Debatt: Ett steg i rätt riktning?

I veckan signade alltså Björklöven till slut en sportchef som får tränare Joakim Fagervall att fokusera på sin huvudsakliga roll, dvs. som tränare. Är detta då enligt bloggens åsikt ett rätt beslut att återta Fredrik Grönberg som nygammal sportchef?

Är Fredrik den solklara personen som kommer föra klubben framåt? Bloggen har tidigare varit inne på att en sportchef i detta läge var prio 1 (länk) inför både nuvarande samt kommande säsong och bloggkollegan har även tidigare (länk) utvecklat sina tankar kring tanken på en ev. sportchef.

Vi var då rätt många av de många som gillade hans intåg i Björklöven säsongen 14/15 och precis som Gustav skriver på lövenbloggen var vi…”imponerad över hans arbete, hans sätt att vara orädd för att ta på sig egna misstag, ta beslut, stå för dem och att verkligen stå lugn vad som än hände.” Tycker vi då att det är lika fantastiskt som Gustav eller alla verkligen lika lyriska som användarna på forumet gröngult? Nja inte än då vi trots allt ser vissa orosmoln på den gröngula himlen, men jag återkommer till det. Grönberg är dock en kille som inte verkar lämna nåt åt slumpen och det visar att han sedan kontakten i december då han började konsulta åt klubben också förberett sig.

Det finns dock som sagt några orosmoln i vår bok. När han lämnade Björklöven senast hade han ett 1+1 kontrakt och då hette det ” – Det har varit för slitigt för familjen att jag har varit borta så pass mycket”, då han lämnade efter bara en säsong. Nu har han skrivit ett typ 1+2 kontrakt, alltså med en outklausul efter nästa säsong. Vad har ändrats? Vad säger att vi inte möter samma problematik efter nästa säsong, säsongen innan vi senast ska gå upp i SHL? Döttrarna var senast han var här exempelvis 8 och 12 år gamla. Inte så mycket äldre nu. Sen kan saker och ting ändrats sen dess som vi inte vet eller känner till, för vi alla eftersträvar kontinuitet och har klubben säkrat detta så finns ingen oro på det planet, men samtidigt, varför då en option att lämna säsongen innan målet ska vara uppnått?

Något dock som är väldigt positivt är att man hittat en sportchef utanför huset, på så sätt har Grönberg likt senast han var här inga problem att krasst se till sporten och faktiskt låna ut, riva upp befintliga kontrakt eller spelare han själv kontrakterat oavsett vilket namn som står på ryggen. När vi träffade honom när han nyligen hade anlänt förra gången var han lite förvånad av att mötas av ett kontorsrum med ett rätt tomt skrivbord och med bara ett par tomma pärmar. Då jobbade han dessutom utöver själva sporten även med en manual kring hur en Björklövare skulle uppträda, vad detta sedan ledde till eller mynnade ut i eller om det är något klubben i dag faktiskt jobbar efter lite oklart.

I detta avseende så klart en rejäl uppsida ifall sportchef Grönberg utöver arbetet med att vara sportchef för representationslaget även kanske tar över delar av de uppgifterna som låg på Fagervall i rollen som GM. Rätt befriande ifall det kunde komma en person utifrån som dels kunde ansvara, men även kunde se krasst till sporten och faktiskt klubbens bästa oavsett vilket namn som står på tröjan eller vems spelarens föräldrar är. Detta då oavsett ifall vi snackar representationslag eller något av våra jr eller ungdomslag. ”Det här är de förutsättningar och regler som gällen inom Björklöven” typ. Att rent krasst sätta regler och vilka normer som gäller för Björklöven.

En annan farhåga vi har är att om bloggen ser till sig själv om vi skulle anställa en sportchef så ligger ju ändå huvuduppgiften i att knyta spelare till klubben. I det ser vi ett stort kontaktnät som en självklarhet i en klubb som inom kort avser att spela i SHL. Hur ser då Grönbergs bakgrund ut på pappret? Ja, utöver verksam inom olika grenar inom Djurgårdens ungdomsverksamhet under hela 2000-talet fram till vi signade honom som sportchef 2014 så har han inget annat. Efter oss har han återgått till sitt jobb inom räddningstjänsten även om han haft viss kontakt genom hockey och individuell spelarutveckling.

Grönbergs, i våra ögon, något begränsade kontaktnät visade sig ju också senast han var här då han hade allra bäst koll på spelare från Stockholmsregionen på samma sätt som Dalle Johansson, eller för den delen Fagervall som gärna plockat spelare han tränat.

Inget ont i det, men marknaden blir rätt mycket mer begränsad. Inte sant?

Något som Grönberg senast dock gjorde väldigt bra var att erbjuda try out, ev. kortidskontrakt innan man ev. skrev ett längre kontrakt med spelaren i fråga, han var inte heller sen att agera vid skador eller liknande.

Hur såg då hans senaste säsong ut som sportchef?

Värvningar 14/15:
Alexander Ribbenstrand (försvann under säsongen, Stockholmare)
Johan Lorraine (försvann under säsongen, Stockholmare)
Henrik Nyberg (Försvann under säsongen, Stockholmare)
Johan Mattsson (lån Djurgården J20, Stockholmare, lämnade efter säsongen i hop med mvtränare Hirsch till Timrå)
Emil Lundberg (lyckad, Stockholmare, lämnade under säsong)
Mattias Trygg (flopp, försvann under säsongen)
Tobias Björklund (kom under säsong, försvann efter säsongen)
Jack Combs (flopp, försvann under säsongen)
Jonathan Harty (flopp, försvann efter säsongen)
Felix Maegaard-Scheel (stannade två säsonger)
Jesper Thörnberg (stannade 2,5 säsong, dock här säsongen innan och återvände efter megaflopp i SSK och iskall)
Mark Hurtubise (lyckad, lämnade efter säsongen)
Kevin Lindskoug (lyckad. Stannade en säsong till)

Ingen Fredrik Hetta och Jonas Emmerdahl som VK angivit. Dessa värvades säsongen efter.

Har vi missat någon?

Summering:

Totalt 13 värvningar. Sex lämnade under säsong (en omöjlig att påverka i Lundberg), fyra lämnade efter säsongen. De tre övriga hade kontrakt för fler säsonger.

Grönberg lånade ju även in Rasmus Edström och Anton Öhman från SAIK, som då var inte så lite kontroversiellt.

Gemensam nämnare: I stort sett var hans svenska spelare kommer från Stockholmsområdet eller de spelare han själv sett under sin tid i Djurgårdens ungdomshockey.

Slutsats:

Joakim Fagervall har varit övertydlig att spelare i hans trupp ska vara karaktärsspelare och lagspelare och det hittar du sällan om du inte har ett stort kontaktnät eller känner spelaren i fråga. Det har vi sett hittills då spelare som kommit på något sätt passerat Fagervalls karriär. Ska vi nu förvänta oss en ny drös av ”Stockholmspelare”? Hur många av dessa vigde sitt liv i Norrland senast Grönberg var här?

Även om sporten delvis ändrats på så sätt att ingen spelare viger sitt liv åt en enda klubb, då företrädesvis sin moderklubb, inte helt oviktigt att tänka som Blixt gjorde med viss lokal prägel i truppen. Bloggen tror nämligen inte det är helt oviktigt med lokal anknytning eller att ”grannens pöjk” i line up är att bortse ifrån. Även om det till syvende och sist handlar om rent sportsliga resultat på isen vill fansen även se sina egna spelare från gatan eller området och inte bara inlejda legokenktar.

Frågan blir då?

Har något skett på dessa nästan tre säsonger sedan Fredrik Grönberg var i Björklöven som kan ha utvidgat detta kontaktnät, då han jobbat som inom räddningstjänsten? Eller varför jobbade han inte vidare som sportchef för någon annan klubb? Däri ligger lite vår oro. Inte alls över hans hjärta för klubben eller att han är förberedd för uppgiften. Men en sportchef lever väl hockey 24/7. Fixar Grönberg att göra det nu?

Kommentarer eller egna tankar, reflektioner.. fältet som vanligt rätt fritt. Vem vill börja?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan ovan för att ta del av ditt gratisspel (250 kr) och loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

 

5 thoughts on “Debatt: Ett steg i rätt riktning?

 • 28 januari, 2018 kl. 16:01
  Permalänk

  Jag håller med i mycket ni skriver.

  Jag var inte heller odelat positiv i denna lösning.
  Frågan är om löven har tagit in honom för att han är en duktig organisatör/planerare och har varit med och tagit fram lövens arbetsplan/framtidsplan eller för att han är en duktig sportchef med koll på spelare?
  Dock, det har ju redan kommunicerats ut att han kommer att jobba från Stockholm/hemmet några dagar i veckan, så det är redan överenskommet.

  Svar
 • 28 januari, 2018 kl. 20:51
  Permalänk

  Har du barn? Det händer mycket på 3 år som ändrar förutsättningar. Sen verkar man ju ha släppt på ev krav att SC ska bo i Umeå, vilket känns rimligt så länge han är på plats typ 3 dagar per vecka. Känns intressant det här och ska bli spännande att följa. Grönberg pratar själv om att vi nu ska ta detta ”hela vägen” så uppenbarligen är han själv övertygad om att det ska funka på det sociala planet. Optionen att bryta efter ett år är nog den i sammanhanget vanliga garderingen och knappast nåt man ska lägga större vikt vid.

  Svar
 • 28 januari, 2018 kl. 21:32
  Permalänk

  Titeln sportchef känns som en undanflykt. Han surrar ju mest om organisation och att bygga föreningen.
  Så ser inte jag på epitetet sportchef. En sportchef ska syna det egna laget, inifrån och ut, granska individuella egenskaper och han ska utvärdera spelare för spelare.
  Vem ska vara kvar, vem ska bort?
  Vilka nyförvärv passar in? Vilka karaktärer söker vi?
  Den här lösningen känns mer som att Fagervall fortsätter som tidigare, och att Grönberg bygget organisation och fixar kontrakt när Fagervall hittat en spelare han vill ha.
  Hela föreningen känns mer flum och högtravande ambitioner än att söka avancemang.

  Är man uppväxt med boring Arsenal och ett löven med Tore, L-G och Sasja,, så är nutiden tvärtom.
  Det går inte att tråka sig till framgång, både publik och sponsorer tröttnar.

  Svar
 • 28 januari, 2018 kl. 22:36
  Permalänk

  Jag har hela tiden önskat att Grönberg skulle komma tillbaka. Han är självklart inte felfri och perfekt på alla punkter, men det är det nog ingen som är.
  Men jag tycker han gjorde mycket bra när han var här. Det var behövligt att Björklöven fick in helt nytt blod, syre och tänk i föreningen och som inte påverkades av ”inavel” som det ofta gjorts förut. Gällande lokal prägel tycker jag nog att han försökte bidra på bästa sätt. Han inledde och hade en tydlig dialog med Teg och Vännäs och han(tillsammans med Waltin) gav ett flertal juniorer och egna produkter chansen på både träningar och matcher.
  Sedan måste han väl gjort ett bra avtryck när Björklöven fortsätter att arbete efter Fredriks ”organisationsschema” och handlingsplan? Och jag tycker det är positivt när Fredrik säger att han är glad över det men även att det hade gått att komma längre – det borde väl innebära att han kommer fortsätta ställa krav, våga ta obekväma beslut och allmänt visa prov på handlingskraft.
  Jag tror det blir kanon det här!
  Välkommen tillbaka!

  Svar
 • 30 januari, 2018 kl. 16:57
  Permalänk

  Mycket intressanta reflektioner! Jag tycker han gjorde ett bra jobb senast, men jag hade inte koll på detaljerna som framförs här.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: