Dags att agera

Med statistik kan man leka hur mycket som helt, bevisa hur mycket som helst och samtidigt behöver det inte betyda ett enda dugg, framförallt om man vill sia om framtiden, men jag gör det ändå.

Vi är en bit in i andra halvan av serien, 19 matcher återstår för oss, 18 för de flesta andra. Om man plockar fram ett poängsnitt för hemmamatcher respektive bortamatcher per lag och ser vad respektive lag har får återstående spelschema och sen lägger in det i en potentiell sluttabell då skulle serien sluta så här:

Tingsryds AIF 52 107
AIK 52 102
VIK Västerås HK 52 90
IK Oskarshamn 52 87
BIK Karlskoga 52 85
HC Vita Hästen 52 79
Almtuna IS 52 78
Timrå IK 52 74
Leksands IF 52 71
IK Pantern 52 68
Mora IK 52 68
IF Björklöven 52 66
Asplöven HC 52 61
IF Sundsvall Hockey 52 48

Nu är det inte troligt att det slutar exakt så här, fler lag än Timrå kan skapa en bra streak, men över lag brukar det inte hända nämnvärda skillnader i slutet. Jo, vi gjorde en grym upphämtning ifjol, men historiskt har inget lyckats med en sådan bedrift två säsonger i rad så det är inget att ha som taktik eller planering.

Vad vill jag då säga med det här? Ja, visst ska man mana till lugn och ro, men vill vi nå slutspel så måste något hända. Vi kan inte luta oss tillbaka och tro att vi helt plötsligt blir en vinnarmaskin utan större insatser. Det måste ske någon form av förändring. Vi kommer inte hämta in åtta poäng som det ser ut just nu. Jo, jag vet att det är fem poäng i den aktuella tabellen och att vi har en hängmatch mot Timrå, men vi har tio bortamatcher och nio hemmamatcher.

Vi snittar 0,75 poäng per bortamatch och vad talar för att vi ska ändra på det? Timrå snittar 1 poäng per bortamatch och har åtta bortamatcher kvar. Det ger ungefär +-noll. Då återstår de nio hemmamatcherna som maximalt kan ge 27 poäng. Timrå snittar 1,75 poäng per hemmatch och har tio hemmamatcher kvar. Det ger dem potentiella 17,5 poäng så vinner vi alla våra hemmamatcher finns en mikroskopisk chans. I en statistisk värld.

Johan Löf / AXELLÖF

Assisterande tränare Marcus Åkerblom tycker vi var i en bra trend. Foto:AXELLÖF

Som sagt, det här säger kanske en del eller inget alls, men faktum är att vi måste vinna typ tre i rad mellan varje förlust för att stiga i tabellen. Det har bara hänt en gång denna säsong att vi vunnit tre raka matcher.

Det ska spelas om det, men jag tycker det är en vågad linje att bara tro att allt är frid och fröjd och att vi fixar det för att vi gjorde det ifjol eller att prata om bra trend och bra form. Nä, det måste ske en drastisk förändring för att visa att man vill något. Exempelvis ut med två spelare in med två nya eller något i den stilen. Att inte göra något eller att prata i gruppen som man gjort femtielva gånger i år och som inte gett effekt kommer göra att vi hamnar utanför slutspelet och då har vi inte tagit ett steg framåt. Då har vi tagit sex steg bakåt!

Sen har jag inte ens varit inne då det scenario där vi riskerar att hamna under nedre strecket och i negativt kval! Det är ju faktiskt mer än ett troligt scenario som det ser ut nu.

Lägg till att de enda streakarna vi har är fyra raka vinster mellan omgång 2-5 och två raka vinster mellan omgångarna 9-10. Utöver det aldrig mer än en seger i rad. Nu ska vi alltså bara så där bli en vinstmaskin…

Det här är mina högst personliga åsikter. Vad tycker ni läsare?

7 thoughts on “Dags att agera

 • 28 december, 2015 kl. 16:44
  Permalänk

  Tycker det är så jäkla trist att Björklöven som förening är så otydliga med vad man vill. Varför bryr sig inte Björklöven om publik och sponsorer, finns inga pengar, är man nöjd/missnöjd med dagens läge om inte vilken plan finns? Skulle kännas betydligt bättre om föreningen via VD eller ordförande pratar klarspråk. VD är högst ansvarig och det är läge att informera.

  Svar
 • 28 december, 2015 kl. 17:08
  Permalänk

  Räknar du bort de första fem bortamatcherna innan det nya spelsystemet satt sig, där löven vann 3 matcher blir det under 0.3 poäng i snitt. Waltin hade ju en ganska tydlig idé om hur poängen skulle trilla in på slutet. Han kom ju trots allt till ett lag i spillror utan självförtroende. TJ har lyckats med det omvända och letar fortfarande efter stabila femmor att jobba med långsiktigt. Han kommer inte kunna fixa något. Den enda chansen är att laget bara börjar köra och skiter i tränaren.

  Svar
 • 28 december, 2015 kl. 17:33
  Permalänk

  Det viktigaste är ju rätt värdegrund

  Svar
 • 28 december, 2015 kl. 19:45
  Permalänk

  Hoppas att vindarna vänder men jag håller med att det är svårt att se att det skulle vända.
  Att något är fel är klart,sen vad det beror på är svårt att sia om när man inte vet allt.
  Det vi vet är att vi har en tränare som gillar att ändra och fått in en spelidé som inte passar laget.
  Kanske finns det stora spänningar mellan tränaren och spelarna..?
  Det vi kan förvänta oss är säkert ett eller två nyförvärv och ev att någon lämnar laget och ger ytterligare plats för någon.
  Vår tränare sitter säkert fram till säsongen över iallafall oavsett vad som händer tror jag.

  Svar
 • 29 december, 2015 kl. 00:09
  Permalänk

  Att ni orkar ! Loppet e kört ! Det enda dom kan göra e o slåss om den sista platsen för o slippa kvala neråt ! Tyvärr det här e så jävla uselt o total värdelöst skött från första stund till sista …
  Katastrof rakt igenom hela skiten !! Skämmes för faan …….

  Svar
 • 29 december, 2015 kl. 13:08
  Permalänk

  Det är uppenbart att Björklöven inte presterat enligt önskad målbild denna säsong. Om det beror på brister i ledarskapet, truppens förmåga att realisera spelsystemet eller kombination av båda är dock svårt att säga. Björklöven stundtals bjudit på läckra offensiva prestationer men tyvärr även totala ihopklappningar i försvaret med ”billiga” mål som följd. En låg lägstanivå och dåligt fungerande grundspel är synonymt med denna säsong. Vissa förändringar i spelet och omvaskningar i femmorna har skett kontinuerligt under säsongen men man har hittills inte uppnått önskad effekt, har svårt att se att ”trenden” ska vända utan ytterligare, mer radikala förändringar. Björklöven är i affärsmässiga sammanhang en kommersiell produkt och för egen del har intresset tyvärr dalat då produktens kvalité inte motsvarat förväntningarna. Jag hoppas givetvis att Björklövens prestationer förbättras under resterande del av säsongen men kommer för egen del att avvakta till mer radikala förändringar sker innan jag spenderar mer tid, energi och pengar på produkten.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: