Bloggen synar målvakterna

#47 Kevin Lindskoug har storspelat mot både Skellefteå AIK och nu senast MODO, däremellan motade #35 Andreas Ollikainen en hel del puckar i Vännäs när vi besegrade Asplöven HC med 5-1.

Premiären mot VIK Västerås hemma i T3 Center nu bara 22 dagar bort och fram till dess kommer bloggen utöver att följa försäsongsmatcherna bl.a. gå igenom lagdel för lagdel. I dag börjar vi som sagt med målvakterna.

Vid återkomsten till ligan 13/14 satsade dåvarande sportchef Jimmy Blixt på en uttalad förstemålvakt i form av Andrew Raycroft och lokal back up i form av Daniel Wälitalo. Inget ont om den satsningen, tyvärr var den tänkte keepern inte så motiverad alla gånger och han blandade och gav rätt friskt under säsongen. Sedan de matcher som Danne fick efter flera matcher som dörröppnare var nog rätt otacksamma. Även om har en uttalad etta gäller det att hålla i gång tvåan kontinuerligt och att även denne ska känna sig delaktig och på nåt sätt ändå tävla på samma villkor om speltid.

Föregående säsong valde dåvarande sportchef Fredrik Grönberg att jämfört med sin föregångare att satsa på två unga och hungriga målvakter. Jämfört med säsongen innan då vi tvingades kvala oss kvar kändes på förhand målvaktssidan som vår möjligen lite, om inte svaga, iaf som en rätt oprövad sida. Så här i efterhand var duon #47 Kevin Lindskoug och #50 Johan Mattsson helt klockren. Även om man till sist, helt givet, valde att satsa på en första målvakt fick både Johan och Kevin inledningsvis stå rätt mycket även om jag har för mig att Kevin ofta stod i T3 Center och möjligen genom det fick dansa efter rätt många segrar.

Till denna säsong har då vår nya sportchef Dalle Johansson fått ärva och behålla (SHL-aktuelle??) #47 Kevin Lindskoug som i bloggens ögon är en av ligans allra bästa målvakter. När både målvakten Johan Mattsson och målvaktstränare Peter Hirsch valde att gå till ligakonkurrenten Timrå IK hade Dalle alltså två vakanta platser. Hur tror bloggen att han tänkt?

Under föregående säsong tog Kevin flera steg och etablerade sig på allvar, nu är han inte längre bara en ung och utvecklingsbar med 14 HockeyAllsvenska matcher och en stark kvalserie på sitt CV. Då Dalle möjligen såg mer behov av en starkare centerlinje, någon ytterligare kreativ forward och fler backar tyckte han kanske att målvaktssidan i och med Kevin redan var ”klar”.

Det är dock ingen lätt uppgift att hitta och även motivera en målvakt som på förhand verkligen kommer att få kämpa och förtjäna sin istid och sina matcher. Bloggen lanserade William Silwerfeldt Öhman som ett intressant namn, visserligen utan rutin från seniorhockey men han har prövat på och varit framgångsrik i J20 SuperElit med både MODO och Rögle BK. Nu valde Dalle att satsa på Andreas som känner till sedan tiden i Maristad och även om han tidigare totalt noterats för 11 framträdanden med BIK Karlskoga kommer han nu från två raka säsonger i ettan.

Som målvaktstränare skrev sportchef Johansson kontrakt med Magnus Andersson och även om Manko har mer rutin i rollen jämfört med företrädaren Hirsch kommer den främst från lägre nivåer. Bloggen gör dock tummen upp för signaturen och hoppas verkligen att Manko kan få Andreas att växa in i rollen som HockeyAllsvensk målvakt.

Nu har det visserligen bara gått ett par veckor av denna säsong och vi har bara sett laget vid tre tillfällen, men av matchningen, dessa matcher och det man sett av målvakterna vid träning är det helt givet att Kevin är och ska vara etta. Lika givet och viktigt gäller det att få igång Andreas så att vi även på målvaktssidan har konkurrens och alternativ, det behövs inte minst för avlastning och risk vid skador men även på målvaktssidan är det viktigt med konkurrens så att ingen någonsin ska kunna slappna av och känna sig bekväm och säker.

Om jag på nåt sätt ska försöka summera känns målvaktssidan både starkare, men samtidigt lite mer osäker jämfört med i fjol.. I Kevin en klippa och en av ligans allra starkaste, i Andreas en ännu så länge oprövad och lite orutinerad målvakt som behöver tid och chanser för att på allvar kunna visa att han är ett lika starkt alternativ som Mattsson var i fjol.

* * *

Hur tänker du som läsare kring vår målvaktssida? Skriv gärna en kommentar och delge oss just dina tankar..

2 thoughts on “Bloggen synar målvakterna

 • 20 augusti, 2015 kl. 09:15
  Permalänk

  Som fd målvakt och fd målvaktstränare har jag några tankar om detta. Målvakter är, i mycket högre utsträckning än andra spelare, beroende av den mentala biten. Vet man inte hur en målvakt är som person är det omöjligt att veta vilken roll en målvakt vill/kan/bör ha för att lyckas bäst.

  Vissa målvakter taggar enormt av att ha stenhård konkurrens och höjer sig av det, medan andra höjer sig av att kunna känna viss trygghet i sin roll som etta (eller tvåa) och ha utrymme för misstag och genom det utvecklas på sikt.

  Den kanske viktigaste biten om man har en uttalad etta är att man har koll på att den som är tilltänkt tvåa tillför det den ska i sin roll. Att vara reservkeeper är en större roll än många tror, och alla som varit uttalad förstemålvakt kan intyga att den man har som back-up betyder enormt mycket om den sköter sin roll bra, och på samma sätt kan sänka inte bara den tilltänkta ettan, utan hela laget om den sköter sin roll fel.

  Svar
 • 20 augusti, 2015 kl. 10:54
  Permalänk

  En stor skillnad mot ifjol är väl även sättet målvakterna spelar. Mattsson var (är) en stor puckmotare som passade väldigt bra i bortamatcher mot skottglada lag. Skillnaden mot Kevin är uppenbar, men även att Mattsson släppte betydligt mycket mer returer i sin spelstil. Efter att bara sett Olli i en match känns han inte bara till storlek väldigt lik Kevin, även den kvicka spelstilen är väldigt lik. Så iår har vi alltså en Kevin (en av seriens bästa) och en utvecklingsbar Olli (Kevin light).

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: