Debatt: Anar vi en Kenttä-effekt?

Som ni säkert noterat är veckans tema på dels omröstningen som veckans reflektion, just på temat varför spelare utifrån väljer vårt gröngula Björklöven?

Lövens sportchef Per Kenttä. Arkivfoto: Löven4Ever

Under slutet på förra säsongen när headcoach Joakim Fagervall dubblerade och även agerade sportchef nämnde han i någon intervju att det inte var så lätt att locka spelare till Umeå och Björklöven. Här spelade så klart bl.a. vårt dåvarande tabelläge in, möjligen även sedan återkomsten till ligan att vi tyvärr oftare slagits för att undvika negativt kval än att nosa på topplatserna.

Sedan dess har det runnit lite vatten under broarna, sportchef Per Kenttä alias trollkarlen från Haparanda, är numer presenterad för Björklöven och redan är det två av de tre nyförvärven som nämnt just Kenttä i sitt PM då spelaren presenterades för Björklöven.

här sa ex.vis Pontus Andreasson som var först ut: – Det bli jätteroligt att komma till Umeå och Björklöven och det känns skönt att veta att det är ett längre kontrakt, då kan man spela ut lite mer. Jag vill etablera mig i Hockeyallsvenskan och vara med Björklövens resa för att bli ett topplag igen. Nu när Per Kenttä kommit till Björklöven känns det som man har en riktigt bra organisation och det ska bli kul att vara med framöver.

Därefter presenterades backen Brian Cooper som sa detta: – Det känns väldigt spännande att komma till Björklöven och jag tyckte om att spela i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Jag vet att Björklöven är en klassisk klubb som vill vara ett topplag och vinna mycket matcher. Det passar mig såklart mycket bra då jag gillar att vinna hockeymatcher och spela i ett bra lag.

Senast var forwarden Justin Crandall som presenterades, han sa detta till hemsidan: – Det känns otroligt roligt att ha skrivit på för Björklöven och jag längtar till säsongen börjar. Jag är säker på att Per Kenttä kommer att ställa ett riktigt bra lag på banan och jag ska se till att vara i mycket bra form när vi går på is i augusti.

Justin bjöd sedan på dessa citat i en intervju (länk) med hemsidan bara några dagar senare:

Man har pratat en del om hans roll och vad som förväntas på honom och det vara inga större överraskningar. – Ja, vi har pratat lite om det och det ska bli spännande att se laget som Per sätter i hop.

I finalen mot Oskarshamn med sitt AIK fick han se vad Per Kenttäs dåvarande lag kunde göra och när man inte kan slå hans lag får man istället ansluta sig till hans lag menar han. – Ha, ha, helt rätt. Per Kenttä vet vad han gör.

*

Sett till omröstningen för veckan är aktuell ställning just nu:

 1. Per Kenttä så klart, nya sportchefen! – 43%
 2. Fansen, både Green Devils och alla Söderlävare! – 18%
 3. En kombination av faktorer så klart! – 14%

Den här veckan koncentrerar vi oss då lite extra på just vad som lockar spelare utifrån till vårt gröngula Björklöven.

Men jag tror tyvärr många fans rent generellt överskattar klubbens dragningskraft och möjligen inte vill inse var i näringskedjan vi faktiskt befinner oss. Att en spelare som Anton Öhman väljer MODO före Löven säger ändå en del, här kommer vi knappast att få några från svar från sportchef Per Kenttä om varför det inte blev något med Löven. Rollerna som klubbarna lär ha erbjudit borde vara något desamma, även ekonomin torde inte skilja sig åt nämnvärt.

Jag kan ärligt säga att jag gärna hade sett Öhman i den gröngula tröjan kommande säsong, men om vi på något sätt vägt in skadehistorik etc. och att MODO bjudit över oss känner jag mig rätt fine. På de sista offensiva backplatserna behöver vi producerande backar som både pallar mycket istid men även spelar uppemot 50 matcher under grundserien.

Men vi bör nog reflektera lite kring varför Anton trots allt valde MODO före moderklubben Björklöven.

*

Jag nämnde ovan att två av nyförvärven nämnt sportchef Per Kenttä i sina pressmeddelanden (brukar sånt ens hända?), men däremot inte nämnt klubben/fansen/Umeå/coach Fagervall/träningsmöjligheter med UPC i toppklass eller möjligheten till god utveckling.. Jag tycker man rätt tydligt kan skönja en effekt.

Min känsla ännu starkare, eller mina tankar ännu mer bekräftade i går när Vännäs HC presenterade den spännande målvakten Henrik Edström (från Borlänge HF/Oskarshamn) och klubbdirektör Erik Åström bl.a. sa följande till VK apropå det nyförvärvet: – Jag kan väl säga som så att Kenttä tog honom till Oskarshamn av en anledning. Det har väl inte varit någon nackdel att Kenttä är i regionen.

Edström registrerades alltså i fjol som trea i Oskarshamn

*

Dina egna tankar eller kommentarer kring dagens debatt och veckans tema..?

Anar vi möjligen en liten Kenttä-effekt? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Glöm inte heller vår silly-tävling (länk) där du kan tävla om biljetter till Bo Kaspers Orkester.

Återigen, stort tack till Brännbollsyran!

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på hockey, fotboll eller kanske någon annan sport? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll, eller kanske kommande helg. 

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

4 thoughts on “Debatt: Anar vi en Kenttä-effekt?

 • 8 maj, 2019 kl. 10:25
  Permalänk

  Gällande Anton Öhman:

  Han mottogs väldigt illa när han lånades in 2015 av vissa (eftersom han var i SAIK). Detta var några år sedan men min tanke redan då var att vi hade förstört alla möjligheter att få se han gröngul igen. Minns tydligt att jag tänkte så. Tror att det spelat in ganska mycket i hans val. Tyvärr. Hans spelstil är exakt vad vi behövt i detta bygget.

  Svar
  • 8 maj, 2019 kl. 14:07
   Permalänk

   Kan så väl vara, men Anton Öhman är inte den enda med potential. Sedan, om han nu är så bra, varför bytte han ner sig till HockeyAllsvenskan & Modo Hockey från Malmö IF Redhawks? Han lär ju inte ha saknat anbud från andra SHL-lag. Allt stavas i pengar idag. Det finns få spelare som spelar i samma klubb genom hela karriären.

   Jag skulle önska att fler hade hjärta för klubben man fostrades i, men så ser det inte ut tack vare kapitalismen.

   Svar
 • 8 maj, 2019 kl. 13:44
  Permalänk

  Vi klarar oss utan spelare som är skadade större delen av säsongen…. Lägg därtill att han gick till marklunds….. Nej han kommer aldrig att spela i löven och det är inget vi ska vara besvikna över.

  Svar
 • 8 maj, 2019 kl. 14:00
  Permalänk

  Enligt nära källa till Öhman så var anledningen att välja Modo före löven att han inte ville flyttat hem till Umeå än. Pengen och rollen var densamma.
  + hur han vart behandlad av föreningen när han valde att gå gymnasiet i skeå.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: