Björklöven 50 år , 27/50

Vi fortsätter att på olika sätt hylla och fira vårt älskade gröngula Björklöven i kölvattnet av dess 50-årsdag. Vi har kommit till den 27:e artikeln och den handlar förstås om.. nr 27!

Tore Ökvist är Björklövens näst meste målskytt genom tiderna med 243 mål på 393 matcher och en av Elitseriens mest produktiva spelare och det är nog framförallt just målen man minns. Han kunde vara ganska anonym i matcherna för att sen stänka in tre-fyra mål. –”En gång drömde jag att jag sköt stolpen in. Det var det närmaste jag var att missa i en dröm” har Tore bla.a sagt efter karriären i en intervju med Magasinet Café Sport.

Säsongen1984/85 svarat för 25 mål på 35 matcher och säsongen efter gjorde han på 30 mål på 36 matcher.

Tores karriär inleddes dock in Tegs SK och övergången till Björklöven var inte direkt en dans på rosor. Följande har Tore berättat för hockeysverige.se.

– Det var året innan TV-pucken som jag gick över till Björklöven vilket var en historia i sig. En ledare i Björklöven kom och sa att det var bättre möjligheter att komma med där om jag spelade där. Jag minns mycket väl när jag gick ner till vår tränare i Teg för att berätta att jag skulle byta klubb. Han hade bytt om för träning. Då jag sa att jag bestämt mig för att spela i Björklöven gick han, utan att ta på skridskoskydden, rätt över asfalten till en telefonkiosk. Det verkligen blixtrade om fötterna på honom. Han matade in myntautomaten samtidigt som han skällde ut Björklöven ledaren som han ringt upp:

”Om ni tar Ökvist så ska jag se till att stoppa honom hela säsongen” och där stod jag, 15 år gammal, och visste ingenting. På den tiden var ju heller inte föräldrarna inblandade om man skulle byta klubb.

”En av de mesta begåvade forwards jag någonsin spelat med” sa gamle SM-gulshjälten, lagkamraten och Calle Johansson om Tore en gång. Tar man till lite större ord är det som att jämföra med den störstes tankar dvs Wayne Gretzkys ”Du missar 100 % av skotten du inte skjuter” i kombination med ”Jag åker dit pucker kommer att hamna, inte där den redan har varit”. Tore kunde läsa spelet. Ta de enkla och ofta bästa lösningarna. –Jag siktade på benen på motståndarna, jag vallade pucken på dem och in i mål, som han berättade en gång för journalist Olof Widgren. Tore behövde aldrig jobba inte ihjäl sig, utan att för den delen vara en lat spelare. Han visste helt enkelt vart puckarna skulle hamna och hade sen ett målsinne få förunnat när målchanserna väl dök upp. En av väldens bästa målvakter på den tiden, Färjestads Peter ”Pecka” Lindmark förklarade det väldigt enkelt.

-Fy fan för en fri Tore Öqvist!

Till Sportbibeln utvecklade Pecka sina tankar om Tore.- Han var fruktansvärt målfarlig. En målskytt av rang, sa Lindmark och svarade även på varför Tore var så svår att möta: – Jag vet inte, men jag hade alltid svårt mot honom. Han hade det där lilla extra. En rightare.

Var det att han just var rightare som ofta benämns som mer oberäkneliga eller att han just bara var.. oberäknelig?

Expressens legendariske sportjournalist ”Stickan” Bodin gjorde i mitten på 80-talet en intervju med den gamle finska backjätten Kari Eloranta.. precis samme Eloranta som tränare Björklöven den ”finska” säsongen 09/10 och sen lämnar vi den biten där. Eloranta spelade då för HV71 och ansågs vi den tiden vara Elitseriens bäste back, men den här kvällen hade han valsats runt med av Tore Ökvist och Kari var tydlig. –Man vet att man ska hålla koll på honom. Och ibland tror man att man har det. Det är då man är som mest illa ute…

Tore har själv en tanke och recept till varför han blev en så bra målskytt, villet han fölrklarade för Löven4Ever under en intervju 2016. – -Jag såg det inte som hårt arbete men jag nötte på och försökte ALLTID sikta när jag sköt mot mål oavsett om det var målvaktsuppvärmning eller en övning på träningen, siktade ibland på klubbskaftet ibland på stolpen ibland rakt i plocken, och framför allt skjuta snabba handledare.

Tore var kanske en av sin tids största spelare, men fick tyvärr ut väldigt lite av sin karriär, även om mycket var självvalt. 1981 var han uttagen i landslaget, men missade VM pga. av en bruten tumme. Då vann ett tidigare kritiserat Sverige VM-silver. 1987 missade han SM-slutspelet som gav ett guld, pga. en ljumskskada han ådrog sig i den första finalen. Han tackade också ofta nej till landslagsspel, vilket han bl.a. förklarade i en tidigare intervju. Totalt blev det bara 14 landskamper.

– Jag tackade nej när vår dotter föddes fem veckor för tidigt och vi hade en del sjukhusbesök m.m., och även när jag fick min husleverans när vi byggde vår villa, och även några fler gånger som jag inte kommer i håg orsaken till.

– Det blev ett väldigt liv om det här i tidningarna, men det var utefter vad jag värderade i livet jag tog mina beslut och inte någon annans. Det är något som jag aldrig ångrat, har han även berättat för hockeysverige.se.

Av alla mål finns det ett mål som han borde fått, men aldrig fick. – För-VM (GT Sweden Cup) 1980. Vi spelade mot Tjeckoslovakien i Scandinavium och vann med 4-3. Det avgörande målet minns jag mycket väl eftersom det var en tjeckisk back föste in pucken i eget mål efter ett skott från mig, men det var Anders Håkansson som fick målet, vilket var lite surt, skrattar Ökvist i samma intervju med hockeysverige.se.

Som många vet lämnade ju Tore Björklöven för Luleå inför säsongen 1984/85 och även om det bara blev en säsong så är historien bakom rätt känslig och viktig att lyfta.

– Klubben köpte in nya spelare och gav dom mycket bättre avtal än vad vi som alltid spelat där hade. Jag hade familj och bad om att få spela hockey på halvtid. Min arbetsgivare hade sagt okej till det, men Björklöven sa nej.
– Vid det tillfället sa en ledare i Björklöven något mycket klumpigt och det var att jag ändå aldrig kommer att lämna klubben. Då sa jag tack för mig och när jag sen skulle lämna Björklöven blev det ett jäkla liv.

Under säsongen i Luleå valdes han till elitseriens bäste spelare av tidningen Aftonbladet. Under den säsongen hann han sätta ett delat klubbrekord som står sig än i dag, nämligen fyra mål i en och samma match, ett rekord han delar med bl.a L-G Pettersson. Tores mål kom mot ett visst lag norrifrån eller söderut om du räknar från Luleå. Tore hann med två hattrick i under sin tid i Luleå.

Han återkom dock efter en säsong i Luleå och det var liksom klart redan innan.

– Redan innan vi åkte till Luleå hade vi i familjen bestämt att vi skulle flytta tillbaka till Umeå så småningom. Vi hade dessutom köpt tomt där. Efter säsongen var det annat ljud i skällan hos Björklöven. Man ansåg att man tappat en del av målskyttet då jag försvann vilket gjorde att man var extra mån om att få mig tillbaka.

Tore är än idag den ende spelare som har gjort fem mål i två elitseriematcher. Den första var 26:e februari 1981 då Björklöven vann mot Södertälje med 7-6. Vill själv minnas att den andra var säsongen 1985/86, även då mot Södertälje där segersiffrorna skrevs till 6-5, efter att jag sjölv spelat Umedagarn Cup samma helg med mitt Bodens BK och vi stannat kvar för att se den Elitseriematchen. Hittar dock ingen info om denna match.

Tore tog själv 2016 ut en drömfemma som han spelat med och den såg ut som följer:

Målvakt: Göte Wälitalo
Backar: Peter Andersson och Calle Johansson
Forwards: Mikael Andersson och Rolf Älvero (som jag fått oerhört många fina passningar och framspelningar av), men det finns många fler som jag skulle kunna välja.

Tores nr 27 pensionerades som den första tröjan i Björklövens historia och hissades i taket under en ceremoni den 13 augusti 1998, något han senare sa följande om. – Mycket hedrande att bli framröstad som första tröja i taket, en minnesvärd stund!

En av Sveriges mest vokabulära tränare Fredrik Söderström beskrev tröjhissningen på Twitter 2014 på följande sätt. -Tore Ökvist har tröjan i taket i T3 Center. Målkung, ytterst åtråvärd i mitt hockeyalbum. En av få spelare som kunde bära upp en mustasch.

Så sant som det är sagt. Tore och Jarmo Mäkitalo toppade listan över snorbromsar man minns från den tiden.

Undertecknad hade även äran att möta Tore under insamlingen till supporterspelaren som sedermera blev Brock Trotter, när Tore signerade en av hans tidigare klubbor. Döm om min förvåning när han visade sig vara en helt vanlig man. Jag var dock inte alls mig själv. Sällan varit så nervös.

Dina tankar och minnen om Tore Ökvist..? Skriv en kommentar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: