Debatt: Gröngult 18/19 vs 17/18?

Så här långt enligt många gröngulare Lövare en lite småljummen silly season även om sportchef Fredrik Grönberg så här långt faktiskt presenterat sex nyförvärv i målvakten Pettersson (Mora), backen Tornberg (Piteå), forwarden Stål-Lyrenäs (MODO), centern Söder (KHK) samt då de två senaste forwardsen i form av Selin (IK Pantern) samt Wiklund från Västervik.

Dessa förvärv borde väl då minst ska tänkas ersätta de spelare som lämnat, helst borde de väl även truppen spetsas en aning för att motsvara kravet på eller målet om SHL inom som mest två säsonger.

Vad vet vi sedan tidigare?

Spelare som definitivt lämnar:

Adam Werner (Färjestad), David Lindquist (Luleå HF), Roope Talaja (Vasa Sport), Axel Ottosson (Färjestad), Austin Farley (KHK), Andreas Vikström (Teg SK), samt Adam Berglin, Stefan Andersson, Nicklas Johansson, Tobias Hage samt Isak Stenlund Ädelgran (samtliga klubbar oklara/ännu ej bekräftade).

Spelare där det fortfarande är lite ovisst!?

Filip Westerlund, (där Filip har kontrakt med Frölunda men vi numer fyllt låne-kvoten), Filip Riska samt Alex Hutchings (VIK Västerås?).

Sedan då Brock Trotter som blev lite av ett eget kapitel, i intervjun med bloggen (länk) berättade Grönberg att spärren numer är släppt och till VK sa senare samme sportchef att Trotter inte är aktuell för Löven. Där lär nog framtiden utvisa vad som är möjligt och vad som även faktiskt kommer hända.

Trots att fem av de sex mest poängstarka från föregående säsong lämnat och att sportchef Grönberg i intervjuer förklarat att vi var för beroende av bara en producerande lina så ligger tydligen lösningen till det tappet nu i att alla spelare själva ska se sig som hot och produktionen måste spridas på fler enheter.

De flesta av Grönbergs intervjuer numera i textform (läs mail) och apropå det så lämnades min följdfråga senast utan svar, frågan löd:

”Just det här med att bredda produktionen och att alla ska se sig själva som potentiella hot.. Jag håller helt med om att vi föregående säsong var för beroende av egentligen en producerande lina. Men hur ser receptet ut rent konkret för att spelare som haft andra roller eller inte producerat tidigare helt plötsligt skulle kunna blomma ut i denna nya/ovana roll?”

Den frågan har alltså bloggen ännu inte fått svar på.

Innan vi jämför nyförvärven med de spelare som vi tappat jämfört med i fjol tänkte jag vi kunde kolla in Lövens matchtrupp mot BIK Karlskoga i premiären (19:e september) jämfört med den trupp som spelade den allra sista slutspelsmatchen mot AIK söndag den 18 mars.

Björklövens line up i premiären borta mot BIK Karlskoga:

Björklövens line up i säsongens sista match hemma mot AIK:

Även om vi så klart även denna säsong kommer drabbas av de obligatoriska skadorna så gick vi in i säsongen med både #4 Emmerdahl och #14 Murphy på skadelistan. Sedan bl.a. ett tillskott i form av #16 Talaja i form av finansierad supporterspelare, även om företagen sköt till medel för att göra det kontraktet möjligt.

Vad kan vi då se utifrån detta?

Om vi först kollar in målvakterna ingen direkt skillnad då Werner såväl inledde som avslutade som etta. Här tycker jag det alltjämt känns lite märkligt att inte Masiello fick fler chanser förra säsongen. Detta när man ändå var så snabba på att presentera honom som en av två målvakter (18 mars) inför kommande säsong.

Kollar vi därefter in backarna kan vi rätt snabbt se en klar uppgradering jämfört med hur säsongen inleddes på sju backar jämfört med hur vi avslutade, väldigt klara tillskott i form av både Emmerdahl och rätt intressante Westerlund. Sedan tycker jag mig se att Jacke Andersson mycket välförtjänt genom säsongens utveckling avancerat i hierarkin.

När vi sedan kommer till forwards blir det lite av samma iakttagelse även där, om vi först ser centerlinjen så avlutades den med 13, 18, 42 och 54. Den var ju sammantaget något helt annat än den vi inledde med när Karlsson/Vikström gick i fjärde och Hage gick i tredje. Här kan vi dock se #51 Ericsson och därefter #42 Riska och därefter krasst konstatera att #24 Hage blev ersatt två gånger om.

Gällande övriga forwards bröts bl.a. kontraktet med Kim Karlsson, efter tillskottet av Supporterspelaren #16 Talaja, genom att Murphy blev frisk och spelklar avslutade vi så klart med en helt annan bredd och möjligen spets (?!?!) än det vi inledde med.

Men fem av de sex forwards som gick i lina ett och två i premiären fanns även kvar i den senaste matchtruppen mot AIK.

Sammantaget till sist två backar och i vart fall fyra forwards utanför i den sista truppen mot AIK och då #22 Johansson som extraspelare i den sista matchen jämfört med vad vi inledde med mot BIK Karlskoga. Sedan att en trupp naturligt förändras genom att kontrakt bryts och att spelare skadas och därigenom måste ersättas inget konstigt i sig.

Med det ville jag främst visa att den trupp vi ser i dag kanske inte är den tänkta starttruppen i premiären mot MODO den 21 september, vi kan nog rätt kallt redan nu fastslå att det inte är den trupp vi kommer se avsluta säsongen 18/19. Detta oavsett vi skulle gå mot ett negativt kval eller ett positivt slutspel med dröm om Direktkval till SHL.

Tanken med inlägget så klart att skapa lite nödvändig debatt kring dagens gröngula lagbygge, samtidigt mana till lite lugn i båten.. den trupp vi ser i dag är definitivt inte den slutgiltiga vi kommer se i ett ev. slutspel och möjligen direktkval mot SHL våren 2019.

Så ska vi i dag se det lite spelare för spelare?

Målvakter

Adam Werner vs Mattias Pettersson

Klubben fick i fjol mycket kritik för två inlånade målvakter, jag tycker själv Adam Werner stundtals obefogat blev i frågasatt då han även under lagets sämre perioder alltid varit en av lagets bästa spelare. Under senare delen av förra säsongen fick dock Adam mycket välförtjänt både större rubriker och även välförtjänt cred. Den sex år äldre Pettersson har visserligen 20 fler matcher i SHL på sitt CV (56 färre i HA)men ändå väldigt stora och rätt mycket viktiga skridskor att fylla.

Positivt dock med två egna målvakter.

Backar

Stefan Andersson vs August Tornberg

Adam Berglin vs ?

Stefan har mycket välförtjänt under sina sex säsonger och knappt 300 matcher i den gröngula tröjan hyllats för sin speluppfattning och det går inte att komma ifrån att de med högerfattning på klubben oftast setts som de avgörande och de som verkligen gör skillnad. I den här lagdelen känner jag dock en intressant uppgradering (bl.a. tio år yngre) när vi får in en poängstark högerfattad back (visserligen från HockeyEttan) men som på sin höjd möjligen kan förväntas ersätta vår sjunde back från i fjol.

Ännu ingen ersättare för Berglin och här skulle jag antingen gärna se en klar förstaback som förskjuter hierarkin nedåt, eller en väldigt ung och utvecklingsbar kille som kommer in och får ”känna på” miljön och kraven liksom.

Backsidan sammantaget uppgraderad där såväl J Andersson, Stenqvist som Åkerström alla blivit ett år äldre.. det har å andra sidan även Backman och inte minst Pukka blivit, här dock nödvändigt att vi går in med en hel och frisk Emmerdahl och gärna lirar på de sex främsta backarna.

Forwards

Centrar

Ottosson/Hage/Riska/Vikström vs Pettersson/Söder

I min bok är Kristoffer Söder tänkt som ersättare för Hage/Riska (inkl. Ericsson) och sedan ser jag möjligen Jacob som en tänkt ersättare för Axel Ottosson även om vi förmodligen inte kan kräva några 46 p från Peterson kommande säsong. Jacob noterades dock för 7 p (4+3) på sina 15 matcher i fjol.

I det bygget som jag tror kommer inleda säsongen fattas hursom en center även om sportchef Grönberg i någon intervju öppnat upp att möjligen Lukas Ericsson skulle kunna nyttjas i den rollen. I fall Lukas kunnat eller velat spela center borde väl så skett redan förra säsongen, men ifall han skulle komma att inleda som center så tror jag vi under säsongen kommer få in en rejäl uppgradering och en ny klar etta på den positionen.

Men ifall Lukas inte blir center utan center-linjen ska vara någorlunda komplett redan mot MODO i premiären så blir det en rejäl skillnad ifall det är Vikström (typ 4:e) som ska ersättas mot ifall vi ska stärka upp jämfört med i fjol och lyckas landa en spelskicklig playmaker för den första linan.

Wingers

Austin Farley vs ?

David Lindquist vs Sebastian Selin

Alex Hutchings vs ?

Roope Talaja vs Alexander Wiklund

Nicklas Johansson vs Oskar Stål Lyrenäs

Isak Stenlund Ädelgran vs ?

Om det är liiite avgörande hur vi löser den sista centerplatsen blir det väldigt intressant att se vad som kommer på de två sista platserna sett till ytterforwards. Här skulle det även kunna bli så att det tyvärr bara tillkommer en spelare och att den sista platsen tillsätts under säsongen, antingen som en företagsspelare redan i höst eller senare under säsongen.

I fall de spelare jag räknat upp ovan är de spelare som nyförvärven är avsedda att ersätta känner jag mig hyggligt tillfreds just nu, då kan jag tycka att samtliga tre är uppgraderade jämfört med i fjol och att vi har en stor uppsida i att Oskar kan komma att utvecklas stort i framtiden när vi redan visste att Nicke J redan hade passerat zenit även om han kunde systemet och alltid stod för ett bra, gediget och hårt jobb.

Ifall Wiklund ska ersätta Talaja känner jag mig även där rätt trygg, minst lika mycket attityd som vi fick från Roope men sedan såg vi redan fjol att Alexander även kan vara en hyggligt producerande spelare. Samtidigt gjorde även Talaja en hel del poäng under säsongen när han kom i gång så för att axla Supporterspelaren Roopes roll gäller det att även fortsättningsvis bidra i den delen av spelet.

När det gäller Selin så gillar jag att vi får in fler högerfattade hot och skulle man se honom jämfört med David så ser jag även en fördel i de centimetrar och kilon som skiljer dem åt. Sedan tror jag knappast att Sebastian är lika pucksäker och rent av lika spelskicklig som David, å andra sidan tror jag mer vi behöver en något större och starkare mer utpräglad målskytt som ser rakaste spåret mot kassen.

I min bok är vare sig Farley eller Hutchings så här långt ersatta, jag skulle gärna även kunna se ett ”utvecklings-kontrakt” etc. med William Eriksson (MODO J20) som då en tänkt ersättare till Isak Stenlund Ädelgran.

När det gällde backsidan och att den kändes uppgraderad är det inte alls lika klart hur man ska se på forwards. Dels är den sidan inte lika klar och utifrån hur spelarna presenterats som de besked som sportchef Grönberg gett i olika intervjuer skulle det även kunna vara så att Farley, Hutchings redan är ersatta.

Men för att ha ett rätt konkurrenskraftigt lag redan från start hade jag gärna sett en riktigt vass och spelskicklig center till den första linan, jag skulle även verkligen vilja se att Hutchings blir ersatt av en högerfattad sniper. Därtill ett kontrakt för unge Eriksson från MODO och något liknade på backsidan kan jag väl leva med att Farley i så fall lämnas oersatt.

Sedan inte sagt att jag skulle byggt på laget på exakt samma sätt, men på något sätt kan jag förstå tänket.

När vi var för beroende av en producerande lina hade jag själv i ett första läge såklart säkrat upp dels ersättare för de som lämnat, sedan då förstärkt i den delen av truppen med fler offensiva och spelskickliga spelare. Vi har väl inte heller glömt hur vårt PP såg ut långa stunder förra säsongen?

Men något som är säkert är att vi kommer släppa in än färre mål kommande säsong, tror också vi kommer bli djävulskt jobbiga att möta.

Hur tänker du själv kring bygget i dag.. Vilka ska nyförvärven tänkas ersätta och vad mer tror du själ kommer hända innan truppen ses som någorlunda klar och ”spikad”?

Fältet som vanligt rätt fritt.. Skriv gärna en kommentar och ta del i debatten.

* * *

Sedan kommer vi så klart under hela maj att veckovis redovisa aktuell ställning i vår senaste tävling gällande två biljetter U Rock i augusti där du skulle ha tippat på fem spelare som Björklöven kommer kontraktera t.o.m. maj månad, spelstopp att lämna sitt bidrag (läs kommentar) var måndag den 30:e april kl. 18:00.

Vid lika antal korrekta spelare av er läsare under hela tävlingsperioden (t.o.m. 31 maj 2018) som alltså tippat på lirare som spelar i gröngult kommande säsong, kommer dag och tid för lämnad kommentar att bli avgörande. Klicka på bilden nedan för all info kring tävlingen, så här skrev U Rock i en kommentar till bloggen:

”U Rock. Umeås stora rockfestival i Hedlundadungen Fredag 17 augusti. Headline ett återförenat Helloween.”

Kommentarer, tankar eller reflektioner till vårt gröngula bygge just nu? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda kommande evenemang!

7 thoughts on “Debatt: Gröngult 18/19 vs 17/18?

 • 14 maj, 2018 kl. 17:08
  Permalänk

  Bra analys som jag håller med om. Den fråga ni inte fick svar på är ju den vi alla ställer oss. Det måste komma in 2 etablerade poängproducerande spelare. Allt annat är helt uteslutet. Defensivt tror jag det håller Werner kanske intehelt ersatt men ett bättre försvarsspel hjälper mv bättre än vad som var fallet tidvis ifjol. Kan tycka att alla nyförvärv känns ok, men ingen av dom sticker ut.

  Svar
 • 14 maj, 2018 kl. 20:22
  Permalänk

  Ska vi på allvar hota absoluta toppen och i ett SHL kval så behövs en första lina i toppklass, då tänker jag två yttrar och en forward. Plus en toppback, någon som egentligen är för bra för AS. Stabil bakåt, ett hot framåt som gör 35+ poäng och spelar 30 min/match.
  Nya målvakten måste absolut falla väl ut också.
  Tyvärr är de väl knappast troligt av det jag läst i intervjuer. Låter snarare som att pengarna börjar ta slut och att vi kanske kan få en riktigt spetsspelare. Och kanske en eller två fw till som är en uppgradering poängmässigt till tredje/fjärde linan.

  Svar
 • 14 maj, 2018 kl. 21:37
  Permalänk

  Derek Schoenmakers (25+20 på 36 matcher och rightare) och Kelin Ainesworth (17+36 på 32 matcher) släppta av sina lag i ungerska ligan som grönberg sägs hålla extra koll på. Kanske skulle vara intressanta namn för oss.

  Svar
 • 14 maj, 2018 kl. 22:54
  Permalänk

  Jag tror på laget kort och gott! Övertygad om att spets kommer innan vi går på is.

  Svar
 • 15 maj, 2018 kl. 12:00
  Permalänk

  Någon som har bra koll på Fagerudd som fick lämna DIF? Kanske vore bra att slänga upp ett 3 års kontrakt till en back i bra ålder. Dessutom en rightare, vilket inte växer på träd

  Svar
 • 15 maj, 2018 kl. 12:02
  Permalänk

  Fast nu släppte ju Örebro Hellström, ligger kanske närmare till hands ?

  Svar
 • 15 maj, 2018 kl. 13:04
  Permalänk

  Alexander Hellström bryter kontraktet med Örebro !! Kom hem, Alexander !! Då är vår defensiv lagd och se till att ge oss en chans att fixa en supporterspelare, d v s en offensiv spetsspelare !!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: