De nya licenskraven klubbade

Som VK skrev för några veckor sedan fanns förslag på hårdare licenskrav från 2018. I dag röstades de tuffare licensreglerna igenom på ishockeyförbundets förbundsmöte. (länk)

Detta innebär bl.a. att kapitalkraven höjs från fyra till tio miljoner kronor i SHL (Luleå HF, Marklunds AIF etc.), från en miljon till fyra miljoner kronor i allsvenskan för lag som bl.a. AIK, MODO samt Leksand och slutligen från noll kronor till 500 000 kr för lagen i Hockeyettan.

Dessa nya krav kommer att införas successivt och gälla fullt ut från och med år 2022.

Den omvalde ordföranden för svenska ishockeyförbundet (2 år) Anders Larsson fick även en fråga om det förts diskussioner om att mer pengar borde sippra ner från SHL, till både HockeyAllsvenkan och Hockeyettan?

– Förbundsstyrelsen har initierat en översyn av utbildningsersättningen, vilket Hockeyettans 48 klubbar är måna om. Nu ska det tas fram direktiv på det. Jag läste faktiskt upp moderklubbarna på alla spelare i guldlaget i Köln och det var många små klubbar som var representerade, och som är viktiga för svensk hockey

Förutom kapitalkraven så omfattar de nya licensreglerna även frågor kring organisation, ungdomsverksamhet och anläggningsfrågor.

De nya licensreglerna börjar alltså gälla 2018.

* * *

Klart det är sunt med krav på såväl arena, ekonomi, organisation och inte minst ungdomsverksamheten.. men det måste väl ändå finnas lite rim och reson?

Sedan kan man så klart fundera kring på vilken nivå de olika kraven kring ex.vis ekonomi borde ligga, för en SHL-klubb som får ca 4 ggr mer bara i tv-avtal jämfört med lagen i HA inte direkt orimligt med 10 miljoner i eget kapital.

Men fyra miljoner för de mindre lagen i HA är inte detta kattskit och det mest horribla är väl egentligen hur skillnaden mellan SHL och HA vid ex.vis tv-avtal etc. kan vara så stor. Känns inte riktigt som på lika villkor.

I går gav för övrigt Björklövens VD Joakim Gustafsson (länk) sin syn på saken.

* * *

Kommentarer, tankar.. fältet som vanligt fritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: