Bloggen om att ta ”nästa kliv”

Föreningen har de senaste åren på olika sätt och vid olika tillfällen uttryckt sig som att man vill utvecklas successivt och hela tiden på alla olika områden ta nästa kliv. Det finns numer en helt annan ödmjukhet i klubben och väldigt glädjande trovärdighet i det man säger.

Om vi då ska se det rent sportsligt, vad handlar då ”nästa kliv” om?

I fjol slutade vi sexa i grundserien på 81 p, via 19 segrar, sex övertidsvinster samt fyra straffsegrar. Målskillnaden var 135-136. Med det faktiskt bara tre lag som släppte in färre mål och samtidigt bara sex lag som gjorde fler mål.

Till den här säsongen nämns vi som ett av de verkliga topplagen, hur många poäng brukar det då krävas för att ex.vis sluta minst tvåa och på så sätt nå finalen och hur många brukar krävas för att bli femma. På så sätt ändå ett kliv framåt jämfört med föregående säsong.

För att bli sämst två har det de senaste sex säsongerna (14 lag) krävts 100 p och för plats fem 87,5 poäng

* * *

Vad skulle det då krävas för ”bättre” resultat jämfört med i fjol, för att bli femma två fler fullpoängare och att vi tar ytterligare två bonuspoäng på straffar eller övertid.

Nu har vi ju på försäsongen bara mött ligamotstånd två ggr, men därifrån tar vi med två segrar och 9-2 i målskillnad. Nu är ju försäsong inget annat än just försäsong, men utifrån vår något spetsade trupp jämfört med i fjol samtidigt som att många av de andra lagen tvingats köra lite mer budget känns det som att vi skulle kunna sikta än högre.

Om vi då skulle gå för finalen, dvs. sämst tvåa skulle vi behöva utöver de ovan nämnda ytterligare 12 poäng dvs. fyra ytterligare segrar. Det låter inte alls omöjligt, sedan ska dessutom beakta att vi jämfört med ifjol ”slipper” KHK, Malmö Redhawks, Rögle BK och Södertälje och att vi istället får ta oss an Leksands IF samt nykomlingarna IK Pantern, IS Sundsvall Hockey och Tingsryds AIF.

Jag ser ingen anledning att inte gå för dessa 100 p och hoppas hinna eller tänker mig även innan ligastarten även återkomma med en prognos, dvs. hur många poäng vi skulle behöva ta mot respektive lag för att nå dessa. Nu är det ju ingen direkt sanning att just 100 p kommer räcka i år, eller heller att det faktiskt skulle krävas dessa 100. Men just nu utgår vi ifrån dem.

För att nå dessa beräknade eller uppskattade 100 p krävs så klart att vi producerar fler mål framåt och gärna stryper defensiven ytterligare. Säg att vi gör ytterligare 25 mål framåt och kanske släpper in 15 färre så har vi förbättrat vår målskillnad med 35 mål. I fjol gjorde KHK som just tvåa 159 mål framåt och släppte in 124 och genom det +35 att jämföra med vårt -1.

* * *

Hur går dina egna tankar om att ta nästa kliv? Ska vi nöja oss med plats fem eller sikta på finalen och gå för de ca 100 poäng som i vart fall lär krävas?

Ta del i debatten och skriv gärna ett par rader med just dina tankar. Fältet som vanligt helt fritt.

6 thoughts on “Bloggen om att ta ”nästa kliv”

 • 1 september, 2015 kl. 08:13
  Permalänk

  Får trean fyran femman med sig några poäng som ifjol eller hur är det
  Annars känns det som att en tredje fjärde femte plats mest realistisk
  Det är ju sämre kvalitet på HA i år
  Så vi borde ju ha ett bra utgångsläge

  Svar
  • 1 september, 2015 kl. 20:07
   Permalänk

   Klart vi har ett bra utgångsläge Hasse B, inte minst för att ligan känns lite svagare denna säsongen. Vi återkommer närmare nedsläpp med vad som gäller kring ev bonuspoäng..

   Svar
 • 1 september, 2015 kl. 11:57
  Permalänk

  Jag vill minnas att nån gång i samband med att klubben degraderades sa de att spelarna i framtiden skulle ha lokal anknytning. Idag har 3 spelare Björklöven som moderklubb och 1 spelare Tegs SK. Detta av 24 spelare… (källa: http://www.eliteprospects.com/team.php?team=15)

  Svar
  • 1 september, 2015 kl. 16:33
   Permalänk

   Med lokalanknytning tänker jag mig kanske att man tittar lite utanför Umeå också. Typ Vindeln, Normaling, Lycksele, Vännäs osv. Då blir det ju iaf två till med Nicklas Johanssons LN91 och Emil Wrenman från Vindeln.

   Visst 6 av 24 spelare, 25% är kanske inte jätteimponerande. Men det skulle ju absolut kunna se sämre ut (Hur ser det ut för de andra lagen i HA t.ex?).

   Skulle ju säkert kunna plocka ihop ett gäng med 85% lokalanknytning och kriga på i ettan men det vore ju självmord. Skulle däremot Löven gå upp med en liknande fördelning som denna tror jag ju absolut att man skulle kunna behålla/ta tillbaks spelare från de två närmaste SHL-klubbarna. Vi skeppar ju några varje år några mil norr och söder.

   Svar
   • 1 september, 2015 kl. 20:12
    Permalänk

    Ligger nåt i det du skriver P2.. Vore ett helt annat läge om vi låg ett snäpp högre. Chansen till ett bra J20 kanske snarare beror på A-laget än att juniorerna ska kvala sig upp..

    Svar
  • 1 september, 2015 kl. 20:13
   Permalänk

   Visst var det så Gustav.. vet dock inte om detta framgår av nåt styrdokument eller liknande. Vi får kolla med Dalle och VD Åkerblom hur klubben tänker lokalt numer..

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: