Debatt: ”Backen”, Ledin samt en duo ”Trotter & Hutchings”

I måndags presenterade jag kort de 12 nyförvärven (länk) inför säsongen 16/17 i vårt gröngula Björklöven som i dag kl. 17:00 åker in i upphottade T3 Center för första gång denna säsongen. Även om jag både gillar lagbygget som känns mycket spännande, förstår jag även satsningen på yngre hungrigare killar och gärna balanserat mot mer energi hade det känts nödvändigt med den där 8:e ”backen” och så klart kittlat en aning att få krydda truppen med ovan nämnda trio.Nu är det kanske inte den här säsongen vi på allvar ska utmana mot och gå upp mot drakarna från SHL, men då kommer det sannerligen behövas såväl än mer karaktär, rutin, skills och möjligen spets i truppen. Jag har tidigare vurmat för spelare likt Augustin, Savilahti-Nagander samt Jakobs då det är killar som redan gjort resan från HockeyAllsvenskan upp till SHL och vet vad som krävs. Säsongens trupp får så klart mer än gärna överbevisa mig, men i nuläget väl många intressanta och lite för oprövade för att jag på allvar ska tro att vi kan göra ”resan” den här säsongen.

Först då ”backen”, jag hoppas verkligen sportchef Dalle Johansson hittar sin åttonde back så snart som möjligt så att truppen iaf till antalet blir komplett. Tidigare pratade man om en bred trupp och att det kunde bli aktuellt med utlåning så att vi inte skulle hamna i liknande problem vi sett de senaste säsongerna. Just nu bara sju på kontrakt, det är nog två färre än vad jag trodde på med tanke på snacket om ”bred” trupp. Nu är det även bortsett från #57 Stefan Andersson sammantaget en rätt ung och samtidigt lite oprövad backsida.

Dalle har senare sagt att det ska in en back till och just nu tränar även backen Samuel Lundberg med A-laget och skulle väl enligt uppgift även gå på is med laget i dag och i alla fall få inleda säsongen. Sedan har sportchef Johansson fått frågan från så många olika håll och så många gånger utan att kunna precisera vad det är han söker. Det känns både lite märkligt och samtidigt oroande, problemet kan så klart ligga i marknaden i sig och därigenom samtidigt en begränsad börs. Men det minsta man borde veta när man ska sätta truppen är väl att veta vad man söker? Kan ju bli nog svårt ändå tänker jag.

Men jag gillar inte riktigt känslan av att ”vi tar vad vi kan få” som man kan tolka de tidigare svaren som. Och då sportchef Dalle tillsammans med GM Jocke tidigare balanserat mot energi och mer skridskostarka samt fysiska spelare tycker jag gott att backsidan skulle må bra av en något mer rutinerad kugge på minst allsvensk nivå, gärna lite fysisk med sina styrkor främst i spelet i den egna zonen. Inte med siktet inställt på en enbart fysisk back som smäller på utan en säker back som kan hantera pucken men främst ska spela enkelt, rejält, döda boxplay och samtidigt kunna käka rätt många minuter varje kväll.

Så här sa för övrigt sportchef Daniel Johansson till vk.se i går onsdag apropå den 8:e backen:

– Målsättningen är att ha en back klar till seriepremiären. Med tanke på skador och så vidare som kan dyka upp är det såklart en fördel att få hit en back så fort som möjligt. Vi har lite krokar ute som känns intressanta, sedan får vi se vad det mynnar ut i!

Johan Löf / AXELLÖF

#7 Brock Trotter var ren och skär offensiv klass säsongen 15/16. Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Sedan då den kittande trion.. En då ung Per Ledin (19 år) som säsongen 97/98 var med och spelade upp Löven till dåvarande elitserien är alltjämt klubblös, även om han just nu tränar med Färjestad BK och tydligen gör det väldigt bra. Bara som profil för klubben dels utåt mot övriga klubbar men även för samarbetspartners helt ovärderlig.

Till sist då det här med lirare, även om vi ska vara jobbiga och mer fysiska framöver krävs det även ren och skär offensiva skills och s.k. ”mönsterbrytare” i en trupp. Även om nu #7 Brock Trotter förmodligen var på tok för bra för oss och även ligan i stort hade det smakat hallonbåt att få krydda truppen med ett par etablerade offensiva vapen och tänk en super-duo med Brock och #90 Alex Hutchings, eller Brock och Mark Hurtubise som lirade med oss säsongen innan. Nu är ju Mark klar för Klagenfurter AC så att det inte blir något med Hurtubise står iaf helt klart.

Om vi enligt ovan just nu står med sju backar på kontrakt och då 13 forwards, tycker jag nog två eller max tre forwards till inte minst med tanke på bred trupp och hellre utlåning. Det innebär dels ökad konkurrens till speltid och att vi inte heller skulle vara lika skadekänsliga, samtidigt skulle man då både behöva låna ut och matcha i Div 1 hos partnern Teg SK eller något annat likvärdigt lag. Likt juniorbacken Lundberg kommer här forwarden Oliver Lindgren (fjolårets stipendiat) ges chansen inledningsvis.

Men även om det finns poäng att hämta i kvintetten #7 Lindquist, #14 Murphy, #18 Ottosson, #21 Hetta samt #91 Högberg och de även behöver såväl förtroende som istid för att kunna leverera i ligan hade det känts otroligt kittlande och lite befriande med en etablerad och poängstark duo att luta sig emot redan från början. Inte alls omöjligt att de nämnda tillsammans med övriga framöver kan bära oss rent offensivt och poängmässigt, för man kan inte alltid lita på att släppa in bara max in en kasse och att det på så sätt alltid räcker med två framåt.

Men i och med tapp av nämnda Trotter, Hutchings, samt Edblom, Tessier och Quist krävs verkligen att några kliver fram. Med dessa har vi tappat 53 mål, 117 poäng eller faktiskt 41 % av de mål samt 45% av de poäng som samtliga våra forwards noterades för under förra säsongen.

Sedan även om jag starkt gillar energispelare och de som alltid ”går till jobbet” tror jag fler likt mig, oavsett fans eller publik även vill se artisteri och lite finess emellanåt. Ett par flippass, en pass bakom ryggen och någon tunnel etc. Men det kanske bara är jag. Nuvarande spännande, men samtidigt lite oprövade trupp får i så fall mer än gärna överbevisa mig att det finns allt och alla nödvändiga ingredienser i den.

Med det inte sagt att jag inte tror på laget, eller att jag inte gillar inriktningen.. Jag älskar alltid ispremiären och att säsongen på allvar ska dra i gång igen. Spontant känns säsongen 16/17 som en rejäl omstart, men samtidigt en otroligt spännande gröngul omstart inte minst med tanke på #derättafärgerna och agendan som klubben satt. Jag gillar den verkligen.

Oavsett detta, alltid lite plats och tid för lite debatt kring inte minst lagbygget. Björklöven berör så otroligt mycket, lagbygget i sig lite av grunden i det vi alla ska se i vinter och det är samtidigt viktigt med ett fritt forum.

* * *

Så hur ser du som läsare på bygget?

Hur viktigt känns det med den åttonde backen och vad vill du se i den rollen för karaktär och spelartyp? Sedan, hade du själv velat addera en Per Ledin och ser du behov av en duo likt Trotter/Hutchings eller har vi redan poängen och de offensiva krafter som behövs i truppen..?

Fältet som vanligt fritt..

17 thoughts on “Debatt: ”Backen”, Ledin samt en duo ”Trotter & Hutchings”

 • 4 augusti, 2016 kl. 09:42
  Permalänk

  Vi måste in med en klassback
  Öppna börsen Dalle!!!!
  Och gärna en sniper typ Hutchings (han är ju ledig ):)

  Svar
 • 4 augusti, 2016 kl. 12:52
  Permalänk

  När man läser intervjun med TJ så får man uppfattningen att fler spelare ska in.

  Svar
  • 7 augusti, 2016 kl. 18:46
   Permalänk

   Håller med Thomas, och det vore ju ingen skräll heller ifall den helt nödvändiga backen får sällskap av en sniper av lite klass. Bygget känns helt klart intressant, men lite mer spets hade ändå varit befriande.

   Svar
 • 4 augusti, 2016 kl. 13:34
  Permalänk

  Ledin och Hutchins snälla. Vilken backen blir så har jag inget namn men det måste vara en kladdkaka med rutin. Det jag är mest tveksam till är målvaktsduon. Vi har haft en överjävligt Kevin 2 säsonger. Nu 2 oskrivna unga kort.

  Svar
  • 4 augusti, 2016 kl. 13:35
   Permalänk

   Klassback naturligtvis, inte kaka.

   Svar
  • 4 augusti, 2016 kl. 21:58
   Permalänk

   Kladdkaka????. Den nya sortens klass back???. Roligaste felskrivningen jag läst.

   Svar
  • 7 augusti, 2016 kl. 18:49
   Permalänk

   Håller med Stefan ´Kil´om att #47 Lindskoug avslutade säsongen 14/15 otroligt vasst. Mer mänsklig förra säsongen och jag tycker det känns rätt bra med Lundström och Werner inför kommande säsong.

   Svar
 • 4 augusti, 2016 kl. 14:56
  Permalänk

  Min personliga åsikt är att det är för stor omsättllning på spelare. Och än värre stommen i laget. Löven har tappat sin identitet. Jag känner djup besvikelse över utvecklingen och är inte 100 på som brukligt inför kommande säsong.
  Visst har Löven några intressanta nyförvärv men det känns som ”Löven” försvunnit från vårt lag.
  Ja,ja Löven är ju alltid Löven, men det går inflation i alla nystarter…

  Svar
  • 7 augusti, 2016 kl. 18:58
   Permalänk

   Kan till viss del hålla med Ellge, men bristen på kontinuitet gällande sportchef och tränare etc. gjorde att man till sist valde att förändra truppen rätt rejält. Som jag skrivit då många gånger tidigare finns det ingen ursäkt kommande säsong om vi återigen skulle underprestera eller ”inte får ihop det”.

   Sedan tycker jag att vi absolut får tillbaka lite ”Löven” genom spelare som Andersson, Jonsson och Ottosson för att nämna några men helt klart kommer man sakna en som som #34 Palmebjörk som lite personifierat Löven de senaste säsongerna. Sedan kan eller ska ingen någonsin ta i från Super-Jon att han som första hemvändare skrev på för oss i Div 1 och till sist tog oss tillbaka till HA.

   Svar
 • 4 augusti, 2016 kl. 16:42
  Permalänk

  Kan aldrig bli sämre än sistlidna säsongen med spelare som bara ställde ut grillerna. Tack och lov är dom väck nu.

  Svar
 • 4 augusti, 2016 kl. 17:02
  Permalänk

  Ledin kostar minst 150.000/mån…. good luck

  Svar
  • 5 augusti, 2016 kl. 17:42
   Permalänk

   Haha skämta aldrig igen!! Ledin tar inte 150000 i månaden, vakna förfan! Han spelar inte för pengarna i nu läget, han spelar för sin passion till hockeyn. Sen så är han typ 38år…. det är ingen klubb som är villig att signa upp stora pengar på en sån gammal spelaren! Han skulle vara en riktig bra värvning både karaktärs och rutin mässigt sen så tror jag att han skulle kunna bidra med poäng!

   Svar
   • 7 augusti, 2016 kl. 16:29
    Permalänk

    Han hade lite drygt 150 000 i redbull Salzburg. Däremot förväntar han sig nog inte samma lön i Sverige oavsett om det är SHL eller HA han spelar i.
    Jag känner bara att kunde vi trycka ut ordentligt hög summa (vilken är
    Omdiskuterad från 60-100 000/mån) för Lavander så skulle jag definitivt kunna lägga det dubbla för Ledin om pengarna fanns tillgängliga.

    Han är hel, en krigare och en riktig jävel på isen. Han kommer dra sponsorer och publik som INGEN annan spelare i hockeyallsvenskan.

    Svar
    • 7 augusti, 2016 kl. 19:04
     Permalänk

     Tror precis som Alex att Ledin kan tänka sig gå ner rätt rejält i lön, många spelar väl i mellaneuropa för pengarna eller möjligen äventyret. Och vad Ledin visat på träningarna med FBK så här långt torde väl ändå visa att gubben inte är slut, jag tycker även att han passar in klockrent på beskrivningen ”jobbiga att möta”.

     Det skulle kännas jobbigt och lite knepigt ifall Ledin till sist skulle hamna i ligan och spela för något annat lag än vårt gröngula Björklöven.

     Svar
   • 7 augusti, 2016 kl. 19:13
    Permalänk

    Jag håller inte med om att en back på 30 år är för gammal Gunter, tycker likt Thomas att vi borde vara intresserade och ifall han går till HA borde det hellre vara till gröngula Löven än nykomlingen Västervik.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: