Bloggen synar forwards

I förra veckan började bloggen syna lagdelarna utöver att rapportera från träningar och träningsmatcher. Nu efter matchen mot Timrå, dess förinnan dubbelmötet med MODO och tidigare bl.a. mötet med Skellefteå AIK tänkte vi i dag syna vår gröngula forwardssida.

Jämfört med hur vi slutade fjolårssäsongen har vi tappat två forwards i rutinerade och producerande Mark Hurtubise (HC Red Ice) samt det verklige rivhjärnet Henrik Nyberg som Mats Waltin likt Tobias Björklund tog med sig till sin nya klubb Södertälje SK. Av dessa saknar man två duktiga yrkesmän men på lite olika sätt, jag har nog aldrig sett någon åka så mycket skridskor och med sådan frenesi som Nyberg visade upp i fjol. Helt klockren i en fjärdelina och ifall vi hade haft några färre forwards på kontrakt är det inte omöjligt att man försökt behålla Henrik just i en sådan roll. Han blev iaf snabbt en riktig publikfavorit och hos fler än bloggen som vi förstod det på läktarsnacket i fjol.

När det gäller Mark är det väl inte så att klubben var missnöjd med vad han gjorde i fjol, men då kom han in under säsongen och utan stöd eller att gamla klubben Ilves i SM-liiga stod för delar av hans lön är det väl knappast troligt att ens extern finansiering skulle ha räckt till ett kontrakt. Men Mark är lite äldre, har ett fint cv, är en erkänt vass målskytt och då blir ju lönen därefter. Samtidigt var han något ojämn, kanske inte beredd att betala priset alla gånger och i slutet på säsongen då det gällde som mest var han inte lika bärande som man faktiskt kunde förvänta sig. Men en absolut en naturlig och vass målskytt, och sådana växer inte direkt på träd.

Nog om de före detta, nu tittar vi på de nya i stället.

Om vi tappat två jämfört med truppen i våras (utöver då juniorerna som fick en del istid) har det då hittills tillkommit fyra stycken i centern #15 Pär Edblom (Södertälje SK), högerfattade #21 Fredrik Hetta (IK Pantern), och #90 Alex Hutchings samt try-outande #11 Gustav Grundström (Skellefteå J20). Dessutom tränar alltjämt #94 Emil Wrenman med laget och han lånades ju som bekant ut i omgångar i fjol, både till Teg SK samt Troja/Ljungby, och noterades faktiskt bara för 14 matcher i den gröngula Löven-tröjan.

En snabb jämförelse av de nya jämfört med de vi tappat är att vi nu äntligen fått in den där centern som f.d. sportchefen Grönberg letade hela förra säsongen. Han hette inte Trygg, Johansson eller Lavander och inte ens Edström utan i reslige Pär Edblom har vi fått in klass och rejäl smartness. Den så viktiga centerlinjen därigenom rejält uppgraderad. I Pär får vi dessutom ytterligare ett alternativ i PP och då såklart även att man kan låta vissa koncentrera sig på just PP medans det finns andra gubbar att tillgå i BP. Spelet i special teams som ni vet alltid otroligt viktigt och rätt avgörande.I fjol skulle skulle ju helst kapten Öhman köra i alla spelformer och så mycket han bara orkade.

Om jag inledningsvis menade att det möjligen kommer saknas poäng, Mark gjorde trots allt 34 poäng (15+19), tror jag mycket väl att det vi kan komma att se dessa från lille men ständigt hotande Alex Hutchings och eller Fredrik Hetta som i fjol öste in poäng för sitt Pantern. Här är det dock frågan vem eller vilka som kommer få spela i de mer producerande linorna och även få speltid i special teams. Hittills på säsongen känts det nästan som om vi spelat med tre producerande och en väldigt hårt arbetande och lite mer defensivt inriktad fjärde. När vi kollade in statistik från försäsongen i går var det dock kedjan med 28-74 och 34 som utmärkte sig allra bäst och mest. Men vi har helt klar fler som kommer leverera denna säsong.

När det gäller try outande Gustav Grundström kommer vi säkert få besked inom kort, både sportchef och tränare har tidigare pratat om vikten om att alla ska få en ärlig chans. Nu tror jag det blivit än mer speltid då ex.vis Jesper Thörnberg varit skadad och även Nicke Johansson avstod matchen mot MODO med lättare känning. Jag tycker inte Gustav på nåt sätt gjort bort sig, han jobbar hårt och bidrar absolut. Truppen på så sätt något bredare. Frågan är dock ifall Dalle vågar erbjuda kontrakt utifrån denna försäsong eller om han tycker att Gustav behöver än mer seniorrutin, en stor roll, mycket ansvar och att detta kanske mer troligt kan erbjudas hos något Div 1-lag?

Just nu alltså 15 forwards och med tanke på de återkommande skadorna inget problem i sig, samtidigt otroligt nyttigt med en konkurrenssituation. Har Tommy tidigare deklarerat att han kommer spela på sex backar och Dalle ska ha åtta i truppen ser jag inget problem med säg 14 eller 15 i den slutliga truppen där det dessutom kanske finns ett par utlånade till lag i div 1.

Dalle sa tidigare nåt i stil med att vi söker mer spets då Nyberg inte erbjöds kontrakt och att vi därefter fick in Hutchings. Det resonemanget köper jag fullt ut, i stället för en klockren i fjärde fick vi en potentiell målskytt, en som alltid försöker skapa chanser och hota. Under försäsongen har Alex även fått känna på PP en del, men det återstår att se i fall han tar en ordinarie plats i just den spelformen.

Jag tror lätt att de nya kommer leverera poäng och vara lika bidragande som Mark var i fjol, jag anser dessutom att vi i Fredrik och Alex fått in två mer bidragande och hårt jobbande i båda riktningar. Även om det inte är lika roligt och går lika lätt att jobba hemåt efter ett missat anfall är det precis vad både Hetta och Hutchings gör. Kul och se och jag tycker som sagt att forwardssidan sammantaget känns betydligt spetsigare och mer offensiv jämfört med tidigare.

Något som vi också pga. vår fina avslutning på fjolårssäsongen kunnat följa under silly season är att spelare velat till oss på annat sätt än tidigare. Även om nu ex.vis Sebastian Dyk till sist blev kvar i Asplöven vet vi vad han ville, vi har kunnat läsa om Conny Strömbergs flirt med klubben och även Per Ledin har väl kopplats till Björklöven? Och även om nu forwardssidan känns spetsigare och innehållande fler skills saknar man ju ändå en sanslöst kraftfull och nästan respektlös powerforward, men ändå inte bara en som tacklar och inte kan hantera trissan.

Men på samma sätt som när det gäller backarna tycker i alla fall jag det saknas lite attityd och kilon. Vem minns inte ex.vis Mårs alla kassar just vid motståndarkassen? Nu var ju inte Olof en som tacklades och bidrog på det sättet men en kombination av Mårs, Michel och Nyberg hade ju varit rätt intressant att se. Inte sant?

Så sammantaget känns vi visserligen otroligt mer spelskickliga jämfört med i fjol, vi lär utifrån alla tänkbara förhandstips få föra spelet i betydligt större omfattning än tidigare men då det drar ihop sig behöver man olika typer av skills. Man behöver än fler karaktärer. Så är det bara och jag tror inte truppen på så sätt är helt stängd ännu.

* * *

Vad tycker du som läsare kring vår forwardssida? Hur har de nya sköttisg och vad tycker du Dalle om möjligt bör tillföra? Skriv gärna en kommentar då fältet som vanligt är fritt.

4 thoughts on “Bloggen synar forwards

 • 28 augusti, 2015 kl. 09:57
  Permalänk

  Har sagt det förut och säger det igen, vi behöver få in en till tuffing. Tycker laget känns för snällt

  Svar
  • 29 augusti, 2015 kl. 16:33
   Permalänk

   Säger inte emot Gustav, som jag skrivit då jag synat lagdelarna fattas det både på back- och forwardssidan iaf i min bok.

   Svar
 • 28 augusti, 2015 kl. 12:39
  Permalänk

  Ni glömde Emil Femte hållet Lundberg! Per Ledin skulle vara fint att ha i pp
  framför målet och böka in returer samtidigt så skulle han reta gall feber på motståndarna.

  Svar
  • 29 augusti, 2015 kl. 16:32
   Permalänk

   När jag nu jämförde tog jag med de som slutförde säsongen och då även exkluderat de juniorer som kände på lite Daniel. Helt klart skulle vi gärna haft en Emil, men inte ens han är en elak powerforward. Håller med om att Ledin garanterat skulle göra nytta, dels framför kassen men även på fler sätt. Helt klart ett namn som dels skulle sälja biljetter, men även göra det lättare att jaga sponsorer.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: