Björklöven 50 år, 42/50

Vi är en bit inne på den sista femtedelen av vår hyllning till Björklöven och dess 50-års jubileum och idag tänker vi lyfta symbolen för ordet eldsjäl.

Mikael Holmberg, mer känd som Bingo-Micke och som i Björklövens namn såld Binglotter under flera decennier! Det pratas om 10 000 sålda lotter i snitt per säsong. rekordet ska vara närmare 25 000 lotter. Sen kan ni räkna vidare.

Han inledde starkt i klubben och fick efter bara några månader som anställd uppleva klubbens första SM-guld. Han kände nämligen den dåvarande kanslichefen Anders Wallström som han tidigare hade haft som handbollstränare när han var elev på Tegs centralskola.

Någon hockey blev det dock inte trots att han försökte. – Jag gillar hockey men var så usel att det inte gav mig något att vara med på övningarna. Jag lärde mig aldrig att åka skridskor. Tidigare körde jag packmoppe på en bilfirma, som hade ett korplag i hockeybockey. Då fick jag lira med ”Virus” Lindberg. Jag var coach, men när den ordinarie målvakten inte kunde vara med fick jag stå på knäna i mål. Jag hade fullt upp med att ta mig från båset till målet på skridskorna, har han sagt i en artikel i Aftonbladet.

Nä, tanken med anställningen var att Micke skulle jobba med Björklövens souvenirförsäljning, men när Bingo-Lotto så dagens ljus blev det hans huvuduppgift och som han skött den biten!

Vad är då hans bästa minnen från sitt liv med Björklöven. Guldet sticker förstås ut, men han var ju med väldigt mycket tidigare och en match som få känner till.

Kvalserien 1978, som hade utvecklats till en målskillnadsaffär mellan Björklöven, Timrå och Huddinge. Inför den sista omgången kuskade två fulla bussar med Löven-supportrar mot Sundsvallstrakten och Micke var förstås en av passagerarna.

Timrå var tvingat att vinna med sex mål för att passera Björklöven och gå upp Örebro till högsta serien. Det kändes som en säker marginal, men efter två perioder ledde Timrå med hela 8–2. Björklöven reducerade förvisso till 3–8, men sedan hände det som inte fick hända.

Det var första gången jag var inne på isen efter en match

– I slutet av tredje perioden skiljde det bara ett mål. Då drog vi på oss en utvisning – men med en man mindre gjorde Hans Jax mål. Det var första gången jag var inne på isen efter en match, berättar Micke som alltså kunde glädjas åt en 4-8 förlust. Björklöven höll undan och gick upp i högsta serien.

Mickes Bingoförsäljning har dock inte gått helt smärtfritt. Hans initiala plats var vid huvudentrén men 2011 ville fatishetsägaren Norrporten helt sonika slänga ut honom från sin plats i gallerian i centrala Umeå. Detta skapade dock en folkstorm i Umeå och efter facebook-grupper och förhandlingar meddelande fastighetsägaren att det hela rörde sig om ett missförstånd och han fick en ny plats vid Coop där han står än idag.

Jag är stolt över att ha fått träffa och lärt känna Micke under dessa år och vi hälsar alltid glatt på varandra under varje match. På samma sätt som med Olof Rydfjäll eller Lennart Grevfe. Vilka legendarer.

2 thoughts on “Björklöven 50 år, 42/50

 • 25 juni, 2020 kl. 06:26
  Permalänk

  Här snackar vi klubbikon. Jag har många gånger beställt bingolotter genom micke som han skickat ner till mig här i Värmlandsskogarna. Alltid med samma trevliga bemötande.

  Svar
 • 25 juni, 2020 kl. 16:29
  Permalänk

  Mycket trevlig läsning från gångna tider och jag lever fortfarande fast jag inte varit i MVG pga pandemin.

  Det är många som saknar mig o jag saknar många av mina kunder också men roligt ibland när man får samtal hem från dom som vill veta hur jag mår. Har försökt sälja lotter hemmifrån men blev bara mellan 10-20 i veckan många uppmuntrande ord på nätet men inte så många som gjort som Stefan i Kil.

  Fördelen är ju att jag kunnat sälja 4-5 veckor i rad.

  Jag önskar denna sida o Stefan o alla övriga en trevlig SOMMAR!!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: