Debatt: Dags att föryngra?

Som bloggen skrev i morse har vi efter VIK Västerås och BIK Karlskoga ligans tredje högsta snittålder och med tanke på bl.a. alla de juniorer vi har utflugna finns det väl en bra möjlighet att varje säsong försöka locka hem någon eller gärna ett par av dessa.

Megazone

Hur ser det då ut med genomsnittlig ålder i de olika lagens trupper just nu?

 1. Almtuna IS 22,54 år (plats 6)
 2. Timrå IK 22,72 år (plats 10)
 3. Mora IK 22,84 år (plats 7)
 4. Leksands IF 22,86 år (plats 5)
 5. Asplöven HC 23,17 år (plats 13)
 6. HC Vita Hästen 23,5 år (plats 8)
 7. Tingsryds AIF 24,05 år (plats 2)
 8. AIK 24,26 år (plats 1)
 9. IK Pantern 24,35 år (plats 9)
 10. IK Oskarshamn 24,46 år (plats 3)
 11. IF Sundsvall Hockey 25,37 år (plats 14)
 12. IF Björklöven 25,39 år (plats 12)
 13. BIK Karlskoga 25,63 år (plats 4)
 14. VIK Västerås HK 27,08 år (plats 11)

* * *

Så klart ingen direkt sanning, men att tre av de fyra äldsta lagen i ligan ligger bland de fyra sämsta i tabellen kanske säger nåt? Nu har vi visserligen BIK Karlskoga som med ligans näst äldsta lag ligger på en fin fin fjärdeplats och på samma sätt är Asplöven det femte yngsta laget och ligger ändå näst sist.

Men som sportchef eller blivande General Manager för Björklöven är det här en av alla bitar jag så snabbt som möjligt skulle försöka kolla in lite närmare och hur man skulle kunna göra det bättre. Med vårt Universitet och fina klubbtradition borde vi väl kunna bli en attraktiv klubb, på allra minst hög HockeyAllsvensk nivå som borde kunna erbjuda högkvalitativ hockeyutbildning kombinerat med Universitetsstudier. Det kan väl knappast alla andra lag i den här ligan?

Hur tänker du som läsare kring ovanstående, har åldern någon betydelse.. och tycker du vi borde försöka locka hem några av de utflugna juniorerna för att få till mer av Umeå eller regionens lag? Skriv gärna en kommnatar då fältet som vanligt är fritt.

Megazone

2 thoughts on “Debatt: Dags att föryngra?

 • 18 februari, 2016 kl. 11:48
  Permalänk

  Jag tycker det borde föryngras helt klart. Med reservation för att bara ser ett fåtal matcher så känns det som att vi inte har några spelare som tagit kliv framåt i år bortsett från Kim Karlsson, LEJ och Lucas Sandström. Spelarna blir inte yngre, och allt detta kan ju inte vara enbart Tommy Jonssons fel.

  Svar
 • 21 februari, 2016 kl. 01:07
  Permalänk

  Förändra, föryngra, förbättra

  Dela upp Björklöven i en styrelse för A-laget och Aktiebolaget och en egen ungdomsstyrelse för junior och ungdom. Ut med de styrelsesittare som inte vill eller tillför nåt och in med kompetens och nätverk, proffs på alla poster behövs om det någonsin skall bli SHL. I en ungdomsstyrelse krävs riktig hockeykompetens och de som förordar hård träning som SAIK bedriver från tre kronors verksamhet och uppåt till A-laget. Tillsätt i fortsättningen enbart personer som är genuint intresserade av hockey och och Björklöven och som Vill föreningens bästa, men börja också ställa Krav för Guds skull!
  Förslag på ingredienser:
  1. Bestäm Er i styrelsen för att tro på att IF Björklöven verkligen är en elitförening. J20-Elit blir då automatiskt priori ett. Utan ett J20-Elitlag så är man ingen riktig elitförening!
  2. Satsa på de egna talangerna, visst skall alla få spela i ungdom men de som utmärker sig tidigt, låt dessa få utvecklas för Guds skull II! A och O i manualen för utveckling är att loket drar i varje ålderskull, låt deras bromsar försvinna och stimulera och uppmuntra istället. Var rädda om dem, de driver fram grupper av kommande talanger som kommer att bli lika bra och bättre.
  3. Låt inte föräldrar till barn som inte Vill sätta stopp för utveckling för de få barn som Vill och kan, bara av avundsjuka. Visa att ni uppskattar de som Vill och kan.
  4. Stimulera nytänkande och smågalna tränare/ledare, de skapar utveckling, håll koll på dem bara, men hjälp dem, stjälp inte!
  5. Lär av historien, -95-98-lagen tränade stenhårt och mycket, de blev också bra. Hård träning upphörde med 00-laget som i Löven nu har 0 st spelare representerade på regioncampen (har aldrig hänt i historien) och dessa har fått träna i pyjamas hela sin uppväxt. Mjukt och skönt utan krav, lika med noll utveckling. Trenden fortsätter nu än värre, där dåliga tränare med låg målsättning rekryteras till skrubbarna på Nolia med sämre hockeyspelare som kommande resultat. Det tränas alldeles för dåligt och för lite på Nolia. Massor av pappatränare med en låg nivå på sönerna i nästan varje ungdomslag = bromskloss för andra barns stimulans. Bortbortbort!! Se och lär av SAIK m.fl, detta är helt oacceptabelt i elitklubbarna! Ingen framgångsrik förening tillåter sånt, gå igenom lag för lag och utvärdera resultat mot andra breddföreningar, det skall inte skilja något för då bedrivs verksamheten fel. Byt ut ledare som inte fattar detta.
  5. Utbilda utbilda och utbilda. Yngsta lagen skall ha bästa tränarna för att lära in rätt direkt. På Nolia bedrivs stundtals ingen utbildning längre. Ingen får lära sig spelet. Slumpen avgör idag om du bara har haft tur att få en lite bättre pappatränare, ställ istället höga krav på dem från föreningen eller be dem sluta snällt. Ta in extern kompetens om det behövs. Föräldrar betalar gärna och alla slipper bråken. Bra tränare finns, låt istället duktiga tränare ansvara för 2-3 årskullar där man kan utveckla Björklöven som Ett lag, oavsett ålder.
  6. Ge de duktiga 14-18 åringarna klubbor, något skridskopar, i gengäld får de likt Brynäs-stjärnorna vara puckfösare på sommarcamperna. Var är föresten Björklövens sommarcamp? Alla elitlag har sin egna sommarcamp.
  7. Få fram talangerna och ge dem det som krävs för att stanna, då kommer andra duktiga hit utifrån, spelare som sedan kan användas i U16-J20-elit och några t o m i A-laget. Idag har Björklöven 5-7 supertalanger på högsta Sverigenivå och som alla går förlorade om inte någon klok i ledningen agerar, det blir isf startskottet på visionen om en bättre lukt och en möjlig väg i rymdkikaren att se nåt som ens liknar S…..H…..L 2019/20
  Struktur…..Hjärta……Lust
  Löven4ver!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: