Björklöven 50 år, 9/50

Sajten fortsätter att på olika sätt hylla och fira vår gröngula jubilar. Det har varit 50 rätt häftiga år, så många minnen och så otroligt många sköna lirare och andra personer i klubben som gjort så fina saker.

I dag vill vi uppmärksamma liraren med nr 9 på ryggen som numer finns i taket på A3 Arena. Det blev hela 11 säsonger i den gröngula löven-tröjan och det finns nog inte någon som glömt Sasja?

Alexanders tid i Löven mer i siffror:

Säsonger: 11

Matcher: 396

Mål: 262

Assist: 232 

Poäng: 494

Under dessa säsonger bl.a. tre avancmang till dåvarande Elitserien, häftigt.

*

Storyn bakom värvningen av Sasja var väl att Hasse Edlund åkte för att kolla på en annan spelare som man blivit erbjuden, men att man i stället fastnade för just denna lirare. Då var det honom man skulle ha och flytten från Dinamo Riga till Umeå och Björklöven inför säsongen 91/92 blev minst sagt en hit. Och till stor glädje för så många Löven-fans.

Sasja var en riktig lirare och har bjudit på så mycket hockeygodis genom åren. Vem minns inte helikopterfinten eller det där häftiga målet mot Almtuna var det väl med klubban mellan benen.

Vi tar väl hans egen låt igen.. 

*

Jag kommer aldrig någonsin glömma när vi mötte Timrå hemma i ladan och Sasja stod bakom Timrås mål (nedan för det som nu enbart är sittplatser, men då fanns det stålats på övre delen av läktaren) och höll i pucken.. ingen av backarna tordes gå på honom i rädslan för att bli bortgjord utan de stod fastfrusna vid varsin stolpe. Det kändes som en evighet som han stod där och lekte med trissan, till sist kändes som att Sasja blev less och bara traskade runt kassen och till sist hängde en backhand i nättaket.

Nr 9 hänger i taket och är för evigt pensionerad, tack för den häftiga showen Alexander. Du förgyllde så många matcher och var själv värd entrépengen, för evigt en gröngul legend.

Det här var vårt nionde inlägg i denna inläggsserie om vårt gröngula Björklöven som alltså firar 50 år i år. I morgon kl. 05:15 kommer nästa inlägg, vad kan det inlägget handla om?

HÄR hittar du föregående inlägg i denna serie.

Vilket är förresten ditt minne av just #9 Alexander Beliavski .. fältet som vanligt rätt fritt.

sasja

(FOTO: Per A Adsten/Folkbladet)

4 thoughts on “Björklöven 50 år, 9/50

 • 23 maj, 2020 kl. 07:28
  Permalänk

  Sicken lirare…vad gör han idag? Bor han kvar i björkstan?

  Svar
 • 23 maj, 2020 kl. 12:37
  Permalänk

  11 Oktober -98 om jag minns rätt, färjestads ishall. FBK – Björklöven 3 – 3, Stefan Mattsson kvitterar med bara sekunder kvar. 5 minuters förlängning, Sasja har show. Han var ruskigt bra hela matchen men i förlängningen skapade han otaliga chanser och frilägen. Hur han inte gjorde mål begriper inte än idag. Sällan man sett en spelare vara så överlägsen i en match, fy faan vilken lirare.

  Svar
 • 23 maj, 2020 kl. 13:05
  Permalänk

  Tror det var hemma mot Timrå när #9 höll pucken bakom deras mål i 50 sek, ingen vågade utmana honom, avslutade med att glida in framför mål och göra mål. En otrolig prestation, dels det snygga målet men kanske mest den otroliga respekt motståndarna hade för honom. Jublet i hallen var rätt skaplig också❤️. #förevigtföralltidenhjälte

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: