Debatt: Hur borde utbildningsersättningen nyttjas?

Mycket glädjande att det nya avtalet mellan SHL och HockeyAllsvenskan kommit till stånd, sedan inte mer än rätt att ersättningen verkar vara dubblerad gentemot det ny avtalet. HÄR en artikel i ämnet.

– Det är ungefär en dubblering mot i fjol, bekräftar SHL:s vd Jörgen Lindgren, som menar att det är naturligt att ersättningen från SHL till hockeyallsvenskan höjs, eftersom varje nytt avtal har inneburit mer pengar nedåt i seriesystemet.

SHL-basen fortsätter: – Jag kan bekräfta att SHL-klubbarna avsätter 1,3 miljoner till utbildningsersättning, men hur stor del som går till hockeyallsvenskan vill jag inte uttala mig om.

Pengarna betalas till hockeyallsvenskan som en klumpsumma, och det är sedan hockeyallsvenskan som hanterar utbetalningen till klubbarna.

Enligt vad Hockeypuls erfar kunde ersättningen för en spelare landa på omkring 150 000 kr – 300 000 kr med det tidigare avtalet. Den summan kan nu bli upp till 600 000 kronor för en spelare. Troligtvis kommer snittersättningen enligt Hockeypuls för en spelare att ligga på 300 000 – 400 000 kronor.

Att utveckla spelare och slussa dem vidare till SHL kommer därmed att bli en allt viktigare inkomstkälla för de HockeyAllsvenska klubbarna.

Delar i detta avtal gjorde iaf mig lite förvånad över att klubbarna endast verkar betala en klumpsumma i ersättning oavsett vilka lag som faktiskt värvar spelare från HockeyAllsvenskan eller hur många spelare de värvar. Grundtanken med utbildningsersättning och då att pengar ska slussas nedåt i systemet tycker jag självfallet är bra.

Möjligen att detta system dessutom kunde kompletteras med någon form av ytterligare reglerad och öronmärkt övergångssumma som det enskilda laget som värvar dessutom får betala till den klubb som spelaren tillhörde under den föregående säsongen. För att om möjligt göra det än mer sportsligt rättvist för lagen i HockeyAllsvenskan gentemot lagen i SHL, borde en kontrakterad spelare vara dyrare ju senare under silly season SHL-lagen värvar för att laget i HockeyAllsvenskan ska ges en fair chans att hitta någon form av ersättare till den spelare man tappat.

Enligt frågor och svar i artikeln så kommer lagen där spelare från HockeyAllsvenskan (kontrakterade som icke) som kontrakteras för ett SHL-lag mellan 15 maj och 19 juli att få vara med och dela på potten.

Spelare som kontrakteras mellan 20 – 26 juli kostar 300 000 kr i extra avgift för den enskilda SHL-klubben.

Men även senare än 26 juli riskerar lagen att tappa spelare till SHL, men eftersom kontrakten då gäller är det upp till de inblandade lagen att komma överens.

#18 Axel Ottosson till Färjestad BK och viktiga pengar till Löven. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Men här då lite intressant att vi äntligen lyckats slussa några spelare till SHL och på så sätt även får vara med och dela på den kakan. Då trion #7 David Lindquist, #18 Axel Ottosson som #19 Austin Farley kan det innebära ända upp till 1,8 miljoner även om det enligt Hockeypuls är mer rimligt att hoppas på 900 000 – 1 200 000 kr. Men även det väldigt fina pengar, frågan är dock hur och när dessa pengar kan nyttjas bäst?

Jag kollade som hastigast med sportchef Fredrik Grönberg ifall man redan räknat in delar av ersättningen i spelarbudgeten, kanske redan delvis förbrukat eller om man ska se hela ersättningen som en form av bonus och ett extra tillskott.

Grönberg lämnade då följande kommentar: – ”Förutsättningarna kring utbildningsersättningssystemet mellan HA och SHL och dess nivåer har varit kända för oss HA klubbar en längre tid och är därför troligen också en del av årets budget hos alla. Även om ersättningen från SHL till HA kan understiga det totala ersättningsbehovet om många spelare lämnar HA för SHL och beloppen därmed reduceras per spelare så har vi i dagsläget lagt in fulla ersättningsnivåer för de spelare som lämnat oss för SHL. En utländsk spelare genererar dock betydligt mindre i ersättning än en svensk spelare, om han inte spelat tre säsonger eller mer i HA innan han lämnar för SHL.

Vi hade tidiga samtal med våra spelare och fick också förutsättningarna klara för oss när det gäller detta och har därför planerat därefter. Att nu Austin åter blir föremål för ersättning är naturligtvis bra för oss då vi inte behöver hitta vägar i höst för att kompensera till den ursprungliga plan vi hållit oss kvar vid. Stora delar av den utbildningsersättning vi budgeterat för används till föreningsutveckling. Det har bland annat handlat om möjligheten till att skapa en mindre heltidstjänst för vår målvaktstränare samt hitta ersättningsnivåer för ledare att i större utsträckning kunna närvara kring lagen. Allt för att kunna satsa ännu mer på utbildning och utveckling av våra spelare.”

Utifrån Grönbergs kommentar tänker jag att klubben redan budgeterat med i vart fall delar av ersättningen för Axel och David, dels till målvaktstränaren Ekman – Westman samt bättre ersättningsnivåer för ledare mer generellt att närvara i större utsträckning. Sedan lite oklart ifall pengarna enbart gått dit eller även delvis till spelarbudgeten.

Sedan kan vi bara spekulera kring hur man generellt väljer att spendera sin budget, rimligen borde i vart fall en del reserveras ifall man väldigt snabbat inser att bygget i något avseende eller lagdel inte håller, eller ev. problem pga. skador. Hur stor del man bör reservera i det avseendet omöjligt att svara på, men någon lite buffert tänker jag ändå att man bör reservera för oförutsedda händelser.

Sedan är det så klart att man samtidigt vill optimera sin produkt så mycket som möjligt som då innebär att varje investerad krona i truppen ger en än mer attraktiv produkt för både partners och fans. Sannerligen ingen enkel ekvation.

Nu vet vi iaf att minst delar av ersättningen för Axel och David gått till föreningsutveckling, möjligen att den förhöjda ersättningen samt ersättningen för Farley kan ses som bonus. Jag vet inte heller ifall man redan har en lite buffert med tanke på skador, andra oförutsedda händelser eller om försöker investera varje tänkbar krona i den ursprungliga truppen.

Oavsett hur man nu budgeterat och planerat att hantera ersättningen tänker iaf jag att delar av denna borde bli ren bonus när ersättningen dels dubblerats, sedan då man inte räknat med någon ersättning för Farley heller.

Frågan är då hur och när dessa s.k. bonus-pengar borde investeras i truppen?

Jag kan förstå att klubben väljer att investera i föreningsutveckling, jag skulle ändå vilja önska att så mycket som möjligt läggs på sporten och ytterst vårt representationslag. På lite längre sikt behöver vi ett juniorlag i SuperElit och då det verkar rätt svårt att locka talangerna nu, eller få alla att stanna kanske ett A-lag i SHL är vägen vi måste gå. Då är det samtidigt ytterst där samtliga alla tänkbara resurser bör läggas.

Med två något mer offensivt lagda spelare till nuvarande trupp skulle vi komma att inleda säsongen med en intressant men något på denna nivå rätt orutinerad målvaktsduo, vi har en tämligen intressant och solid backsida och en forwardsuppsättning med flera väldigt hårt jobbande karaktärer. Man har pratat om att fler måste göra poäng och att man inte heller vill vara för beroende av bara en producerande lina etc.

Jag tycker ändå sammantaget att bygget ser rätt intressant ut, vi kommer bli väldigt svåra att slå i vinter och i mina glasögon verkar coach Fagervall, genom sportchef Fredrik Grönberg, fått hit precis de karaktärer och spelare han vill jobba med. Så det blir även lite upp till bevis för coachen själv. Allt annat än topp 4 inte acceptabelt va?

Så jag skulle nog kunna avvakta lite med att investera dessa s.k. bonuspengar, vi vet inte heller ifall företagen kommer skramla till en företagsspelare eller om det blir någon insamling för supporterspelare etc. Men att om möjligt kunna hålla lite på dessa pengar och dels krydda men även spetsa inför ex.vis ett slutspel våren 2019 vore inte helt fel. Då har man dels kunnat utvärdera truppen fullt ut och sett utveckling etc. och vi såg redan i fjol vad man kan få då vi presenterade Riska som släpps av Vasa Sport i SM Liiga.

Sannerligen inte fel att spetsa laget i slutspurten och inför de avgörande matcherna med en eller möjligen två sådana pjäser. Så tänker jag, hur tänker du?

Kommentarer, reflektioner eller tankar baserat på min åsikt angående hur utvecklingsbidraget borde nyttjas. Fältet som vanligt rätt fritt, skriv gärna en kommentar och ta del i debatten.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana gärna in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan för att ta del av ditt välkomsterbjudande.

3 thoughts on “Debatt: Hur borde utbildningsersättningen nyttjas?

 • 9 juli, 2018 kl. 10:10
  Permalänk

  Ett UTBILDNINGSbidrag borde väl gå till UTBILDNINGEN av spelare i klubben? A-laget suger nog åt sig tillräckligt stor del av budgetkakan som det är. Vi får sluta tänka kortsiktigt och istället fokusera på de som kommer underifrån.

  Beklämmande att se hur det börjar pratas om ”två offensivt lagda spelare” så fort det kommer ett litet tillskott till kassakistan. Det är ju ett Leksandstänk, big time! Så fort man får lite pengar kastar man ut dem på A-truppen.

  Jag har dock förståelse för att man resonerar så, det är ett direkt supportertänk. Men om man vill klubbens bästa måste man lägga slantarna där de behövs bäst.

  Svar
 • 9 juli, 2018 kl. 17:28
  Permalänk

  Precis som Olle skriver så borde det gå till utbildningen. Skulle gärna se att J20 samt J18 ska ha ganska professionella tränare, men inte tränare som Fagge och Hallam osv utan tränare som är erfarna tränare på ungdomsnivå, som vet hur man får spelare att utvecklas inte bara prestera som bäst för stunden. En annan intressant idé enligt mig skulle vara en ”utvecklingstränare” gemensam för u16 (gärna tidigare) till j20. En heltidsanställd tränare som jobbar med att få spelarna i rätt riktning. Visst kan detta vara väldigt kostsamt och anses vara ”lyx” för en HA klubb, men björklöven säger ju att de ska ha en organisation i SHL-klass. Och förhoppningsvis så ska det inte behöva vara så dyrt heller. Satsa på att behålla ungdomsspelare, ta steget upp i j20 superElit och utvecklingstränarens lön ska man då lyckas få tillbaka i ersättning av spelare från SHL samt NHL av draftade spelare. Utöver detta så borde Löven även få en stabilare ekonomi om detta skulle lyckas då man skulle kunna ta upp egna billigare spelare och ha tex en 3e lina av egna juniorer/första års seniorer som kan vara bättre än tidigare men ändå billigare.

  För övrigt, får man bara bidrag från NHL-draften om spelaren skrivet kontrakt? Med tanke på att det är mycket möjligt att Åström draftas i nästa draft om han utvecklas en del nästkommande säsong.

  Svar
 • 10 juli, 2018 kl. 12:07
  Permalänk

  Tycker alla såna här ersättningar ska ses som bonus! 50% till ungdomsutveckling, andra halvan till A laget som få använda pengarna på de dom tycker är viktigt.

  Tycker det borde finnas en tränare i föreningen som enbart har hand om spelarnas utveckling. Som kan hjälpa unga och äldre spelare. Skridskoteknik, klubbteknik osv osv

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: