De 12 gröngula nyförvärven

Rätt stora förändringar i spelartruppen gentemot föregående säsong, hela elva spelare ut där fortfarande faktiskt sex ännu inte har gjort klart med ny klubb för denna säsongen även om nu William Quist på morgonen presenterats för Almtuna IS. Det kanske ändå säger något om de förändringar man gjorde och möjligen varför, men i dag tänkte jag att vi i stället fokuserar på de nya. Hela 12 stycken alltså.Sedan kan du gärna klicka gärna på bilden nedan för att lösa biljett till derbyt den 12 augusti mot ärkerivalen Marklunds AIF om det nu finns några biljetter kvar eller för att lösa ett säsongskort i de rätta färgerna..

Säsongskort 16_17 2

När det gäller de nya spelarna tänkte jag att vi tar dem i tur och ordning som de presenterades, men summasummarum två nya målvakter, tre backar samt sju forwards.

#91 Joakim Högberg, 24 år från Tingsryds AIF

Joakim som så långt fram till förra säsongen endast noterats för totalt 8 matcher i HockeyAllsvenskan, på dessa då blott en poäng. Många trodde att Högberg var en av de spelare som sportchef Daniel ”Dalle” Johansson skulle ta med sig från Piteå Hockey redan inför förra säsongen. Trots allt 211 p på 153 matcher i hockeyettan, men då vacklade Daniel en aning trots uttalat intresse.

Så det det blir rätt intressant att se ifall Högberg nu kommer kunna ta nästa kliv hos oss, han noterades under förra säsongen för totalt 23 p (11+ 12) och rätt stabila +11 i det Tingsryds AIF som alltså till sist slutade tvåa i ligan föregående säsong.

#37 Jacob Andersson, 21 år från Asplöven HC

Andersson vars farsa med 10 säsonger i klubben och bl.a. två SM-silver och säsongen 92/93 var med och förde upp Björklöven till dåvarande Elitserien är nu efter fem säsonger tillbaka i moderklubben. Jacob var under förra säsongen utlånad till HockeyAllsvenskan och noterades under säsongen för totalt 29 p (5 + 24) och +2 på totalt 61 matcher inklusive den negativa kvalserien.

Jacob har under hela juniortiden producerat från sin backposition och har dessutom sju juniorkamper med juniorlandslagen på sitt CV. Andersson har alla förutsättningar att bli en framtida kugge och skulle inte Andersson d.ä. leverera i PP under säsongen kommer nog Jacob ges stort utrymme även i den spelformen. Ni minns väl förresten vad Lucas Wallmark sa om #37 Andersson i den HÄR intervjun?

#33 Marcus Jonsson, 24 år från AIK

Messy är tillbaka i stan och Marcus kommer garanterat bli en stor publikfavorit även en viktig profil utåt för laget. Tror även att sportchef Dalle Johansson ser Messy som en liten prestigevärvning. Det signalerar trots allt rätt mycket även hur klubben nu väljer att profilera sig, hädanefter kommer det alltid vara jobbigt att möta Löven.

Marcus har sedan han lämnade Björklöven spelat sex säsonger i HockeyAllsvenskan och bar föregående säsongen dessutom ”A” på bröstet. På dessa säsonger totalt 308 matcher och 48 poäng (26+22) samt -14, men i Messy är det inte främst poäng vi ska hoppas på. Jag tror Messy har alla möjligheter att ta Löven till nästa nivå, laget behöver även sköna stora profiler och det kommer garanterat Jonsson att bli.

#18 Axel Ottosson, 20 år från MODO

Axel bytte efter säsongen 11/12 med bl.a. 8 kamper med Sweden U16 Björklöven mot MODO, debuten i SHL sedan säsongen 14/15. Totalt 67 matcher i SHL inkluderat de sju då klubben förra säsongen tappade sin plats i SHL gentemot Leksands IF. Under dessa matcher totalt 11 poäng (2+9) och under dessa säsonger totalt 39 juniorkamper senast de tre med J20 under förra säsongen.

Det blir intressant att se ifall man kommer välja att nyttja Axel som center eller winger under säsongen, i skrivande stund totalt fem spelare utöver #22 Johansson som lirat i positionen. Men oavsett som center eller ytter kommer Axel förhoppningsvis att fortsätta utvecklas och Ottosson har likt Jacob och Marcus alla förutsättningar att både bli en framtida kugge i Björklöven och även hjälpa till till att ta laget till nästa nivå.

#50 Adam Werner, 19 år från FBK (Säsongslån)

Adam var redan under förra säsongen här under en tid även om det tyvärr och lite märkligt aldrig blev några matcher. Sedan blev Werner under sommaren dels uttagen till det Sweden J20 som just nu (26 juli – 8 augusti) träningsspelar i Plymouth USA och även draftad i 5:e rundan (totalt nr 131) av Colorado Avalanche.

Under förra säsongen totalt tre matcher i Div 1 (Köping HC respektive Forshaga IF) utöver 35 matcher med Färjestads BK J20 men utöver totalt 22 juniorkamperna i de olika blågula juniorlandslagen är Adam sammantaget rätt oprövad på seniornivå. Jag tror ändå att duon Werner/Lundström kan komma att sporra varandra till stordåd.

Duon Lindskoug/Mattsson var inför 14/15 lite oprövad och möjligen ett rätt svagt kort i lagbygget då.. Även om ingen av dessa nu är kvar i klubben kan jag se tillbaka på satsningen med lugn och ett stort leende. Jag gillar att man tävlar i alla lagdelar och på så sätt otroligt spännande med en ung Werner som vill spela Junior-VM och en rätt revanschsugen #35 Lundström som redan gjort det och efter två säsonger ”over there” kan behöva lite trygghet och förtroende. Men en både spännande och rätt avgörande duo.

#51 Christian Bull, 19 år (snart 20) från Storhamar

Christian blev vårt andra backförvärv och Bull var en spelare som helt gick under radarn, det fanns så mycket annat som var eller mindre ”klart” när Christian den 20 april presenterades. Bull beskrevs av sportchef Daniel Johansson då han presenterades som en ung back med stor potential. Han tyckte vidare att Christian har bra skridskoåkning, bra spelförståelse och är ambitiös i sin satsning.

Bull kommer alltså närmast i från Storhamar i den norska GET ligaen. Utöver fyra landskamper med Norska landslaget, dessutom totalt 15 juniorkamper med Norge på Bulls CV. Under förra säsongen totalt 55 matcher med Storhamar och på dessa totalt 8 poäng (3+5), 16 utvisningsminuter samt +20. Christian möjligen ett framtidsnamn och att han är ambitiös tvivlar jag inte en sekund på, men det är inte alla som gått från Norge och direkt slagit igenom.

#12 Niklas Pavel, 23 år från Kiruna IF

Pavel är redan en stor profil (bl.a. nästan två meter och cirkus 100 kilo muskler) och helt klart en möjlig publikfavorit som oavsett har möjlighet att tillföra kilon och lite attityd. I alla intervjuer har Niklas pratat om att stå upp för laget, inte backa och gärna spela fysiskt i egen zon. I vår intervju (länk) under kategori 10 snabba och på frågan öl eller vin, var det snabba svaret ”proteinshake”. Snacka om att ge rätt svar för att göra sig populär hos fansen.

Ända sedan vi tappade Acke Hellström har vårt fysiska spel lyst med sin frånvaro och sedan #40 Harty (14/15) eller möjligen #24 Heiskanen som genom sina 77 matcher i klubben under början på 2000 gjorde sig smått odödlig har vi saknat en lite ”galen” back. En del menar att Niklas kommer få svårt med tempot i HockeyAllsvenskan då han så här långt utöver div 1 endast har noterats för två matcher i ligan med SSK säsongen 12/13.

Det återstår så klart att se, men Niklas som sägs vara träningsvillig ryktas bl.a ha tränat lite extra kampsport under sommaren, har som jag ser det alla förutsättningar att bli en favorit. Pavel han kommer iaf oavsett att göra ett avtryck. Genom de Göteborgsvitsar vi så här långt fått ta del av genom olika intervjuer lär han även försöka ta lite plats och sprida lite humor och kärlek i omklädningsrummet. Inte heller oviktigt.

#35 Niklas Lundström, 23 år från Norfolk Admirals (ECHL)

Niklas som säsongen 12/13 utöver 14 matcher med AIK i SHL spelade J-VM och till sist fick med sig en silvermedalj från det mästerskapet har sedan dess ytterligare två matcher i SHL och sedan spel med åtta olika klubbar i bl.a. AHL och ECHL. Att det blivit så många klubbar finns det så klart många säkert många orsaker eller förklaringar till. Jag tror vi lämnar det och vad som hände förra säsongen. Liksom historia nu.

Det viktiga nu är att Niklas ”hittar hem” igen och som Dalle sa då han presenterades är Lundström en ung målvakt som har samlat på sig en hel del erfarenhet från spel i SHL och i Nordamerika. Att han har potential vet vi sedan tidigare och säsongerna i Nordamerika kan ha varit nyttiga. Då skulle det så klart kunna bli en rejäl nytändning för Lundström att komma tillbaka till Sverige och HockeyAllsvenskan igen och bl.a. få spela i ett kokande gröngult T3 Center.

Som jag skrev då jag presenterade Adam ovan tyckte jag att duon Lindskoug/Mattsson inför 14/15 var lite oprövad och då möjligen ett rätt svagt kort i lagbygget.. Även om ingen av dessa nu är kvar i klubben kan jag se tillbaka på satsningen med lugn och ett stort leende. Jag gillar att man tävlar i alla lagdelar och på så sätt otroligt spännande med en ung #50 Werner som vill spela Junior-VM och en rätt så revanschsugen Niklas Lundström som redan gjort det och efter två säsonger ”over there” kan behöva lite trygghet och förtroende igen. Så helt klart en både spännande men samtidigt rätt avgörande duo.

#7 David Lindquist, 23 år från Piteå Hockey

David som så här långt ännu inte prövat på HockeyAllsvenskan, mer än träningarna med Björklöven under förra juluppehållet kommer i alla fall med en rejäl poängbörs från sina fem säsonger i Div 1. Det är något jag tycker man borde jobba mer med, att man bjuder in intressanta killar som får bekanta sig med miljön och killarna i laget och även ges möjlighet att visa upp sig för och även vara värdig ett framtida kontrakt.

Men det kommer så klart bli intressant att se ifall Lindquist nu kommer kunna ta nästa kliv hos oss och växa in i den allsvenska kostymen, han noterades under förra säsongen för totalt 54 p (11+ 43) och rätt stabila +17 på 42 matcher i det Piteå Hockey som alltså till sist åkte ut mot SSK i Play Off 2 som därefter kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan via kvalserien. Totalt 165 poäng (41+124) under tiden i ettan, eller 1,04 poäng/match och det är inget man skrattar bort. Sedan är det också så klart skillnad på Div och HockeyAllsvenskan.

#14 Cody Murphy, 25 år från VIK Västerås HK

Cody som i fjol lirade i VIK Västerås känner nu alltså till ligan och har även känt på spelet med stor rink. Jag läste på Vikfancentral och där beskrevs Cody som en ruskigt hårt jobbande spelare med bra fart och styrka för sin storlek med ett fint skott. Man skrev vidare: Jag tror Björklöven gör rätt som satsar på Murphy efter ett läroår på stor rink då klubben nog behöver resultat nu. Som sämst får Löven ett energiknippe till tredjekedjan som kan göra tio mål.

Murphy noterades i fjol för 22 poäng (9+13) och rätt stabila +11 i det viktiga plusminus, var med det faktiskt klart bäst i laget som till sist slutade 9:a i tabellen. Det känns även som att Cody och ovan nedan nämnda Messy Jonsson och nedanstående Hage kommer göra Löven så oerhört mycket jobbigare i vinter. Sedan om då importerna främst ska bidra med energi eller vara de ledande rätt poängmässigt kan man diskutera hur länge som helst. Jag ser i alla fall fram emot att bekanta mig med Cody och tror nog att han kommer bli en viktig kugge i laget redan kommande säsong.

#29 Isak Stenlund-Ädelgran, 19 år från Marklunds AIF

Isak har likt Lucas i fjol och till den här säsongen Axel, Jacob samt Messy valt att flytta hem till Umeå och Björklöven igen. Isak bytte efter säsongen 11/12 Björklöven mot Skellefteå AIK, debuten i SHL sedan säsongen 15/16. Totalt två matcher i SHL där Stenlund Ädelgran främst varit en poängstark spelare i deras J18 och J20 med sammanlagt 164 poäng (66+98) på 167 matcher inkluderat slutspel.

Isak beskrevs av sportchef Johansson då han presenterades som en stor avig högerfattad spelare som Dalle hade stora förhoppningar på att han skulle blomma ut rejält kommande säsong. Härligt med en till högerfattad i truppen, nu totalt två backar och fyra forwards i truppen med den fattningen. Visserligen bara två matcher i SHL med Marklunds, men där är det så klart rätt stor konkurrens. Jag gillar iaf man väljer att försöka locka hem killar likt Isak och även på allvar ger dem chansen att ta nästa steg. Sedan blir det intressant att se i vilken roll och lina som Isak kommer ta plats, det finns fler offensiva spelare som aspirerar på tid i de offensiva linorna och även spelformen PP. Isak känns som en joker i truppen då han ännu inte prövat på så mycket seniorhockey.

#24 Tobias Hage, 24 år från DIF

Tobias som i skrivande stund är vårt senaste, knappast sista nyförvärv, lirade i fjol med Djurgården i SHL och noterades totalt för 4 poäng (1+3) på 37 matcher men har sedan tidigare producerat en del med Almtuna som han tidigare spelat för i HockeyAllsvenskan. Det gjorde han inte minst säsongen 14/15 då han efter 18 p (8+10) på 23 matcher under pågående säsong värvades upp till Djurgården och SHL.

Hage är fortfarande rätt ”ung” och har likt några av de andra nya känt på SHL, jag tror stenhårt på att få in några nya utifrån som kan bidra och även våga ställa krav på sina kamrater på vad som krävs för nästa steg. HockeyAllsvenskan är ingen social verksamhet och när jag läste att GM Fagervall menade att man inte skulle lira i Löven om man var bekväm kändes förvärvet av Hage rätt klockrent. Tobias kommer likt förvärv som Messy, Pavel och Murphy även göra oss så mycket mer jobbiga att möta, men även intressantare på något sätt.

Sedan kan man så klart inte bara köra på energi och hårt jobb, men som åskådare och supporter vill jag se att killarna jobbar som bara fan och verkligen går in för det. Jag lär återkomma i ämnet framöver och hur jag ser på bygget i stort, jag hoppas i alla fall ni fick en liten hint om de nya spelarna som sportchef Johansson och GM Fagervall så här långt värvat till kommande säsong.

7 thoughts on “De 12 gröngula nyförvärven

 • 1 augusti, 2016 kl. 12:28
  Permalänk

  Bra skrivet! 🙂 tummen upp!

  Svar
 • 1 augusti, 2016 kl. 21:28
  Permalänk

  Men vem ska göra målen?

  Svar
 • 2 augusti, 2016 kl. 18:29
  Permalänk

  Målen brunnar vi in ???

  Målvaktsidan oroar mig inte alls
  Backsidan blir ju intressant bara de hänger med i tempot så vi inte står där med matchstraff gång på gång
  Plussidan på forwards hoppas jag blir en rakare väg mot mål. Tyckte det var alldeles för mycket sittande o svängar ner i hörnen.
  Dalle o Tommy kan ju iaf inte skylla ifrån sig den här gången om det går åt skogen
  Längtar! ! ?

  Svar
  • 2 augusti, 2016 kl. 18:30
   Permalänk

   ”Brunkar” skulle det såklart vara haha ?

   Svar
 • 3 augusti, 2016 kl. 07:23
  Permalänk

  Bra skrivet!

  Svar
 • 3 augusti, 2016 kl. 23:16
  Permalänk

  Citat TJ 3 augusti Lövens hemsida:

  ”Vad är det för tankar, funderingar och förväntningar som du har inför den kommande säsongen?

  – Om man ser på tankarna i stort har vi börjat om litegrann med många nya spelare. Det är 12 stycken nya i dagsläget och det kommer bli någon till också. Jag ser otroligt mycket framemot att de nya killarna kommer att komma in och forma en ny grupp. Det är många intressanta spelare. Förväntningarna är stora och det är väldigt spännande och jag ser framemot att jobba med den här gruppen som är relativt ny.”

  Låter bra men bättre vore att:

  ”Nu har fått in en fantastisk grupp spelare som jag varit med och valt och tror kommer passa in i min spelidé på ett fantastiskt sätt. Jag är nöjd med varenda en och är säker på att vi med det kommer bli ett mycket bättre lag nästa år. Förra året lyckades jag inte med nånting men i år är jag revanschsugen. Så djävla kul i Skutskär var det inte.”

  😉

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: