-Där och då hade jag hellre försvunnit från jordens yta!

I samband med eftermiddagens hemmamöte med Västerås kommer Björklöven hylla två att våra riktiga kulturbärare i Nicklas Johansson och Stefan Andersson. Vi tog ett snack med den sistnämnde om karriären vad som händer nu och tankar inför eftermiddagens match.

En av otaliga intervjuer vi gjort med alltid så sympatiske Stefan Andersson. Foto:Löven4Ever
Du beslutade inför den här säsongen att lägga av. Varför?
-Kort sammanfattat så var det en naturlig process. Beslutet har växt fram och den senaste säsongen kände jag inte riktigt samma glädje och utveckling som tidigare och då ville jag hitta nya utmaningar.
Samtidigt tränade Stefan under våren och sommar för att kunna spela vidare så när säsongen drog igång kändes det såklart lite konstigt där och då när jag tänkte på att det inte skulle bli några fler matcher. – Men det har gått förvånansvärt bra faktiskt och det känns som ett tecken på att det var rätt beslut. Sedan har jag tre barn som håller mig och Emma sysselsatta så det är full fart, förklarar han.
Stefan lämnar nu för stunden hockeyn helt och hållet, men likt alla föräldrar så lämnar han en dörr öppen. -Kommer säkert engagera mig senare om någon av barnen vill spela. Någon övertalningskampanj från andra klubbar har det inte heller blivit. -Jag har gått tillbaka till en ny roll inom polisen som är precis den utmaning jag sökt efter så det är fullt fokus där nu.
Stefan är alltid engagerat när det kommer till barn. En riktig förebild helt enkelt.
Sitt gamla lag följer han naturligtvis. -Ja, jag håller mig uppdaterad och har följt med då jag känner mycket för föreningen och laget. Jag har sett några matcher på plats, särskilt i början av säsongen.
Har du någon kontakt med laget?
-Ja, med flera sköningar!
När vi sen ber Stefan ta ut och prisa forna lagkamrater och ledare och inleder med bästa tränare så blir det till slut en av de senare. -Ja, har haft förmånen att få ha många olika tränare, både bra och mindre bra. Är svårt att ta ut en enda men jag gillade Markus Åkerblom både som ledare och person väldigt mycket.
Bästa ledare du haft eller någon sån som betytt extra mycket för dig?
-Där är det omöjligt att inte nämna mina föräldrar Peder och Yvonne. Pappa tränade mig i yngre år och de har alltid ställt upp för mig fullt ut i alla lägen.
Så här ser Stefans drömfemma ut och då med spelat han själv spelat med:
Målvakt: Daniel Wälitalo, bra målvakt, person och vän.
Back: Pontus Strand, vinnarskalle och glädjespridare som får andra att må bra.
Back: Acke Hellström, förutom att han är en god vän så gillade jag att spela och träna fys med honom. Vi kompletterade varandra bra, han spelade fysiskt och ville att jag skulle ha mycket puck.
Center: Stefan Gradin. Lirade med honom i Härnösand och har nog inte spelat med någon spelare som varit så överlägsen sin serie.
Forward: Brock Little. Enorm måltjyv och en fin tempoväxling i skridskoåkningen.
Forward: Gert Andersson, min farbror som jag såg upp till som liten. Gjorde mål på allt och lite till och fick en svart blick när det gällde att vinna.
Som vi kanske minns Stefan bäst, som ständigt ett hot från blå med sitt enorma slagskott. Foto: Johan Löf / AXELLÖF
Bästa lagkamrat?
-Mats Lavander är en enorm tillgång för ett lag. Under tiden jag spelade med honom slet han ont med smärta och skador men det var inte en enda dag han inte kom med ett leende och stöttade mig och laget.
Bästa motståndare?
-Kenny Jönsson, såg inte ut att anstränga sig men var ändå överlägsen.
Värsta motståndare?
– Daniel Wessner och någon till i Bofors har jag inget över för.
När Stefan försöker ge sig på att summer sin karriär förklarar han att han alltid alltid älskat lagidrott och som ung kombinerade han länge ishockey och fotboll, men valde senare att satsa på hockeyn. Han har haft förmånen att spela i olika lag och föreningar vilket lett till att han fått träffat väldigt många fina människor, vilket han är oerhört glad för och att ha kunnat spela på heltid och levt på hockeyn har varit fantastiskt, berättar han vidare.
Stefan växte upp i Långsele med tre yngre syskon där det spelades både fotboll och ishockey och beskriver uppväxten som härlig med mycket kärlek. Han debuterade i Sollefteås A-lag redan som 16-åring och han minns den tiden som väldigt rolig. – Vi hade ett bra J18 lag och det var häftigt att tidigt få spela med A-laget. Fick också äran att spela med några av Sollefteå hockey legendarer.
Sedan fortsatte karriären med spel i Umeå och Teg under tre säsonger, bl.a lockoutsäsongen. -Ja, jag spelade i Teg medan jag pluggade och det jag framförallt minns var att vi oväntat gick upp i Allsvenskan samt Henrik Paulssons klubbvinkel som han gjorde mål med överallt.
Efter Teg blev det spel i AIK Härnösand, IF Sundsvall Hockey, Norska Frisk Asker och Västerås IK återkom du till Umeå och nu Björklöven. Minns du vem som värvade hit dig och varför blev det Björklöven? -Det var Jimmy Blixt och Jon Palmebjörk som värvade mig kan man säga. Kom från en säsong i Västerås där jag mest fått spela sarg ut och ville hitta tillbaka till glädjen och jag hade alltid velat spela i Björklöven. Jimmy ringde och presenterade en rolig satsning och Jon som jag kände sedan innan var riktigt laddad på att jag skulle komma och att vi skulle gå upp i Allsvenskan.
Det blev totalt 294 matcher i Björklöven och 46 mål och 130 assists. Någon av dessa matcher du minns mer än andra? – Är nog kvalserierna jag minns mest, tycker jag har spelat min bästa hockey då, dels när vi gick upp och även vi klarade oss kvar.
När vi ber honom om sitt bästa hockeyminne totalt sett så blir det just ett med Björklöven.
– Ja, när vi gick upp! Att få ha ett mål och satsa allt på det, lyckas, och det med den grupp vi hade då var fantastiskt. När det gäller rent personligt vill han också lyfts fram säsongen i Norge och Frisk Asker då han vann backarnas poängliga i Norge och hade i övrigt en rolig säsong.
När vi sen ber om det omvända, dvs den värsta hockeyminnet så blir det när målvaktstränare Magnus Andersson gick bort. -En väldigt fin människa och ett starkt minne är när Magnus son kom in i omklädningsrummet några dagar efteråt och vi alla sörjde tillsammans, berättar Stefan.
Som liten avslutning ber vi Stefan att plocka fram någon händelse från karriären som gemene man inte känner till och som kanske borde förbli en hemlighet och den här går inte av för hackor. -Haha, ja, var en gång innan ett derby med Teg mot Björklöven då jag skulle ut och värma innan match. Tänkte köra lite tvånudd i ring och det var mörkt och rått ute. Hittade ringen, hoppade in och började spela med grabbarna. Hann lira ett tag innan jag tittar upp och inser att jag sprungit till fel ring och står bland motståndarna Björklöven och spelar, hahaha.
Kanske det nya sättet att ta kontakt med en ny klubb?
-Hahaha, kanske det, men där och då hade jag hellre försvunnit från jordens yta!
Klubben kommer ju som sagt i samband med matchen mot Västerås i eftermiddag att hylla Stefan och Nicklas Johansson för deras tid i Björklöven och Stefans blir förstås varm i kroppen när han tänker på detta, speciellt att det sker mot just Västerås. -Ja, jag känner mycket för mina tidigare klubbar och det känns väldigt hedrande att Björklöven gör detta. Jag uppskattar det väldigt mycket och tror det kommer bli ett fint avslut på hockeykarriären. Jag vill också passa på att tacka er på bloggen för den här tiden, har varit en rolig resa och jag tror ni bidrar en stor del till intresset kring Björklöven.
Det tackar förstås vi väldigt mycket för och ser fram emot att träffa Stefan i eftermiddag då han kommer att se matchen hed hela familjen och även stanna kvar med övriga spelare efteråt för att träffa fans och barn som Björklöven anordnat, men innan det ska han lira en seriefinal i padeltennis mot ett annan riktigt kultspelare i Björklöven nämligen Olof Mårs. -Ja, håll tummarna! Tar en vinst där och sen en till mot Västerås, avslutar Stefan med glimten i ögat.
Vill ni passa på att tacka Stefan kan ni ju dyka upp efter matchen eller skriva en kommentar här då Stefan är en trogen läsare. Bloggen tackar Stefan för allt du gjort för Björklöven, för intervjun och ett stort lycka till i din nygamla karriär som polis.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.


Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

One thought on “-Där och då hade jag hellre försvunnit från jordens yta!

  • 25 november, 2018 kl. 13:33
    Permalänk

    Kul läsning! Tyvärr kan jag inte närvara i Umeå, men hoppas de visar avtackning och hyllningar på Cmore. 🙂 Annars kanske någon vänlig själ från Umeå kan dela med sig.

    Lycka till Stefan! Poliser behövs och du har nog rätt mentalitet för det. 🙂

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: