat här i stan hade det faktiskt tidigare växt fram en liten tanke hos mig om det inte borde kunna bli aktuellt med en comeback i nåt av Lövens bås.

Nu hann vi aldrig försöka få kontakt med Sasja och kolla läget med honom. Han har då presenterats och går vi igenom vår organisation och samtliga tränare börjar det bli en tämligen meriterad uppställning.

Eller vad sägs om följande:

General Manager: Jocke Fagervall

Sportchef: Daniel Johansson

A-lag:
Headcoach: Markus Åkerblom
Ass.coach: Jesper Jäger
Målvaktstränare: Markus Ekman

Junior sportchef: Jesper Jäger

J20
Headcoach: Alexander Belyavsky
Ass.coach: Joakim Lehto

J18
Headcoach: Joakim Engström
Ass.coach: Jesper Svanström

Ansvarig TKH – U15 och damlag: Lars Stenmark

Lövens damlag
Lagledare: Anna-Lena Aho
Tränare: Maria Swärdsudd

* * *

Sedan är jag tämligen kluven och lätt skeptisk till det här med stor (och dyr?!) organisation på bekostnad av maximal sportslig budget.. eller i klartext vill jag se så mycket deg till spelare som bara är möjligt. Det är trots allt laget på isen som oavsett säsong kommer ge oss möjlighet att avancera upp till SHL.

Nu har ledningen i klubben sagt och klubbat att vi ska vara etablerade i SHL 2020. På vägen dit har vi som enda HockeyAllsvensk förening valt att satsa på en GM, jag säger inte att det inte finns behov av en GM i vår klubb. Inte minst med tanke på vår historia och soppa av otaliga sportchefer, tränare och olika filosofier etc. Jag tvivlar inte heller ifall Jocke gör ett bra jobb i den rollen som GM, men rollen blir eller finns oavsett på bekostnad av spelartruppen, så enkelt är det.

Har vi då verkligen råd med en GM i den sportsliga jakten på avancemang till SHL?

Tittar man in lagen i SHL är det definitivt inte alla i den ligan som både har en GM och en sportchef, men där ser vi bl.a. gamla gröngule kaptenen Christian Lechtaler i Frölunda i en presidentroll. Ser att det även finns dubbla roller hos Djurgården och Växjö Lakers där Janne Karlsson enligt eliteprospects benämns som ”Dir. of player development”.

På nåt sätt tycker jag det även tydligt lyser igenom redan vid alla de skador och för den delen avstängning vi sett så här långt och lösningen har stavats Andreas Vikström (Teg SK) och Linus Boström (klubblös). Dessa killar har dock gjort ett bra jobb och absolut minst det man kan förvänta sig, när även ”Local Hero” Boström fick döda BP och försvara ledningen nere i Nobelhallen på slutet visar det på stort förtroende och vad ledningen verkligen tycker om hans insats.

Vi försökte tidigare ta Dalle lite på pulsen om detta verkligen är en ”bred” trupp och lever upp till tidigare uttalanden om att hellre låna ut än in och även om Dalle menade det, iaf vid skadefri trupp håller jag definitivt inte med. Med en bred trupp hade iaf jag sett tre målvakter, nio backar och kanske 15 eller 16 forwards. Då är det givet att inte alla kan vara med och träna, men då skulle ev. friska/skadefria och övertaliga ständigt matchas i Div 1. Där tycker jag det inte håller med matchning i J20 Elit helt enkelt.

Men för att återgå till gårdagens nyhet känns Sasja rätt klockren för vårt J20, inte minst när Jocke Fagervall tidigare pratat om att det inte längre ska vara bekvämt att spela i Björklöven. Vill minnas att det var just därför med för stora krav och hårda nypor som Belyavsky fick lämna Björklöven en gång i tiden. Att de båda sedan har en historia från Molot-Prikamie Perm tillsammans gjorde egentligen namnet Belyavsky än mer troligt i den gröngula organisationen.

Det här ger också klubben Björklöven, GM Fagervall och de nu utsedda coacherna ett gyllene läge inför nästa säsong. De som vill vara med på resan har visserligen fått nya och lite olika roller men nästan en hel säsong på sig att visa om och i så fall att de verkligen vill vara med på den gröngula resan.

Jag tänker mig även att Fagervall i rollen som GM under säsongen 15/16 hinner sätta klubbens spelsystem, rekrytera och utbilda sina coacher så att han till kommande säsong är disponibel för en än mer definierad roll. Möjligen att rollen som GM är överspelad eller att Jocke återigen vill ställa sig i ett bås. Med en sådan lösning (oavsett roll) skulle vi iaf frigöra lite pengar till spelarbudgeten och till syvende och sist är det laget på isen som möjligen någon gång tar oss tillbaka till SHL.

Sedan har bloggen på slutet fått lite kommentarer över att var för negativ eller möjligen skriva inlägg för att ”pleasa” Gröngult, men så är absolut inte fallet. Jag tycker för egen del vår inledning på säsongen inte på något sätt varit i paritet med uttalad målsättning och beaktat vår ekonomi och spelarbudget fullt befogat med kritik. Sedan tycker jag alltid att kritiken ska vara nyanserad och så konstruktiv som möjligt. Men kritik har alltid funnits och drev har alltid gått då Björklöven som alltid berör, så har det varit oavsett om forumet hetat TCIM eller Gröngult.

Men att bloggen skulle skriva utifrån inlägg på Gröngult etc. Näe, det finns liksom inte.

* * *

Hur tänker du själv kring Sasja som tränare för J20, våra tränare generellt men även klubbens organisation? Fältet som vanligt fritt, vem vill börja?

12 thoughts on “Debatt: Sasja, tränare & organisation..

 • 11 oktober, 2016 kl. 09:18
  Permalänk

  Kritiken att ni skriver för gröngult kommer tydligt från någon som inte vet vad den pratar om. Vissa i både lövenbloggens och erat kommentatorsfält verkar tycka att man inte får kritisera klubben

  Svar
 • 11 oktober, 2016 kl. 09:18
  Permalänk

  Ja det känns som väl många kontorsråttor i klubben än pengar till spelare, saknar nya backar och stabil målis och där skulle pengar utan tvekan satsas på..men men.

  Svar
 • 11 oktober, 2016 kl. 10:20
  Permalänk

  Jag tycker att rekryteringen av Sjajsa ligger helt i linje med tidigare uttalanden från Fagervall precis som ni säger, och jag tror att det är helt rätt väg att gå. Björklöven måste signalera att de satsar på juniorverksamheten och de måste göra satsningen riktigt bra med tanke på vilket underläge de kämpar från genom att inte ha lag i superelit. Detta tär såklart på spelarbudgeten och jag har inte tyckt att Dalle levererat, men samtidigt är det som ni säger, vad har han för spelrum?

  Det som däremot stör mig är att klubbar hela tiden ploppar upp från division 1 och går rätt upp i toppen. Vi har Vita Hästen, Tingsryd, till viss del Pantern och nu även Västervik. Utdömda lag som går rätt upp i topp med vad som på pappret sägs vara tunna spelartrupper. Björklöven kommer upp och lovordas som bästa nykomlingar någonsin och håller på att åka ur samma säsong. Uppenbarligen går det att klara sig bra på en ”klen” trupp om man gör det rätt, och det är väl det Björklöven har försökt göra inför denna säsong. Spelidén har dock möjligtvis varit anpassad för ett gäng spelare som numera huserar i NHL. Är Björklöven en för stolt organisation för att kunna lyckas med bedriften att ha ett presterande A-lag och en juniorsatsning? Detta uppdrag måste ju vara uppdraget Fagervall ska lösa, och detta är helt klart ett steg i rätt riktning. Men är kostymen för stor? Jag hoppas inte det.

  Svar
  • 11 oktober, 2016 kl. 11:42
   Permalänk

   Jag tror att det inte är en dans på rosor att spela för IF Björklöven då fansen är mycket engagerade och krävande vilket knappast spelarna i Västervik Pantern och Tingsryd får uppleva.

   Svar
  • 11 oktober, 2016 kl. 20:26
   Permalänk

   Karlskrona kom också från Division 1 och rätt upp i toppen. Sen var dom snabba att även ta nästa kliv….
   Ja bevisligen är inget omöjligt med rätt folk i sin organisation.

   Svar
 • 11 oktober, 2016 kl. 11:23
  Permalänk

  Bra kan jag tycka men man måste ju ha en vettig budget för A-laget.
  Här finns det ju en hel del trix att ta till utan att man behöver föra in mer pengar utifrån.

  Sedan är ju Björklövens akilleshäl denna säsong backar och målvakter. Kevin blev trött och förbannad på att defensiven inte fungerade under två säsonger (med all rätt) och nu är Björklövens ledning störd av detta.
  Man måste ju vara man nog att inse var problemen ligger och vems felet egentligen var.

  Om någon kan hitta en likvärdig målvakt så går det lika bra för mig.
  Men en målvakt med rutin från nivån är ett måste.

  Trist att behöva tjata om det men Björklöven verkar inte inse problemet?

  Fast det är ju klart tittar man på hur back och målvaktsidan är uppbyggd så ser man ju att det saknas något att tänka med. Klart man ska hanka sig fram en säsong till och riskera negativt kval eftersom Björklöven har rätt och Kevin fel.

  Mats Waltin pratade mycket om ödmjukhet. Björklöven som förening har ingen sådan.

  Svar
 • 11 oktober, 2016 kl. 14:52
  Permalänk

  All denna satsning på juniorerna och så lånar man in just en junior utifrån till A-laget ?
  Obegripligt !

  Svar
  • 11 oktober, 2016 kl. 18:19
   Permalänk

   När vi har så pass många skadade är det nog det enda rätta
   Samuel Lundberg lär väl gå som sjunde back också
   Sen kan Fagge o Dalle släppa upp nån junior när tillfälle ges resten av säsongen

   Svar
 • 11 oktober, 2016 kl. 18:11
  Permalänk

  Tycker ledarsidan känns stark ut nu, låt oss ge dem chansen. När det gäller kostnader har vi i Umeå bra mycket längre reskostnader än lagen söderut, har hört att det motsvarar ca 2 spelares löner. Vi behöver en högre omsättning, sälja mer souvenirer, ännu mer paketlösningar till privatpersoner och företag. Damma av den gamla frågan om huvudsponsor igen. Vi måste framåt både med lag och organisation och då måste pengarna in. Vad har vd för idéer?

  Svar
 • 19 oktober, 2016 kl. 14:46
  Permalänk

  Organisationen är på god väg att sättas. Om GM bara blir kvar och Jäger samt AB får klart för sig hur allt hänger ihop så kommer alla problem med dåliga ledarbarn som blockerar föreningen att komma fram i dagsljuset. Föreningen har bråttom nu att ta rätt beslut och låta ungdomsverksamheten styras från sportslig kompetens bland barn och tränare. Föreningen har redan nu problem att fylla upp nästa års U16-elit med bara årets U15. Föreningen måste ta beslut som gynnar föreningen och dess juniorlag annars kommer alltid talangerna söka andra klubbar. Att tex ålderskullen födda 04 kan tillåtas fortsätta leka i U13 verksamhet då Växjö och Frölunda redan har sin förberedande elit, det kommer att förinta en vision om ett kommande J20-elitlag, det går inte att ersätta en hel förlorad årskull som just nu faktiskt går förlorad. Nästa veckas tränarmöte måste besluta om en totalomvändning eller finna sig i att de närmsta 5 åren är förlorade i juniorlagen. Elit eller bredd, både och men ta tag i intressekonflikterna nu eller självdö!

  Svar
 • 19 oktober, 2016 kl. 21:19
  Permalänk

  Alles Gut! En klubb med anor från 80-talet som ännu inte lärt sig efter 30 års frånvaro av SM-finaler! Svågerpolitik och oengagerade coacher kostar mer än det smakar ruttet! Två breddföreningar kvar blir sedan en ännu bredare breddförening!
  Lägg ner ungdom och junior och starta flera nya föreningar som kan satsa eller ge upp

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: