Crandall stängs av

Alldeles nyss förkunnade domen mot Justin Crandall som betyder att han stängs av i tre matcher. Detta innebär att han inte finns med på isen i kvällens match mot Timrå.

Ingen Crandall mot Timrå ikväll. Foto: Lucas Norlin

Domen i sin helhet.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                           Justin Crandall
Förening:                      IF Björklöven
Adress:                         TEGSVÄGEN 20, 90433 UMEÅ
Matchdatum:                2020-01-15
Mellan:                          IF Björklöven – Södertälje SK, HockeyAllsvenskan
Domare/Anmälare        Robert Andersson, Södertälje SK
Avstängningsperiod    2020-01-17 – 2020-01-25 – 3 match(er)
Böter                             5 073:- betalas senast 2020-02-17,BESLUTEfter match mellan IF Björklöven och Södertälje SK, HockeyAllsvenskan, 2020-01-15, åläggs Justin Crandall, IF Björklöven, följande straff för late hit:Avstängning fr.o.m. den 17 januari 2020 t.o.m. den 25 januari 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.Böter om 5073 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher.SKÄLDisciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Justin Crandall, ett yttrande från domarna Johan Nordlöf och Pierre Schilken, samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Händelsen som anmäls inträffade i den tredje perioden i matchen mellan lagen som spelades den 15 januari i A3 Arena i Umeå. SSK anser att Justin Crandall (#91 i Björklöven) vårdslöst och alldeles för sent tacklar Hugo Gustavsson (#87 i SSK). Tacklingen träffar Gustavsson på hakan. Hugo Gustavsson återvänder inte till spel mer i matchen och en hjärnskakning befaras. Det torde vara uppenbart för Crandall att Gustavsson inte ser och därmed inte kommer kunna skydda sig mot tacklingen. Crandall hade gott om tid för att bedöma situationen och avstå från att genomföra tacklingen. Att Crandall inte gör det visar på en kall inställning till konsekvenserna. Händelsen renderade en tvåminutersutvisning för ”late hit”.
Definitionen av ”blind side” borde vara att spelaren inte ser tacklingen komma. Är definitionen ”blind side” endast om det är från sidan? Vår analys av videon är att Hugo har huvudet vänt bort från den riktning där Crandall kommer ifrån och därmed borde likställas med ”blind side”. Att Crandall har full koll på att Hugo inte ser honom och att han ändå fullföljer en sen tackling uppfyller åtminstone två av tre kriterier genom att vara både ”våldsam och vårdslös”. Obehärskad är den inte då Crandall har full koll på hur utsatt Hugo är så långt efter att han passat pucken och dessutom inte ser Crandall komma.
Justin Crandall: När jag ser tacklingen så här i efterhand så är den sen. Saker och ting händer väldigt fort på isen och jag köper att jag blir utvisad för förseelsen late hit. Jag hade inget uppsåt att skada och hoppas det gått bra för SSK-spelaren. Däremot tycker jag att anklagelsen att det skulle vara en Checking to the head är felaktig. Tacklingen sker framifrån (är inte våldsam eller obehärskad) och den tar i bröstet på SSK-spelare. Därför anser jag att det inte finns något skäl för en anmälan/extra bestraffning för Checking to the head utan bör bedömas enligt domarensbedömning på isen
Johan Nordlöf och Pierre Schilken (domare): Efter att ha läst anmälan så delar jag Robert Anderssons uppfattning att tacklingen är sen, och att Justin Crandall kunde undvikit att genomföra tacklingen. Det är också anledningen till att Crandall utvisas under matchen, 2 minuter för Late hit. Min, och domarteamets, uppfattning är att kraften i tacklingen träffar Hugo Gustavsson huvudsakligen i övre delen av överkroppen, och kraften och rörelsen är inte riktad mot huvudet. Tacklingen kommer inte heller från ” blindside”. Situationen har också analyserats tillsammans med HockeyAllsvenskans domarchef Björn Wettergren, tillika regelansvarig för svensk ishockey som delar den bedömningen. Vi är då överens om att Late Hit är rätt benämning på förseelsen men har också diskuterat om 2 minuter är rätt strafflängd. Vår bedömning på isen, och även senare delas av Björn Wettergren är att Justin Crandalls handling inte är att bedöma som ”obehärskad” ” våldsam” eller ” vårdslös” enligt Spelregler för Ishockey 2019–2020 punkt 29.10, 29.14 och 29.15. Däremot ska den självklart bestraffas enligt regel 56, Late hit.
Disciplinnämnden: Disciplinnämnden gör bedömningen att det av filmsekvensen inte tillräckligt tydligt framgår om tacklingen träffade huvudet eller inte. Disciplinnämnden anser därför inte att Justin Crandall kan fällas till ansvar för checking to the head. Disciplinnämnden anser dock att tacklingen är mycket sen. Tacklingen blir därför våldsam då den utdelas på en spelare som inte haft någon anledning att förbereda sig på att bli tacklad. Tacklingen utsätter därigenom motspelaren för stor skaderisk. Mot denna bakgrund anser nämnden att Justin Crandall gjort sig skyldig till en bestraffningsbar late hit som bör föranleda en avstängning vars längd bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer: Tacklingen var mycket sen.Tacklingen utdelades mot en spelare som befann sig i en försvarslös position.Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 56.På disciplinnämndens vägnar
Alexander Ramsay

8 thoughts on “Crandall stängs av

 • 17 januari, 2020 kl. 17:10
  Permalänk

  Crandall stängs av i tre matcher för en mycket sen tackling och det kan inte fastställas att den är mot huvudet.
  Höggren i BIK Karlskoga blir avstängd i två matcher när han utför en armbågstackling mot Västerås-spelarens nack/axel/huvudregionen i en öst/väst situation.
  Är det med andra ord BÄTTRE att snabbt skada en spelare med en armbåge i huvudet när man kommer från sidan istället för att utföra en mycket sen tackling rakt framifrån i bröstet?

  Svar
 • 17 januari, 2020 kl. 17:11
  Permalänk

  Det är ju helt åt h-vete, hur kan diciplinnämnden så fullständigt pissa på matchens domare och allsvenskans domaransvarige som dessutom är regelansvarig för Svensk hockey. När man läser domen så är det en rappakalja av sällan skådat slag, bland annat ger man sig in på att ”blind side” inte bara är när den kommer från sidan utan helt plötsligt även när tacklingen kommer framifrån om spelaren tittar åt ett annat håll, WTF ! En helt ny bedömning helt plötsligt, blir spännande att se om dom håller fast vid den resten av säsongen.
  Och än mer horribelt är den inkonsekvens som nämnden visar då man ger BIK;s Höggren två matcher inklusive den match som är automatisk för ett MP ( vilket innebär egentligen att han bara fick en match ) när han nästan hoppar in en armbåge i huvudet på en Västeråsspelare och verkligen ”blind side”. Den tacklingen gav 5 + 20 minuter MP på isen, så Crandalls tre matcher framstår än mer horribel när den både under och efter match av domarna bedöms som en tvåa.
  Se den situationen här;
  https://www.hockeyallsvenskan.se/artikel/14w4ak5h8-1el1/beslut-fredrik-hoggren-stangs-av-tva-matcher
  Ska bli mycket intressant att se vad det tar vägen med Skellefteås Adam Petterssons tackling igår mot Växjö som var i det närmaste exakt likadan som Crandalls men mer våldsam, om det existerar någon som helst rak linje i nämndens bedömningar ( vilket jag inte tror ) så ska Adam få minst fem matcher men jag gissar att det inte blir något alls. Tillägger att Adam fick också bara en två minuters utvisning.
  Att sedan komma med Crandall beslutet så sent som några timmar före match är också helt åt skogen.
  Man undrar ju hur dom som sitter i disciplinnämnden har tagit sig dit ? Och hur många där har någon större erfarenhet av ishockey annat än bakom skrivbordet ? Och dom som har det typ Ulf Lindgren, Hans-Göran Elo och någon till, det är så lääääänge sedan att då var spelet och framförallt farten på isen helt annorlunda. Nej disciplinnämnden måste bestå av fd spelare, ledare och domare som i närtid lagt av så om verkligen förstår det som sker ute på isen.
  Här har ni klubben för inbördes beundran;
  https://www.swehockey.se/omforbundet/namnder/disciplinnamnd

  Och som jag skrev inledningsvis så är det helt obegripligt att man så totalt kör över sina domare och domaransvarige och egentligen säger att dom inte är kompetenta sin uppgift. Hade jag varit någon av dom tre personerna så hade detta beslut definitivt varit mitt tack och hej till Svensk ishockey.
  Nej Löven måste överklaga detta om inte annat för att markera. Sedan som jag skrev i ett tidigare inlägg efter Södertäljes anmälan är det så pinsamt av Tälje att göra en anmälan i efterhand och jag hoppas verkligen att inte dom ställer Hugo på isen ikväll, det vore ändå mer patetiskt.
  Dessutom öppnar deras anmälan upp för mängder av anmälningar klubbar emellan men även vi som åskådare och privatpersoner kan göra anmälningar till nämnden, dj…..lar vad dom ska få jobba nu. För jag tror att många kommer inte att dra sig för att anmäla situationer som man i efterhand tycker borde rendera i hårdare straff.
  Till sist så vill jag säga att jag tycker verkligen att Crandall skulle undvikit tacklingen den var helt onödig men straffet med tre matcher står inte i proportion till förseelsen.
  Sorry, det blev ett långt inlägg men jag är så upprörd över detta så det finns inte men nu, alla till ladan för förhoppningsvis tre nya poäng.

  Svar
 • 17 januari, 2020 kl. 17:25
  Permalänk

  Glömde att kommentera att jag tycker det är ytterst märkligt att inte diciplinnämnden lägger ut en filmsekvens från Crandalls försselse då man offentliggör domen. Det brukar man alltid göra så man kan undra över varför dom inte gör det den här gången ? Dom kanske inte vill gör det enkelt för oss att se situationen fler gånger ????

  Svar
  • 18 januari, 2020 kl. 19:37
   Permalänk

   Jo jag vet, blev så upprörd att jag skrev och frågade. Tydligen äre så att när domarna gör en anmälan så bifogas ett klipp på situationen, när det som denna gång anmäls av utomstående (!) dvs SSK själva så bifogas inte klippet… Knäppt att det ens är möjligt att anmäla för andra än domarna, som även får se ev situationer i efterhand och ändå inte gjorde någon anmälan.

   Ska själv börja maila till disciplin(at)swehockey.se för varje situation jag önskar ge närmare granskning.

   Svar
 • 17 januari, 2020 kl. 17:56
  Permalänk

  Är det bara late hit om spelaren blir skadad? Tror bara jag sett 1 eller 2 utv för det o jag följer ju alltid Löven och ser ett gäng SHL matcher varje vecka oxå…. Det är minst 10 late hits i var match kan jag tycka om man ska tolka den regeln.
  Pinsamt för domarna i onsdags. Trodde lotterinämnden skulle backa upp dem men detta spär ju bara på media hysterin ännu mer.
  Hoppas Löven oxå börjar anmäla spelare efterhand. Tydligen gäller ju inte den ”gentlemannaregeln” heller längre…. Suck

  Svar
 • 17 januari, 2020 kl. 19:09
  Permalänk

  Ni skriver han kunde undvikit tacklingen, men nu gjorde han inte det och får böta med tre matcher. Borde vara fler matcher, han visste precis vad han gjorde o va ute efter. Allt bara för o skada motståndaren.

  Svar
  • 18 januari, 2020 kl. 16:47
   Permalänk

   Lisa, jag säger som Ingemar Stenmark sa en gång i tiden. ” He löns inte förklar för dom som int begrip”

   Svar
 • 17 januari, 2020 kl. 22:09
  Permalänk

  Nu är det bevisat att löven blir misshandlade av disciplinnämnden.
  Det skulle vara intressant att veta varför de vill förstöra för löven.
  Denna avstängning är ju helt horribel.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: