Björklöven 50 år, 30/50

I dag vill vi uppmärksamma liraren med nr 30 på ryggen vars tröja ännu inte finns i taket på arenan, men det torde inte vara långt bort.

Den senaste tröjan som hissades var nr 17 och det var säsongen 10/11 när vi spelade i dåvarande Hockeyettan.

Det blev åtta säsonger i den gröngula löven-tröjan och det finns nog inte någon som glömt målvakten Göte Wälitalo? Han blev hela 31 år ”gammal” innan han lade av inför säsongen 1988/89 vilket var riktigt gammalt på den tiden.

Göte får kapitulera i AIF-dressen 1976. Börje Molander avgör.

Under dessa åtta säsonger blev det utöver SM-guldet 1986/87, två SM-silver 1981/82 och 1987/88, uttagen i Elitserien All Star Team 1981/82, Elitseriens bäste målvakt i GAA 1982/83, Elitseriens bäste målvakt i GAA 1986/87, även en del framgångar med Tre Kronor som VM-brons 1981/82 ,Canada Cup-Silver 1983/84, Olympisk bronsmedalj 1983/84.

Om vi tittar tillbaka på Götes karriär och den bäste spelare man mött blir svaret. – Det måste bli Gretzky ändå, men det var inte med tanke på Canada Cup. Det var med tanke på VM i Helsingfors 1983 då han kom dit som väldigt ung, och då spelade vi mot Kanada och fick stryk med 6-4 tror jag. I den matchen gjorde han tre mål, varav två på tennis, minns Göte i en tidigare intervju med svenska fans.

1984 Vinter OS
Göte säsongen 1983/84

Hans främsta minne från hockeykarriären är dock inte från landslaget, utan det var SM-guldet med Björklöven säsongen 1986/87.
– Individuellt var vi ju många skickliga spelare, och vi fick ju ihop laget också, det var därför vi vann. Stommen hade varit kvar i många år, och det betydde ju också mycket. Året efter tog vi oss också till SM-final och då hade vi ändå tappat ett stort antal spelare.

KirunaRetro on Twitter: "Göte Wälitalo & Pekka Lindmark #kiruna ...
Två giganter från förr. Göte Wälitalo och Pecka Lindmark.

Göte gjorde en säsong efter SM-guldet 1987, men lade sedan skridskorna på hyllan om varför det blev då är tydligt. – Det var motivationen som fick mig att lägga av. Jag tror inte det var den fysiska biten. Vi var ju inte proffs på den tiden och vi hade ju jobb vid sidan om också, och det är klart att om man hade samma förutsättningar som spelarna idag så kanske man hade fortsatt ett par år till. Det var slitsamt med både hockey och jobb stundtals, säger Göte.

Undertecknad har haft förmånen att på ett mer personligt plan lära känna Göte, vi träffas nästan var och varannan match och förstått att alla spelare som gått den långa vägen också blir väldigt bra människor.

*

Vilket är förresten ditt minne av just #30 Göte Wälitalo?.. fältet som vanligt rätt fritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: