Debatt: Läsarmail – Vill verkligen Löven utamana fans och sponsorer en säsong till?

Hej! Jag försökte publicera en insändare i VK men de svarade att texten var för lång. Jag försökte korta ned den men den var fortfarande för lång. Skulle ni kunna publicera texten nedan som ett öppet brev? Avsändare kan vara signaturen Johan.

Självfallet Johan, mailet i sin helhet:

Umeå och Västerbotten finns sponsorer, publik och potentiella talanger. Det är tre viktiga förutsättningar för att på en stabil grund ekonomisk skapa en sportslig framgångskultur.

Hur har ”Löven” tillvaratagit dessa faktorer för att positionera sig som ett lag som ska vara etablerat för spel i SHL?

Löven har under flera år klarat av att förbättra ekonomin och dra till sig mer publik. Löven har kommunicerat tydligt och bra om målsättningar, ambitioner och planer. Man har genomfört uppmärksammade och prisade PR-kampanjer. Allt detta har stärkt varumärket Björklöven trots uteblivna framgångar på isen. Även om det är imponerande så vore det naivt att tro att det skulle kunna fortsätta utan att motsvarande satsningar genomförs på kärnverksamheten – sporten.

Inför pågående säsong fanns det många luckor att fylla vilket gav möjligheter att bygga en stabil sportslig grund för en ordentlig satsning. När halva säsongen nu har spelats har Löven mycket att bevisa innan kravbilden som ett lag för positionerna topp-4 i serien kan anses vara trovärdig. Lagbygget måste ifrågasättas.

På backsidan börjar det se ut som lite konkurrens vilken lär hårdna nu när en långtidsskadad spelare är tillbaka men räcker det? Löven har haft stora problem med att ta sig ut ur egen zon med pucken i kontroll. Passningskvaliten är för låg och man sätter sig i positioner där det uppstår tidsnöd. Vid spelvändningar högt upp i banan så känns det som att Lövens backar inte hinner med för att ta rätt positioner. När Löven blir pressade i egen zon så känns backarna lite för tunna framför målet. Jag tror att man i sin iver att hitta backar som kan göra allt har fått backar som försöker göra allt men som inte klarar av det på en tillfredsställande nivå och med en jämnhet som är ett måste för ett lag för topp-4. Löven behöver en stabil back som är trygg med pucken och som kan försvara området runt målet när laget blir satt under press.

Löven har egentligen tre centrar som det ser ut idag. Skadefrånvaro och uppsagt kontrakt gör att det saknas en ordinarie center i ett Löven som ligger långt ned i tekningsstatistiken och som har problem i powerplay och boxplay. Siffrorna ser bra ut i powerplay men det är resultatet av fina individuella prestationer snarare än ett bra spel. Det ser ut som att det är svårare för Löven att ta sig in i offensiv zon i powerplay än i spel fem mot fem. En högkvalitativ center behöver därför värvas och ambitionen ska vara att han går in i förstakedjan och att han kan leda vår första uppställning i powerplay. Den center som värvades för att täcka upp under skada saknar de kvaliteter jag efterfrågar och han har varit skadad mer än han har spelat under den tid han har varit i laget.

Möjligheten att värva under säsongen har funnits. Löven har värvat för pengar som lagets supportrar samlat in. Det blev en spelare som jobbar hårt men som inte sticker ut annat än att han lätt hamnar i hettan och drar på sig någon utvisning då och då. Löven värvade också den center som nämndes ovan. Dessa värvningar gjordes utan att det analyserades vad som saknades i laget för att ta chansen och förstärka snarare än att bara fylla ut. Nu står vi med en ny långtidsskada där spelaren troligtvis är borta resten av säsongen och en lång avstängning på en ordinarie back. Uppgradera laget istället för att lappa hålen.

Att Löven bjuder motståndare på möjligheter att göra mål har varit ett tema sedan säsongen -15/16. Trots att man har sparkat huvudtränare och sportchef och värvat fystränare och psykologer kvarstår problematiken. Det är ett misslyckande av Lövens sportsliga ledning.

Att ingen tar ansvar för detta misslyckande kan förklaras av att vi inte har haft någon annan att ställa mot väggen än styrelsen. Normalt sett så är det ju en sportchef eller en tränare som får gå men det brukar finnas personer kvar som har en tydlig sportslig vision och som ser till att laget håller sig till den. I Löven har man överlåtit allt sådant till tränare och sportchefer som har avlöst varandra i en takt som inte är bra. Styrelsen måste från och med nästa årsmöte äga spelidé och vision och tilldela ett tydligt uppdrag till den sportsliga ledningen som ska vara sportchefen, huvudtränaren för a-laget och huvudtränaren för j-20. Som det är nu tar styrelsen ansvar genom att sparka sportchefer och tränare och sedan värvar de nya att skylla på. De nya delegationerna kan hela tiden skylla på föregående delegation och kvar finns därmed ingen som tycker sig ansvara för att Löven inte har haft en lyckad sportslig säsong på snart över tio år.

Att ekonomin har stärkts samtidigt som det sportsliga förfallet har pågått är inget annat än en succé för den administrativa organisationen men det kommer att ta slut. Vill Löven verkligen utmana publik och sponsorer en säsong till? Vågar de? Kan de? Vi har de senaste hemmamatcherna sett att publiken minskar. Tror Björklövens ledning att det är en slump? Det är dags att investera nu innan det blir en sanning att Löven aldrig kommer att vara ett lag som kan utmana om avancemang till SHL.

Det behövs inte mycket för att göra detta lag vinnande. Två spelare kan vara skillnaden mellan sportsligt fiasko eller sportslig succé om man vågar satsa. Löven måste framförallt rekrytera en sportchef som kan lägga full kraft på att med input från huvudansvarig tränare se till att Löven kan ställa ett lag som ger den uttalade ambitionen trovärdighet.

Att Löven brottas med detta när de verkar i en stad och region som ger så goda förutsättningar för att bedriva elitverksamhet i ishockey är ett misslyckande. Jämfört med andra lag med betydligt mindre resurser verkar Löven ha prioriterat fel när man använt budgeten för spelare. Hur tänker Löven visa att de kan ta tillvara på och förvalta dessa förutsättningar innan de försvinner i samma takt som Lövens trovärdighet minskar?

//Johan

* * *

Vi har tidigare med jämna mellanrum publicerat mail vi fått från er läsare med alltifrån gröngula foton och diverse utmaningar till då som i dag via mail med ett färdigt inlägg från signaturen Johan.

Vi gillar verkligen engagemang från er läsare och det här var ett öppet och hemskt genomarbetat brev vi väldigt gärna publicerar i debatten kring vårt eget och väldigt gröngula Björklöven, även om nu VK fann insändaren lite väl lång.

Kommentarer, reflektioner och egna tankar baserat på Johans inlägg.. vem vill börja?

21 thoughts on “Debatt: Läsarmail – Vill verkligen Löven utamana fans och sponsorer en säsong till?

 • 22 december, 2017 kl. 08:27
  Permalänk

  Väldigt bra skrivet. Har också funderat på när vi fans ska tappa tålamodet. Jag tror iofs att det finns väldigt mycket kvalitet i laget men det finns svagheter i lagbygget som inte borde vara allt för svårt att hitta spelare som täpper igen hålen.
  Som det är nu så riskerar Löven väldigt mycket. Den ojämna formkurva som laget visar upp gör att många nya fans slutar bry sig, kvar blir bara vi som hållit på laget i många år.
  Det känns inte bra när man ex inför Leksandsmatchen tvekar om man ska åka och se matchen.
  Nu hade jag ju vunnit biljett (tack 4ever) så jag bestämde mig som tur var att åka.
  Återigen tack för en väldigt bra blogg och hoppas att ni orkar fortsätta. Ni är väldigt viktiga för oss fans. God Jul och Gott nytt år.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 08:28
  Permalänk

  Helt rätt. Tror tyvärr publiksiffrorna kommer att fortsätta sjunka om det nu inte värvas in lite kvalite. Talaja och Erikssons kontrakt bör brytas. In med 2 yttrar, en center och en back. Visst det kostar men publiken kommer tillbaka och förmodligen kommer det jämna ut sig ekonomiskt. Plus att löven då kommer klättra i tabellen. Om nu inte Fagge misslyckas igen med värvningarna. Trotter är ledig, det är exakt en sån lirare som löven behöver.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 09:25
  Permalänk

  Kan inte säga att jag riktigt håller med om Johans åsikter. Det är lite för tidigt att såga och att säga att Löven utmanar publik och sponsorer. Sponsorerna är nöjda med uppmärksamhet, det får dåliga prestationer oxå. Publiken kommer åter efter några segrar. Hade vi inte tappat målet mot Pantern med 9 sekunder kvar hade det varit annorlunda.

  Jag tror topp 4 är möjligt med detta lag. En back till kan jag dock hålla med om eftersom Åkerström blivit en sån flopp.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 09:44
  Permalänk

  Helt korrekt resonemang, vi har stått och stampat sportsligt alldeles för länge nu. Hela organisationen måste felsökas. Tycker inte att styrelsen verkar inkompetenta men jag kan sakna en idé som ska genomsyra hela föreningen och att man vågar löpa linan ut när man tar beslut. Till exempel när Fagge klev ner i båset blev det helt plötsligt onödigt med en sportchef fast det varit grundplåten i hela organisationen bara veckan innan? Tror man på det man gör eller är det rita, gissa spring som gäller?

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 10:44
  Permalänk

  Mycket välformulerat och precis dom tankar jag själv känner, hatten av för textförfattaren! Kul att ni lyfter frågan, föreningen gör mycket rätt, men ska det sportsliga lyftas till de nivåer det pratas om måste det in en renodlad sportchef! Hoppas verkligen man lärt sig av historien och ser vikten av denna post för framtiden

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 10:48
  Permalänk

  Tänk om Fagge vill ge fansen och staden en riktig julklapp och därför jobbat under bordet senaste tiden? Det kanske finns två monster-nyförvärv som redan är klara men inte offentliggjorda. På julafton kallar han till presskonferens på ladan och när alla kommer dit sitter han där helt ensam med solglasögon och ber om total tystnad och säger lugnt:
  ”The future is so bright i gotta wear shades”.

  God jul alla lövare.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 10:49
  Permalänk

  Börjar tröttna rejält på att inget händer i truppen.
  Vi har sett hela säsongen att ett flertal backar inte håller för allsvenskan, men ändå hör man Fagervall känna sig nöjd med försvarsspelet!? Allvarligt talat ser vi samma matcher? Senast mot leksand släppte vi 3 frilägen och det är man nöjd med?
  Vi MÅSTE värva ett par nya backar för att kunna utmana om topplaceringar!

  Och våra 320000 kr som vi samlade in gick till vadå? Troligen största skandalen av värvning sen jag börjat följa laget 2001!
  Dessa pengar skulle gå till ”skägg” dvs en kanadick eller en amerikan med näsa för mål och poäng och inte nån brunkare som drar på sig massa onödiga utvisningar.
  Känner mig väldigt besviken på Fagervall även om jag fortfarande har stort förtroende för honom men detta vart inte bra nånstans tyvärr.

  Svar
  • 22 december, 2017 kl. 12:21
   Permalänk

   Det är det jag blir mest förbannad över att Fagervall är nöjd över försvarsspelet, som du säger, ser han samma matcher som alla andra. Och nej, jag har noll förtroende för Fagervall. Han har utvecklat absolut nada varken i försvarsspel, anfall, boxplay eller powerplay. Vi lever på några få individuellt skickliga spelare och deras prestationer. Han var nöjd över prestationen i Malmö, själv var jag skogstokig. En match varar i 60 minuter. Losermentalitet.

   Svar
   • 22 december, 2017 kl. 13:43
    Permalänk

    Tycker det vore på sin plats med ett krav brev till Fagervall.
    Tydligen förstår han inte vilka backar som inte håller osv, där kanske han behöver en vägvisare på vad som bör ersättas och med vad.

    Och ett svar på varför Talaja värvades? ”En riktig supporterspelare” hette det. En riktigt talanglös lirare borde det ha hetat.

    Fagervall surrade om topp 4. Fullt rimligt helt klart, men värva då för fan spelare som håller för det också! Inte nån Simon åkerström som gör misstag varannat byte.

    Nä Fagervall nu får du ta tag i detta!

    Svar
 • 22 december, 2017 kl. 10:57
  Permalänk

  Bra skrivet Johan! Jag gillar att det är nyanserat och inte bara rop efter blod och avgångar. Löven behöver stabilitet i alla ledarled ifall vi ska lyckas. Sen JA vi behöver förstärkning på backsidan och en bra tekare framför allt.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 12:13
  Permalänk

  Bra skrivet. Med de förutsättningar vi ändå har så är truppen på väldigt många platser ett jävla skämt. Två lånade målvakter, endast 3 backar som håller på denna nivå resten är fullkomligt urusla. Framåt en hel hög med sargbökare som är fullständigt livrädda att ha pucken vid bladet. Sen angående Talaja så är det ett stort hån mot oss supportrar som bidragit, aldrig att jag kommer bidra med ett öre igen, ALDRIG.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 12:17
  Permalänk

  Kul med respons. Visst har sponsorer uthållighet Fakespear. Problemet är att när publikintresset viker så syns man inte längre. Och ja – börjar segrarna radas upp så återkommer publiken men vad talar för det? Visst finns det kapacitet i truppen men det finns också en enorm känslighet i truppen. Det finns några svaga punkter som helt enkelt sprider en oro i truppen vilket hämmar samtliga.

  Jag skrev texten innan Murphy blev långtidsskadad. Agerandet, eller snarare passiviteten, från vår SC i samband med det bekräftar tyvärr mina farhågor. Man vill eller vågar inte satsa av någon anledning.

  Svar
  • 22 december, 2017 kl. 13:20
   Permalänk

   Lite motsägelsefullt angående Murphy så här vill jag förtydliga. Jag skrev texten innan det kommunicerades att han skulle vara borta så länge och innan SC samtidigt meddelade att man är nöjd med laget trots Muphys skada.

   Svar
 • 22 december, 2017 kl. 13:15
  Permalänk

  Jag e knappast ensam me dessa känslor . Är så less . Så avtrubbad ..
  Förhoppningar som krossas år efter år .. visst det e en 8 plats just idag o inte Tommy Jonsson hockeyn längre 🙂 Men det e endå helt åt fanders !

  Föreningen pratar shl !?
  Jag ser ingen shl på långa vägar !
  Sänk målet . Va ärliga . Inse verkligheten . Ha verklighetsförankrade mål ?!
  Annars blir ju allt svammel bara pinsamt ! Det ska inte va svårt som lövensupporter att motivera sig att ens gå o se sitt älskade lag spela !?
  O visst föreningen kanske har som mål att spela i shl ?! Men till shl el ens i närheten kommer man inte me det man ställer på banan nu . Punkt !
  Och eftersom man kan misshandla Kim o bryta kontrakt . Så kan man tamefan bryta fler kontrakt !!
  Det e många i detta lag som inte håller om Kim ska ratas !?

  Jag räknar med att Erikssons kontrakt bryts och att en center för misshandlade Kim plockas in !!! Vikström duger inte på långa vägar .

  Roope tillför inte det en supporter spelare ska . El vad en spelare för den summan ska göra! Just nu är han Nicke Johansson 2.0 o det e han för dyr för . Bryt kontraktet Jocke !

  Ersätt murphy omg !

  Och sen behövs minst en back me kvalitet .

  Löven har i nuläget bara 2 backar + (emmerdahl som jag inte törs räkna in än). som håller hyfsad nivå . Orkar inte ens motivera hur jag tänkt me resterande backar . För den utläggningen blir lång o tråkig för alla inblandade .

  Så minst 3 spelare in ! Plus ersättare för Roope . Det går inte o ha dyra importer som inte levererar . Speciellt inte för dyra supporter insamlade pengar+ företagspengar !

  Som det ser ut nu så tappar löven publiken o intresset ! Föreningen pratar shl osv
  Men verkligheten är långt därifrån . Ska man va riktigt ärlig så e div 1 närmare än shl !?
  Kom igen o våga agera ! Våga satsa! Ge Umeå o lövenpubliken den hockey föreningen pratar om !?
  Topp 4 ! O shl !
  just nu syns det inte någonstans tyvärr .

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 13:48
  Permalänk

  Nu räcker det med dåliga backar. Det ser lika illa ut år efter år.
  Ta dig i kragen Fagervall och värva in backar som klarar allsvenskan, och inte nån Simon åkerström som gör misstag varannat byte.

  Sen så vill jag ha svar på varför talaja värvades? En riktig supportespelare hette det! Värdelös brunkare borde det ha hetat.
  Riktigt jävla besviken på massor av pengar helt åt helvete. Dåligt Fagervall.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 14:54
  Permalänk

  Vill att föreningen och Jocke ska få läsa detta? Så att de fattar att publiken och fansen är minst sagt besvikna!!! Hur ska det gå till? Hur ska man få fram budskapet till folket som styr och Jocke???

  Svar
  • 22 december, 2017 kl. 18:01
   Permalänk

   Helt enig, hoppas verkligen detta når hela vägen fram

   Svar
 • 22 december, 2017 kl. 15:53
  Permalänk

  Förstår inte varför Björklöven alltid har så svårt att bryta kontrakt med spelare när andra lag kan göra det flera gånger under året.
  Dåligt förhandlade kontrakt där vi får stå och betala för mycket vid brytning?

  Ska jag va ärlig kände jag mig som en skit när jag inte la pengar till supporterspelaren men nu känner jag mer glädje att jag inte kasta mina pengar i sjön. Första matchen syntes han sen har jag inte lagt märke till han nå mer.

  Kim händelsen måste va bland det tråkigaste i år när han verkligen bran för laget och skulle göra allt för det. Sen är han betydligt bättre än många andra som står med kontrakt.

  På baksidan är det dåligt men många klagar på Pavel, jag tycker han har kommit mycket långt om man jämför mer hans första HA säsong ifjol. Nu gjorde han ju tyvärr en riktigt ful gärning sist och får söta för det. Tycker dock han har mognat sen ifjol. Han har ju sina brister också men tycker inte han är ett stort problem på isen.

  Svar
 • 22 december, 2017 kl. 18:28
  Permalänk

  Tack Johan, den bästa sammanfattningen någonsin på senare tid jag läst om Björklöven i hockeyallsvenskan. Helt otroligt att inte VK publicerade, Pettersson och Johnsson blev väl förnärmade, huvudet på spiken är bara förnamnet. Det står nu klart att vår idol Jocke F inte klarar att bära HELA Björklöven sportsligt på sina axlar, det gör ingen. Han behöver hjälp, av en en Sveriges bästa sportchefer, det är den rekrytering som ska göras NU, betala bra. Bygg om, bygg rätt. Löven4ever, se till att den Johans fantastiska skrift följs upp och be ALLA i Björklövens ledning kommentera/svara på sammanfattningen av föreningens egentliga sportsliga problem.

  Svar
 • 23 december, 2017 kl. 11:44
  Permalänk

  Vem som helst som vet lite om hockey och ser lövens försvar i många matcher kan inte förneka lagets försvar är kass!!
  Är ju ofta en hönsgård och verkar inte bli så mycket bättre, förstår inte då att föreningen gör något åt de hela??
  Måste väl finnas lirare på marknaden som tillför,finns inte pengar??
  Borde de göra nu när långtidsskador kommit.
  Sen är jag ochså en av dom som undrar hur f-n man värvade Talaja för supporter insamling.
  Hur kom man fram till honom? Tillför ju nästan inget. Nä man känner sig lurad på pengar!!
  Upp till bevis nu efter helgerna ,tror också att man kan få ut mer av laget med ett par nya backar.
  Skönt med segern mot Leksand ändå ,bra jobbat där!!
  Men de är alldeles för ojämnt med hur laget uppträder från match till match.
  God jul bloggen och bra skrivet av inlägget.

  Svar
 • 23 december, 2017 kl. 19:09
  Permalänk

  Bra skrivet bedrövligt av VK att inte ta in den. Som sagt nu kommer Löven förlora mot Troja från botten och därmed följa den vanliga trenden mot bottenlag. Snart indragen i bottenstriden om inget händer på backsidan. Jäger…är han rätt man att coacha backarna? Verkar ju som dom inte vet hur de ska agera i egen zon. Till och med Pukka verkar förvirrad med misstag som följd.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: