Debatt: Lövens nya sportchef!?

Den 20:e november fick vi beskedet att Björklövens sportchef Fredrik Grönberg fick lämna sin position med omedelbar verkan. Jakten på ersättaren pågår så klart i kulisserna, men hur går egentligen tankarna?

Fredrik Grönberg var ändå en rätt oprövad sportchef då hans tidigare uppdrag just i den rollen, var just ett uppdrag som sportchef hos då Björklöven säsongen 14/15.

Nu dags att anställa nästa på positionen, vad söker då klubben?

VD Anders Blomberg pratade i denna intervju (länk) med C More om en sportchef med erfarenhet från högsta ligan eller HockeyAllsvenskan och som varit med några år och vet vad det handlar om. En sportchef med bra ledarskap som passar Björklöven.

Anders pratade då om vikten av att hitta rätt på positionen men ändå inte skynda för snabbt, förändringen kom ändå i den tid så man vill ge den nya sportchefen (inom ca två månader) rätt förutsättningar inför framtiden.

..och vilka är de senaste vi haft på positionen under de senaste åtta säsongerna?

Säsongen Namn
18/19 Fredrik Grönberg/Fagervall från 20:e november
17/18 Joakim Fagervall/Grönberg från 23:e januari
16/17 Daniel Johansson
15/16 Daniel Johansson
14/15 Fredrik Grönberg
13/14 Jimmy Blixt
12/13 Jimmy Blixt
11/12 Jimmy Blixt
Frågan är då vad klubben söker i ex. på namn och hur ser egentligen marknaden ut?
Spontant ploppar det upp några namn som ändå borde passa in sett till att VD Blomberg pratade kring..
 1. Per Kenttä, nuvarande sportchef i IK Oskarshamn (leder för övrigt vår omröstning skyhögt),
 2. Roger Jönsson, nuvarande headcoach Olofström IK J18,
 3. Stefan Bengtzén, fick nyligen lämna Brynäs organisation.

Finns så klart fler tänkbara namn i ex.vis Osten Bergström, Tommy Salo men jag själv kan tycka att ett lokalt namn som Niklas Granberg (agenten) hade varit väldigt spännande, inte alls säkert att han skulle vilja ge upp sitt stall och ta sig an ett sådant uppdrag men då tänker jag ändå att vi skulle få en sportchef med bra koll på marknaden, både den nationella som den mer internationella och då även med lite koll på de lägre Nordamerikanska ligorna där det garanterat går att göra fynd.

Drömnamnet alla kategorier hade väl varit Kent Norberg i Timrå IK, men jag ser inte varför han skulle vilja bryta upp och ta sig an en helt ny utmaning. Eller så just därför, men efter sju säsonger som framgångsrik sportchef fick Nubben chansen i Frölunda och även om det inte föll väl ut i Göteborg så har gjort det djäkligt bra med Timrå. Nu ytterligare åtta säsonger som GM i Timrå och med ett avancemang till SHL kanske Nubben ändå skulle behöva ett miljöombyte, det är iaf en sportchef som jobbar lite modigt med att plocka talanger etc.

Hörde någon som tyckte att Andreas Appelgren (ifjol senior advisor i SSK) kunde vara ett tänkbart namn, men där känner jag spontant att han inte direkt matchar den kravprofil som Anders Blomberg målade upp. Med då erfarenhet från högsta ligan eller HockeyAllsvenskan så att man vet vad det handlar om. Appelgren är i mina ögon främst en tränare sett till sitt CV på eliteprospects, fungerade som GM när Västerås åkte ur HockeyAllsvenskan och arbetade i fjol som senior advisor i SSK. Enligt eliteprospects inga uppdrag den här säsongen.

Spontant skulle jag känna att en sådan som Kenttä ändå borgar för viss kontinuitet, han är från Norrland och även om Per möjligen siktar mot SHL tror jag att han skulle kunna bli rätt långvarig i en sportchefsroll. Även om han möjligen fick vissa av nyförvärven i knät då han agerade starke man i Asplöven tycker jag att han i fjol hittade en hel del rätt i Oskarshamn och då till den här säsongen trots mycket tapp kunnat bygga om och även rätt. En andraplats i skrivande stund inte direkt kattskit.

Men hur tänker du själv kring denna otroligt viktiga roll.. På något sätt kanske den enskilt viktigaste och nu känns det verkligen som klubben måste hitta rätt denna gång, inte sant? Har du förslag på andra namn så tveka inte att droppa dem i en kommentar.

Om du läser detta via en dator har du till höger en omröstning om vilken spritchef av dessa du skulle vilja se i Björklöven. Använder du mobiltelefon så är omröstningen längt ned i flödet.

Fältet som vanligt rätt fritt att tycka till.. vem vill börja?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.


Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

15 thoughts on “Debatt: Lövens nya sportchef!?

 • 11 december, 2018 kl. 08:09
  Permalänk

  Vem som helst utom Kentää. Alla som jobbat under honom vittnar om att han kör en ledarstil ala management by fear. Knappast någonting att lyfta in i Löven.

  Svar
 • 11 december, 2018 kl. 09:27
  Permalänk

  Ska en ny SC anpassa sig efter Fagervalls inarbetade brunkarhockey eller ska en SC få mandat att bygga laget efter egen förmåga?
  Klubben sitter ju med Fagervall i två år till, och jag tvivlar på att han accepterar en annan typ av hockey än den brunkarhockey han är så van vid.
  Nånstanschs undrar jag om inte Fagervall blir återinsatt SC och laget får en ny tränare – då räddar både klubben och Fagervall sitt anseende. För hur fanatisk Fagervallare man än är, den här omoderna hockeyn kommer aldrig att nå framgång. Det tror jag att till och med styrelsen har börjat inse.

  Svar
 • 11 december, 2018 kl. 13:05
  Permalänk

  Ingen tvekan alls, finns inga alternativ. Säger bara Per Kenntä…..han har en förmåga som ingen annan kan matcha, så enkelt är det. Han är snart i SHL, om vi kunde knipa honom något år och få chansen att ta steget…..innan det är för sent.

  Svar
 • 11 december, 2018 kl. 14:11
  Permalänk

  Ska inte säga att jag är negativ till Kenttä, men jag är i alla fall frågande.

  Han har gjort enastående prestationer med både Asplöven och IKO, men verksamheterna skiljer sig avsevärt mot Björklövens.

  I dessa organisationer har han ”tvingats” bygga nytt i väldigt stor utsträckning inför i stort sett varje säsong. I Björklöven behöver man till viss del göra så, men här strävar organisationen efter någon form av långsiktighet och kontinuitet – vilket även fans och media efterfrågar inför och under varje säsong.
  Hur bra är han på att bygga sådana trupper?

  I Asplöven fanns ingen juniorverksamhet att ta hänsyn till eller flytta upp från, medan i IKO finns det en sådan…men där det inte verkar finnas många som flyttats upp till A-truppen.
  Hur duktig är han på att forma en organisation som värnar om egna produkter?
  Hur duktig är han på att ordna ett samarbete med klubbar i närområdet (läs Teg och Vännäs)?
  Det är ett absolut måste att lyckas med detta, åtminstone den egna juniorverksamheten, för att lyckas ta sig till SHL. Det går inte att bara värva ihop en trupp för att ta sig dit och sedan hålla sig kvar där under en lång period utan en fungerande egen juniorverksamhet.

  Som sagt, jag är inte negativ till Kenttä eftersom han har gjort ett fantastiskt jobb…men jag tycker det finns frågetecken och luckor i hans CV kopplat till hur Björklövens önskan om kontinuitet ser ut.

  Svar
 • 11 december, 2018 kl. 14:31
  Permalänk

  En sc som är kompetent och erfaren och med ett brett kontaktnät är naturligtvis viktigast.
  En sc som kan kommunicera med supportrarna på ett begripligt sätt. Där tror jag det finns mycket att utveckla. Grönberg kommunicerade men det var inte så lätt att förstå vad han menade.

  Svar
 • 11 december, 2018 kl. 17:52
  Permalänk

  Kenttä vore ju enda räddningen, sprida lite lagkänsla och bry sig om spelarna. Som han gjorde i Asplöven fixade allt och hjälpte nya spelare med att flytta t.o.m. Har haft såna ledare själv och man gör allt och lite till för dem när man känner att de bryr sig om en.

  Svar
 • 11 december, 2018 kl. 18:59
  Permalänk

  Som spritchef som måste vi väl välja Sasja 😉

  Svar
  • 12 december, 2018 kl. 10:12
   Permalänk

   Så djävla onödig och dum kommentar ! ?

   Svar
 • 11 december, 2018 kl. 19:03
  Permalänk

  Jag skulle gärna vilja se ett lokalt namn också och varför inte den ni nämnde Granberg,annars vore väl Peter Andersson,våran gamle storback ett bra alternativ,en ny roll för honom visserligen men han har bra koll på AHL och Umeå.
  Vore han intresserad tror ni?vad gör han nuförtiden,väntar på tränarjobb?

  Svar
  • 11 december, 2018 kl. 19:15
   Permalänk

   Just nu jobbar Peter på Team Sportia. Kan känna att han varit borta från den svenska hockeyn ett tag och är knappast den typen av person som passar för ett SC-jobb. Minns när han av Kirunamaffian placerades som klubbchef? Satt väl i tre veckor innan han klev av? Vi måste ha in något långsiktigt, någon som är driven, på väg uppåt, men ändå med erfarenhet, som har en hunger. För mig är det namnet Kenttä och hört att han själv vill, men att klubben inte vill, så det lär väl bli Bengtzén eller Appelgren.

   Svar
 • 11 december, 2018 kl. 20:51
  Permalänk

  Inte Bengtzen, känns inte rätt. Ett bra underdog tips, Stefan Lindquist med förflutet i Timrå och Sundsvall?

  Svar
 • 12 december, 2018 kl. 10:18
  Permalänk

  Tror att det skulle vara bra att det inte är någon med anknytning till Löven eller Umeå, Peter Andersson tror jag inte ett dugg på. Appelgren skulle vara katastrof, Bengtzén nja lite tveksam där. Kenttä tror jag definitivt skulle fungera bra och vara en kanonvärvning men tveksam om det blir av. Skulle vara för att han får närmare till familjen i Haparanda, och skulle det stämma att som ni skriver att han är intresserad och vill men att Björklöven inte vill då fattar jag inte hur löven tänker, förmodligen inte alls.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: